Život pčela

129

Život pčela

Нема везе недеља кад је контакт са пријатељима у питању. само нисам видео, тј нисам био код куће.

Овај рецепт за погачу је одличан и прилично детаљан и треба му веровати, јер је у потпису госп. Славко Јаковљевић, једно од врло поштованих имена у пчеларском свету Србије а и шире, тако да нема грешке. Чак ако се и направи нека велика грешка при самом процесу справљања, сачека се топло време, смеса се растопи у води и пчелама да у облику сирупа. Ѕначи, нема бацања материјала.

Негде сам овде писао већ, ако ме памћење служи добро, јер сам на пуно места писао, погаче , док сам их правио, правио сам на следећи начин:
Узети 3-4 кг шећера у праху (мало загрејаног, али да не почне да се топи) се помеша са 1 кг отопљеног меда, такође загрејаног да буде млак и меси се као тесто за супу, може се додати и мало лимуновог сока... У току мешења можемо мало водом пошкропити масу да се лакше меси, али не сме се претеривати, јер ће у једном тренутку маса постати мека и постојае могућност да се излије из најлон врећа. Одмах да кажем да је мешење напорно али вреди, јер је избегнуто било какво термичко обрађеивање меда (мислим на кување), пчеле ове погаче одлично прихватају...

Napisano: 27 Feb 2012 21:28

ПОШТОВАНИ ГОУСТ ХВАЛА ВАМ ЗА РЕЦЕПТ СКИНУО САМ ГА У МОЈУ СКРИПТУ ПРОБАЋУ КАД БУДЕ БИЛО СВЕЖЕГ МЕДА , ПРИЈАТНО .

Dopuna: 08 Mar 2012 21:26

Поштовани желим да поставим питање али се извињавам морам да прво објасним околности којесе дешавају .

Прво: 6.марта сам извршио преглед и установио да све кошнице имају меда мање више и да полако троше попгачу коју сам онда без прегледа 24.марта из страха од глади ставио. Има у свакој кошници барем по један пун рам и помало у осталим рамовима има и легла .Био је то први самостални аматерски преглед на брзину и од ока отприлике .

Друго : ја сам јесенас добио две кошнице у једној је била матица обележена белим или лихто драп ваљда од 2010.г а у другој необележена врло крупна новоизлежена матица 2011.г и ставио сам их једно поред друге .Све је било урееду јесенас подједнако пчела и једнако су добиле сирупа јер нису имале хране.Већ кад сам их донео из шуме у свакој кошњици је било само по три рама са стране и огромно дивљег саћа на сред кошнице са инзваредно огромно и много пчела и то сам успео све да средим уз помоћ Г.Јакшића . А сад кад сам вршио преглед у кошници где је обележена матица има само 4 улице пчела а у оној другој где је матица од 2011 има 8 пуних улица и у оне обе крајње до пола .Питам дали су се у тој кошници већ излегле пчеле јер има затвореног легла у кошници као шака кад се рашири и отвореног са крупним ларвама . Или је та млада матица привукла својим мирисом и снагом пчеле из кошнице где је стара матица , јер су пчеле од исте врсте и нису као оне које ми је поклонио Г.Јакшић већ некако жућкастије .

Хтео сам да питам дали ће се те пчеле , пошто већ сада има пуна кошница пчела девет улица и легла , пре разројавати и размножавати и дали њих треба пре раздвојити нечекајући јуни месец и када их треба поделити и какав је знак кад се оне спремају за разројавње .Ваљда сте већ имали такво искуство па да ме поучите јер ја нисма баш близу мог малог пчелињака ( већ 26 км) па да ми неби побегао први рој ако се саме нешто раније разроје а ја нисам тамо .Хвала

