Tutorijal: Integracija vise Boot CDa u jedan sa EasyBoot-om

1

Tutorijal: Integracija vise Boot CDa u jedan sa EasyBoot-om

offline
 • Pridružio: 10 Okt 2005
 • Poruke: 13526
 • Gde živiš: Beograd

Ovim tutorijalom pokušacu da objasnim kako sam napravio butabilni CD sa koga mogu da podignem UltimateBootCD, Hiren’s Boot CD, miniPE XT i Damn Small Linux.

Koncept butabilnih CD-ova ogleda se u tome što nam omogucava da sa CD-a podignemo potpuno funkcionalan operativni sistem koji ne traži instaliran Windows, DOS ili Linux na našem kompjuteru, cak ne moramo imati ni hard disk! Sve što je potrebno su maticna ploca, BIOS kome možemo pristupiti (odnosno koji nije zaticen šifrom) graficka kartica, monitor, tastatura, miš i CD uredaj. Nije nam neophodan hard disk ili flopi disk drajv. To je koncept, ali u praksi je malo drugacije. UltimateBootCD, Hiren’s Boot CD i miniPE XT su projekti cija je svrha da prevazidu problem neispravnog operativnog sistema koji ne može da se ucita ili neispravnog hardvera, pa zbog toga nemamo pristup podacima na hard disku, particijama, ne možemo da pokrenemo antivirus proveru, ne možemo da izbrišemo ili prekopiramo osetljive podatke pre nego što racunar odnesemo u servis... Sve to (i mnogo više) možemo uz pomoc nekog butabilnog CD-a. Zato je prisutstvo hard diska (ispravnog ili ne) u našem kompjuteru poželjno, jer ovi butabilni CD-ovi služe da pristupimo hard disku zbog oporavka sistema ili spašavanja podataka. Takvi CD-ovi popularno se nazivaju Live Windows ili Live Linux, i ima ih više vrsta, no to nije tema ovog teksta.

Prvi korak za kreiranje ovakve kompilacije je, naravno, downloadovanje svakog od ovih paketa. Hiren’s Boot CD i miniPE XT su nelegalne kompilacije, pa ovde necemo davati linkove do njih. Poslužite se Google-om i naci cete rešenje i za taj problem. UltimateBoot CD možete naci na
http://www.ultimatebootcd.com/download.html
Damn Small Linux na http://www.damnsmalllinux.org/download.html
Za kreiranje ove kompilacije koristio sam EasyBoot http://www.ezbsystems.com/easyboot/download.htm
UltraISO http://www.ezbsystems.com/easyboot/download.htm i
WinImage http://ourworld.compuserve.com/homepages/gvollant/download.htm
Napominjem da su nam potrebne potpuno funkcionalne verzije tih programa, znaci ne trial, jer one imaju neka ogranicenja (ne samo u vremenu korišcenja nego i u samom radu programa).
Instaliramo EasyBoot u root C diska (znaci ne u Program Files). U folderu c:\EasyBoot kreiramo podfolder disk1 i u njemu podfolder Ezoot. Podignemo program, i nakon upisivanja podataka o registraciji dobijamo prozor programa. U prvom tabu (file) nameštamo osnovne parametre uvodnog ekrana i slike za pozadinu.Klikom na dugme options i stavku configurations dobijate meni sa izborom palete boja, rezolucijim ekrana i screen modom.Evo šta kaže Help programa Easy Boot u vezi sa logoom i slikom za pozadinu:

Logo Image: put logo image file (such as logo.bmp) into 'ezboot' directory,
Logo image must be in size of 640x480 with 256 colors, it must be saved as windows .BMP file, no compression.
Background Image: put background image file (such as back.bmp) into 'ezboot' directory,
This image must be in size of 640x480 with 256 colors, it must be saved as windows .BMP file, no compression.
Nakon odredivanja tih postavki, sacuvamo fajl u EasyBoot/disk1/ Ezboot kao Mboot.ezb. Za sada zatvaramo program EasyBoot.
Sledeci korak je manipulacija sa iso fajlovima UltimateBootCD-a, HirenBoot CD-a i miniPE XT-a. Prvo raspakujemo sadržaj miniPE XT.iso fajla u EasyBoot/disk1.Zatim raspakujemo HirenBootCD u EasyBoot/disk1 (kad nas Total Commander pita da li da prepiše fajl autorun.inf, odgovorimo sa skip) Obrišemo fajl BootCD.txt iz foldera EasyBoot/disk1Nakon toga, raspakujemo UltimateBoot CD u EasyBoot/disk1Takode, na pitanje o prepisivanju fajla autorun.inf odgovaramo sa skip. Na pitanje o prepisivanju fajla no_emul.00 odgovaramo sa Overwrite. Sada imamo nekoliko suvišnih foldera u EaszBoot/disk1 folderu. To su docs, licenses i ubcd. Takode, i fajlovi mkubcd.bat, mkubcd.sh i ubcd.ico su suvišni. Sve ih možemo brisati. Ako vas zanima šta je u njima (u pitanju su korisne informacije o UBCD), prekopirajte ih negde i pregledajte.Sledeci korak je da raspakujemo Damn Small Linux iso fajl u EasyBoot/disk1. Odgovorimo sa skip kad nas Total Commander pita za prepisivanje fajla no_emul.00.Napominjem da je potrebno respakivati iso fajlove ovim redom.

