Tuning

Tuning

offline
 • Šile 
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 14 Mar 2004
 • Poruke: 997
 • Gde živiš: Batina, Baranja, Hrvatska, Evropa, Planeta zemlja

Vanjski izgledOptički tuning je subjektivna stvar, stvar ukusa svakog pojedinca. U ovoj rubrici su moji osobni prijedlozi, kojih se nikako ne morate pridržavati.
Krenimo od početka. Lajsne iznad farova ili obrve , postale su obaveza. Isto tako je i maska bez vw znaka. Na tržištu ima puno najrazličitijih modela, ali se možemo poslužiti i standardnim. Za Golfa I je jednostavnije napraviti masku bez oznake nego ju kupiti, jer nije baš jeftina. Kod Golfa II možemo kombinirati, staviti masku od Rally-a ili Corrada, ili najjednostavnije staviti onu s jednostrukim farovima. Na tricu možemo staviti quad farove, ili one koji sliče onima sa četvorke.
Gotovo svim modelima odgovara, uz manje prepravke, spojler ispod prednjeg odbojnika s Golfa 3 VR6, time se dobije niži i agresivniji izgled vozila.

Što se tiče produženih hauba u bad boy looku ( prije svega mislim na Golf III i noviji Polo), ima za kupiti raznoraznih varijanti iz plastike, no mislim da je pametnije zavariti metalno produženje (kao što sam ja napravio), te poslije, kad se sve obradi i lakira, neće doći do olakog pucanja.
Kod jako spuštenih vozila s velikim i širokim naplatcima obavezno je urediti rubove blatobrana, tj. rolati ih prema unutra, da ne dođe do guljenja gume u nekim situacijima. Glede pragova i rubnjaka za Golfa I, najbolje je rješenje staviti one s Cabrileta (od 87-93), Golf će izgledati modernije; na Golf II se mogu staviti oni s G60 modela, a što se trice tiče, meni je osobno atraktivnija bez tih plastika.

Jednostruki brisač vjetrobranskog stakla, viđen u DTM-u, također pridonosi agresivnosti. Važno je napomenuti da ga se može složiti od standardnog brisača( više o tome u rubrici savjeti).
A sad malo o skupim dodatnim spojlerima. Atraktivni su i preplavili su tržište. Većinom su rađeni za novije modele, no za svakog se nešto nađe. Najpoznatiji među proizvođačima je svakako Rieger. Ipak, ne valja pretjerivati s tonama plastike, Rieger je oduvijek hardcore u optičkom designu. Mislim da su sasvim dovoljni prednji i zadnji spojler, te pragovi, i to bez proširenog, jap-looka.
Nije dozvoljeno, ali nije ni kažnjivo zatamnjivati sva stakla, crna boja je previše mračna (slaba vidljivost po noći), svjetliji tonovi su ipak bolji. Što se tiče zadnjih hauba (vrata prtljažnika) kod Golfa 2 i 3, Corrada, te Pola, moguće ju je zatvoriti, tj. izravnati prostor za reg. oznaku., te tablicu smjestiti na modificirani zadnji odbojnik (pri tome imajući na umu da tablica mora biti osvjetljena).

Retrovizori (DTM, Porsche, M3; karbonski, alu, kromirani) sve to daje dodatni sportski izgled vozilu. Atraktivni su i korisni usisnici zraka (škrge) na blatobranima; njih je moguće zavariti s vw transportera. Kvake na vratima se isto dosta često mjenjaju, te su najčešće uzete sa audija A4. Tvornička svjetla na nekim modelima izgledaju zastarjelo, pa ih možemo zamjeniti onima u raznim bojama, ili jednostavnije, možemo postojeća lakirati transparentnim (prozirnim) lakom.
Ima tu još toga dosta; kao što rekoh, ne vrijedi previše raspravljati o ukusima ljudi, svatko ima svoje veselje.


