Život pčela

128

Život pčela

Napisano: 30 Nov 2011 22:05

Хвала на савету али сам мислио да је то решење преко лета а онај Ваш изум за зиму јер на СПОСОВОМ форуму видим да постоје читави реферати и мноштво фотографија и читаве странице многих људи који то веома хвале па сам мислио да га направим сам јер није нека компликација већ доста просто . А разумео сам и да залегано и трутовско саће и оно које су упропастиле варое и недај Боже од кречног легла неможе да се лагерује и чека дуго да се претопи па сам мислио да је зато сунчани а за остало кад се накупи више да се онда топи редовно . Јер сам видео да су ти сунчани само за неколико рамова највише до 5-6 а у овом Вашем може да се стави и неколико килограма ТАКО САМ, БАР ЈА РАЗУМЕО . Но у сваком случају видећу имам један некоришћен готов читав прозор 90 х 90 центи а имам и дасака а за онај други имам бутан боцу пуну и горионик наћемо на отпаду казан од хидрофора и за решетку и цетку велики филтер од комбајна један лонац и поклопац даћемо мајсторима Ваш нацрт и биће нешто . Поздрав и хвала Вам .

Dopuna: 15 Dec 2011 22:38

Поштовани Гоуст .

Шта се може рећи за ово време . Дали је то добро или лоше . Како утиче на пчеле . Шта сад оне раде . Шта човек треба у таквој ситуацији да ради и дали трба нешто да уради . Ја нисам ставио новине у збег,нисам стигао и дали сам погрешио .

Zagrljaj Велики поздрав свима .

По мом мишљењу, ако су пчелице добро спремљене за зиму, неће ово време оставити нарочите последице. Нисам пратио утрошак хране али не може ту бити неке драстично веће о односу на планирану. Кила горе или доле... Ако су потрошиле више, због више температуре, имају могућност да је принесу ближе.
У суштини, сем што грицкају зимницу и чувају матицу од пропадања, не раде ништа нарочито ако је хладно. Ако је топлије, без обзира на календар, прво изађу да се прочисте а затим крећу да раде. Износе мртве пчеле, чисте подњаче...
Више пута сам рекао да хладноћа није нарочит непријатељ пчела. Новине служе, ту и тамо, као неки изолатор, али по мени њихова намена је сакупљање вишка влаге.
Слободно сте могли чак и данас да ставите новине, наравно, уз малу дозу опреза од лупања по сандуцима.

Пуно хвала сад знам нешто више о пчелама и пчеларењу , да неби више смарао поздрав

Gospodine Gaust, pazljivo sam proucio Vas opis radova na pcelinjaku vezano za presadjivanje larvi i proizvodnju matica kao i formiranje novih drustava u prolece . To sto sam procitao uz manje izmene sam i primenio proslo prolece te Vas sa zadovoljstvom obavestavam da se Vas metod pokaza izuzetno uspesnim.Obzirom da imam nameru da isto ponovim i naredno prolece moliobih Vas da mi razjasnite dilemu koja se namece a to je : Dali je ovaj metod primenjiv i u krajevima gde je bagrem znacajna pasa i u koje vreme po Vama treba otpoceti /kog datuma/ sa aktivnostima.Pozdravljam Vas i hvala Vam.

Kada procitam ovako nesto, onda shvatim da nisam uzalud trosio vreme, jer sam bar nekom ponesto pomogao. Veliko hvala ambrust na podrsci.

Vrlo slabo poznajem terene na kojima je bagrem glavna pasa pa se ne mogu ponasati "kao na svom terenu" i davati bas, bas sigurne savete po tom pitanju.
Sama procedura proizvodnje matica jeste primenljiva i na druge vremenske periode, odnosno nakon zavrsetka cvetanja bagrema, ali se mora voditi racuna da bude makar male podrzavajuce pase u prirodi, jer uz nju je sve lakse. No, svakako da efekti koji se dobijaju ranom proizvodnjom rojeva ne mogu postici nakon bagrema iz prostog razloga sto nam je manje vremena preostalo ako u proizvodnju krenemo 30ak dana kasnije.
Sam datum zasnivanja ciklusa proizvodnje, ako uzimamo u obzir to da zelite da iskoristite bagremovu pasu, je vrlo tesko odrediti, iz prostog razloga sto je tesko odrediti datum pocinjanja i zavrsavanja pase. Po nekoj mojoj slobodnoj proceni, u ciklus treba uci sa uzgajivackim zajednicama oko 20-og maja, pa dok se matice izlegu bagrem ce proci ili biti na samom kraju te nam onda mlade pcele, koje ce ostati u novoformiranim zajednicama nece biti potrebne za medobranje, a stare ce se vratiti kuci i dovrsiti posao ako je ostalo ista bagrema da se unese. Treba uzeti u naum da u ovom slucaju nema nista od suncokretove pase, jer niti ce se stare zajednice oporaviti, niti ce se novi rojevi razviti da bi iskoristile pasu koja pocinje oko prvog jula.

