Yahoo pretiče Google

Yahoo pretiče Google

offline
  • offman  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Avg 2003
  • Poruke: 3525

Yahoo je odgurnuo u stranu Google kao glavnog provajdera tehnologije za pretraživanje sajtova. Ovo se desilo u utorak 17. februara, kada je Yahoo objavio da je zamjenio Googlove rezultate pretraživanja svojom sopstvenom Yahoo Search tehnologijom, koja kombinuje mnoštvo novijih pretraživačkih tehnologija kompanija kao što su Inktomi i Overture Services.



Yahoo je već počeo sa primjenom ove svoje nove tehnologije. U ovu svrhu je implementiran "robot" koji švrlja Web-om u potrazi za dokumentima i pravi indeks za pretraživanje koji koriste razni pretraživački servisi koji se oslanjaju na Yahoo-ovu pretraživačku mašinu.



Jedan od ključnih načina na koje Yahoo planira da zaradi novac od pretraživanja je da naplati kompanijama brže i frekventnije ubacivanje u indeks pretraživanja, pomoću tzv. paid inclusion program-a. Vidjećemo šta će se desiti sa ovakvom uslugom s obzirom da su ovakvi programi već došli pod udar kritike federalnih kontrolora koji smatraju da bi njihova komercijalna priroda mogla ugroziti rezultate pretraživanja. Google, na primjer, ne nudi paid inclusion program.



Pored ovoga Yahoo namerava da zaradi novac i od licenciranja svoje pretraživačke tehnologije i prodavanja iste trećim stranama. Zvaničnici Google-a nisu bili odmah dostupni za komentare, ali se očekuje da će ponuditi unapređenja u ovoj oblasti u drugoj polovini ove godine, ukoliko želi zadržati svoju poziciju. Pogotovo što statistike pokazuju da je prosječni surfer u SAD u decembru tražio podatke 28,4 puta i pri tom je koristio različite pretraživače.



Takođe, statistike pokazuju da su u januaru najposjećenije bile Yahoo-ove stranice, zatim Microsoft-ovi MSN sajtovi, dok su Google-ovi sajtovi zauzeli peto mjesto. Google je dugo važio za najbolji Web pretraživač koji u svom indeksu ima preko 6 milijardi stavki – oko 4.3 milijardi Web stranica, 880 miliona slika, 845 miliona usenet poruka i gomilu drugih informacija.



Ovim Yahoo-ovim iskorakom počinje nova era u nadmetanju pretraživača.



NEWS.YAHOO.COM i

NEWS.COM.COM



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Goran 
  • Prof.Mr.Dr.Sci. Traumatologije
  • Pridružio: 05 Maj 2003
  • Poruke: 9977
  • Gde živiš: Singidunum

Će da vidimo kakav će odgovor dati "Google" na ovu prozivku, neće sigurno sedeti skrštenih ruku.



offline
  • SVITAC 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Apr 2003
  • Poruke: 5919
  • Gde živiš: Beograd

Rekli su ..
Odgovorni u Googleu nisu bili previše iznenađeni saopštenjem. "Nakon što su
krajem prošle godine kupili kompaniju Inktomi, njihove namere su postale
jasnije", rekao je Džonatan Rozenberg, potpredsednik kompanije Google,
komentarišući saopštenje Yahooa.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1209 korisnika na forumu :: 54 registrovanih, 10 sakrivenih i 1145 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ajo baba, Alibaba1981, Andrija357, Asparagus, babaroga, bankulen, Ben Roj, Boris90, Botovac, BraneS, brundo65, ccoogg123, Dannyboy, Darko8, djboj, Dorcolac, Dvojac005, GenZee, havoc995, hyla, ikan, Ivica1102, ivica976, JimmyNapoli, Joja, kjkszpj, Kubovac, kybonacci, Lazarus, LUDI, Lukaaa, MB120mm, mercedesamg, mikki jons, mikrimaus, milenko crazy north, milimoj, milos.cbr, MrNo, Nemanja.M, nextyamb, ostoja, Panter, Posmatrac77OKB, prle122, randja26, savaskytec, slonic_tonic, solic, stalja, tubular, vobo, xanadu