Oranje

3

Oranje

Шта је рингишпаљ стао зарибао ајд сипај нафту пали мотор па напред крећи :

Некад давно није било интернета телевизије понеки биоскоп није свако село имало струје а није било ни дроге а ни великог зла у селу. Ал било је бећаршага , ленчашага , ванцашага , вуцибатина , безбригића ,зеленаша и осталог труња и талога људског као и у сваком селу . Убедљиво нјвише оних који су водили туђу бригу и филозофирали живот. Како су радили тако су и прошли .

Има једна прича из тог доба о филозофирању живота па да вам испричам како сам чуо :

Незнам дал сам ја имао 9 или 10 година , почетком шесетих година , дође једна бака Мара (види се да је била лепа кад је била млада) није баш али скоро стогодишњакиња у радњу код мог оца да окрпи дедин пршњак . Пршњак се копчао са стране , да те ветар не продува , био је украшен око врата црвеним плавим и жутим ширитима и везом на јагњећој кожи и све су то ручно одрадиле ћурчије , носио се на кожне чакшире нарочит кад се носила пића(храна за стоку) на салаш зими соницама . Идок је мог оца мајстор , који је ради са њим , крпио пршњак а мој отац штепао на сингерици . Почне баба Мара причу . Знаш мајсторе јал је то било 1911 ил 12 нећу ти касти , а ја бла млада па лепа па пред удају , дође Ђурка Копчански тако око ивањдана па каже Маро дошо сам да те зовем да са мојом Меланијом и ћеркама да руковедаш а мати твоја поштоје старија да пружа и плете ужа . Ето добићеш рис(надница) теби на дан велики рукњак а твојој матери мали рукњак жита (мали рукњак је захватао 5 кг а велики 12 кг.жита . Биће жетве за две недеље па ће после вршидба на парњачу мама ће носити плеву испод решета и вејалице а ти ћеш на дреш да сечеш ужа храниоцу на устима и да додајеш крстине . Трајаће то можда и дигод до Госпојине(28.август) зарадићеш пар метери жита биће леба и лепиње па чак и гриза целу зму не бери бриге само здравља . А ја кажем Ђурка јавићу ти . И дем кући думујем како ћу и шта ћу а кад сам дошла кући вако сам казла матери .

Знаш мама нећемо ићи да руковедамо ове године . Ти си мама матора па ћеш умрети а ја см млада па ћу се удати и готово.

Кад је дошао Божић мама није умрела а ја се нисам удала . Ми гладни пећ хладна а трпеза празна нигде никог снег веје а ветар дува . А ја кажем е мама канда звечу шалови зову да рковедамо ал касно .

Само сам мајсторе тад филозофирала и никад више у животу мом радила сам ирадила и ево ту сам преко деведесет . И рекла сам себи лако је свој хлеб јести туђу бригу водити и филозофирати кад је трбух пун пећ топла а кућа пуна свега и свачега . Онда су сви паметни ал у туђој кући .

Nekad su devojke bile pametne. znale da kuvaju, šiju... Danas to divlje, neće da se udaju!

Divota i milina! :-)
Nisam ovoliko uživao u NAŠEM DIVANU od kad sam čitao Vojvođanski rečnik "Teraj kera lutko moja bela" Sonje (Bajandićeve) Jovanović ... "Sveštenik" je, kanda, neiscrpna riznica svake seoske idile. Živeo! :-)

Definitivno svaka čast svešteniku! Vojvođanski rečnik mu je u krvi! Mogu da se pofalim da sam razumeo oko, haj recimo 95% reči, ima nekih koje nisam razbirao... Mr. Green Al to ću ga pitati docnije, kad budem imao vremena! Wink

Al priznajte, seoska, ravničarska idila ima svojih čari! Kolko god znoja prolili i svega, ima tu nešto lepo!

Naime, imam i druga koji je poljoprivrednik, (mi ga zovemo "nedojebani traktorista", jer je lud za traktorima) i svaki dan je u ataru! Čak je i predsednik poljoprovrednog društva! Ali čovek to vole. To je za njega... Ja ne znam da opišem koliko on voli zemlju i njivu. I naravno da se i razume u to i ceo život je posvetio tome. Ulaže u to, kupio kombajn, veliki traktor, samo rad, rad, rad, obožava to, živi za to. A ima ih takvih... Iskren da budem, malo cura žele takve! Vredan čovek i prepošten, mogu vam reći. Napakuje slanine, šunke i kulena, nekoliko parajza, glavica luka i paprike, frtalj leba, uzme par ladnih piva i kanister vode u traktor i ceo dan drlja, šta god radio! Popravlja kad se pokvari, ore, kosi, ma... Da ne nabrajam. Sve!

