Život pčela

130

Život pčela

Moje dete je ujela pcela ili osa,nisam videla.Rukica joj je natecena i crvena.Ne znam da li je zaoka jos uvek unutra.Kako proveriti i kako izvaditi zaoku u slucaju da je unutra? Hvala unapred!

Na drugoj strani ovog bloga prilicno detaljno je opisana zaoka. Osa uglavnom izvuce svoju zaoku nakon ubrizgavanja otrova, dok pcela gotovo uvek ostavi zaoku na ubodenom mestu. Zaoka je vidljiva golim okom i tu nema dileme da li je tu ili nije. Cak i da ostane delimicno u kozi (da se vrgh polomi) za par dana je telo putem zagnojavanja izvbaci iz sebe.
Znaci, sva opasnost od zaoke je u zaocnoj kesici iz koje se otrov ubrizga u telo. Nakon toga, zaoka je potpuno bezopasna.

mlad sam pcelar.pa neznam mnogo o pcelama.Ove godine kod nas u Peci od bagrema nije bilo ni gr.meda,posle pcele su bile u Rugovskoj planin,pa ni tamo nije bilo neka berecetna godina zbog velike suse,/oko 1o-13 kg. po kosnici/vrcanje je bilo oko 25 jula/kad sam ih vratio u Peci i kontro.videoosam da su sakupili i medliku,vrcaosam sav med pa sada ramovi su potpuno prazni,pitam kolege sta sad,kako da ih nahranim sa koliko hrane dnevno i kakvom hranom,jer rezervni med nemam.
pozdrav svima Isa-Pec

Postovani Iso,
Dobro si uradio sto si izvadio medljiku jer bi pcele sigurno propaleda siu sa njom usle u zimu.
Imam iskustvo od pre par godina kada sam na pcelinjaku nasao tri zajednice bez i jedine jedine celije meda a vec bio septembar, ako se ne varam. Imao sam izbor:

- da prihranim secernim sirupom,
- da te tri zajednice spojim sa nekim drugim ili
- da ih pustim da tako udju u zimu, osudjene na propast od gladi.

Naravno, odlucio sam da ih za zimu spremim sa secernim sirupom. Odmah sam zapoceo sa maksimalnom prihranom, koliko hranoilice mogu da prime, tako da sam za vece davao i po 2-3 litre sirupa ako se ne varam. Svim zajednicama sam dao po 17 litara secernog sirupa u razmeri 1:1 sa obicnom vodom. Sirup ne kuvam, nego secer otopim u toploj vodi iz bojlera i pustm ga da se ohladi i tako hladnog ga dajem pcelama.
Sa prvim danima proleca konstatovao sam da su sve tri zajednice izasle sasvim normalno iz zime.

hvala kolega na odgovor i odlicne savete,,a tako nesto sam i ja uradio ali sa malo kolicine sirupa oko 6oogr dnevno,ali sirup sa razmerom 2x1 u korist secera.Jer ja sam postavio pitanje 20.08. a danas je 27.

pozdrav Isa

Možda nekog zanima ili nekom zatreba...
https://www.mycity.rs/must-login.png

goust ::Možda nekog zanima ili nekom zatreba...
mycity.rs/must-login.png
Hajd Sale, ako ti nije teško, "zakači" ponovo, ali za nas matore, sa ekstenzijom doc.

https://www.mycity.rs/must-login.png

Evo Zile... cujem da su se zestoke prasine digle zbog ovog teksta Laughing
Laughing Laughing sad kad dusebriznici za srpsko pcelarstvo navale kao vuci ili vec ne znam...

Kod mene mirno ni pisanje teksta ne moze da prodje LOL

Zahvaljujem se puno.
Zamolio bih za objašnjenje, malo detaljnije o načinu prihrane sirupom pomoću najlon kesa....
A za prašinu ne brini... dok je ima , dobro je

Evo Žile, ovo je cela foto-priča:

Priprema prihrane putem najlonskih folija.