Gospodine goust , procitao sam vasu ocenu vezanu za pripremu pogace koju nam je svestenik predocio te bez namere da protivurecim vec sa namerom da pomognemo svima onima koji iskreno vole pcele i zele njima da se bave skrecem paznju:
1.limunov sok u pogacu se stavlja radi vitamina C, a taj vitamin je termolabilan, ako sme[u treba kuvati kako je navedeno u datoj recepturi onda je taj sastojak suvisan,
2.med , kao jos jedan bitakn sastojak te recepture ukoliko se zagreva preko 40 stepeni dobija se slatka masa koja nema mnogo zajednickog sa medom.
Sve u svemu ako se pogaca mora dodavati neophodno je voditi racuna o hemiskim i svim drugim svojstvima
materija koje imamo nameru dodavati pcelama kao pomoc.
Pogace retko dodajem pcelama , a kad dodajem sam ih pravim i receptura se razlikuje od one koju ste vi ovde naveli samo u toliko sto ja dodajem i kvasac.

Moj pcelinjak 10.08.2011



Moj pcelinjak 07.02.2012



Moj pcelinjak 15.03.2012



































Moj pcelinjak, ono sto jew od njega ostalo


Dragi prijatelji,

Danas sam imao priliku da preživim jedan od najtežih dana u životu. Naime, pokradena mi je polovina pčelinjaka, nekih 50ak košnica. Gotovo sam siguran da ih više nikad neću videti. Najstrašnije mi je što sam ubeđen da je to radio neko ko je blizak i pčelama i pčelarima. Pokradene su mi uglavnom sve nove košnice, što se lepo vidi na snimcima koje sam postavljao ranije i koje sad postavljam.
Želim da kažem da Srbija nije toliko velika zemlja da se ovo lako može sakriti. Taj (ili ti) ko je krao preduzeo je puno mera da se ne uhvati lako, ali zaboravio je da je danas sve vidljivo, jer sredstva komunikacije su takva da se za čas sve sazna i u najskrovitijem mestu.
Obraćam vam se svima za pomoć da mi pomognete da pronađem lopove, jer ovo što su danas uradili meni, ako prođe nekažnjeno, uradiće i vama. Krađa se desila u periodu posle 26.03.2012 pa do danas, mada postoje indicije da su sve košnice bile na mestu i 31.03.2012.
Košnice su sa tri strane obojene oker žutom bojom, a sa prednje strane u raznim bojama. Sve podnjače su bele boje, sve hranilice su bele boje, bežalice oker žute a krovovi su uglavnom aluminijumski. Za 50ak košnica bilo je potrebno vozilo kamion ili traktor sa prikolicom.
Kako mošete da pomognete i policiji i meni? Evo sad ću postaviti slike pčelinjaka od letos, zimus, od pre 18 dana i danas a vi distribuirajte svojim prijateljima oi zamolizte njih da distribuiraju svojim... Ovo nije jedna od onih prevara na Fejsu, što govore i slike a ako iko pomogne u lociranju, svakako da ću mu se materijalno odužiti. O svemu možete da me kontaktirate ovde ili putem telefona 0638855496.
Unapred zahvalan
Saša Čolak.

Evo posle dugo dugo dugo vremena sam svratio kod tebe na sajt...i imam sta da vidim!
Katastrofa......kretena i debila ima koliko hoces.a i oni sto treba da ih hvataju i apse izgleda nisu bolji!
Iskreno mi je zao jer pretpostavljam kolika je ljubav unistena za tren....sta da ti kazem a da to i sam ne znas.
Nemam nameru da te tesim jer ti to nece doneti nista sem zaljenja....ponovicu samo jednu recenicu koju i sam znas.......mali ljudi jednom padnu i nikada se ne podignu.veliki mogu da padaju bezbroj puta i uvek ce se podici....zato znam da ces se opet podici i da ce ti pcelinjak biti lepsi nego ikad.
Puno postovanja i pozdrava od Micotakisa !