Šteta što su seljaci tako slabo plaćeni... Toliko ljubavi i vremena posvetiti njivi... A onda se Beograđani bune što im blokiraju grad! Mr. Green

Pffff, ne volim naziv seljaci...

Ako pod seljacima, podrazumevaš poljoprivrednike; grešiš, nisu baš tako slabo plaćeni. Wink

Krivo mi je sam ove godine pojeo malo gomboca... Smile

Слушај Брате Панонски знадем ја да је БЛОГ твој ал то ниј лепо . Ето тако пре неки дан пролазим ја туда па мал попреко па рекнем ајд свратим на орање па да видим шта брат панонски ради , ал да виш нема , ни словца а нигди ни орања ани брат панонског фајронт . наш брат панонски затворио верштет па нас угасио нема само плаво . Шта ћ сад ај да још мало прошетам и да процуњам ај да виш онда чуда , нађем ти ја брат панонског са са неком цицом у црвенорј рекли и он се бави са љубављу и неким писанијем е баш . Читам ја ал знам нешто да незнаш то што мој деда зна . Мој деда зна да постави дијагнозу љубави . Е а то ти је овако каже мој деда : Е мој синко и ја сам се заљубљиво и то баш јако , а та болест није мимоишла ни друге е па неће ни тебе обићи . Ати буди спреман да знаш .

То ти је вако заљубљеност ти је блесаво стање у којем се човек пријатно осећа па све лебди па све лети час гори а час долу и све му је лепо и знаш онда све може дат непричам већ шта , а кад то прође и он онако се врати и некако дође себи е.е.е. онда види штај урадио . Јал добро јал лоше . Ајд видићемо и тебе !!!

Jedanred sam ja tako išo s dedom da kosim 'šenicu... Opet nas dvojica u traktoru, zapalili Drinu (Sarajevsku) i putujemo daleko. I čekamo mi kombajn, deda šacuje njive, "ovo je naše", kaže. Ta dobro. Došo kombajn i pita šofer, koje da kosimo? Evo ovo ovde...
Pokosili mi, predali žito, sve super, kad zvoni telefon... Zove čovek...
- "Jeste vi kosili žito ovih dana?"
- "Jesmo".
- A ko je onda naše pokosio, a vaše je još uvek tu?"

E jbga...

Onda su oni sravnili naše žito, a i bilo je doduše jače od njihovog, al gde da se sad buniš, zeznuo si stvar... Opelješilismo komšijinu njivu! Mr. Green

Uglavnom, provod je bio dobar, samo da se kombajn nije pokvario, pa smo čekali 2 sata dok dođe rezerni deo... Al slanina i pivo su nas održali u životu u tim teškom vremenima. Al ona dobra slanina, ADIDAS, sa više štrafti mesa, ne NIKE sa jednom... Wink Nije nam toliko teško palo. Wink

E мој брате Панонски то што сте вас двојица урадили ти и твој деда (један матор а други млад па ба... да некажем шта)и сатрадала туђа шеница тој још није ни страшно ви сте то џентлеменски и вратили и остали чисте душе и образа . А да знадеш шта је мог тече прндедаујак урадио свом газди (односно гускама) . Е то ти морам натанани изприповедати па да знадеш као се може набавбити добра ракија и да све гуске бидну на броју .

Давно је то било још кад је Партизан у Суботици кренуо да прави бациклове , ал са баш правим мантлама и вентиљима на дување а не оне са пуним бандашом , и кад је пуштена прва решконта из те вабрике на дуг(оћу рећи па сад ето кредит) . Е канда је то дигди ондак било . И вако је било сад ћу ти касти.

