Portabilne aplikacije

1

Portabilne aplikacije

offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16278

Danas je jedan kolega izrazio želju da bi voleo da ima jednu aplikaciju u portabilnoj verziji. Prvo sam pokušao da tragam da li je neko već uradio takvu aplikaciju u portabilnoj verziji - nije.

OK, "sučem rukave" i krećem da je pravim. Proces sam završio uspešno uz pomoć JauntePE freeware aplikacije.

Ali, pre nego što krenem opis te aplikacije, napisaću neka postojeća rešenja.


NAPOMENA: softver JauntePE opisan u članku je zastareo; ažurnu verziju sam napisao ovde:
srpski: http://www.blog.creativform.com/how-to-create-a-po.....s/?lang=sr
engleski: http://www.blog.creativform.com/how-to-create-a-po.....r-windows/[0] - upotreba samo SFX rešenja nekog arhivera (WinRAR recimo).
Ovo sam stavio kao metod nula jer je poprilično beskorisno, to jest, u pitanju je način koji će da radi za vrlo mali broj aplikacija. Videh da se ovo provlači po netu, pa rekoh, hajde da i ovo pomenem.
Neću mnogo da mnogo da opisujem ovaj proces jer je poprilično trivijalan. Poenta je da instalirate program koji želite da učinite portabilnim, nađete folder u kome su smešteni izvršni fajl i ostali sadržaj instalacije u Program files i taj folder dodate u arhivu. Pri opcijama arhive štriklirate da se kreira SFX, a u opcijama za SFX podesite da se pokreće main executable (po pokretanju SFX-a) i da se privremeno kreirane datoteke brišu (ove korake možete videti u metodu 1).
Neko će reći, a šta bi sa registry podešavanjima? Šta bi sa dependencies u drugim folderima? Ne obuhvataju se ovim postupkom. Zbog toga će ovaj metod ostati samo pomenut![1] - upotreba Universal Extractor-a i file archiver-a
Dalje, u potrazi sam naleteo i na ovaj način. Ni sa ovim nisam uspeo da napravim portabilnu verziju aplikacije koja mi treba, jer izgleda da ovaj Universal Extractor i nije baš "univerzalan". Nije mogao da raspakuje setup aplikaciju. Ali, opet, pomenimo i ovaj način jer radi kod nekih aplikacija...

Neophodni alati:
Preuzmite aplikaciju sa ovoga linka
Preuzmite WinRAR sa ovoga linka

0) Instalirajte oba programa

1) Desni klik na program koji želite učiniti portabilnim. Izaberite opciju: “UniExtract to Subdir”.
2) Započeće proces raspakivanja (ako ne počne, pogledajte sledeće metode Very Happy )
3) Kao rezultat se dobija folder u kome se nalaze raspakovane datoteke. Uđite u taj folder i birajte njegov podfolder "App".4) Označite sve datoteke u tom direktorijumu (CTRL+A). Desni klik na bilo koju datoteku i birajte "add to Archive" ..
5) Dajte arhivi ime. Štriklirajte "Create SFX Archieve". Birajte Best pod stavkom Compression Mode.
6) Na tabu Advanced, birajte SFX Options.7a) Na tabu General, neka stoji opcija kao na slici.
7b) Na istom tabu uočite Run After Extraction. Ovde stavljate ime izvršnog fajla koji treba da se pokrene posle ekstrahovanja. Otvorite već pomenuti folder App i vidite koji je izvršni fajl u pitanju i upišite ga u ovo polje.
Cool Zatim kliknite na tab Modes. Podesite parametre kao na slici:
9) Na tabu Update podesite parametre kao na slici i kliknite na OK:10) Formirana SFX arhiva će imati sledeću ikonicu, a imaće ime koje je definisano u koraku 7b).
Dvostrukim klikom na tu ikonicu pokrećete aplikaciju (koja je sada portabilna)
[2] - Thinapp
Sledeći metod koji sam hteo probati bio je VMWare Thinapp. Međutim, ova aplikacija je komercijalna. Mora biti nešto freeware tamo negde na netu čime bih mogao napraviti portabilnu aplikaciju. Isprva sam hteo da napravim portabilnu aplikaciju baš ovim alatom, ali sam odustao. Bilo kako bilo, opisaću i taj proces, pa idemo dalje.

