Život pčela

126

Život pčela

Заркођ нисам знао да се може наручити све готово . Питаћемо господина Гоуста које димензије рамова и сатних основа да наручимо где и по којој цени .

@ свештеник
Димензије рамова које користим се уклапају у пола наставка. Значи, дужина и ширина су потпуно стандардна ЛР а висина рама (укупна) је 114мм и као таква се уклапа у висину од 121 мм. Мислим да сам овде то већ писао зашто сам се одлучио за ову висину. Разлог је врло практичан, у недостатку стандардних ЛР наставака, два полунаставка одраде посао. При градњи саћа у полунаставку, у пашним условима у којима су моји пчелињаци, много је ефикаснија градња саћа за полунаставак и то тако што се укомбинује у два полунаставка један стадардан ЛР па два полуоквира, па опет један стандардан ЛР рам и тд. Било која друга висина полунаставка, не дозвољава ову операцију без још додатних ствари. При кројењу сатних основа за полуоквире користим искључиво ЛР сатну основу из које извучем две полуоснове и остане ми "отпад" од цца 2цм, можда и мање, који наравно сакупим, претопим са осталим воском и опет узмем стандардну ЛР основу. Зашто овако радим? Па просто, не морам да мислим да ли ми требају ове или оне димензије основе, него узмеме само једну, а тај "отпад" у основим математички гледано доноси следећу штету: Кројењем једне ЛР основе добијамо две "полу"основе и остаје нам 2 цм. По једној кошници имам отпад од 10 цм, што на 10 кошнива износи цца 5 основа, а на 100 кошница износи 50 основа илити нешто више од 4 кг. Да заокружимо на 5 кг. Да узмемо у рачун да килограм сатних основа кошта око 5 евра, "штета" би износила на 100 кошница 25 евра. Наравно, ово би била добра рачуница да купујемо наново, али пошто се отпале траке рециклирају а замена кошта 50-60 динара по килограму -5% ушур, испада да би штета била 2-3 евра. Илузорно је било писати образложење а камоли мислити да овде има штете. Молим да ову рачуницу узмете као оквирну, па чак и да сам негде погрешио трошак мошете увећати и за десет пута (мада ни у лудилу не може бити толики) испада да је штета ако кројите ЛР основе трошак неузимања других стандарда сем ЛР је 25 динара по кошници. Ух, и сит се написах да бих доказао да нема грешке ако се ради онако као сам препоручио.

Ах да, само да додам, као и увек препоручујем да основе узмете у ПЗ "РОЈ" из Трстеника али препоручујем и господина Ненада Савића из Рипња. Човек је врло коректан и што је врло битно, изузетно поштен. Не бих овде да остављам његов број телефона, а ако будеш заинтересован, послаћу ти на пп.

Napisano: 28 Sep 2011 21:55

Хвала пуно можда ћемо се видети до пролећа па ћемо попричати . Него ВАС молим када будете имали више времена да ми кажете нешто о вентилацији кошница што сам питао горе у оној мојој допуни од 28.септембра пошто иде зима хвала.

Dopuna: 29 Sep 2011 22:13

Примио сам Вашу данашњу поруку за полунаставак и одговорио сам Вам али ми је нису примили и доставили Вама можда моја грешка .Све сам разумео и покушаћу да напишем ново писмо ако га приме и ако успем свештеник .

svestenik ::Napisano: 28 Sep 2011 21:55

Хвала пуно можда ћемо се видети до пролећа па ћемо попричати . Него ВАС молим када будете имали више времена да ми кажете нешто о вентилацији кошница што сам питао горе у оној мојој допуни од 28.септембра пошто иде зима хвала.


Мислим да ћемо се видети ускоро, пошто је Сале најавио неко дружење код њега.

Dopuna: 29 Sep 2011 22:13

svestenik ::Napisano: 28 Sep 2011 21:55Примио сам Вашу данашњу поруку за полунаставак и одговорио сам Вам али ми је нису примили и доставили Вама можда моја грешка .Све сам разумео и покушаћу да напишем ново писмо ако га приме и ако успем свештеник .

Хоће то да се деси ако је човек искусан а камоли неискусан у раду са рачунаром. Није грешка до било кога овде.

