Život pčela

120

Život pčela

kako se krecu nove i polovne kosnice. interesuje me cena

Malo tesko pitanje. Sve zavisi koji tip kosnica zelis da kupis, kod koga kupujes i slicno. Licno imam vrlo pozitivno iskustvo sa PZ "Roj" iz Trstenika, preko koga sam za udruzenje svojevremeno nabavio vise stotina LR kompleta kao i komponenata. Izrada kosnica je sasvim solidna i vrlo precizna sto se dimenzija tice kao i rokova isporuke. Nikad nisu zatajili i svaku zelju i dogovor su ispostovali. Ne znaci da i drugi nisu dobri i povoljni, samo iznosim svoja iskustva.

Evo nekih cena:

LR košnica - standard sa 3 nastavka 39,00 Evra
LR košnica sa ventilacionom mrezom u podnjači i zbegu 41,50
DB košnica - standard 45,00
DB košnica sa ventilacionom mrezom u podnjači i zbegu 57,50
DB košnica sa 10 ramova - standard 42,00
AZ košnica - standard sa 10 ramova 65,00
AZ košnica - standard sa 11 ili 12 ramova 71,00



Cene su preuzete sa "Roj"-eve zvanicne web prezentacije.

Polovne kosnice idu kao i sve polovno, tj kako ko koga "presvuce".

Goust , srećan povratak.

Hvala zarkodj Very Happy . Nije me bilo odavno ovde, ali bice svakako ...

ГОУСТ прочитао сам у 80% свих 60 страна Вашег форума .Доста ми је све јасно.Пролетос ове године сам почео да се бавим и ја пчелама имам свега 5 кошница ако Бог да биће ваљда више.Било је и мало меда.Сам правим кошнице Елерове.Око куће имам засађено 150 воћака 45 јабука ,25 крушака, 22 шљиве,6 кајсија итд ... прекопута мене има комшија 200 воћака у селу где су кошнице главна улица је засасђена липом и ове године је било меда.Укратко пчеле ће се снаћи преко лета.Интересује ме како их нахранити и припремити за зиму,јер сам извадио мало више меда после липе и сад морам да их храним.Поседујем две њиве близу села ,једна је око 500 м од куће а друга 750 м шта бих могао да засадим и да посејем за јесењу пашу да их припремим за зиму.Нисте ништа говореили о јесењој паши и медоносном биљу.Колико кошница може за зиму да припреми 2,5 јутара босиљка и где се може наћи семе.Посадио бих медоносно жбуње да може између њега да се фрејзерује трактором.Понављам жбуње не дрвећа као што је еводија,албиција ,каталпа ,багрем итд... јер кад то нарасте свеће то наша браћа зими да посеку а жбуње их неинтересује.Желео бих да направим један кућни пчелињак у својој башти.Пуно хвала на помоћи Свештеник .

Napisano: 21 Avg 2011 20:43

Поздрав свештениче,

Крај лета и почетак јесени су најкритичнији тренуци у пчелињој заједници. Количина хране, ослобођеност од паразита, "излеченост" од ноземе, ваљано одабрано место за базни пчелињак (ако селиш на паше) су само део од свеукупних припрема за улазак у део године у којем врло мало или никако не можемо помоћеи пчелицама, зиму. Све си лепо сконтао за једног почетника да ће се пчеле и саме сналазити преко лета, па чак и да је пчелар апсолутни почетник.

