Život pčela

124

Život pčela

Posto znamo da se pcelinje klupe formira tamo gde je poslednje leglo izaslo,jer moram da leglo prebacim u sredinu kosnice posto imam jednu kosnicu gde je leglo vise na levu stranu ili neka ostane onako kakvo jeste???

Najbolje je da je zimsko klube u sredini kosnice. To ces postici tako sto ces sa desne strane izvaditi poslednji ram do zida, ostale ramove sleva na desno polako preguraj a taj izvadjeni ram postai sasvim levo. Oprezno to uradi,jer gubitak matice u ovom trenutku, znacice gubitak cele zajednice.

Ok,citao sam jos da neki pcelari vade 1 ili 2 rama iz kosnice da bi regulisali mikroklimu u kosnici da se nebi pojavila vlaga,ja sam (posto vec znas da imam 2 kosnice) na jednoj izvadio samo jedan ram i stavio sam ga u zbeg da ga pcele ociste.Sta mislis jel da stavim istu razdaljinu(tj. da postavim ovih 9 ramova u sredinu kosnice) ili da sve to priguram na topliju juznu stranu??? A u drugoj sam izvadio 2 (1 sa desne i 1 sa leve strane) zato sto je to mlado sace iz kojeg nije izlazilo leglo a pcele zaposedaju 8-9 ulica???Kako bih ti uradio da si na mom mestu???
Hvala!!!

Upravo sam pre nekoliko dana izvadio desete ramove i pomocu gore pomenutog batinog prstena dao pcelama da odnesu med a ispraznjene ramove sam juce i prekjuce doneo kuci na topljenje. Stavio sam preostalih 9 ramova na sredinu kosnice.

Pre neki dan pri pregledu kosnica video sam da perge ima tek po neka celija,kad bi se sabralo sve to nebi bilo perge ni za kvadratic od 5x5 cm,tako je u obe kosnice???
Pcele unose polen ali slabo(u 10min 1 pcela donese polen),mladog legla ima,tako da to nije razlog,jedino sto preostaje je to da ga nema u prirodi dovoljno???
Sta je vas savet,kako da nadoknadim tu pergu a nemam je u rezervi?Postoji li neki drugi nacin i zamena za pergu???
Hvala!

pozdrav svima na ovom blogu, kao budući pčelar pošto vršim pripreme da u proleće kupim nekoliko rojeva, za početak da pohvalim gousta sa komentarima i pomoći sa svojim iskustvenim savetima,(počo sam drugi put da čitam redom i beležim), a i ostale. za početak imam nekoliko pitanja pošto uskoro treba da naručim košnice, a u razgovoru sa pčelarima u mom kraju odlučio sam za DB dvanaestice, jer su ovde uglavnom ,,većina'' sa DB košnicama.
1. Dali da podnjača bude standardna ili mrežasta-antivarozna.
2. Kao početnik sa skromnim teoretskim znanjem dali da uzmem paketni roj ili roj na ramovima.

Pozdrav acažupa,

u mnogim krajevima Srbije DB kosnica je najzastupljenija gledajući procentuano u odnosu na druge, ali u kraju u kom ja pčelarim, LR je zauzela primat. U kontaktu sa puno, puno pčelara koji rade sa DB košnicom, došao sam do zaključka da je ona vrlo vrlo zahvalna za rad pa u tom smislu neću da ti držim "predavanje" da je LR bolja. Veruj mi na reč, kad je godina dobra i pčele zdrave, meda će biti i u kartonskoj kutiji. Drži se DB i nećeš pogrešiti jednako kako neće pogrešiti ni onaj sa LR.

Sad odgovori ma konkretna pitanja:

1. Rizikujući da sebe "navučem gnev" onih koji su pobornici mrežastih podnjača, ja ću ipak ostati pri svom stavu da je bolja puna i to iz više razloga. Međutim, moram priznati da je i mrežasta ipak u nečemu bolja od pune podnjače. Pri tretmanu protiv varoe, mrežasta se pokazala kao uspešniji alat, jer svojom konstrukcijom ne dozvoljava ošamućenoj varoi da se oporavi i ponovo zakači na pčelu. Ovo je po meni jedina prednost mrežaste podnjače. Zato treba raditi na tehničkom usavršavanju standardne podnjače gde če se ukomponovati i jedan i drugi tip. U toku zime planiram da uradim za sve košnice drvene okvire 20x20mm koje će imati oblik nastavka, tj 504x412 mm sa prorezom za leta na čeonoj strani i da na njih nakujem žičane mreže. Iste ću na standardne drvene podnače postavljati samo u jesen u toku tretmana varoe i posle toga ću ih skidati pa u magacin sa njima.

2. Kao početniku, ne preporučujem ti da uzmeš paketni roj, jer iziskuje jako puno stručnosti da bi stigao da se spremi za zimu. Ja sam ove godine kupio 50ak paketnih rojeva i puno sam vremena utrošio da ih dovedem u stanje da liče na nešto, a još sam rojeve kupio od čoveka koji ne da nije žalio pčele kad je tresao rojeve, nego je meni kao kupcu već bilo neprijatno. Naime, od 1,3 kg pogođenih, čovek je ladno tresao čak i do 2 kg. Zove se Sale i živi u Varvarinu. Legenda od čoveka. E takve ropjeve sam ja naselio u već gotovo plodišno saće prepuno meda. E sad zamisli sebe da naseljavaš pčele u satne osnove_
Najiskrenije ti preporučujem da u aprilu kupiš prezimele zajednice reda veličina 10 LR ramova zajedno sa saćem, hranom i leglom. Jeste skupo (50ak evra), ali je mnogo sigurnije a uz malo angažovanja možeš i da se nadaš vrcanju meda.

Hvala na iskrenom odgovoru, mislim da ću se do aprila pripremiti teoretski ako bog da i uz razmenu pitanja sa iskusnijim pčelarima. Nego imam još jednu nedoumicu, stariji pčelari sa kojima sam kontaktiro u razgovoru su za dvanaesticu a mlađi za desetku,pa me zanima tvoje mišljenje a i drugih iskusnih pčelara.

acažupa :: Nego imam još jednu nedoumicu, stariji pčelari sa kojima sam kontaktiro u razgovoru su za dvanaesticu a mlađi za desetku,pa me zanima tvoje mišljenje a i drugih iskusnih pčelara.

Bojim se da nisam merodavan da ti dam ovaj savet. Nikad nisam radio sa DB kosnicama a da preporucujem tudja iskustva kao svoja u ovom slucaju, ne bih. Prosto nisam siguran sta je bolje.

Поштовани Гоуст дали може изломљено саће са медом које није залегано а ни врцано да се да пчелама за иосхрану и како ; и дали то саће може да се умеша и самеље са млевеним шећером и направи погача и стави се у најлон истањи и да се да пчелама за прихрану на пролеће.

Поздрав и од Бога здравља , хвала свештеник .

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 963 korisnika na forumu :: 23 registrovanih, 1 sakriven i 939 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Aleksandar Tomić, Andrija357, banebeograd, Boris BM, ccoogg123, Dannyboy, delboy, djboj, Djokislav, esx66, Ksh037, Lazarus, Milos82, Mixelotti, Rogonos, S2M, stagezin, Trpe Grozni, VJ, vladetije, vladulns