Srbija ulazi u Evropsku Svemirsku Agenciju(?!)

Srbija ulazi u Evropsku Svemirsku Agenciju(?!)

offline
  • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
  • Pridružio: 22 Jun 2005
  • Poruke: 7912
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Nisam znao da li da postujem ovde ili u Astronomiju, a mozda cak i u Zanimljive vesti... Vidite za gde je... Ali, u svakom slucaju je jako interesantna vest...

Izvor: Blic

Srbija član Evropske svemirske agencije?

Republika Srbija dobila je jedinstvenu mogućnost da u narednih nekoliko meseci postane zemlja saradnik, pridruženi član Evropske svemirske agencije.

Ukoliko u narednih nekoliko meseci uspemo da okupimo kvalitetan konzorcijum naučnika, inženjera i privrednika koji će uspeti da ubede ESA u naše potencijale, Vlada Srbije uskoro bi mogla da potpiše i zvaničan ugovor sa čuvenom ustanovom i na taj način stekne pravo da radi zajedničke projekte, ali i ravnopravno koristi sva njihova naučna dostignuća. Ova jedinstvena ponuda stigla je pre desetak dana na ruke dekana novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta Miroslava Veskovića, čoveka koji je već sarađivao sa čuvenim univerzitetima, predavao na Oksfordu i tako upoznao pojedine saradnike Evropske svemirske agencije.

- Ponuda koju smo dobili je izuzetno ozbiljna i sada je pravi trenutak da pokažemo da imamo i potencijal i snagu da realizujemo ovakav jedan projekat. Status pridruženog člana Evropske svemirske agencije za nas znači dobitak u razvoju savremenih tehnologija, mogućnost da radimo na izuzetno važnim istraživanjima i stičemo iskustva, da sami pravimo i koristimo vrhunsku tehnologiju, a da potom u to uključimo i privredu - tvrdi Vesković.

Da bismo uopšte stekli status pridruženog člana, priča Vesković, neophodno je da najpre obrazujemo konzorcijum najboljih stručnjaka iz oblasti koje ESA traži: astrofizika, meteorologija, geodezija, monitoring, telekomunikacije. Većinu ovih polja pokrivaju departmani za fiziku, biologiju i informatiku PMF, a inženjerska podrška već je zatražena od kolega sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka. Ovi stručnjaci već sada, tvrdi Vesković, razmišljaju o temama koje bi mogle da preporuče Evropskoj svemirskoj agenciji.

- Moramo biti realni i znati šta je to što sa našim sredstvima možemo da uradimo. Ne treba da razmišljamo o megalomanskim projektima, već da se usredsredimo na naše specifičnosti i sposobnosti i da se opredelimo za manje ali istinski važne projekte - priča Vesković. On ne poriče da naša zemlja nema dovoljno dobru opremu za ovakva istraživanja, ali napominje da će nam članstvo u ESA pomoći da steknemo druge partnere, poput značajnih evropskih kompanija koje su spremne da ulažu u univerzitete ili da iskoristimo inostrane istraživačke fondove.

Ukoliko zainteresujemo stručnjake iz ESA, sledeći korak je potpisivanje ugovora i plaćanje članarine.

- Istina je da članarina nije mala, ali su mogućnosti koje nam se otvaraju daleko veće. Mislim da su ljudi koji vode politiku nauke u ovoj zemlji svesni naučnih tendencija i da će imati sluha za ovu ponudu - kaže Vesković i napominje da treba razmišljati o tome da članstvom dobijamo mogućnost da u privredi primenimo sva buduća otkrića.

-------------------------



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1072 korisnika na forumu :: 55 registrovanih, 8 sakrivenih i 1009 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, AC-DC, Apok, bankulen, bladesu, Bluper, bojcistv, BORUTUS, cavatina, darkangel, debeli, dekan.m, djboj, DonRumataEstorski, FOX, GenZee, ikan, Istman, Ivica1102, Krvava Devetka, Kubovac, laki_bb, mean_machine, mile23, milenko crazy north, milutin134, mnn2, MrNo, nenad81, nuke92, Oscar2, Petarvu, procesor, RJ, sasakrajina, slonic_tonic, solic, SR-3m, Srki94, Srle993, Steeeefan, Tas011, Torpedo964, Trpe Grozni, tubular, Tvrtko I, Vatreni Zmaj, vladaa012, Volkhov-M, vukovi, W123, wizzardone, wolf431, Zoca, šumar bk2