Sada podižemo program UltraISO. Komandom File – Open nalazimo putanju do iso fajlova koje smo skinuli sa Interneta i sacuvali na našem hard disku. a odakle smo ih raspakivali u folder EasyBoot/disk1. U ovom slucaju to je folder BootCDs na C disku. Selektujemo prvi iso fajl u tom folderu (Damn Small Linux) i kliknemo na open.Kada UltraISO ucita taj fajl, kliknemo na meni Bootable, na stavku Save Boot File... Izaberemo putanju do foldera EasyBoot/disk1/Ezboot i tu sacuvamo fajl kao KNPX.bif

Isto ponovimo i sa ostalim iso fajlovima koji su predmet naše integracije u ovaj multiboot CD. Boot fajl HirensBoot CD-a sacuvacemo kao HBCD.BIF, UltimateBoot CD-a kao UBCD.BIF, a miniPE XT-a kao MINIPE.BIF. Time je upotreba UltraISO programa gotova.

Ponovo podižemo EasyBoot program. U tabovima Layout, Text i Misc podešavamo izgled ekrana i tekst i boje koje cemo prikazati na tom uvodnom ekranu. Najvažniji tab je Menu. U njemu, u prvoj stavki, upisujemo komandu koja ce pokrenuti UltimateBoot CD. Komanda glasi run ubcd.bif i upisujemo je u polje command u gornjem delu prozora. U polje Menu Text upisujemo redni broj programa UBCD i odgovarajuci tekst, kao na slici. Ostale parametre vezane za koordinate i boje vidimo na slici.Za HirensBoot CD komanda je run hbcd.bif, za miniPE XT komanda glasi run minipe.bif. Za Damn Small Linux moramo da se dovijamo. Ako damo komandu run knpx.bif, dobijamo poruku o greški prilikom butovanja linuxa. Zato koristimo trik koji nije dokumentovan na sajtu proizvodaca EasyBoot programa, ali na njihovom forumu poronadeno je rešenje i za tu grešku. Komanda za Linux glasi bootinfotable;run knpx.bif Komanda za restart je reboot, za butovanje sa flopija boot 0 a sa hard diska boot 80. Pažnja! Sve ove komande upisuju se bez tacke na kraju.
Vratimo se na tabove Layout, Text i Misc. Sledece slike olakšace vam odredivanje i tih parametara, a vi ste slobodni da menjate tekst, boje, raspored i koordinate elemenata na ekranu.Vratimo se na tab File. Kad smo zadovoljni poslom koji smo odradili, sacuvamo ga klikom na Save. Sada treba napraviti iso fajl za rezanje. Kliknemo na Make ISO i namestimo parametre kao na slici.Kad nakon klika na Make program napravi iso fajl, treba ga narezati na CD. EasyBoot ima ugraden modul za narezivanje CD diskova, ali kod mene je pravio neke probleme, pa je moj izbor stari dobri Nero. Otvorimo Nero, komanda Open, nademo naš iso fajl i nartežemo ga na CD RW (zbog mogucih grešaka, da ne bacamo uludo diskove). Važno je izabrati da nam CD bude finalizovan, jer neki izvori tvrde da u suprotnom CD nece biti butabilan. Moje iskustvo govori da to nije bitno, ali hajde da poslušamo i taj savet i finalizujemo CD.
Restartujemo racunar i u BIOS-u (ako nije zašticen šifrom koju ne znamo) namestimo da nam First Boot Device bude CD. Sacuvamo podešavanja, izademo iz BIOS-a i nastavimo sa butovanjem racunara. Prvo što vidimo je sledeca slika (moj logo picture)Zatim se podiže osnovni ekran našeg MultiBoot CD-a.Sada biramo koji cemo skup alata da podignemo, kursorskim strelicama selektujemo ono što želimo i pritiskom na ENTER startujemo program. I to je to! Ako smo imali srece da nam je sve išlo kako treba, podiže se izabrana stavka, a dalje je na vama, da eksperimentišete sa svakim od ponudenih paketa.
Medutim, na starijim racunarima ili onim kod kojih je BIOS pod šifrom, možda necete uspeti da butujete sa CD-a. I za to imamo rešenje. Nademo na Internetu program pod nazivom SmartBoot Manager
http://www.sofotex.com/Smart-BootManager-download_L15736.html
Pomocu njega napravimo flopi koji ubacimo na svoje mesto u kompjuteru, i restartujemo PC. Sada se kompjuter butuje sa flopija i imamo izbor hocemo li nastaviti butovanje sa CD-a, sa hard diska, restartovati kompjuter ili nešto drugo.Za kraj, da napomenem da sam ove verzije pomenutih programa izabrao jer su novije prevelike da bi sve stale na CD. Još jedna napomena: Damn Small Linux može da se ucita u RAM komandom dsl toram, i da tako oslobodi CD drajv za narezivanje željenog materijala, i to programom koji je deo Damn Small Linuxa.