Поштовани Гоуст читам поново Ваш Блог и тамо на 3. страни где се говори о вентилацији у кошници . Јасно ми је шта пише али ја незнам како да урадим на својим кошницама . Кошнице правим сам и немам никакво помоћно лето ( то сам Вас већ питао за помоћно округло лето и јасно ми је шта сте рекли ) већ имам збег у којем је пластична хранилица мала ваљда од 1 литра(нисам мерио такав модел кошнице сам добио од Саше и тако правим) и у самом збегу има отвор за хранилицу 10 х 1 цм . ПИТАМ ВАС дали у збег да преко хранилице само ставим новине , или да вадим зими хранилицу и само да ставим новине , и ако извадим хранилицу дали треба да се затвори (снђерчићом) отвор на збегу па онда новине или да се отвор од хранилице остави отворен за вентилацију у кошници . Или можда да се стави нека мрежица преко отвора да пчеле не излазе у збег кад хранилица није уњему и да мишеви неулазе у кошницу хвала .

pozdrav svim pcelarima...imam jedno pitanje za vas, kako se zazimljavaju pcele u LR kosnici sa dva nastavka? imam pcele u oba nastavka,prvi put to treba da uradim a neznam kako,dosad sam zazimljavao sa jednim nastavkom.... Embarassed

Да на почетку упутим извињење што нисам одмах одговарао. Мало обавеза у стварном животу, мело више обавеза и на другим местима на нету... а помало и "замор материјала".

Поштовани свештениче, не стављајте новине директно на рамове, пошто ће их пчеле изгристи и изнети из кошнице. Волео бих да видим ту Вашу хранилицу, тј збег, како бих знао да ли Вам дајем ваљан одговор. У суштини, пчелама треба омогућити вентилацију у кошници, више због одвођења вишка влаге, него због недостатка свежег ваздуха. Реално гледано, свака кошница између наставака има сасвим довољно простора за вентилацију, плус лето на подњачи. Е сад, ако ми ту и тамо направимо још неки отвор, који наравно није претеран, само ће им добро доћи.

" wladislav

Сад је већ касно да би било шта дирао у кошници. Ако ниси од августа до сад ништа померао и ако су пчеле имале довољно хране, саме су се оне спремиле на најбољи могући начин. Ако пак сумњаш у довољну количину зимнице, спремај погаче и не пресај да им дајеш у току зиме. Искрено ти препоручујем да погаче правиш сам, јер ћеш само тако бити сигуран да пчелама дајеш храну а не густин и воду. Пошто овај блог траје бећ више година, нисам сигуран да ли сам негде писао како се погаче праве, па ћу само на брзака описати.
1. Истопи килограм меда )ако се већ укристалисао.
2. Припреми око 3-3,5 кг шећера У ПРАХУ
3. Топао мед сипај у одговарајућу посуду и полако додавај прах шећер ууз стално мешење масе.
4. Маса мора да буде прилично чврста, мало чвршћа од пластелина и као таква се вага на око 1 кг оклагијом развуче и убацује у најлон вреће за месо (оне од 4 кг). Овај део посла домаћице брзо и ллако помогну, јер је посао сличан као код мешења супе.
5. Вреће са погачом треба заварити оним заваривачем за заваривање пл. врећа или на пламену свеће.
6. Готове, припремљене погаче можеш ставити на неку чвршћу тацну и унети у просторију где се греје, да одстоје пар дана, да се маса лепо распореди у најлону.

Оваква погача се жаргонски зове нула, јер у њој сем меда и шећера нема ничега. Пошто си вероватно почетник, чисто да знаш, у погаче можеш да додајеш којешта (полен, сојино брашно, повидон јод, пиварски квасац, бели лук...), али упамти не играј се АНТИБИОТИЦИМА и њих не стављај ни за живу глчаву у погаче.

" wladislav

Е сад, да ти одговорим за неку даљу будућност, што се тиче узимљавања.

Узимљавање траје практично целе пчеларске сезоне и уопште не грешим када ово тврдим, а видећеш и зашто. Оно што неки људи називају узимљавањем само је крај целокупног процеса. Како то мислим? Овако:

Да би пчеле успешно пребродиле зиму, оне морају пре свега да зимују на плодишном саћу одговарајуће старосне структуре. Шта то значи у пракси? Целе године се треба борити да се најстарије саће (старије од 4 године), као и саће које је оштећено и деформисано, избаци из кошнице и да се на његово место додају сатне основе и све то толико благожвемено да се кроз то ново саће провуку бар 4-5 генерација новог легла (око 80-100 дана). Млађе, тек изграђено саће је потпуно неподесно за зимовање пчела и њега треба благовремено одстранити из гнезда у други наставак или сасвим ван кошнице.

Пчелама се мора обезбедити пристојна количина одговарајуће зимнице од око 15-20 кг.

Неки пчелари тврде да је боње да се гнездо дигне у други наставак, неки пак кажу да је боље да гнездо буде на подњачи. Веруј ми пробао сам и један и други начин, и у крајњем исходу све је исто, ако је заједница ѕдрава, има доста пчела и правилан распоред зимнице. Тренутно, у ову зиму улазим са заједницама које су од подњаче раздвојене полунаставком, или нставком а на неколико заједница има чак наставак и по између гнезда и подњаче. Прошле зиме су ми пчеле зимовале чак у трећем наставку, а претпрошле на подњачи. Веруј ми, ствар је избора самог пчелара и методе рада којом ради, како и где ће му плече дочекати зиму. На шта год да се одлучиш, то мораш да урадиш јос у августу, како би пчеле могле да спреме зимницу на правим местима и како би им ти помогао прихраном да допуне све резерве.

