Zdravstvo: Više novca i ljubaznosti

Zdravstvo: Više novca i ljubaznosti

offline
  • DR  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Okt 2004
  • Poruke: 5450
  • Gde živiš: Beograd

Izvor: B92, Beta
Beograd, Novi Sad -- Do polovine 2007. godine u zdravstvo će biti uloženo 100 miliona evra iz Nacionalnog investicionog plana.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević danas je najavio da će Evropska investiciona banka dati povoljan kredit od još 150 miliona evra. Novac će biti upotrebljen da se rekonstruiše 20 bolnica i obnove bolnički kapaciteti. U obnovu zdravstvenih ustanova i nabavku novih aparata uloženo je mnogo sredstava poslednjih godina. Postoje stvari koje su hitne, a još nisu došle na red.

Zgrada Instituta za hematologiju u Beogradu renovirana je pre dve godine i nabavljeno je nekoliko savremenih aparata. Oboleli od akutne leukemije i oni koji primaju velike količine citostatika moraju biti u zasebnim sobama, jer se tako smanjuje rizik od infekcija, a to za sada nije obezbeđeno. "Količina antibiotika koja se troši kod ovakvog stanja, ukoliko se nalaze u sobama sa šest postelja, mnogo je veća i cena je mnogo viša nego ukoliko bolesnici budu imali adekvatne uslove smeštaja", objašnjava Darinka Bošković, direktorka Instituta.

Do kraja godine trebalo bi da se završi zgrada Kliničkog centra Srbije, započeta još pre 30 godina. Tako će neke klinike da se premeste tamo i dobiće bolje uslove za rad. "U zgradi u kojoj se sada nalazi Institut za hematologiju po svoj prilici neće ostati, nego će u novoj zgradi biti prostor za najteže medicinske grane", kaže ministar zdravlja. Tomica Milosavljević smatra da će 300 miliona evra, koliko će se izdvojiti za zdravstvo u narednih godinu i po, biti dovoljno da se reše najhitniji problemi.

Međutim, interesantno je da pacijenti navode uglavnom druge razloge zašto su nezadovoljni i to često one koji bi se mogli rešiti drugačijom obukom lekara i medicinskog osoblja:

"Dati doktorima veće plate, da ne budu potkupljeni."

"Da ne bude dugo čekanje."

"Poboljšati za sterilitet, protiv bele kuge."

"Oni su malo neorganizovani, čovek čeka da se presvuku, malo više ljubaznosti."

Zaposlenima u zdravstvu - status službenih lica

S druge strane, problem je fizičko obračunavanje pojedinih građana sa lekarima i drugim zdravstvenim radnicima.

Vojvođanski sekretarijat za zdravstvo i Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti zatražiće od pokrajinske vlade da Skupštini Srbije predloži izmene zakonske regulative, po kojima bi zaposleni u zdravstvu dobili status službenih lica.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju vojvođanskog sekretara za zdravstvo Miloša Lučića i predsednice sindikata zdravstvenih radnika Branislave Plančak, time bi se svaki budući napad na zdravstvene radnike prilikom obavljanja delatnosti sankcionisao Krivičnim zakonikom kao napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Razlog za održavanje današnjeg sastanka bili su, kako se navodi, učestali verbalni i fizički napadi na zdravstvene radnike, a direktan povod bio je jučerašnji fizički napad na dežurnu lekarku Vesnu Malobabić u Zdravstvenom centru u Sremskoj Mitrovici.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&....._id=208028



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1396 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 13 sakrivenih i 1350 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bankulen, cenejac111, debeli, doktor123, draganl, dushan, elenemste, flash12, FOX, jackreacher011011, janbo, Karla, kjkszpj, ladro, laurusri, mercedesamg, Metanoja, mikrimaus, milutin134, mocnijogurt, ozzy, Petarvu, radoznao, raptorsi, Srle993, stegonosa, TheBeastOfMG, Webb, wizzardone, Zoca, |_MeD_|, šumar bk2