UnutrašnjostUnutrašnjost vozila se svakako najviše zanemaruje. Kod novijih modela to i nije toliko potrebno, dovoljno je zamijeniti volan (alu, koža, karbon), ručicu mjenjača i ručicu ručne kočnice, te uz to staviti i alu papučice.
A što napraviti s ostarjelim interijerom Golfa I i II, starog Pola? Najbolje bi bilo staviti kompletnu armaturu iz Corrada ili Golfa III. No to je samo jednostavno za reći, jer taj zahvat iziskuje puno vremena i snalažljivosti; provedba ventilacije, električnih instalacija, te modificiranje plastike kako bi savršeno
jala na mjestu gdje je nekad počivala stara. Moguće je to isto napraviti i s aramturom iz BMW-a 3 serije E30 (kockica).
Ako ne zelite mjenjati čitavu instrument ploču, također dobro djeluje promjenjeno osvjetljenje na i oko instrument ploče.
Sjedala iz starijih modela možda dobro drže tijelo, ali godine su ih pojele. Uz sitne prepravke, moguće je staviti sjedala iz Corrada, zajedno sa stražnjom klupom.
U novija vozila se obično malo više ulaže glede sjedala, te ima raznih mogućnosti na raspolaganju (Sparco, Recaro, Koenig, Cobra).


Motor - Filter za zrakNajjednostavniji i najčešći način povećanja performansi vozila su filteri za zrak. Cilj tuninga motora je da se što više hladnog zraka usisa do usisne grane, te time dođe do pojačanja snage. To je moguće s filterima zraka veće propusnosti (K&N, Kingdragon, Pipercross).
Postoje dvije osnovne vrste filtera, zamjenski te konusni (gljiva). Zamjenski se, nakon uljenja, stavlja umjesto standardnog u kutiju filtera za zrak, dok konusni zamjenjuje cijeli sistem do usisne grane. Treba napomenuti da se javljaju neki problemi kod takvih tipova filtera (pogotovo kod VW Golfa IV 1.8T), jer su izloženiji toplini motora, pa bi ih stoga trebali odvojiti od motora toplinskim izolatorima (pregradama).

Motor - Bregasta osovinaDok motor radi, bregasta osovina se okreće, otvarajući i zatvarajući ventile u točno određeno vrijeme, i to tako da motor dobiva potrebnu količinu goriva i zraka, te se isto tako rješava ispušnih plinova u pravoj količini.
Sportska bregasta osovina malo ranije otvara ventile, te ih malo kasnije i zatvara, te ostavljajući ventile otvorene malo duže motor dobiva više goriva, te samim time i više snage.
Ima više vrsta bregastih osovina; Golf GTI s bregastom osovinom namjenjenom za cestovnu vožnju može dobiti na snazi do 15 KS.

Motor - Chip tuningVrlo efektivan i sve popularniji način povećavanja snage i okretnog momenta je zamjena tvorničkog ECU-a (electronic control unit) ili chipa, s onim koji je dostupan s tuning tržišta. Naravno, ovo radi samo s vozilima koja imaju elektronski nadzirani sistem ubrizgavanja goriva, te stoga to ne možemo primijeniti na stare verzije GTI / 16v s K-Jetronic sustavom.
Chip poručuje motoru koliko mu treba goriva i zraka, tako da su stavljanjem novog chipa ovi elementi poboljšani, a pritom pridonose stvaranju više snage. Ako je motor pogonjen turbo punjačem, chip može pridonijeti velikim povećanjima snage, jer on također nadzire i pritisak punjača. Normalno aspirirani motori obično ostvaruju povećanje snage od kojih 10-15%.

Motor - Turbo punjačiSve popularniji način za drastičnije dobivanje snage je ugradnja turbine ili kompresora u atmosferski motor. Turbo je sinonim za turbinsko prednabijanje turbo punjačem. To je sklop turbine i punjača (puhala ili kompresora). Turbina se pokreće strujanjem ispušnih plinova, te okreće punjač koji se nalazi na istom vratilu. Tako se tijekom prvog takta u cilindru nabijaju plinovi pod tlakom, a prirast tlaka - 0,4 do 0,8 bara (ponekad i više) naziva se tlak pretpunjenja ili prednabijanja.
Ako punjač stvara prirast tlaka do 80 posto radi se o puhalu, a kod većeg prirasta tlaka o kompresoru. U drugom taktu klip tlaći već djelomično stlaćenu smjesu pilnova, što znatno poboljšava performanse motora. Motori s prednabijanjem u pravilu su jači od atmosferskih motora istog ili približnog obujma. Da bi motor izdržao kuru prednabijanja potrebno je smanjiti kompresiju na način podizanja glave motora kada se povećava kompresijski volumen. U
lakšim slučajevima biti će dovoljna deblja brtva glave motora, dok će teži slučajevi koji se odnose na već snažne motore u odnosu na njihov volumen, tražiti izradu tzv. međuploče. Aluminijski lijev strojno se obrađuje i na njemu se buše kanali kao i na glavi i bloku motora, nakon čega se montira na motor pomoću dviju brtvi: između međuploče i bloka te između međuploče i glave motora. Jasno je da je prije
toga potrebno napraviti izračun volumena, a samim time i kompresije koja mora biti niža, ali ne preniska kako bi se iskoristivost povećala.

