Formula 1, 2024.

Formula 1, 2024.

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8556
  • Gde živiš: Esgaroth

Do početka nove sezone 2024. u kojoj ćemo, prema prvobitnom planu, videti čak 24 trke i šest sprint trka, ostalo je nešto više od mesec dana.



https://www.racefans.net/2024-f1-season/2024-f1-calendar/

Nijedan tim do ovog trenutka nije još predstavio svoj novi automobil, jedino je Meklaren prikazao boje svog novog MCL38, a koje, kako se može videti, gotovo da se ne razlikuju od prošlogodišnjih.



https://www.racefans.net/2024/01/16/mclaren-presen.....car-mcl38/

Promena, za koju sam uveren da će se malo kome dopasti, jeste ta da na gridu više nećemo videti Alfa Tauri ili, kako su se neki nadali Rejsing bulse, već (dubok uzdah Bebee Dol ) Visa Cash App RB Formula One Team...



https://www.racefans.net/2024/01/24/official-alpha.....-for-2024/

Po prvi put u istoriji Najbržeg cirkusa u drugoj uzastopnoj sezoni imaćemo vozačke postave identične prethodnoj.



Ipak, prostora za uzbuđenja i po tom pitanju itekako će biti, pošto velikom broju vozača ističe ugovor upravo krajem 2024.



Prvi je već reagovao Ferari koji je produžio ugovor sa Šarlom Leklerom. Zvanično, rečeno je da je to učinjeno na ''nekoliko sezona''...

https://www.racefans.net/2024/01/25/leclerc-signs-.....e-seasons/

... nezvanično, pominjano je trajanje novog ugovora zaključno sa sezonom 2026.

Kad smo već kod te 2026. spekuliše se da bi Madrid mogao dobiti organizaciju trke F1...



... što odmah poteže pitanje trke na stazi Katalunja pored Barselone, a kojoj ugovor ističe upravo 2026.

https://www.racefans.net/2024/01/23/new-street-cir.....r-in-2026/

Da li će se FIA tvrdo držati stava o jednoj trci u jednoj zemlji, ili će zbog neke tradicije koju Katalunja ima od 1991. i ovde, kao u slučaju Italije (Monca i VN Emilija Romanje u Imoli) i SAD (Ostin i Las Vegas) biti načinjen izuzetak, ostaje da se vidi...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8556
  • Gde živiš: Esgaroth

Has VF-24



Zauber C44, do juče Alfa Romeo



Vilijams FW46



Alpin A524



Viza (ili kako već da ih nazovem Bebee Dol ) RB-01



... ipak, glavna vest stigla je prethodno.

Još samo ove sezone gledaćemo Luisa Hamiltona u Mercedesu, a od sezone 2025. sedmostruki svetski prvak biće vozač Ferarija, što je i najveći transfer u F1 u ovom veku.

https://www.formula1.com/en/latest/article.breakin.....hbkb6.html



offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8556
  • Gde živiš: Esgaroth

Ferari SF24



Mercedes W15



Red bul RB20



Aston Martin AMR24



... još šest dana...

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8556
  • Gde živiš: Esgaroth

Sezona 2024. započela je onako kako se završila prethodna, pobedom Maksa Ferstapena i Red bula, čiji je uspeh dodatno uveličao Serhio Perez osvajanjem drugog mesta.

https://www.youtube.com/watch?v=9Y5wMpKXNK4

Iako nas Holanđanin uverava da razlika nije toliko izražena...

https://www.racefans.net/2024/03/04/verstappen-con.....n-bahrain/

... u svetlu činjenice da su prvi rivali Ferari i Mercedes imali tehničkih poteškoća (Lekler sa upravljivošću i kočnicama, Rasel sa pregrevanjem pogonske jedinice, Hamilton sa sedištem), pa je jedino Sainz koji je stigao treći donekle bio konkurentan, sve nekako navodi na ono što smo videli prethodnih godina.

Nadam se da grešim, a priliku da vidimo ima li tu nečeg više kao što tvrdi Ferstapen, ili je situacija potpuno obrnuta kao što trenutno govori Hamilton...

https://www.racefans.net/2024/03/02/mercedes-furth.....-hamilton/

... ostaje da se vidi... već predstojećeg vikenda na VN Saudi Arabije...

Da ne zaboravim, i trka u Saudi Arabiji, kao i prethodna u Bahreinu, biće vožena u subotu. Razlog za to je početak muslimanskog meseca Ramazana u nedelju 10. aprila, a kako propisi FIA zahtevaju da razmak dve trke mora biti najmanje nedelju dana, pomeren je bio i Bahrein.

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8556
  • Gde živiš: Esgaroth

Da nije Red bula, trka za VN Saudi Arabije mogla bi se okarakterisati kao vrlo interesantna...

Viđeno je dosta borbe na stazi, ali osim u prvih nekoliko krugova, sve ostalo svelo se na borbu za plasman od 3. mesta naniže. Donekle, takvoj situaciji doprinela je i sama direkcija trke koja je najpre zanemarila prerani start Landa Norisa u Meklarenu, a zatim skoro do trećine trke većala da li je to bio prekršaj za kaznu.

