Vest: 10. Decembar - Međunarodni dan ljudskih prava

Vest: 10. Decembar - Međunarodni dan ljudskih prava

offline
  • Pridružio: 18 Jun 2006
  • Poruke: 1514
  • Gde živiš: Singidunum

Beograd -- Danas se obeležava Dan ljudskih prava, koji promoviše univerzalna prava svih ljudi.


Za obeležavanje dana ljudskih prava odabran je 10. decembar jer je na taj dan 1948. proglašena Univerzalna deklaracija Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima. Prvi član te deklaracije glasi: "Svi ljudi rođeni su slobodni, s jednakim dostojanstvom i pravima".

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević kaže za B92 da kada se govori o ljudskim pravima u Srbiji u najopštijem smislu, napretka svakako ima.

"Kada je 40 nevladinih organizacija 1998. htelo da obeleži pola veka Deklaracije o ljudskim pravima jedva smo našli salu da održimo skup, a od svih političara je došao samo Zoran Živković, gradonačelnik Niša. Danas se očigledno političari 'ne boje' tog pitanja jer je to tema i u izbornoj kampanji."

Dimitrijević kaže da su u međuvremenu propisi postali bolji jer je i politički stav postao bolji, ali da poštovanje ljudskih prava ide sporo i teško. "Treba ne samo poboljšati sudstvo u smislu da imamo sudije svesne tog pitanja, već treba uspostaviti i poverenje u odnosu na sud jer veliki broj žalbi ide na Evropski sud za ljudska prava. Ali, i to je veliko dostignuće jer je taj sud do pre nekoliko godina bio nedostupan."

Dimitrijević smatra da je najvažnije ono što treba sami građani da urade, van fraza, a to su kultura ljudskih prava, ophođenje i poštovanje ljudskog dostojanstva.


Vise o ovome na:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&....._id=222986



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1368 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 12 sakrivenih i 1318 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, babaroga, Bobrock1, bojank, bojankrstc, bojanM84, ccoogg123, cemix, darios, Dorcolac, dragoljub11987, GenZee, goxin, Griffon vulture, havoc995, ikan, JOntra, kovinacc, Kubovac, kuntalo, kybonacci, ladro, madza, maiden6657, Mercury, Mihajlo, Milos ZA, milutin134, Misirac, opt1, pein, shone34, Valter071, W123, yrraf, zzapNDjuric99, Čivi