Е паз сад тог мог тече прандедаујак Прока је био бирош на Губашевом салашу горе у Врбици поред мртве Тисе на шпицу тамо где се састаду Жабаљски и Ђурђевачки рит богме далеко од Ковиља . И био је он тамо целе године и погодио се да остане и прико зиме(богме добио пет метери шенице и рањеника) да чува салаш да рани марви чеше и шета коње да музе краве и пази на овце и живину . Једном речју да бидне газда кад газде буду у селу прико Божића и циле зиме. А био је тај прандедаујак Прока ПОШТЕН и не поштен већма и препоштен та неби њега онај цинцар газда Губаш так лако оставио са свим њиовим благом самог да ниј знао каквије . Е а зима хладна па дугачка ко Мошорински друм па Проки досадно , није он био гладан имао је он свега месио лебац баш прави у циповке (и лепиње је месио знаш какве па кад је пополови уздуж па кад је намаже са дрождином јал у њу натура чварака па осоли а оно све цури низ длан па до лакта милина) па све мириши имао је он и крвавица и чварака и сланине од мангуљана а живине штај било јаја колкод ош па било је и млека свега . Кућа газдачка па редна . А туј било још салаша а и бироша а и чобана и Прока тако зовне Андрију чобана са Тештвировог салаша да ниј сам па овај мал које вече кад намири марву и метне тулају овцама и кад мангуљанима секирицом насецка лудаје евога понесе тозну крџе и издува муштиклу , коју је летос направио од вишњовоге гране баш као онај прави цигаршпиц онај од ћилибара и евога преко чапаша и узораног чапурја са загњеваче из друге леније стиже да омрси брке на вечеру .Јер тај њиов газдатештвир баш га није тако редно костирао већ је било танко а Андрија богами мого да поједе . Он кад га нудиш штогођ овако касти , та ја нисам гладан никад ал увек могу јести , ал попити ето је мого и то богме доста и много(кад је био у Руском заро-бљеништву пио је вотку кажу из канистра за нафту и ншта му није) а и носио је а и био је човечина , та нису га вагали ал сигурно ја имо метер и три фртаља а висок ко чатлов па скоро тако један фат(фат је шестар којим се мере њиве и парцеле и дуг је 198 цента) и можда тако око пола шува(шув размак између врха палца и врха од малог прста) и ту је био сав проблем и ето опрости мене баш ту никако да ти разтолмачћим ту би требало да и почне моја прича па баш дас нељутиш а ти ако стојиш па седи негди да ти још само и то изприповедам нећ то бит дуго околу трифртаља сати .

Таман Прока вади из пећуре и ставља на банак испред пећњара једну малу загорелу циповку и узо води и умиваје да омекне а Андрија стиже . И да виш како су лепо вечеркили и онда су запалили баш по једну и тако зборе шта је некођ бивало ал нешто фали нејде прича как трба јал нема ракије . Иседе они диваниду А сваки од њих у својој глави думује как доћи до ракије брез новаца а да не краду да бидну поштени сити и напити . А могли су они да газде незнаду мал склонити зоби јал куруза јал било шта а не они су били поштени . Е кад су се растајали а Прока ће Андрији рећ слушај дас ти ујтру одма после петлова усато и намирио па дош код мена вамо ја имам план . Аплан је следећи ето и тек сад почиње прича. Морало је вако.

Морам из почетка . Тај газда Губаш нисам упамтио канди би јал назарен јал субатер јал враг ће га знати углавном он је имао на салашу нећут касти тачно ал око шесет гусака оних правих белих велики банатски , кад их је запатио богме по гуске је ишао у Алибунар а по гуска баш у МОКРИН да баш у МОКРИН ТМО ГДИ СЕ ГУСКОВИ ТУЧУ. Икад је ујтру Андрија дошо каже њему ПРОКА слушај брате Андрија да ми сад седнемо и да до подне очупамо гуске . И урадише тако и кад су били готови зовну они Милтеа кликера са мушицког салаша узмеду они једну стару перину и сво то перје покупе па из шпајиза изгураду газдино бицикло (јербо су они претешки за то бицикло сваки преко метера)вежу перину на пактргер и рекну КЛИКЕРУ СЕДАЈ(а кликер је имао свега по метера тежак) слушај Миле тарај у Мошорин нађи Тошу перјара продај перје и купи три литре ракије и пет литри вина и софорт се враћај назад ми идемо да намиримо марву и да урдеимо оног патка што га је ошанто риђа да неби мајкао јал црко док ти се невратиш патак ће бити печен .

Тако и беше ништа нису украли а све гуске на броју .

И би славље три дана и четврти дан покупише и потрошише реслове што су претекли па свак у своју буњу и опет мир. Све то беше негде околу младенаца тек је врба почела да пуца и сунце да подгрева слатину тек тек по мало .