Vase mislenje gospodine u potponosti se poklapa sa mojim predpostavkama tako da mi preostaje jedino da se i naredno prolece pridrzavam preporuka iz Vasih prethodnih pisanja . Hvala Vam na vremenu koje ste odvojili za odgovor na moje pitanje, zelim Vam dobro zdravlje i uspeh u zivotu.




Malo zimskih slika sa pcelinjaka....

Поштовани Гоуст слике са пчелињака су Вам супер , нисам купио слушалице можда их купим. ИМАМ УШИ КО ЛОВАЧКИ КЕР ЧУО САМ ИХ и КРОЗ ДАСКУ .Госпон Јакшић је провалио обичан један фазон слушање брез слушалица . Да Вам продам патенат : Овако узме се танко црево (оно што се извлачи ,да некажем краде, гориво од фи о,5 цен.) туриш га КРОЗ ЛЕТО У КОШНИЦУ И СВЕ ЧУЈЕШ .

П.С. и пазиш да ти се пчела не увуче кроз црево у ухо.

Хтео сам да Вам кажем да сам у петак 24 феб.био на мом малом пчелињаку и нисам имао времена да извршим преглед (јер сам имао само 1 сат за преглед) и било је лоше време нека измаглица је сипила и нисам стигао да установим дали уопште имају шта хране и нисам ни почистио подњаче од мртвих ако их има.Само сам видео да су пчеле живе ставио им погаче од 1.кг са неким ноземидом јер нисам нашао друге ,питао сам Г.Јакшића дал може те погаче он ми је само рекао да може ал он нема баш много искуства са погачама он ако треба даје сируп , и то је све што сам стигао да урадим . Известили су ме да су у суботу 25 феб. пошто је било сунчано пчеле летиле окло кошница и да нема ничег чудног у њиховом понашању .То сам урадио све тако јер сам се бојао да не закасниом са погачама и да пчеле не угину од глади јер ни сад незнам колко смо ја и Г.Јакшић њима насули јесенас сирупа Г.Јакшић каже да смо им дали доста до пролећа .

Па Вас питам: Ако пчеле немају никакве залихе (наравно пошто ја незнам дал имају залихе јер нисам стигао да прегледам) колико дана погача од 1 кг. њима траје и подмиорује њихове потребе и кад треба ставити друге. И дали те погаче ће бити добре јер Ви сте рекли да се никакви лекови унапред не дају пчелама. Ово сам све урадио тако јер се нисам баш најбоље организовао због мог редовног посла.

Друго питање дали док пчеле користе погаче дали их трба појити водом јер је снег напољу и ретко лете .Дали треба у хранилицу насути воде јер се неће смрзнути ако буде минус јер је у кошници више од 0 и у збегу је +. Незнам дали сте ме разумели и шта ме мучи а верујем да многи почетници размишљају о овоме у свом раду са пчелама . Хвала унапред на разумевању.

Citat:Госпон Јакшић је провалио обичан један фазон слушање брез слушалица . Да Вам продам патенат : Овако узме се танко црево (оно што се извлачи ,да некажем краде, гориво од фи о,5 цен.) туриш га КРОЗ ЛЕТО У КОШНИЦУ И СВЕ ЧУЈЕШ .

