Helloween

Helloween

offline
  • Mare  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 20 Feb 2005
  • Poruke: 2342
  • Gde živiš: Beč / Svilajnac

Helloween

Istorija grupe Helloween počinje davne 1979. kada su se dva gitarista Kai Hansen i Piet Sielck sastali u bendu Gentry, i promijenivši mnoge članove postave, sastavili su novi bend koji se zvao Ironfist, te u kojemu su bili Ingo Schwichtenberg na bubnjevima i Markus Grosskoph na basu. Piet je otišao iz benda zbog neobjašnjivih razloga, te sada služi kao ton majstor u bendovima Blind Guardian, Grave Digger i Gamma Ray, te ima svoj projekt Iron Saviour. Njega je zamijenio Michael Weikath koji je napustio svoj bend Powerfool. Kasnije se bend nazvao Helloween.
1984. bend je snimio 2 pjesme za kompilaciju Death Metal. Prva pjesma se zove Oernst For Life, koju je Weikath napisao, a druga je bila mnogo žešća i sporija verzija pjesme Metal Invaders.
1985. grupa snima svoj prvi album koji je jednostavno nazvan Helloween, a neki ga znaju i pod nazivom The Mini LP. Sadržao je 5 pjesama. Iste godine izdali su svoj prvi cijeli album nazvan Walls of Jericho.
1986. su izdali singl EP nazvan Judas. Na njemu su se nalazile neke live i pjesma Judas. Kai je uvidio da mu je teško svirati gitaru i pjevati isovremeno, pa su dečki poslije turneje krenuli u potragu za novim pjevačem. 1987. bend je trebao uzeti pjevača grupe Tyran Pace Ralf Scheepersa, ali ipak se kasnije odlučio za odličnog pjevača lokalnog benda Prophecy, Michael Kiskea. Bend je zatim htio izdati dvostruki album, ali njihova diskografska kuća Noise Records je to odbila.

Zato je grupa napravila jedan od svojih najvažnijih albuma Keeper of the Seven Keys Part 1. Album im je donio svjetski uspjeh i dobro je prošao u SAD-u. Album je napravio toliki uspjeh da je bend pozvan na američku Headbanger's Ball Tour. Bend je bio predgrupa Armored Saint i Grim Reaper.
1988. Bend je imao više fanova i snimio je svoj najpoznatiji album Keeper of the Seven Keys Part 2. Bend je dobio još više uspjeha kroz cijeli svijet, a ovo je i njihov najprodavaniji album te se još i danas dobro prodaje. Album se ponovno dobro prodao u SAD-u, pa su opet pozvani na Headbanger's Ball Tour, ali ovaj put sa thrash velikanima Exodus i Anthrax. Nakon tog albuma, u decembru 1988, Kai odlazi iz benda, a zamjenjuje ga Roland Grapow koji svira na ostatku turneje. 1989. Bend izdaje live album za svaki dio svijeta posebno. Za Europu Live in UK, za Japan Keepers Live, za SAD I Want Out Live. Na njemu je svirao Kai, te su pjesme bile snimljene tokom evropske turneje. 1990. bend raskida ugovor sa svojom kućom Noise Records, a potpisuje za diskografsku kuću EMI Records. Bend je prekinuo saradnju sa Noise Records jer je mislio da su zakinuti za novac. Postupak je završio na sudu, bend je izgubio, te ne da je samo morao platiti veliku štetu kući, nego je morao i odbaciti izlaske albuma za Europu i Japan.
Nakon što su se 1991. pročule priče da se bend raspada, izdaju novi album nazvan Pink Bubbles Go Ape. Album je dobio loše kritike od novinara a isto i od fanova. Bend je također uložio i puno novaca u snimanje ovog albuma, ali on se nije dobro prodao, te su problemi u bendu bili još veći. 1993. bend izdaje svoj najgori album nazvan Chameleon. Album je dobio još oštrije kritike te su se odnosi u bendu još više pogoršali. Ingo je bio bolestan na ovoj turneji pa je bio zamijenjen sa Richie Abdel Nabiom.