Važna dopuna
Prilikom izbora miniPE XT kompilacije sa MultiBoot diska, događa se sledeći problem: miniPE startuje normalno, ali neke aplikacije iz miniPE start menija (Total Commander koji najčešće startujem, a i neke druge) ne uspevaju da se podignu. Pri podizanju nekog drugog file managera dobijam poruku da folder B:/Documents and Settings/Default User/Desktop nije kreiran. Izgleda da boot loaderi EasyBoot-a i miniPE XT dolaze u sukob, jer boot CD samo sa miniPE XT radi ispravno. To sam rešio tako što sam EasyBoot-om ponovo otvorio projekat u c:/EasyBoot/disk1/Ezboot/Mboot.ezb i pri komandi Make ISO čekirao sam opcije Hide Boot Folder i Hide All Files in Boot Folder.Zatim sam multiboot iso fajl koji sam napravio EasyBoot-om otvorio u UtraISO i u meniju File, u stavki Properties čekirao Joliet kao CD File System, Max(221) kao ISO 9660 FileName Format, i Extended kao Joliet FileName Format.Ponovo sam sačuvao iso fajl, narezao CD i nakon ove intervencije, miniPE sa kompilacije radi sasvim normalno, kao da je pokrenut sa posebnog CD-a.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Peca  Male
 • Glavni Administrator
 • Predrag Damnjanović
 • SysAdmin i programer
 • Pridružio: 17 Apr 2003
 • Poruke: 23211
 • Gde živiš: Niš

Sve pohvale za clanak smešak
Ovakvi clanci u sto vecem broju trebaju forumu, jer je to kvalitet koji ostaje, i koji se linkuje i sa drugih sajtova.offline
 • Pridružio: 04 Sep 2003
 • Poruke: 24135
 • Gde živiš: Wien

Kako si uspeo da bootujes DSL sa Joliet fajl-sistema? Zar Knoppix klonovi ne traze RockRidge fajl-sistem?

offline
 • Pridružio: 10 Okt 2005
 • Poruke: 13526
 • Gde živiš: Beograd

@bobby
Upravo je u tome i bio trik vezano za Linux. Ta opcija i bootinfotable;run knpx.bif u komandi za pozivanje DSL-a iz menija pokrenuli su Linux. Možda to važi za fotmat CD-a na kome je samo Linux, ali u ovom slučaju sve radi ovako kako sam objasnio.

@Peca
Hvala za pohvale, ovo je moj mali doprinos našem forumu.

offline
 • Pridružio: 02 Maj 2007
 • Poruke: 62

koji ti je to logo?Jel si to stavio sada kad si pravio cd???

offline
 • Pridružio: 10 Okt 2005
 • Poruke: 13526
 • Gde živiš: Beograd

Ma naravno, to je logo koji koristim u još nekim projektima sa kojima se zezam. Možeš da napraviš bilo kakvu sliku koja zadovoljava parametre vezane za rezoluciju, veličinu, broj boja i format, i da u EasyBoot-u u tabu File zadaš koliko sekundi će se prikazivati pre podizanja glavnog menija.

offline
 • Pridružio: 02 Maj 2007
 • Poruke: 62

ok,hvala brate!

offline
 • Pridružio: 10 Okt 2005
 • Poruke: 13526
 • Gde živiš: Beograd

Iako je ova tema stara nekoliko godina, želim da je dopunim, a mislim da će ovo što sledi najbolje ići u ovom topiku. Ako moderatori smatraju drugačije, neka ovaj post postave kao posebnu temu.

Svi koji se zanimaju za integraciju butabilnih diskova programom EasyBoot znaju kako je teško otkriti prave postupke koji variraju od diska do diska i od ISO fajla do ISO fajla. Help programa nije menjan godinama, a informacije i uputstva treba tražiti na EasyBoot forumu, što nije baš lako.