Gospodine goust,
Ovo sto vidim da Vam se desilo iskreno me je rastuzilo , nemogu mnogo pomoci ali jedno je sigurno , ozbiljno cu obratiti paznju na pcelinjake u mom okruzenju na one za koje znam i na evenualno nove i ako bilo kakav trag sumnje uocim budite sigurni kontaktiracu vas
Prijateljski Vas pozdravljam ,zelim Vam dobro zdravlje pre svega a onda i uspeh u nastojanju da pronadjete Vase pcele.
ambrust

Imam AZ grom kosnice, interesuje me gde mogu da nabavim literaturu o pcelarenju sa AZ kosnicama ili CD. Posto sam mlad pcelar a sa malo vise godina voleo bih da se konsultujem i posavetujem sa pcelarima koji isto pcelare sa AZ kosnicama.









Крађа кошница, тајфун, цунами.... нељуди



Трећег априла ове године сам имао прилику да преживим један од најтежих дана у животу. Наиме, покрадена ми је половина пчелињака, 56 кошница. Готово сам био сигуран да их више никад нећу видети. Покрадене су ми углавном све нове кошнице, што се лепо види на снимцима које сам постављао раније на YouTube и које и сад постављам.

Тога дана сам, после неколико хладних дана отишао да радим на пчелињак и кад сам пришао близу и видео празнине и поизвртане наставке и постоља, у првом тренутку сам помислио, веровали или не, да се неко шали са мном, да је то нека скривена камера, шта ли? Међутим, после првих пар секунди неверице, почео сам да схватам да је у питању крађа. Позвао сам полицију која је убрзо стигла на лице места а за њима и крим техничар. Људи су професионално одрадили свој посао, окренули се и отишли. У међувремену, док сам чекао да полиција стигне, начинио сам више фотографија па и видео записа. Свако ко ме иоле познаје зна да сам велики заљубљеник у рачунарске технологије и да сам увек са уживањем снимао пчелињак и правио „спотове“. Супруга, кoja је нешто касније стигла, и ја смо остали сами да прикупимо метална постоља, да посклањамо неред и одвеземо кући све што би могло бити предмет нове крађе.

По доласку кући почео сам да разрађујем план како да поступам, мада сам, искрено речено, био више него убеђен да пчеле нећу никад наћи. Прикупио сам све фотографије и видео запис које сам снимио на пчелињаку, направио спот и поставио га на YоuТubе. У међувремену, на Facebook-u сам објавио фотографије написао пропратни текст којим сам подробно описао штету и детаље потребне за евентуално препознавање пчелињака и замолио све пријатеље да својим пријатељима проследе причу, фотографије и линкове ка YоuТubе, тако да је за свега неколико сати направљена права мрежа.

Врло лако сам пратио ширење мреже а као доказ да све иде како сам замислио је што су људи из свих крајева Србије почели да ме позивају и питају шта се заправо десило. Већ наредног дана 04.04.2012 позвао ме је и колега Слободан Марјановић, члан редакције часописа „Пчелар“ и један од уредника на форуму СПОС-а распитао се шта се десило и питао да ли може да објави вест и организује солидарну помоћ како би се штета колико толико санирала. Већ после кратког времена, вест се појавила на форуму као и видео запис а на форуму свакако има мојих фотографија од раније. Такође, вест сам објавио на још неким местима, попут MyCity форума, по медијима, писаним и електронским.

Веровали или не, толико ме је људи звало, питало за детаље телефоном, на Facebook-u а и на форуму СПОС-а су писали о свему да сам почео да размишљам да можда и није баш све изгубљено. Колико сам почињао да верујем у успех још прве вечери види се из овог текста „Желим да кажем да Србија није толико велика земља да се ово лако може сакрити. Тај (или ти) ко је крао предузео је пуно мера да се не ухвати лако, али заборавио је да је данас све видљиво, јер средства комуникације су таква да се за час све сазна и у најскровитијем месту.“

Остало ми је да чекам....