Врло битна ставка је да ли си пчеле очистио од паразита Варое Деструктор а то си морао а урадиш још у августу а најкасније почетком септембра. Правог лека против Ноземе нема, постоје којекакве алтернативе са мање или више успеха...

За успешно презимљавање пчела врло је битно да одабереш право место, са довољно сунца, оцедно, у заветрини, довољно удаљено од потенцијалног узнемиравања од стране људи, возила, животиња...

Ово сзу само у глобалу набацане ствари на које мораш да пазиш. Има ту још пуно разних детаља и послића...

Хвала Вам на свему Саша мимје објаснио за новине јер је кошњица прва његова и то ми је модел за остале . Имао бих једно подуже питање па кад стигнете Ви ћете ми одговорити . Хвала . Поштовани Гоуст дописивајући се са Вама читајући Венера и слушајући Сашу ја сам понешто и схватио па сам спрам мојих умних временских а и физички могућности (јер нисам пензионер и моја служба је специфична и мора да прати наш календар) направио неки план рада па Вас молим да га прочитате и где год сам погрешио да ме исправите допуните и да ми кажете дали ће то тако моћи да се ради да би били у мојим условима рада макар најмањи резултати радост и задовољство у мом малом почетничком пчеларењу.
РАСПОРЕД РАДОВА НА ПЧЕЛИЊАКУ У ЂУРЂЕВУ за 2012.год.
1.ЈАНУАР: Само би обилазио и пазио да глодари неправе штету.
2.ФЕБРУАР: Контролисао дали су сва друштва жива и прехранио их са погачама или сирупом зависи од временских прилика.Ви ћете ми већ рећи када то буде требало и са каквим погачама.
3. МАРТ: Задимио би их МИТАКОМ 4-5 пута свака 3- 4 дана. Око 15 марта ставио супер стрип летвице и проверио дали имају хране .
4. АПРИЛ: Почетком месеца кад почне воће да цвета и маслачак са раним травама ставио би им на наставак М.решетку и полунаставак са сатним основама (2-3 у средину) да почну припрему да праве медну капу . Око 10-11 априла на плодиште би ставио 1 наставак и у њега подигао 1 рам са леглом и МАТИЦОМ и са сваке стране ставио по 1 рам сатних основа (јер немам изграђеног саћа за плодиште) и на та два наставка ставио би М.решетку па онда полунаставак за медну капу . Од 20-23 априла после Васкрса би ставио наставак са она три рама и МАТИЦОМ на подњачу и попунио наставак са сатним основама за изградњу плодишта (тако би обновио свеже и ново саће за плодиште и нов рој и био миран пар година) па на тај наставак ставио М.решетку па полунаставак за медну капу и онда плодиште које је било на подњачи и кад се пчеле све излегу из њега то ће ми онда бити медиште па збег и кров и онда би извадио око 15.априла СУПЕР СТРИП који сам ставио око 15 марта и тако оставио до маја .
5. МАЈ : Од 16-20 маја би узео 1 рам са изграђеним саћем а незалеганим и ставио га поред рама до матице да би матица прешла на њега и залегла га са свежим јајима . Кроз три дана би га извадио и исекао га по Милеровом систему за прављење матичњака (код Вас у ЖИВОТ ПЧЕЛА објашњење на 5 страни ) и тако спремљен рам би ставио у средину кошњице где ми је најстарија матица , а ту стару матицу избацио из кошњице и шкартирао. Ово би учинио да би пчеле одгајиле матичњаке и младе матице које би се излегле око 8-11 јуна.
6. ЈУН: Док у јуну пчеле одхрањују младе матице ја бих све припремио за поделу постојећих друштава која би овако поделио : У нову кошњицу би преместио по 3-4 рама са леглом и 1-2 са медом и храном (зависи од квалитета легла и јачине друштва) и одмах им сваком новом друштву пажљиво скинуо по 1 зрео матичњак из оне кошнице за производњу матица и залепио испод сатоноше на сред кошнице.То би све учинио од 5-7 јуна док се нове младе матице неизлегу већ да свака матица се одмах излеже у свом новом друштву . Тако би се младе матице излегле а можда и опариле до почетка липе (јер липа је главна паша у Ђурђеву за мене) и пчеле се неби окрећале око стварање матичњака већ би одмах ишле на липу и наставиле несметано свој рад. Може да се деси да на липи чак и млада друштва до зиме напуне медом полунаставак (медну капу) и да имају себи зимницу (прихрана по Венеру) . Док се то све дешава ја би онда видео шта је мени остало ако је остало у старим друштвима (од прве паше од воћа поврћа и помало од багрема ) и то у оном плодишном наставку где су се пчеле излегле којег сам дигао изнад М.решетке и полунаставка који ће бити медна капа , па ако је шта остало ја би то изврцао и све припремио око 8-12јуна да би спремно дочекао пашу од липе.
7. ЈУЛ: Чекао би цео јул да прође липа а и сунцокрет и све остало летње биље и да тај мед сазри па би онда врцао.Направићу сунчани топионик да би сво црно старо и шкарт саће могао претопити док има сунца.
8. АВГУСТ:Одмах 1 авг.па даље третирао би пчеле 5-7 пута МИТАКОМ на 3- 4 дана размака и око 15 авг.ставио супер стрип и одмах скинуо полунаставак( медну капу )и ставио на подњачу па наставак са пчелама да се спремају за зиму . Дензификовати кошнице и пчеле са ЈОД-ПОВИДОНОМ 2-3 пута до зиме.
9. СЕПТЕМБАР: Треба око 15 септ.извадити из кошњица супер стрип и проверити дали треба прехрана.
10. ОКТОБАР: Ставити 2-3 новине у збег ради купљена влаге утопљавања и проверити вентилацију .
11.НОВЕМБАР : Поставио би чешљеве и обезбедио и потровао све глодаре по пчелињаку.
12. ДЕЦЕМБАР: Одмах са почетка месеца третирао би пчеле ОКСАЛНОМ киселином и чекао пролеће.