Sad dolazimo do razloga zbog kog pišem: jedan član EasyBoot foruma, AltairAC, napisao je i na forum okačio izvanredno dokumentovano uputstvo kako je pravio nekoliko projekata pomoću EasyBoot programa.

Evo njegovih kompilacija:

Windows XP Collection
This easyboot project contains:
- Windows XP SP0
- Windows XP SP2
- Windows XP SP3
- Windows XP SP2 x64
- TinyXP

Think Linux
This easyboot project contains:
- Ubuntu 9.10
- Ubuntu 10.10
- Ubuntu 11.04
- WinXP Live! DVD

Live CD's
This easyboot project contains:
- GNU/Linux Live CD's:
-- Fedora 14
-- SAM 2010
-- TAILS 0.7
-- Ubuntu 10.10

- Windows Live CD's:
-- LiveSeven
-- Windows 7PE Live CD
-- Windows 7 Repair Disc x85
-- Windows 7 Repair Disc x64
-- Windows XP Lite

The Assassin's Toolbox
This easyboot project contains:

- AV Resuce Disk's:
-- Avira Rescue Disk
-- Kaspersky Rescue Disk 10

- Cr@ckOS
-- BackTrack 3
-- LiveHacking CD mini
-- OPH(zabranjeno) Vista
-- OPH(zabranjeno) XP

- GNU/Linux Tiny:
-- Damn Small Linux 4.4.10
-- Puppy Lucid 5.2.5
-- Slitaz 3.0
-- Tiny Core Linux 3.5.1

- Tools & Utilities:
-- Active@ Boot Disk
-- Hirens Boot CD 13.2
-- Parted Magic 6
-- Partition Wizzard Home Edition 5.2
-- RIPLinuX 12.0
-- UBCD 5.03

Svi postupci su ilustrovani slikama, svi parametri su navedeni, a poseban bonus su snimci na YouTube i dodatni materijal (pozadine, kratka uputstva, neophodni fajlovi) koji se mogu skinuti i koji su linkovani u okviru ovog uputstva.
Verujem da če tako dobro odrađeno uputstvo pomoći mnogima da se lakše snađu i da naprave kompilaciju kakva njima odgovara.

Link do uputstva: http://www.ezbsystems.com/cgi-bin/ikonboard.cgi?act=ST;f=1;t=3457;st=0

offline
 • Ričard  Male
 • Lavlje srce
 • Supermoderator
 • Zver!
 • Electro maintenance engineer
 • Pridružio: 28 Nov 2006
 • Poruke: 13744
 • Gde živiš: Vršac

Još jedan program ove namene.

XBOOT

http://sites.google.com/site/shamurxboot/


Xboot je krajnje jednstavan program, sve se završava na par klika i ne instalira se.

Osnovni izgled prozora programa:Sledeće je potrebno ubaciti butabilne *.iso fajlove. Za probu ja sam upotrebio sledeće:

- DSL (Damn Small Linux),
- HirensBootCD,
- Parted Magic,
- Windows XP.Iz priloženog se vidi da program sadrži informacije o neki butabilnim *.iso fajlovima, međutim za one o kojima nema tiih informacija, potrebno je izabrati opciju Add using Grub4dos image Emulation. Kod mene se ta opcija pokazala da radi.Nakon što se ubace svi neophodni fajlovi, može se krenuti sa izradom butabilnog *.iso fajla, ili pak može izabrati opcija izrade butabilnog USB fleša. Ja sam se odlučio za izradu *.iso fajla.

Klikom na opciju Cretae ISO otvoriće se prozor sa opcijom izbora mesta snimanja *.iso fajla.Pa zatim kreće proces izrade.Te obaveštenje da je proces završen i da li želimo da probamo kako to radi.Proba se vrši u QEMU okruženju koji je integrisan u samom programu.
Program poseduje i opcije editvanja bot menija prethodno napravljenoj USB fleš memoriji. Te opcije nisam koristio. Pa ako neko proba, neka napiše utiske.

offline
 • Fil  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2009
 • Poruke: 16586

I pregled i tutorijal za sve programe te namene:
http://www.mycity.rs/Windows/Kreiranje-bootabilnog.....ml#1142173

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 624 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 7 sakrivenih i 576 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, ajo baba, amaterSRB, aramis s, bigfoot, bladesu, bufanje, cigaliga, crnitrn, debeli, djboj, DPera, dushan, Frunze, HrcAk47, Kubovac, kybonacci, ladro, laurusri, Mcdado, Mercury, Metanoja, miljannis, milutin134, nenad81, novator, opt1, procesor, Shinobi, SlaKoj, Steeeefan, stegonosa, theNedjeljko, VJ, Vlada1389, vladaa012, Vladko, wizzardone, x9, ZetaMan, 79693