1994. potpisali su za Castle Communications i dobili novog pjevača koji
se zove Andi Deris, a on je došao iz benda Pink Cream 69. Uli Kusch je došao na mjesto bubnjeva. Izdan je album Master of the Rings, i dobio je dobre kritike, a i prvi put od Keepera svi članovi su imali istu ideju u glavi. Album je izdan skoro godinu dana kasnije u SAD-u, ali je sadržavao bonus disk Master of the Rings B-sides. 1996. je stigla, a bend je snimio još jedan dobar album, koji je imao malo lakši zvuk, a nazvan je the Time of the Oath. Album koji se vratio bendovim korijenima te je potvrdio da su jedan od najboljih bendova. U to vrijeme desila se velika tragedija za članove benda: Ingo Schwichtenberg, njihov bivši bubnjar, skočio je ispred vlaka kao bi počinio samoubojstvo. Takođe je izdan i dvostruki live album High Live. Njihov bivši pjevač Michael Kiske je izdao prvi solo album nazvan Instant Clarity te je dobio dobre kritike od svih magazina. 1997. godine, Rolan Grapow izdao je svoj prvi solo album koji je nazvan the Four Seasons of Life, koji je imao singl pjesmu I Remember. Na jednoj pjesmi gostovao je i Ralf Scheepers. Andi Deris je također izdao svoj prvi solo album koji je nazvan Come In From The Rain i imao je singlove za pjesme 1000 Years Away i Goodbye Jenny koja je posvećena njegovoj baki.
1998. izdan je boxset nazvan the Pumpkin Box. Sadržavao je najbolji materijal od 1985. do 1993. godine, te nekoliko intervjua. I to sve na četiri diska. U martu je izdan album Better than Raw. 1999. Roland Grapow je izdao svoj drugi solo album nazvan Kaleidoscope. Zatim je otišao na turneju po Evropi i Brazilu. Markus Grosskopf je izdao svoj solo album nazvan Shockmachine na kojem je bubnjeve svirao Uli. Uli je izdao Catch the Rainbow, tribute za bend Rainbow. Na albumu se nalaze najbolje od benda, nova izdanja i obrade poznatih njemačih bendova. Bivši pjevač Michael Kiske također je izdao svoj drugi solo album nazvan Readiness to Sacrifice.
Zatim je bend snimio album koji je sadržavo najbolje stvari iz 60, 70 i 80-ih. Album je nazvan Metal Jukebox.
Andi Deris je izdao svoj drugi solo album nazvan Done With Mirrors. 2000. bend je završio snimanje albuma The Dark Ride, a izašao je 30. oktobra iste godine u Evropi, te nekoliko sedmica prije u Japanu. Bend je poslije turneje izdao kompilaciju nazvanu Treasurechest. Mark Cross zamjenjuje Ulia na bubnjevima, koji je opet zamijenjen sa Stefan Schwarzmannom. Sascha Gerstner je zamijenio Roland Grapowa. Bend je sad izdao njihov novi album koji je nazvan Rabbit Don't Come Easy, a koji je dobro prošao na svim ljestvicama.
INFO BOX [Helloween]
Formirani:
1984
Žanr:
power/speed/heavy
Zemlja:
Njemačka
Web:
http://www.helloween.org
Postava:

Markus Grosskopf - bas (od početka)
Michael Weikath - gitara (od početka)
Andi Deris - vokal (1994 - do sada)
Stefan Schwarzman - bubnjevi (2003 - do sada)
Sacha Gerstener - gitara (2002 - do sada)

Bivši članovi:
Piet Sielck - gitara (1984)
Kai Hansen - gitara, vokal (1984 - 1988-)
Michael Kiske - vokal (1988 - 1994)
Ingo Schwichtenberg - bubnjevi (1984 - 1994)
Roland Grapow - gitara (1988 - 2002)
Uli Kusch - bubnjevi (1994 - 2001)
Mark Cross - bubnjevi (2001 - 2003)
Diskografija:

1985: Helloween
1986: Walls of Jericho
1987: Keeper of the 7 Keys Part 1
1988: Keeper of the 7 Keys Part 2
1989: I Want Out Live
1989: Live in UK
1989: Keepers Live
1991: Pink Bubbles Go Ape
1993: Chameleon
1996: Master of the Rings
1996: High Live
1998: Better Than Raw
1999: Metal Jukebox
2000: Dark Ride
2003: Rabbit Don't Come Easy

Biography by: Oskar
Lektura: cotoha



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1277 korisnika na forumu :: 56 registrovanih, 3 sakrivenih i 1218 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1567 - dana 15 Jul 2016 19:18

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, _Sale, A.R.Chafee.Jr., Apok, Arhiv, AS2, Atomski čoban, awathorn, Bane san, bondon46, dr. Christian Troy, dragoljub11987, Drug pukovnik, Faki-Valjevo, Filodendron, Georgius2, goran.vvv, husky, indja, ivance95, jesenko1974, JOntra2, Kos93, Kubovac, kuntalo, ltcolonel, mandicdamir245, Mercury, Milan A. Nikolic, misa1xx, Miskohd, nedeljkovici, novator, nuke92, pavle_pzs, Profica, RADOVAN.S, repac2, RomanSR, rovac, slonic_tonic, smorovic, Srdjan_mycity, t.mile, tomigun, Toni, trajkoni018, USSVoyager, vavilonac5941, Vlada1389, vlvl, voja64, wulfy, zlatkoa987, zola92, |_MeD_|