ПАЗИ ОВДЕ САМ ЗАБРЉАО У СЛАЊУ ИМА КРАЈ ПРИЧЕ ДОЛЕ ИСПОД ПАНОНСКОГ И ЊЕГОВОГ МАСНОГ ХЛЕБА !!! ВЕЛИКО ИЗВИЊЕЊЕ СВИМА БРАТЕ ПАНОНСКИ ОПРОСТИ !!1

svestenik ::...није он био гладан имао је он свега месио лебац баш прави у циповке (и лепиње је месио знаш какве па кад је пополови уздуж па кад је намаже са дрождином јал у њу натура чварака па осоли а оно све цури низ длан па до лакта милина) па све мириши...E jbga, ne znam šta ti je trebalo ovo da pominješ! Lepinje, mmmm, voda mi sad na usta ide! Još ako je namazana belim lukom, pa ima taj šmek... Svešteniče, sad te gledam mrkim pogledom! Mr. Green

Pre nedelju dana sam čuo od jednog druga, radnika, da u Bačkoj Palanci prodaju masan lebac. Redovno, ima one zezancije Fornetti, ima prženice s jajima i ima masan lebac. Neki lik počeo da pravi, vruć hleb, hrskav, namaže ga mašću, a ti biraj oš vegete, soli, aleve paprike, poneki čvarak... 10 dinara komad. Kaže da ide ko alva, svi kupuju! Pošto je radnik, na pauzi smaže jedno 3 komada masnog leba i stuče pivo i kaže miran do kraja radnog vremena! Smile

E мој брате Панонски то што сте вас двојица урадили ти и твој деда (један матор а други млад па ба... да некажем шта)и сатрадала туђа шеница тој још није ни страшно ви сте то џентлеменски и вратили и остали чисте душе и образа . А да знадеш шта је мог тече прндедаујак урадио свом газди (односно гускама) . Е то ти морам натанани изприповедати па да знадеш као се може набавбити добра ракија и да све гуске бидну на броју .

Давно је то било још кад је Партизан у Суботици кренуо да прави бациклове , ал са баш правим мантлама и вентиљима на дување а не оне са пуним бандашом , и кад је пуштена прва решконта из те вабрике на дуг(оћу рећи па сад ето кредит) . Е канда је то дигди ондак било . И вако је било сад ћу ти касти.

Е паз сад тог мог тече прандедаујак Прока је био бирош на Губашевом салашу горе у Врбици поред мртве Тисе на шпицу тамо где се састаду Жабаљски и Ђурђевачки рит богме далеко од Ковиља . И био је он тамо целе године и погодио се да остане и прико зиме(богме добио пет метери шенице и рањеника) да чува салаш да рани марви чеше и шета коње да музе краве и пази на овце и живину . Једном речју да бидне газда кад газде бидну у селу прико Божића и циле зиме. А био је тај прандедаујак Прока ПОШТЕН и не поштен већма и препоштен та неби њега онај цинцар газда Губаш так лако оставио са свим њиовим благом самог да ниј знао каквије . Е а зима хладна па дугачка ко Мошорински друм па Проки досадно , није он био гладан имао је он свега месио лебац баш прави у циповке (и лепиње је месио знаш какве па кад је пополови уздуж па кад је намаже са дрождином јал у њу натура чварака па осоли а оно све цури низ длан па до лакта милина) па све мириши имао је он и крвавица и чварака и сланине од мангуљана а живине штај било јаја колкод ош па било је и млека свега . Кућа газдачка па редна . А туј било још салаша а и бироша а и чобана и Прока тако зовне Андрију чобана са Тештвировог салаша да ниј сам па овај мал које вече кад намири марву и метне тулају овцама и кад мангуљанима секирицом насецка лудаје евога понесе тозну крџе и издува муштиклу , коју је летос направио од вишњове гране баш као онај прави цигаршпиц онај од ћилибара и евога преко чапаша и узораног чапурја са загњеваче из друге леније стиже да омрси брке на вечеру .Јер тај њиов газдатештвир баш га није тако редно костирао већ је било танко а Андрија богами мого да поједе . Он кад га нудиш штогођ овако касти , та ја нисам гладан никад ал увек могу јести , ал попити , ето је мого и то богме доста и много(кад је био у Руском заробљеништву пио је вотку кажу из канистра за нафту и ншта му није) а и носио је а и био је човечина , та нису га вагали ал сигурно ја имо метер и три фртаља а висок ко чатлов па скоро тако један фат(фат је шестар којим се мере њиве и парцеле и дуг је 198 цента) и можда тако око пола шува(шув размак између врха палца и врха од малог прста) пада виш. Е ту је био сав проблем и ето опрости мене баш ту никако да ти разтолмачћим ту би требало да и почне моја прича па баш дас нељутиш а ти ако стојиш па седи негди да ти још само и то изприповедам нећ то бит дуго околу трифртаља сати .

