Život pčela

115

Život pčela

Posto radim sa pregradnim (Snelgrovim) daskama oko 14 godina, veruj mi da znam sta govorim. Onda je bolje da stavi maticnu resetku a ne pregradnu dasku, ali i nju mozes da stavis tek posto se mlada matica opari i pronese. Potpuna fizicka barijera mora da postoji, ili racunajk na velik gubitak mladih matica

Ok sefe! Zato i pitam tebe Cool

pozdrav svim pcelarima na forumu : Very Happy imam jedno pitanje:prvi put pravim propolis sa 96% alkoholom,u plasticnoj flasi na vrhu izdvojila se tecnost u boji caja trecina od celokupne smese dok je ostala smesa dve trecine boje propolisa.da li neko zna da mi objasni sta je to?

Gore je rastvoreni deo propolisa u alkogolu. Dole nerastvoreni.Bilo bi interesantno da daš podatak o količini alkohola i propolisa jer se stiče utisak da će biti prevelika koncentracija.

@ wladislav

Mala preporuka, radi to u staklenoj flasi. Zarkodj je rekao sve ostalo

Izvinjavam se imao sam goste do sada.stavio sam 60gr propolisa u 240ml alkohola,odnos 1: 4.dali je to u redu.

Nisi pogresio.

Moze li polen da se stavi u zamrzivac?

Moze, ali hoce da povuce onaj miris zamrzivaca. cak i kroz najlon.

Napisano: 14 Nov 2009 16:42

Pozdrav svima!Evo javljam vam se nakon duze pauze.Mozda nekoga zanima kako je to prosla pasa u Hercegovini:) Hm..ljeto katastrofalno..stariji pcelari kazu nikad gore sto se tice prinosa.Srecom,mi imamo jednu kasnu,jesenju pasu na vrijesku koja je ove godine donekle spasila situaciju.Neke moje kosnice dale su i po 20 kg meda,sto je za Hercegovinu izuzetan uspjeh.I ja sam ove godine imao dilemu,sta uraditi sa praznim nastavcima.Ove godine sam ih podbacio pod plodiste.Mislim da nisam pogrijesio,a tako isto savjetuje gospodin B.Relic u svojim knjigama.
Neko je spominjao da je kupio plasticne hranilice i da u njih moze stati samo dva litra sirupa,a na hranilicama pise tri litra.I ja sam kupio iste hranilice,samo ne od navedene firme vec u Mostaru.Isti slucaj.Mislim da je korisni prostor 2l,a ukupna zapremina 3l. Čitam o pravljenu tinkture od propolisa,sa 96% alkoholom.Moze li mi neko objasniti gdje se taj pripravak moze koristiti i kako ga primjenjivati.
puno pozdrava i da vam sve izimi,sto ste uzimili:)

Dopuna: 14 Nov 2009 16:45

Kazu da jedna slika pokazuje vise nego hiljadu rijeci:)

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 833 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 0 sakrivenih i 828 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bobrock1, DragoslavS, mrav pesadinac, sokojet, Srle993