Хвала Вам на "патенту" Very Happy али некако ми је стетоскоп погоднији, мада, никад не треба рећи никад... Шалу на страну, има више начина да се утврди да ли је заједница жива и један од бољих јесте Ваш патент, али из искуства бих рекао да је стетоскоп непревазиђен јер једном руком се црево гурне у лето а другом руком се благо куцне по сандуку, дој са обичним цревом посао иде мало теже. Но, ако човек нема ни црево ни стетоскоп, сасвим је изводњиво и прислонити уво уз садук и благо куцнути. Јесте спорије, али уради се.

Лично избегавам да погаче стављам, тј, не стављам их годинама уназад. У разговорима са стручњацинма, увек је било спорно да ли стављати хемију у погачу јер предуго стоји а ко зна у шта се на крају мође претворити.

Релативна је ствар за колико времена ће заједница потрошти погачу. Десет-петнаест дана, понекад и више... У ствари има ту пуно фактора, један од водећих је величина заједнице.

Немојте стављати воду у кошницу. Има довољно влаге. Успут, извините што се нисам јављао на телефоне, био сам на пчелињаку... Жао ми је што се нисмо чули.

Поштовани нема потребе за извињење јер сам Вас узнемиравао у недељу време одмора . Хвала што сте се јавили сад сам мало мирнији , ваљда ће све бити добро иде ваљда лепше време пазићу па ако потроше погачу ставићу им , имам једно 3 кг меда у саћу неврцано да неузимам више те како кажете сумњиве погаче , па ћу се ваљда извући до пролећа па и мало сирупа . Морам се спремити за следећу зиму чим почне паша ставићу им полунаставке наручио сам 15 ком. и прво ћу да сакупе први мед у полунаставке за зиму а врцаћу оно што буде преко тога нећу да урадим као прошле године па да размишљам целу зиму. Хвала Вам на свему до следећег контакта контактира ћу Вас тамо касније кад почне прва пролећна паша у мом и осталим воћњацима коднас у Бачкој. Довиђења!

П:С: Покушаћу да направим своје погаче чуо сам један рецепт ал незнам дал ваља ОВАКО. примера ради:

: Pogače za pčele Autor: Zoran Krstic Datum postavljanja: 07.02.2011. Kategorija: Prihrana pčela
Recepti za pravljanje pogaca koje koristim za prihranu:
1. Potreban materijal:
1 litar vode,
5 kg secera u kristalu,
1,25 kg meda i sok od jednog limuna.

Kada voda prokljuca sipati sav secer u lonac /pozeljno dublji/ i dodati sok od limuna i mesati.
Na jakoj vatri, za oko 15-tak minuta zagrejani sadrzaj uz obavazno stalno mesanje pocinje da vri. Pri tome izbija bela pena i cela masa naraste, pa je treba stalnim mesanjem zaustaviti da ne iskipi. Uz stalno mesanje drvenom kutlacom, posle oko 3 do 5 minuta nivo sadrzaja u
loncu se smanjuje i lonac se skida sa vatre. Dodajemo dobro razgrejani med, ponovo vracamo na ringlu uz stalno mesanje. Kada se nivo smiri uzima se prva proba kapanjem nekoliko kapi tecnosti na tacnu. Nakapanu masu sto pre ohladiti i pipnuti suvim prstom, ako se lepi kuvati jos dva-tri minuta i ponoviti probu, ako se masa ne lepi za prst /ovde je umesnost/ lonac skinuti sa vatre. Uz stalno mesanje sadrzaj u loncu se hladi i menja boju, prvi znak kristalizacije. Lakse je sipati u kese dok je sadrzaj topao. /pok. pcelar Slavko Jakovljevic/

Кад будете имали времена Ви ми одговорите дал овај рецепт је валидан и дал Вам се допада и дали је то изводљиво јер је доста просто и што је најважније све је природно и доступно и нема никакве хемије хвала унапред.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1110 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 11 sakrivenih i 1055 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Apok, babaroga, Bokiboks, bokisha253, botta, BSD, darkangel, dekan.m, drimer, FOX, Georgius, Insan, Karla, Klecaviks, Kubovac, kubura91, kunktator, ljuba, marsovac 2, Mercury, Mi lao shu, milenko crazy north, minmatar34957, mrav pesadinac, ObelixSRB, Oscar, panonski mornar, Parker, pein, powSrb, prle122, raptorsi, RJ, shone34, slonic_tonic, Smajser, Srki94, stalja, Sumadija34, Tvrtko I, vathra, 79693