У суботу, 07.04.2012 клупко је почело да се одмотава... Пристигли су неки сигнали да је можда мој пчелињак у околини Пожаревца а након тога сам се врло брзо уверио да то јесте мој пчелињак. Одмах сам отишао у полицију и тамо затекао полицајца који је истовремено и пчелар и који познаје мој пчелињак. Убрзо сам ступио у контакт са надлежнима за овај случај и већ у понедељак сам са два инспектора полиције био на путу за Пожаревац. Тамо су нас сачекали радници полиције а ускоро се појавио и човек код кога су пчеле пронађене. Тај човек је толико био усплахирен да сам у трену знао да он није крадљивац. Заједно смо отишли на место где се пчелињак налазио. У питању је пут од Пожаревца ка селу Крављи До... Тек кад смо стигли тамо сам схватио да није интернета да своје пчеле никад више не бих видео. Полицајци су и овде обавили увиђај, затим су пчеле одузете од Јанковић Драгана а писмено предате мени. Драган Јанковић је један диван млад човек који је налетео на превару. После обављеног увиђаја позвао нас је у његову кућу, упознао нас са својим родитељима, почастио као драге госте. Када кажем, вредни људи и домаћини, е то су праве речи за ову породицу.
У разговору, Драган и ја смо склопили све „коцкице“ шта се све и како дешавало. Он је објавио на интернету да мења ауто Цитроен за пчеле и тако био истипован за купца а ја сам већ раније морао бити типован да ме покраду. Када су са њим утаначили све детаље, осумњичени су дошли на мој пчелињак najverovatnije 27.03. и потоварили 56 кошница са пчелама. Некако сам све време размишљао да су то урадили они који се разумеју у пчеле, међутим, Драган ми је рекао да чак ни чешљеви на летима нису били затворени а да кошнице нису уопште паковане, тако да је врло тешко да су то радили они који знају шта су пчеле у правом смислу. Даље, Драган ми је рекао да је све то било њему помало сумњиво но увек је добија одговоре типа „деда умро, па нема ко да више ради“ и слично, па је на крају ипак поверовао и дао ауто и одређену количину готовине. Каже да кад су кошнице стигле да је маса сандука била испретурана и отворена а пчела на све стране по камиону... и још доста разних детаља смо обојица сазнали у међусобном разговору. Срећа у несрећи је што је Драган узео податке из личне карте једног од осумњичених, а после тога је све било лако. Већ наредног дана осумњичени, који живе у околини Шапца су приведени, да ли сви или не, не знам али свакако да је хапшења било и да ће држава покренути процес јер је у питању дело тешке крађе. На основу сазнања, ради се о екипи која је ојадила пре мене више пчелара и да су у питању стотине кошница али не бих се ја мешао у то. Постоје надлежне институције које сигурно располажу тачним подацима.
У среду 11.04.2012 године сам се договорио са Јанковићем, са својим пријатељима кренуо камионом и аутом пут Пожаревца. По пристизању, направио сам више снимака као и видео запис. Пчеле смо до ноћи спаковали, утоварили и 12 априла њихова одисеја се окончала доласком кући. Новостеченом пријатељу иѕ Пожаревца поклонио сам две кошнице са пчелама и пожелео му добар почетак у свету пчелара и пчела


Шта је оно што мислим да је врло битно да свако од нас зна?

Ако желите да пронађете ваше пчеле у случају крађе, ево неколико добронамерних савета:

1. Фотографишите људи своје пчелињаке, правите снимке из безброј углова, архивирајте или објавите, јер само тако ћемо сви знати чије је шта. Данас сви имамо дигиталне апарате или бар телефоне са камерама па снимање није уопште скупо.
2. По примећеној крађи, почните са потрагом путем стварања мреже на интернету, јер само тако постоји могућност да неко препозна ваше кошнице. Обавезно објавите и на Форуму СПОС-а.
3. Обавестите полицију да направе увиђај , јер једино они знају прави пут за акцију али свакако сами тражите ваше пчеле, не чекајући ни на ког



