Oranje

2

Oranje

Знаш брате панонски и ја сам панонски све ово што сам писао нестаће и заборавиће се и све ће изанђати зато трба писати и сабирати да нас неко памти као што ти памтиш твог деду . Зато ако можеш све што памтиш пиши неко ће читати и тако нећеш отићи у заборав већ бити легенда . Кад будем доспео ако се не љутиш што сам упао на твој блог(питао сам молићу смем нешто казти) и ако дозвољаваш опет ћу ти изтолмачити неку причу из мог сећања и прошлости да незаборавим .Хвала ти на љубазности и стрпљењу са мном.

Slobodno svešteniče. Vidiš i tetka danuška (umesto da je s varjačom u kuhinji!!!) je napisala jedan malo drugačiji seoski život, s volovima i babama... Stari običaji, stara jela, stari izrazi...

E da, zaboravih da napišem, eto kako sam zaboravan. Deda je uvek trubio s kraja ulice kad se vraćao kući s njive. Baba je morala da smakne supu sa šporeta ili meso (krmenadle) koje je pržila u masti (ne pekla u rerni, nego lepo u "kastroli") i da otvori kapiju! Moliću lepo današnje dame - ugledajte se na moju babu! Very Happy Noge ću oprati sam, pošto vidim da je i baba tukla dedu zbog toga...

Kastrola vam je nešto ovakvo:

Брате Панонски то што имаш то ти је ЈЕВРОПСКА модернистичка 21 века кастрола . А наша панонска кастрола из прошлих векова је била велика и мала : Мала кастрола је округла посуда конусно изливена (дно уже горе шире) од туча са дршком и имала је три ножице висине до 5 цм , и кад се у њој кувало на шпорету , старом са ринглама а не ови са плочама нови , онда да буде брже кувано скинесе мали поклопац и прва рингла (а било је три рингле) то је било у паорским кућама ина салашима као онај салаш јел си гледо ДУЊО МОЈА . Мала кастрола је имала запремину литру и фртаљ течности и у њој се кувао сос , куља , ајмокац и мандара . Пази сад кад је у питњу сос ту постоји посебна техника кувања а и употреба но отоме ћу ти писати једну ноћ кад падне снег . Већ да се ватим на кастролу и њену употребу , у малој кастроли се спремао ПАНОНСКИ ДОРУЧАК овако : Одеш у шпајиз па офикариш парче сланине оне од 8,5 центи дебљине тако толико колка је шака па да буде дебело тако спрста можда мал јаче па га мало и сецкаш онако ко прсти на руци да се лепше испржи . Ставиш га у кастролу па кад буде готово пржено узмеш тањир па га ставиш у њега . Мож да ти буде мало ати онда у тој масти испечеш два јајета на око лепо и не солиш их јербо је маст од сланине већ доста слана па кда то урадиш онда туриш и та јаја на око у тањир (чекај стани како сам могао да испустим да ти кажем док то радиш и док идеш у шпајиз по сланину наспеш у фраклић од 0д 0,7 дцл дударе и плако ал полако пијуцкаш док спремаш) ито је то . Ал да би то било употпуњено мора овако : У кастроли је остала лепа врућа маст па да неби пропала , очла у сапун ил керама , онда у тој масти лепо направиш мандару. Да баш праву панонску нашу мандару то ваљда знаш да направиш . Мандару правиш биће много други пута. Већ да ти кажем да не заборавиш кад буде готов онај доручак и кад истресеш фраклић одеш у башчу и онда начупаш мало црна мало бела млада лука па опереш и онда седнеш и удри . Но шта је ту опасно да те упозорим није претисак а ни шлог већ копање куруза . После тог доруча кад одеш да копаш курузе сунце пече кукуруз чест дуж права панонска па дугачка од 375 до 400 мет. треба ако је куруз прљав 2,5 сата да обиђеш а крчаг са водом остао покривен покровцем и сеном и чува га гаров да унцути панонски из освете не одненесу га , остао под колима на другој страни на почетној ленији .

Но вид мене как сам се зано чек да ти кажем још само ово и нећу више ни слова ак оћеш о сосу и загорелој мандари но то нек чека зиму .

А под разно.