Sirup kao prihranu, pcelama uvek dajem u razmeri 1:1 a spravljam ga tako sto iz bojlera sipam polovinu predviđene vode, npr. ako mi treba 100 litara sirupa, sipam 33 litre vrele vode, dodam 66 kg šećerai mesam nekoliko minuta. Nakon toga dospem jos 33 litre hladne vode i jos par minuta mesam i sirup je spreman za sipanje u folije. Folije nisu tanke kao one za zamrzivac, nego malo deblje i mogu se kupiti kao skart u plasticarskim radnjama koje se bave pravljenjem vreca. Kupuju se na kilogram urolane kao crevo sirine od 15-18 cm, kakve nadjete. Posto se ne razumem u gramazu, debljina je nesto izmedju vreca za zamrzivac i najlonskih dzakova za vestacko djubrivo.
Posto radim sa LR kosnicama, dacu dimenzije na koje secem folije. Naime, folije secem skalpelom na 80 cm, zatim ih preko polovine kuhinjskim zavarivacdem vreca presecem na pola, tako da dobijem odmah dve sa jedne strane zavarene vrece sirine 15-18 cm i duzine oko 40 cm. Po zavrsenom secenju i zavarivanju vreca sa jedne strane, pristupam punjenju sirupom. To se moze raditi na vise nacina, najbolji je ako imate odgovarajuce bure sa slavinom, ali mozete i bokalom uz pomoc levka, svejedno je. U lesonitsku kasetu dubine oko 40 cm, sirine oko 25 cm i debljine oko 5 cm koja je samo sa gornje strane otvorena a lesonitska ploca sa jedne strane za nekih desetak cm kraca, ubacim foliju, sipam 2 litra vode, i markerom obelezim gornji nivo tecnosti kako kasnije ne bih svaki put morao da merim. Vodu naravno izbacim i pristupam punjenju folija sirupom. Po sipanju 2 litra sirupa, vrecu malo povucem na gore i zavarim kuhinjskim zavarivacem vreca. Zatim napunjenu vrecu stavim na sto ili neku tacnu ili sta bilo drugo i sipam sirup u narednu vrecu... kada naspem 4-5 vreca, onu prvu odlazem u posudu u kojoj cu transportovari prihranu do pcela... ako slucajno procuri, a hoce u nekom malom procentu u samom uglu vara da se desi, taj ugao koji curi zavarivacem odsecem, tj zavarim opet... i to je to, tako do kraja. Kada su sve vrece pune, krecem na pcelinjak da pcelama dam prihreanu. Postoje dve opcije prihranjivanja, stiulativna prolecna i letnja kao i jesenjaProcedura davanja se razllikue samo u broju perforiranih rupa na vrecama. Prolecna i letnja stimulativna idu sa 3-4 rupe a jesenja sa 12-15. Kada se radi stimulativna vreme izvlacenja sirupa je nekih 7-8-10 pa i vise dana, zavisno od jacine zajednice. Kada se radi jesenje prihranjivanje, vreme izvlacenja sirupa je nekih 2-3 dana.
Kako tacno dodajem vrece sa sirupom? Otvorim kosnicu, blago dimom preletim preko satonosa cisto da pcele oteram sa satonosa kako ih ne bih ugnjavio pri stavljanju vreca. Cim se pcele povuku, vrece stavljam preko satonosa, uzmem lesonitsku plocu koja na sebi ima ovalan otvor 10x6cm, nesto kao klozetska daska i jako zaostrenim ekseron kroz taj otvor na klozet dasci busim rupe sa gornje strane vreca, pritiskajuci foliju sve dok ne isteram vazduh iz folija, pazeci naravno da ne probusim i donju stranu najlona. Siru smo dodavali u po bela dana, juna i septembra, bez ikakvih naznaka da ce mozda biti grabezi. Eto toliko. Akoima pitanja, izvolite



Rolna folije


Sečenje folije na 80 cm


Zavarivanje na pola folije tako da se dobiju 2 komada od oko 40cm


Nakon zavarivanja dobili smo dve vreće spremne za sipanje sirupa


Praktična kaseta za držanje folije u toku sipanja sirupa


Ubacivanje folije u kasetu


Jedan od načina sipanja sirupa u foliju. Kada imammo puno, spremimo odgovarajuće bure sa slavinom i onda to ide brzo. Ovde na primeru sad smo sipali vodu čistoo da vidite proces


Nasuto oko 2 litre sirupa, u pozadini folije vidi se linija nacrtana na lesonitu a u nivou 2 litre. Ovo je potrebno kao mera pri sipanju iz bureta


Po završenom sipanju, folija sa sirupom se malo izvuče napolje kako bi se lakše zavarila


Vrlo je bitno da se folija poravna pre samog zavarivanja


Nakon zavarivanja...


Folija sa sirupom je spremna za dodavanje


"Klozet daska", u strvari parce lesonita sa ovalnim otvorom koje kad se stavi preko folije prikupi sav vazduh na jedno mesto a blažim pritiskom na ddasku daje se i otpor kako šilo (ekser) ne bi eventualno probušilo i donju stranu folije


Trenutak bušenja folije. Ovo se radi kad se folija već postavi na satonoše


Završeno perforiranje.


Da je sirup i da je na satonošama, pčele bi se već polako okupljale

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 658 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 6 sakrivenih i 616 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amstel2, anbeast, babaroga, bigfoot, bojank, Dannyboy, DonRumataEstorski, GenZee, goxin, ILGromovnik, Ivica1102, kinez88, Krvava Devetka, kuntalo, kybonacci, ljubacv, m0nstrum_, mikki jons, Mixelotti, nebkv, pein, Petarvu, sabros, Sir Budimir, slonic_tonic, Srle993, stalja, Tas011, tubular, vasa.93, vaso1, Vlad000, wolverined4, ZetaMan, zlaya011, Zoca