Ако купујете пчеле,

1. Узмите податке из личне карте продавца пчела и пороверите је да иста није оштећена (евентуално фалсификована)
2. Обавезно дођите на Форум СПОС-а и повежите се са људима из краја одакле купујете пчеле, јер ћете једино тако знати да ли пчеле купујете од правог власника. Форум покрива целу Србију и ту че се тешко провући превара
3. Отидите у локално Удружење пчелара и поразговарајте са људима о својој куповини
4. Направите уговор, какав такав, потпишите га у присуству два сведока


Коначан епилог Однето 56 кошница, пронађено 51, остало 42 живе заједнице (преглед још нисам направио) порилично има осакаћених заједница али имам сачуван попис из марта па ћу слику о штети имати тек после прегледа.


На крају желим да се захвалим свима који су били са мном све ово време на Facebooku, коментарисали и давали ми подршку. Посебно желим да се захвалим члановима Форума СПОС Инфо који су покренули чак и акцију да ми материјално потпомогну да се оправим. Захваљујем се Весни Бојић, новинарки регионалне ВК телевизије која је покренула медијску кампању ширих размера, свим новинарима који су вест објавили и тиме потпомагали стварање мреже у коју ће крадљивци упасти. Захваљујем се председнику СПОС-а јер сам сазнао да је већ почео са организацијом да ми и сам СПОС помогне да се опоравим. Захваљујем се породици Јанковић из Пожаревца на свему, јер су се иако и они у губитку, понели врло коректно у целој причи. Свакако велику захвалност изражавам и Полицији, поготово двојици младих инспектора који су се, са моје тачке гледања, показали као врхунски професионалци али и одлични људи.

ПРАТИО САМ СВЕ ШТО СЕ ДОПГАЂАЛО И ГОСПОДИН С.ЈАКШИЋ МЕ ЈЕ О СВЕМУ ОБАВЕШТАВАО .

ЖАО МИ ЈЕ НИСАМ НИШТА МОГАО ДА ПОМОГНЕМ . МОГУ ВАМ РЕЋИ ДА САМ НЕИЗМЕРНО СРЕЋАН И ВЕОМА ВЕОМА МИ ЈЕ ДРАГО ШТО СЕ , НЕ БАШ У 100% , АЛИ У ВЕЛИКОЈ ВЕЋИНИ СРЕЋНО ВРАТИЛО . И ОПЕТ ВАМ ЈЕ ВЕЛИКА ШТЕТА НАПРАВЉЕНА . СА БОЖЈОМ ПОМОЋИ И ВАШИМ ЗНАЊЕМ И ВЕШТИНОМ УБЕЂЕН САМ ДА ЋЕТЕ ВАШ ПЧЕЛИЊАК ОБНОВИОТИ И ВЕОМА БРЗО ГА НА РАДОСТ ПРЕПОРОДИТИ .

U svemu ovome nesumnjivo pretrpeli ste stetu , ali licno je smatram zanemarivom u odnosu na sadisfakciju
koju vam donosi cinjenica da ste uspeli izboriti se i iz cele situacije izaci i kao materijalni ali i kao moralni pobednik. Bravo...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1331 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 7 sakrivenih i 1279 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, amaterSRB, Atomski čoban, BlekMen, bojanM84, bufanje, comi_pfc, Dimitrise93, draganca, Griffon vulture, GveX, Ilija Cvorovic, Istman, Karla, kolle.the.kid, kovinacc, loon123, mikrimaus, MILO-VAN, milutin134, misa1xx, Mixelotti, mnn2, nemkea71, ostoja, pacika, pein, procesor, Rakenica, Sir Budimir, Sirius, slonic_tonic, solic, Srle993, suton, Tragač, tubular, vaso1, vathra, VP6919, yrraf, Zeka_Peka, zzapNDjuric99