Neophodan alat:
Posetite ovaj link


1) Pokrenite ThinApp Setup Capture i kliknite na Next
2) Preporučuje se da zatvorite sve aplikacije koje mogu ometati proces izrade portabilne aplikacije (naravno, treba zatvoriti i samu aplikaciju koju želimo učiniti portabilnom). U idealnom slučaju proces se treba odviti na svežem (tek instaliranom operativnom sistemu). I ovde kliknuti na Next.
3) Izvršiće se snapshot, tj. snimak postojećeg stanja na računaru (registry, datoteke, environment variable ... ). U toku skeniranja ne bi trebalo da pokrećete aplikacije, već treba pustiti da skener nesmetano obavi posao do kraja.
4) Kada se pojavi ovaj ekran treba ga minimizirati.
5) Pokrenite instalacionu datoteku aplikacije koju želite učiniti portabilnom (na primeru je prikazan TuneUp Utilities).
6) U procesu instalacije se može zatražiti serijski broj i sl., te unesite informacije koje ste dobili kupovinom ovog softvera. Dovršite instalaciju do kraja.
7) Nakon završetka instalacije, maksimizirajte prethodno minimizirani prozor ThinApp i kliknite Next. Pojaviće se PostScan koji će opet da snimi stanje vašeg sistema. Poenta je utvrditi promene koje su nastale na sisitemu prilikom instalacije aplikacije.
Cool U sledećem prozoru treba štriklirati Entry Points, tj. treba odabrati glavni izvršni fajl. Kada štriklirate, pojaviće se njegovo ime u primary data Container. Kliknuti na Next.
9) na sledećoj slici treba odabrati flash disk sa koga želimo da pokrenemo kreiranu portabilnu aplikaciju. Kada izaberete, kliknite na Next.
10) Izabrati opciju kao na slici i kliknuti na Next.
11) Odabrati opciju na slici i kliknuti na Next.
12) Nastupiće proces kreiranja projekta (svi detektovane datoteke i ključevi između dva snapshot-a se stavljaju u direktorijum projekta). Kliknite na Next.
13) Kliknom na Build now kreira se portabilna aplikacija.
14) Datoteku projekta možete otvoriti klikom na Browse Project.
15) Pronađite folder Bin i otvorite ga16) U folderu Bin se nalazi novokreirana portabilna aplikacija. Kopirajte je na flash disk.

[3] JauntePE
OK, tražimo dalja rešenja. Evo jednog besplatnog! Što je najbolje sa ovim sam uspeo. Besplatno i korisno. Opišimo i ovaj metod:

Neophodan alat:
Preuzmite aplikaciju sa ovoga linka

Proces se odvija u 3 faze. U prvoj fazi "Portable Install" snimamo (capture) stanje aplikacije, (koju želimo učiniti portabilnom) prilikom njene instalacije. U drugoj fazi "Excercising" pokrećemo aplikaciju i "treniramo je" tj. otvaramo moguće menije, klikćemo na dugmiće i sl. dok druga vrsta capture aplikacije snima promene koje se dešavaju u sistemu usled "treniranja". U trećoj fazi "Packaging" se na osnovu dobijenih informacija kreira portabilna aplikacija.