Кажу стручњаци да пчеле сасвим солидно зимују на 15ак кг хране, а некако ваљда из страха да ми не страдају од глади, самоиницијативно сам ту квоту подигао на 18-20 кг и то је нека количина са којом ми пчеле улазе у зиму. Врло често се деси да хране нема баш довоњно и онда се приступа спасавању заједница додавањем шећерног сирупа. Конкретно додајем у јесен, у зависности од потреба, просечних 5 литара у размери 1:1 некуваног сирупа, шећер само растопим у топлој води из болјера и сачекам да се охлади. Једни су за ово, други за оно, али лично спавам мирније. Вероватно ћеш поставити питање како пчеле зимују са сирупом као додатном храном. Даћу одговор врло јасан и то из личног искуства (и све што пишем је моје лично искуство и тако узимај). Зимују сасвим нормално чак и са 100% залиха хране састављене од сирупа. Наиме, пре неколико година три заједнице су ми, ко зна из ког разлога дочекале септембар без буквално и једне једине ћелије меда. Заједнице здраве, кошнице солидно пуне пчелама... Није за спајање. Шта да радим? Одлучим се да покушам само са сирупом. Дам им у неких 10ак дана свакој по 17 литара сирупа, Богу се помолим, па шта им буде. Шта им је било? Ништа. Презимеле сасвим нормално, без икаквих разлика у односу на остале заједнице које су зимовале на меду. Толико о зимовању са шећерним сирупом.

Кажеш да имаш ЛР лошнице. Онда вероватно знаш да један пун ЛР рам има око 2-2,2кг меда па на основу тога процениш колико у ствари имаш залиху зимнице. Остатак до 20 кг додај сируп. Значи ако имаш 15 кг хране, дај им 5л сирупа и мирно спавај.

Нисам стручњак за биљке и стварно ти ту нешто велико не могу помоћи. Лично сам (мислим на породицу) произвео преко две хиљаде садница еводија и поклонио их месној заједници и локалним пчеларима и то је посађено претпрошле и прошле године тако да ће време показати да ли сам направио добар потез или сам без везе утрошио време.

Није ни овде боље што се тиче очувања медоносног дрвећа, али видећемо.... Него, ниси ми рекао одакле си?

Dopuna: 21 Avg 2011 21:16

Za urednike. Mozda bi ovo trebalo da ide u Zivot pcela?

Драги Гоуст ја се Вама Извињавам управу сте требало је то да иде у живот пчела али нисам знао како тамо да га ставим. Ја сам из Новог Сада .Хвала Вам на савету око исхране пчела . Небих више да Вас оптерећујем мојим неискуством и проблемима.Сналазићу се како знам и уз Божју помоћ. Ако нешто запне ја ћу се Вама обратити ако научим како да уђем на Ваш форум благодарим свештеник.

Ма нема везе за место писања.

За место становања сам питао чисто да бих у некој наредној преписци знао да ли су моја писања меродавна или не, јер свакако није исто бити у Банату, Шумадији, у равници или на планини. Свакако да ме не оптерећујете. Шта год запне, ако будем могао да помогнем, ту сам.

Pozdrav drugari i kolege,moze li neko da mi odg koliko meda treba da ima u plodistu LR ako se zazimljuju na 1 plodistu???Ja od prilike imam u kosnicama sada oko 13-15 kg meda treba li jos da ih prihranjujem i do kad?Ovo mi je prvo uzimljavanje pa me pomalo hvata panika.Samo da napomenem da pcelarim na nadmorskoj visini od 1100m i da kod mene mnogo pre krece zima
Unapred zahvalan!
Pozdrav!

Поштовани Гоуст писали сте да сте одгајивали саднице ЕВОДИЈЕ па ме интересује дали имате још садница и колико стају и ако их немате где их има и како их набавит. Могао бих можда да засадим десетак комада око куће и у башти ове јесени па нека расту, с поштовањем свештеник

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1201 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 7 sakrivenih i 1155 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., airsuba, Andrija357, ArchaBasha, Asparagus, bojank, BSD, bufanje, ccoogg123, doktor1964, DonRumataEstorski, draganca, draggan, gorican, HogarStrashni, HrcAk47, Ivica1102, Krusarac, Krvava Devetka, Kubovac, kybonacci, Magistar78, Metanoja, milenko crazy north, milimoj, Mixelotti, mkukoleca, moldway, nemkea71, nenooo, oldtimer, opt1, Outis, panzerwaffe, Parker, Romibrat, vaso1, Velizar, Webb