Motor - Nitro oksidNOS sistem se sastoji od plinske boce punjene s N2O te odgovarajućim priključcima koji je povezuju na sistem za ubrizgavanje na motoru, te prekidačem za aktiviranje u unutrašnjosti vozila. Sistem djeluje kao dodatna injekcija sustavu za ubrizgavanje goriva, a aktivira se po potrebi, najpametnije na otvorenoj cesti. Ovisno o punjenju boce, snaga može varirati od otprilike 25 do 500 KS. Za motore sa 4 cilindra preporučljivi su sistemi od 40 do 60 KS, a za VR6 od 75 do 100 KS. Nitro je dobra kombinacija sa turbo motorima, jer onda nestaju turbo rupe i stvara se još više dodatne snage.
Nitro oksid zagrijan na otprilike 150 °C oslobađa višak kisika, ali ne stvara
samo taj kisik više snage, nego sposobnost tog kisika da sagori više goriva. Od sagorijevanja više goriva, stvara se veći pritisak na cilindre i tu se stvara najviše snage. Sabijeni nitro oksid se ubrizgava u usisnu granu, te prelazi iz tekućeg u plinovito stanje. Takozvani intercooling efekt smanjuje temperaturu nitra na -40 °C te time znatno smanjuje temperaturu usisa, te se također oslobađa više snage. Nitro sistem nije preporučljivo ugrađivati u motore s većom kilometražom. Od poznatijih proizvođača su NOS i NX(Nitrous Express).

Motor - Ispušni sustavZa lakše disanje motora potreban nam je pravilno podešen ispušni sustav. Kod tuninga vezanog za povećanje snage i okretnog momenta vrijedi pravilo da što više hladnog zraka uđe u motor, te brzo i izađe. Dobar ispušni sustav nam omogućuje brzo rješavanje ispušnih plinova. Kod sustava za ispuh razlikujemo nekoliko komponenti: grana, katalizator, rezonator i zadnji lonac.
Za ispušnu granu je najbolje da bude od inoxa, i to takva da su cijevima spojeni cilindri koji rade u istom taktu (grana kod 4-cilindričnog motora je spojena u 4-2-1).
Katalizator služi čišćenju potrošenih ispušnih plinova iz motora da bi bili ekološki prihvatljiviji. Postoji puno rasprava da li skidanje katalizatora s novih motora znači i više snage, jer su današnji katalizatori znatno protočniji. Rezonator, smješten uzduž ispušne cijevi, služi da smanji vibracije i zvukove koji dolaze iz motora. Ispušna cijev bez rezonatora može poboljšati protok zraka (povećanje snage), ali će zvuk biti znatno jači.
Zadnji sportski lonci mijenjaju zvuk motoru i izgled zadnjeg dijela vozila, te je pravilnim odabirom promjera i veličine cijevi moguće pridonijeti i povećanju snage i okretnog momenta, bar u malim pomacima. Prevelikim promjerom cijevi dobivamo na zvuku, ali sasvim sigurno se gube performanse.


Šasija - OvjesDa bi unaprijedili izgled i superiornost vašeg automobila, potrebno je promijeniti njegov ovjes (vozilo je potrebno spustiti - vozilo koje je niže ima kraći put kočenja i povećanu stabilnost u zavojima). Što treba napraviti?
Postoje tri mogućnosti: ugraditi kraće i tvrđe opruge na standardne amortizere (vaši amortizeri neće dugo izdržati ako opruge spuste auto više od nekih 40 mm), ugradnja kompleta kraćih opruga s sportskim amortizerima (daleko najbolja varijanta), te ako vam skupoća ne smeta, tu su amortizeri sa navojima (moguće je podešavati visinu vozila, čime sami određujete tvrdoću i udobnost). Sve ovo nudi više sigurnosti i poboljšane karakteristike vozila (odlična upravljivost i veća brzina u zavojima).