Nešto kasnije, sa pet sekundi zbog incidenta u boksu kažnjen je Serhio Perez u Red bulu zbog opasnog puštanja nazad na stazu kada je zamalo došlo do kontakta sa Fernandom Alonsom u Aston Martinu koji je ulazio u boks, a čime je dodatno izblokirao i Šarla Leklera koji je morao da pričeka da staza u pit-lejnu bude bezbedna za izlazak nazad na stazu. Međutim, ponovo je došao do izražaja sistem kažnjavanja koji praktično nije ni ogrebao ekipu Red bula, a polemika o tome da li da takav sistem ostane netaknut ili da timovima bude striktno ograničeno vreme u kojem kazna mora biti odrađena, i dalje nema odjeka.

Na postolju su se ponovo našli Ferstapen i Perez, a gde im se ovog puta pridružio i Lekler, ali utisak je da ih je na neki način zasenio najmlađi vozač u kokpitu Ferarija ikada, mladi Britanac Oliver Berman (rođen 8. maja 2005) koji je, silom prilika, zauzeo mesto Karlosa Sainza koji je morao biti podvrgnut operaciji slepog creva. Berman, aktuelni učesnik F2 šampionata i rezervni vozač Ferarija i Hasa debitovao je tako u Najbržem cirkusu i potpuno opravdao očekivanja za jednog tako mladog i neiskusnog vozača, osvojivši sedmo mesto i šest bodova.



Treća trka u šampionatu biće vožena na stazi Albert Park u Melburnu za VN Australije 24. marta.

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8556
  • Gde živiš: Esgaroth

Zabavna trka u Australiji, istina, ponajviše zahvaljujući činjenici da smo već u drugom krugu ostali bez Maksa Ferstapena koji je zbog prblema sa kočnicama morao da odustane. To svakako ne umanjuje pobedu Španca Karlosa Sainza u Ferariju, a čiji je nastup na stazi Albert Park u Melburnu zbog njegovog zdravstvenog stanja, a nakon operacije slepog creva, bio pod znakom pitanja.

Na postolju mu se pridružio Šarl Lekler u drugom Ferariju, dok je treći bio Lando Noris u Meklarenu, čiji je uspeh upotpunio i drugi vozač, mladi Australijanac Oskar Pjastri osvajanjem četvrtog mesta. ''Tek'' peti bio je Serhio Perez u drugom Red bulu, a koji je nakon trećeg mesta u kvalifikacijama bio kažnjen pomeranjem za tri pozicije zbog ometanja Nika Hulkenberga u Hasu.

Trka je okončana krug pre kraja nakon ozbiljnog udesa Džordža Rasela u Mercedesu, a zbog kojeg je kasnije kažnjen Fernando Alonso sa 20 sekundi zbog opasne vožnje.

Sedmog aprila čeka nas VN Japana na stazi Suzuka.

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8556
  • Gde živiš: Esgaroth

Potpuno sam zapostavio temu što, s obzirom na dešavanja na stazi, možda i ne čudi... ne pokušavam da se opravdam, već moram priznati da je ono što nazivamo entuzijazmom kod mene u negativnoj amplitudi.

Zato samo linkovi do zvaničnih izveštaja ovde propuštenih trka u kojima se jedino postavlja pitanje - ko će biti drugi...

https://www.formula1.com/en/racing/2024/Japan.html
https://www.formula1.com/en/racing/2024/China.html

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 8556
  • Gde živiš: Esgaroth

Zabavan vikend u Majamiju.

U sprint trci, očekivano, pobedu je odneo Ferstapen, ali je u glavnoj trci morao da se zadovolji drugim mestom. Pobedu je, mimo svih očekivanja, odneo Lando Noris u Meklarenu.

Mladi Englez nije najbolje startovao, možda i zbog činjenice da je sprint trku završio u prvoj krivini nakon izletanja koje je prouzrokovao Luis Hamilton. Sa petog, Noris je pao poziciju niže i na toj poziciji ostao sve do prvih odlazaka u boksove. Polako se penjao u poretku, izbio na čelo trke, kada je došlo do kontakta Magnusena u Hasu i Sardženta u Vilijamsu, zbog čega je na stazu izašlo vozilo bezbednosti. Bio je to, ispostavilo se, presudan trenutak trke, pošto je vozilo bezbednosti izašlo na stazu nekoliko sekundi nakon što je ciljem i pored linije izlaska iz boksa prošao Noris što mu je dalo dovoljno vremena da obavi obavezno stajanje i zadrži vođstvo. Posao mu je dodatno bio olakšan činjenicom da je prethodno Ferstapen napravio grešku i polomio jedan od čunjeva koji su obeležavali ivicu staze i tom prilikom verovatno delimično oštetio i automobil. Ipak, valja priznati da je i pored srećnih okolnosti Noris tokom cele trke imao odličan tempo i zasluženo slavio.

Sledi VN Emilija Romanje na stazi Imola, 19. maja.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 715 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 10 sakrivenih i 656 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 8u47, _Rade, A.R.Chafee.Jr., ajo baba, Atomski čoban, babaroga, bobomicek, Boris90, ccoogg123, darkangel, DPera, Dr.Strangelove, FOX, Frunze, GandorCC, Georgius, goxin, ILGromovnik, JOntra, Karla, Krusarac, kybonacci, Libertas, Lieutenant, Lošmi, mikrimaus, Milenaaa, MilosKop, nenaddz, nikoli_ca, novator, Panter, raptorsi, repac, rovac, Stanlio, stegonosa, TheBeastOfMG, tomigun, vathra, Vatreni Zmaj, wizzardone, x9, Yellow Pinky, zeo, Zmaj001, |_MeD_|, Čivi