0) pokrenite aplikaciju JauntePE

1) Birajte opciju kao na slici i klinite na Launch JPE Quickie
2) U sledećem prozoru birajte setup program instalacije (moguće je i prevući ga u ovaj prozor drag and drop tehnikom). Štriklirajte opciju "This is an installer" , te kliknite na dugme "Run Portably". Kada kliknete na to dugme, ispod njega će se pojaviti određene opcije. Kliknuti na "Run normally".
3) U sledećem prozoru birajte tip konfiguracije. Najčešće prolazi tip konfiguracije koji je selektovan na slici (i meni je prošao Wink ) Kliknite na OK.
4) Započeće proces instalacije (u primeru će aplikacija 7zip postati portabilna). Dovršite instalaciju.
5) Pojaviće se sledeći prozor; kliknite na OK samo ukoliko nema nikakvih procesa u text box-u. (ukoliko je tekst box prazan, instalacija je sigurno završena i installera nema u memoriji). Na slici nema nikakvih procesa.
6) U sledećem prozoru će biti prikazani detektovani registry ključevi (nastali tokom instalacije). Pošto je aplikacija trenutno u alfa verziji, možete (za sada) kliknuti samo na Cancel. To ćemo i uraditi Mr. Green
7) U ovom koraku će biti prikazani detektovani fajlovi. Izaberite glavni izvršni fajl i kliknite na OK.
Cool Opet se vraćamo na sledeći prozor. Odabrati kao na slici.
9) Opet odabrati "Generic, normal 2" i kliknuti na OK. Otvoriće se aplikacija (dakle, 7zip). Ovde treba vežbati (faza "Exercise"). Otvarajte razne menije, klikćite na dugmiće. Otvorite neku datoteku i probajte obradu. Na primer kod aplikacije 7zip probajte postupak kompresovanja i sl. Ova faza je mnogo bitna, pa ne oklevajte da se malo poigrate sa aplikacijom.
10) Kada završite sa vežbanjem, izađite iz aplikacije. Dočekaće vas sledeći prozor. U text boxu ne treba da bude prikazan nijedan proces! Kliknite na OK.
11) opet se vraćamo na prozor kao na slici 2. Ovoga puta odaberite Package UP. Na sledećoj slici uneti ime, odabrati lokaciju gde će se smestiti portabilna aplikacija i birati parametre kao na slici.Kliknuti na OK.
12) Otići na odabranu lakciju i pokrenuti portabilni fajl.
Kraj.


PDF verziju teksta možete preuzeti [url=https://www.mycity.rs/must-login.pngRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 10 Okt 2005
 • Poruke: 13526
 • Gde živiš: Beograd

Bravo, ThePhilosopher!

Upravo sam uz pomoć JaunePE napravio portabilnu verziju programa dvdisaster ( http://dvdisaster.net/en/ ) za probu, i radi bez greške.

Imam jedno pitanje: ako u toku instalacije treba upisati neke podatke (ser.no, lokaciju, mail...) kako se to rešava?

Hvala za izuzetan tutorijal!
Zivelioffline
 • oblak  Male
 • Legendarni građanin
 • Glavni moderator foruma Mobilni telefoni
 • LEBE KISELI
 • Pridružio: 14 Feb 2005
 • Poruke: 6355

koristim port.aplikacije...
uputstvo je odlicno...

offline
 • mcrule  Male
 • Legendarni građanin
 • Michael
 • Spy[Covert OPS], Gathering Intel/Info & The Ultimate Like Master[@ MyCity]
 • Pridružio: 21 Feb 2010
 • Poruke: 16934
 • Gde živiš: 43.6426°N 79.3871°W

Pre svega ThePhilosopher, svaka cast na ulozenom trudu i posedovanom znanju! Ziveli
Sjajan tutorijal!

E sad, posto je naziv ove teme "Portabilne aplikacije" i posto ipak ima veze sa temom, mislim da bi bilo korisno uz sve ovo priloziti i ova 2 link-a(da obogatim jos vise temu) :

http://www.mycity.rs/Windows/Portable-aplikacije.html

http://www.mycity.rs/Windows/Programi-bez-instalacije.html

Pogotovo onaj prvi link, tamo govori ipak ono osnovno sto se treba znati o njima :-)) Ziveli

EDIT:
E da, jedna sitna, sitna greskica, pod rednim brojem 8.(u sva 3 dela) ispraviti onu "smajli -gresku".
(Btw, Ne pokusavam da nadjem dlaku u jajetu Very Happy )

To se cesto desava... i meni se desavalo to dosta puta, to kad stavim broj 8 i ispred zagradu... smešak

offline
 • Pridružio: 30 Dec 2007
 • Poruke: 4759
 • Gde živiš: Niš

http://portableapps.com/node/9909
ovde je manji program urađen u autoit skripti Very Happy , Portable App Creator
ali nisam proveravao kako funkcioniše , par godina je ažuriran
mislim da je gpl Embarassed

offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16278

@Sloba
Hvala Ziveli

Na primeru ThinApp-a se moze videti kako se to resava. Najopustenije u toku instalacije uneses podatke o registraciji. Ako slucajno tako ne prodje, unosi se u sveze napravljenu portabilnu aplikaciju. Drago mi je da si uspeo Very Happy

@Oblak
Hvala. Ziveli

Malo je "neformalniji" stil pisanja i provukla se pokoja greska jer sam ovo pisao za blog. Embarassed Kasnije smo odlucili da se ovde premesti jer ce biti vise od koristi.