Доста тога је написано и ово је само костур и програм рада а њега треба да попуне и допуне
бројне значајне ситнице (које ћете ако будете хтели мени Ви објаснити) да би све горе написано успело . Па уз Божју помоћ Вашу и Сашину даће Бог биће.

П.С. Само да кажем : СИТНИЦЕ ЖИВОТ ЗНАЧЕ . Покушаћу да пчеларим .

Поштовани Оче С,

Прављење календара радова је више пута обрађивана тема у свету пчелара. Моје искуство ми каже да је врло незахвално правити стриктне годишње календаре и њих пропагирати као азбуку пчеларења. Зашто то мислим? Па једноставно, нисмо сви једнаки познаваоци живота пчела. Лично у себу видим практичара са доста искуства, али не као великог зналца на терену теорије. Просто, пчеларство је толико опширна тема и толико има добре импровизације да би било сулудо рећи да сам стручњак или нешто још више од тога, о томе нека други доносе свој суд. Уједно, не патим од величине и није ми тешко да прихватим да је неко бољи познавалац од мене. Услов је само један, треба ме убедити да је то нешто боље од мог досадашњег рада. Врло често у ходу примењујерм нова сазнања која су понекад и опречна са дотадашњим мојим размишљањима. Морао сам ово да кажем, да бих могао да валидмо одговорим на календар радова који сте себи сачинили.

Пчеларим у Банату, делу Србије са специфичним климатским и пашним условима.
Ледене зиме, са јаким ветровима али и наглим променама температуре у многоме креирају календар радова. Такође важи и за лето где температуре врло често прелазе у тропске а ѕа само неколико сати падају и ѕа 15ак степени па и више. Једне године суша, све гори, друге године киша, све плива...
У условима у којим живе моје пчеле постоји само једна права паша, сунцокрет. Ако не селим нигде, сав рад темпирам тако да почетком цветања сунцокрета имам најјаче заједнице иначе, оде маст у пропаст. Пре тога готово да и немам ничега. Репице има сваке године, али се на малим парцелама од свега 50-80Ха нагура и по 500 (пет стотина) кошница тако да сам више на опреѕу да пчеле не погубим, него што очекујем икакав принос.
Селећи пчелари имају своје календаре радова, стацинарни своје. Равница диктира своје услове, брда своје а планинско пчеларење своје.
Но да се вратим Вашем календару. Он је у реду, али не сме бити фиксан. Послови кооје сте набројали јесу прави, али не гледајте строго у календар, ослањајте се на услове у датом тренутку. Дацу један пример. Најсрећнији сам кад половимом марта успем да урадим велики пролећни преглед, али Бога ми, бивало је година да увелико прође и прва декада априла а да не могу да то урадим...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 840 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 3 sakrivenih i 812 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., dekan.m, drimer, FileFinder, Fog of War, hooraay, indja, Kibice, kolle.the.kid, Koridor, Lazarus, Marko Marković, mean_machine, Milometer, mrav pesadinac, ozzy, panzerwaffe, raketaš, S2M, simazr, Trpe Grozni, vathra, W123, zziko, šumar bk2