Таман Прока вади из пећуре и ставља на банак испред пећњара једну малу загорелу циповку и узо воду и умива је да омекне а Андрија стиже . И да виш како су лепо вечеркили и онда су запалили баш по једну и тако зборе шта је некођ бивало ал нешто фали нејде диван как трба јал нема ракије . И седе они диваниду А сваки од њих у својој глави думује как доћи до ракије брез новаца а да не краду да бидну поштени сити и напити . А могли су они да газде незнаду мал склонити зоби јал куруза јал било шта а не они су били поштени . Е кад су се растајали а Прока ће Андрији рећ слушај дас ти ујтру одма после петлова усато и намирио па дош код мена вамо ја имам план . А план је следећи ето и тек сад почиње прича. Морало је вако шта могу.

Морам из почетка . Тај газда Губаш нисам упамтио канди би јал назарен јал субатер јал враг ће га знати углавном он је имао на салашу нећут касти тачно ал око шесет гусака оних правих белих велики банатски , кад их је запатио богме по гуске је ишао у Алибунар а по гуска баш у МОКРИН да баш у МОКРИН ТМО ГДИ СЕ ГУСКОВИ ТУЧУ. Икад је ујтру Андрија дошо каже њему ПРОКА слушај брате Андрија да ми сад седнемо и да до подне очупамо гуске . И урадише тако и кад су били готови зовну они Милтеа кликера са мушицког салаша и узмеду они једну стару перину и сво то перје покупе па из шпајиза изгураду газдино бицикло (јербо су они претешки за то бицикло сваки преко метера)вежу перину на пактрегер и рекну КЛИКЕРУ СЕДАЈ(а кликер је имао једва дал свега по метера тежак) слушај Миле тарај у Мошорин нађи Тошу перјара продај перје и купи три литре ракије и пет литри вина и софорт се враћај назад ми идемо да намиримо марву и да урдеимо оног патка што га је ошанто риђа да неби мајкао јал црко док ти се невратиш патак ће бити печен .

Тако и беше ништа нису украли а све гуске на броју .

И би славље три дана и четврти дан покупише и потрошише и реслове што су претекли па свак у своју буњу и опет мир. Све то беше негде околу младенаца тек је врба почела да пуца и сунце да подгрева слатину тек тек по мало .
АЛ ето ти сад њиове невоље кад тамо негди околу Цвети иде газда Губаш да у рано пролеће обиђе свој салаш . Чим је стиго у авлију и онако рекно вранцим О.О.,О а они стали и он сишо на потегу па рекно Проки да скине амове са коња и да откопча огрљаке па да им стави спонке на предње ноге и да их припне да мало пасу док он обиђе гумно . Гледа газда све редопм и све је добро и у реду ајд да види на ледину и гуске ,гледа броји све су ту ал мал чудно и згледу и чуди се он шта им би . У том Прока припно коње па дође и он гледа ал ћути а гуске мал подрасле с перјем ал још рашчупане и то добро. Пита газда јал добри мој Проко штај совим гускама , штаћ сад Прока , утом иза гумна иде Миле Кликер на чобанском бациклу а то је(магаре)и јаше , и ома сети се Прока па ће одма рећ знаш газда тамо пре две недеље околу младенаца знаш какав је дуво ветар так јак да јве све гуске очупао ни перје нисмо стигли да покупимо . Слуша газда ову причу ал се рамишља па каже , а код нас у селу није ни пирно как то . Е ту ће Кликер да изглади ствар па ома рекне . Е мој газда далеко је село од салаша ал је ветар дуво од Мошорина и ја сам тог момента био тамо и стварно је дуво тако јако да је испод брега Милету Прцкалу чак дрљачу пребацио прико капије тако је јако дуво а как да неби гуске очупао . ТАКО СЕ НАШИ ЈУНАЦИ СПАСИШЕ НАЈЕДОШЕ И НАПИШЕ . Ко верово ко не.

П.С. Кад мораш да лажеш лажи округло да се котрља !

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 553 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 3 sakrivenih i 543 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Ageofloneliness, babaroga, Istman, Koridor, laurusri, mrav pesadinac, zziko