@ mcrule
Obicno kad pisem clanak iscitavam vise puta. Ovo je bilo "na brzinu". Moram procitati jos koji put Mr. Green Thnx Smile

@Farscape
Pazi, nisam obradio sve moguce solucije za pravljenje portabilnih aplikacija Wink Jednostavno sam isao da napravim bas tu aplikaciju koju mi je kolega dao. Stao sam kod JauntePE, da nije ni on uspeo, koristio bih dalje ThinApp, PAC + AutoIT (rade u simbiozi), nsis skripte, te Xenocode Virtual Application Studio (koji takodje sluzi za pravljenje portabilnih app) ...

offline
 • higuy  Male
 • Legendarni građanin
 • penzionisani tabijatlija
 • crni hronicar
 • Pridružio: 21 Apr 2010
 • Poruke: 8565
 • Gde živiš: Dubocica

Vecina postojecih aplikacija moze relativno lako da se pretvori u portable verzije, bez dodatnog softvera. Recimo ImgBurn moze da postane portabe tako sto iskopirate sadrzaj iz C:\Program Files\ImgBurn foldera na drugu lokaciju, uklonite fajlove za uninstall i u taj folder dodate jedan prazan ImgBurn.ini fajl, gde ce program snimati configurisanje aplikacije umesto da to radi u Registry. Slicno moze da se uradi sa KMplayer-om.Citat:By default, KMP is portable, just copy his folder.

For keep your personals settings, activate the .ini options in F2 / General / General / Store settings to KMPCfg.ini


Da rezimiramo, svaka aplikacija kod koje se moze izbeci instalacija dodatnih fajlova van postojeceg foldera, i kod koje se upis u Registry moze zameniti konfiguracionim INI fajlom je default portabilna.

offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16278

Ne bih baš rekao da je u pitanju "većina aplikacija". I ovaj postupak se može smatrati jednim od metoda, jedino ukoliko program:
1) konfiguracione datoteke može čuvati u tekstualnim datotekama, a ne u registru (tj. ako kao KMPlayer ima tu funkcionalnost u opcijama),
2) sve neophodne datoteke čuva u istom folderu (nema dependencies u drugim folderima)
3) putanje poziva tih datoteka nisu apsolutne već relativne (da ne bude da aplikacija traži neki dll u program files i sl.)

offline
 • higuy  Male
 • Legendarni građanin
 • penzionisani tabijatlija
 • crni hronicar
 • Pridružio: 21 Apr 2010
 • Poruke: 8565
 • Gde živiš: Dubocica

Napisano: 04 Mar 2011 12:41

"Repetitio est mater studiorum."

Kazi mi gde su programi u DOS-u cuvali svoju konfiguraciju. Tada nije bilo Registy-ja.

Dopuna: 04 Mar 2011 14:47

Najbolje portable aplikacije su one koje ne zahtevaju bilo kakvu ekstrakciju fajlova ukljucujuci i onu van originalnog foldera i po mogucstvu se sastoje samo od jednog izvrsnog fajla.

offline
 • Pridružio: 30 Dec 2007
 • Poruke: 4759
 • Gde živiš: Niš

ali vidite , puno aplikacija zahteva da se pušte kao root
ili bar da instalacija bude kao root Embarassed

neke od aplikacija učitavaju i .sys drajvere Confused (za to su neophodne privilegije) kako su napravili portabilni virtualbox ili vmware to mi nije jasno uopšte .

A da bi stekla oznaku "portable" posle kada se ide na "exit"
u samoj aplikaciji, ne sme da ostane(neželjena) promena u sistemu Wink
tamo negde imaju detaljnu definiciju Confused

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 599 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 5 sakrivenih i 566 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., Albin0, awathorn, Dimitrise93, djboj, Drug pukovnik, Drugsparrow, goxin, HollowPoint, ivan979, jaeger, janezek67, KlinkaPalacinka, ladro, Lieutenant, Mr. Majevica, Petar35, proka89, theNedjeljko, Van, Vlada1389, VladaKG1980, wolverined4, zillbg, zlaya011, Zmaj001, zodiac94