Šasija - KočniceJedan od najosnovnijih elemenata sigurnosti na vozilu, ali i performansi. Naime, vozilo s boljim, pouzdanijim kočnicama je brže od istog s standardnima. Zvuči nelogično, ali s boljim kočnicama koči se kasnije, a na taj se način dobiva na brzini na određenoj udaljenosti, a i sigurnost je osjetno bolja. Kočioni put se bitno smanjuje, a vozilo je puno sigurnije za upravljanje pri većim brzinama. Zamjenjivanje standardnih diskova sa sportskima iste ili veće veličine u današnje doba je obaveza kod svakog ozbiljnijeg tuninga. Nije dovoljno samo zamijeniti kočione obloge jer one kvalitetnije u pravilu brže troše originalne diskove kočnica, jer su izrađene od agresivnijih materijala. Također se zamjenjuju kočiona kliješta (veća i više klipna), te kočioni vodovi koji su opleteni tvrdim čeličnim pletivom, tako da nema drastičnog pada tlaka u kočionom sustavu.

Šasija - UčvrščivačiMetalne (alu, čelik) šipke koje koriste ukručivanju karoserije, zadržavaju željenu putanju i stabilnost vozila, te služe kao dodatak pasivnoj sigurnosti samog vozila. Postoje tri osnovne vrste šipki: prednja gornja (između muldi vozila), prednja doljnja (ispod motora vozila) i zadnja (prtljažnik).


Aluminijski naplatciKod odabira aluminijskih naplataka prvo se moramo zapitati što zapravo želimo? Koja veličina? Čim se počne s povećanjem veličine i širine naplatka, dinamika vozila se počinje mijenjati. Standardni naplatci su kompromis izgleda, udobnosti i praktičnosti, i svi ti elementi bi trebali biti zadovoljeni i kod nabave novih naplataka. Prednosti aluminijskih naplataka su: smanjena
neogibljena težina (smanjenjem neogibljenih težina putem aluminijskih naplataka osigurava se preciznije upravljanje i poboljšano ponašanje u zavojima), poboljšano ubrzanje i kočenje (smanjenjem okretajućih težina na vozilu aluminijski naplatci pružaju bolji odaziv na ubrzanje i kočenje, povećana čvrstoća (čvrstoća aluminijskih naplataka može smanjiti deformacije naplatka/gume u zavojima), uspješnije hlađenje kočnica (pospješuje odvođenje topline od kočnica).

Za optimalan izgled minimum bi trebali biti naplatci od 15", nisu preteški, i s njima vozilo najbolje prenosi svoju snagu na podlogu.
Naplatci od 17" uvijek izgledaju atraktivno, ali imaju svoje negativne strane: jako su skupi, gume se ubrzano troše, i nisu baš za svakodnevnu vožnju (zbog
tvrdoće i nedostatka udobnosti). Alternativa svemu tome bi bili naplatci od 16". Nisu toliko atraktivni kao 17", ali još uvijek izgledaju dovoljno veliko i nude malo više udobnosti. Najveću pozornost kod naplataka treba obratiti na ET naplatka ("Einpress Tieffe", sva vozila VAG koncerna imaju pozitivan ET, optimalan bi bio 35, da ne dođe do guljenja gume i naplatka od strane amortizera ili rubova blatobrana), te na pravilnu dimenziju guma (širina gume treba rasti sa širinom naplatka).Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Onsite IT Support Engineer
 • Pridružio: 08 Mar 2005
 • Poruke: 1148
 • Gde živiš: Niš

@off topic

Ja mislim da trebate da izbegavate da saljete ovako dugacke poruke. Bas zbog toga sto ti nisi nista novo rekao o tuningu nego si samo objasnio sta se sve radi kolima kada se "friziraju". Iskreno mislim da je veoma lose da samo prekopiras tekst. Bar ga izmeni malo. Winkoffline
 • Šile 
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 14 Mar 2004
 • Poruke: 997
 • Gde živiš: Batina, Baranja, Hrvatska, Evropa, Planeta zemlja

@off topic
Sta da ga mjenjam kad kao takav dolazi u izvornom obliku. Kao da cu ja nesto novo ili pametno moci dodati.

Da ti dam link na stranicu pa da tamo citas sve ovo, isto tako dugacko. Pa jel nije bolje imat sve ovdje?!

offline
 • Goran 
 • Prof.Mr.Dr.Sci. Traumatologije
 • Pridružio: 05 Maj 2003
 • Poruke: 9977
 • Gde živiš: Singidunum

Obavezno stavi link sa koga si ovo kopirao.

offline
 • Šile 
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 14 Mar 2004
 • Poruke: 997
 • Gde živiš: Batina, Baranja, Hrvatska, Evropa, Planeta zemlja

Ajd za ubuduce al sad nemerem jel sam na ovo naletio u letu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 407 korisnika na forumu :: 2 registrovanih, 1 sakriven i 404 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 39mm, LeGrandCharles