Велика кастрола је иста ко мала само ВЕЛИКА знаш ал је захватала од 5 до 10 литара течности није имала дршку већ ушице па се крпом склањала са ватре и имала је веће ножице од по 10 цента зашто е па о томе ћемо ако нисам досадан други пут . Много ће бити сад ал да ти кажем да су и у Панонији поготово на салашима постојала огњишта и отворен оџак па се кувало на отвореној ватри баш из велике кастроле . Велика кастрола се носила на салаш и стављала се на три цигље или черпића (знаш шта је черпић и како се прави) ложо се багренац , фашине чапурје цунцукретови штапови и кувао се паприкаш од маторог овчијег меса , од панонске цигаје , што би Сенћани казли BIRKA PAPRIKAŠ . Ако мислиш да сам из Ковиља (због оног патка) и сумњаш а ти питај старије од мене па ћ ти рећ да је кастрола то што јест поздрав !

Lepo opisano! Svaka čast! Baš tako, identično, je i kod mog dede! Samo baba ide u baštu dok on cevči rakiju krišom! Wink Stavio bih ja lepšu sliku kastrole, nego nisam našao na Google, pa sam stavio ovo moderno sranje... Baš kao i nova Buba što liči na Porsche.

A tek oni šporeti... Zakon! Smile

Kopanje kukuruza, izjutra, sunce, ma super. Međutim pripeklo, a ja nisam doručkovao. Moji drugari jesu pa su bili i žedni. Ja nisam. Mr. Green I kao, predloži jedan, hajde da se trkamo do kraja, ko će pre, al bez zasecanja kukuruza!!! Ajd, svi oduševljeni... Kad jedan drug pita "a šta s onim ko bude prvi?"... Svi samo na vodu misle... A ja kažem "ništa, taj ima još jedan krug besplatno da obrne!" Više im se i nije tako žurilo... E jesam đubre! Mr. Green

A najjača je pauza posle doručka, kad legneš pod traktor ili prikolicu u ladovinu, onako na zemlju i osećaš kako ti struji krv telom i zaspiš u sekundi! Pa hajmo ladno pivo i idemo dalje... Dok ima piva i zemlje i dok je dan - radimo! Samo treba poneti alat sa sobom:

Свака част на на приказаном алату . Питање је сад : дал се купује са куфером ил брез куфера јал за паре ил за евре и у ком дућану и имал рецепат како се употрбљава .

А кад је у питању РЕЦЕПАТ за употрбу онда то изгледа овако : Пролази један господин испред великог ајзлога у велеграду поред сндвичаре , и у том ајзлогу на тацни види велики лепи сендвич , и немож да одоли и уђе и пита : Молићу лепо колко кошта сендвич , кажу 55 динара , а он рекне е сад баш и нисам гладан ал ми се свиђа могул ја то кући да направим , а они реклну може . Дадну њему све што трба а он и даље гледа , рекну они шта сад фали а он рече а как ћу ја то направит мож ви мене да даднете РЕЦЕПАТ . Рекну они пиши а он пше : узмеш леб и намажеш мајонезем па послажеш саламу а мож и кобаје или кулен па сад ставиш краставчићи насецкани па нрендаш сирца а онда мож мал кечупа јал сенфа па ако ти је мало опет одозгоре ставиш леб и то је то сда идите имамо посла . Изишо господин напоље држи ону кесу што му дадоше и насред шора чита и гледа РЕЦЕПАТ у том дотрча велика керетина зграби ону миришљаву кесу сос материјалем за сендвич и очо он низ шор па гледај . Трчи госпон за керетином и виче ал није вајде немож га стићи . Кд је сусто сео насред шора па гледа а кад је устао он каже е џукело није ти вајда што си одно кесу е неш моћи ништа код мене РЕЦЕПАТ .

П . С . Ниједан кер није црко од масне лепиње а од масне штранге јест зато бежи и спашавај се.

Svinja je bila sertifikovana, imala je minđušu i pečat na guzi! Mr. Green Sve ekološki ispravno i biološki razgradivo! Mr. Green

Panonsky ::A i domaća rakija, jel... Mr. Green

ja kupio sljive za domacu rakiu, pa posle... pa na rakiju xD

Шта ј сад сви овди ћуту да мoшж штрајкуједу ил спију . ЈА би да неш рекнем а жена касти ћут ти си на боловању , па сад морм бит миран.

Ne znam di su se denule glavne alapače foruma... Mr. Green Kad ti najviše trebaju, nji' nema...

a sta ce ti one?!
eo ja se javljam ( i ako nisam alapaca ) da malo zacinim atmosferu koliko god je to moguce ...

@svestenik eh svestenice kad bih mogla da strajkujem il da spijem , bilo bi divno ... sve bih dala za jedan miran dan brez icega i bilo kakvih obaveza da se odmorim i naspavam kao covek ....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 350 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 0 sakrivenih i 347 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Botovac, Sale.S, Snorks