Život pčela

111

Život pčela

pozdrav svima....ja sam novi na forumu,inace se bavim pcelarstvom 3 godine.Imam jedan problem.Pojavio mi se vostani moljac u obliku leptira i crva u podu kosnice tj. ispod mreze u fioci.Zamolio bi nekog ko je imao isti problem da mi odgovori kako ga unistiti????

Vrlo jednostavno ces to uraditi. Ocisti pod od necistoce i posao je gotov. To je jedini nacin, posto koristis zicane podove, i ubuduce cesce izbacuj necistoce, jer sitan vosak i polen koji padaju ispod mreze pravi su raj za moljca.. Tamo gde su podnjace standardne (bez zicane mreze), moljac vrlo tesko opstaje, jer pcele pobiju gamad.

Hvala puno...

Goust, cestitam na nagradi SPOS-a.Zaista je došla u prave ruke,Hvala i samo tako nastavi.

Hvala na cestitkama a posebno na "Zaista je došla u prave ruke".

Prilicno sam zatecen ovom odlukom IO SPOS-a, tako da bas i ne znam sta da napisem. Mozda jedino za sad da kazem da sam puno toga vezano za rad na forumima, naucio upravo ovde, da su mi Peca, Nikola i CW u pojedinim trenucima pomogli maksimalno, pa se i njima zahvaljujem na pomoci, od saveta, preko tehnike, zaglavlja foruma...

Zdravo drustvo! Nov sam na forumu i nov sam sa pcelarstvom:) Imam neko imanje na Vlasini i otprilike sam svakog drugog vikenda tamo, pa resio da pocnem malo oko pcelarstva, jer se tamosnji pcelari hvale lepim pasama, nema prskanja pa nema ni tog problema itd... Sve u svemu hteo bi da na prolece 2-3 roja odvezem gore... Moje pitanje je ima li neko informaciju gde mogu da kupim nove, lepo odradjene Dadanblatove kosnice? Mozda neko ima na prodaju koriscene, ali u dobrom stanju? Lokacija nije bitna, samo da je to kvalitetno odradjeno... Zivim u Bgu inace... Pozdrav svima!

nikola.CT ::Zdravo drustvo! Nov sam na forumu i nov sam sa pcelarstvom:) Imam neko imanje na Vlasini i otprilike sam svakog drugog vikenda tamo, pa resio da pocnem malo oko pcelarstva, jer se tamosnji pcelari hvale lepim pasama, nema prskanja pa nema ni tog problema itd... Sve u svemu hteo bi da na prolece 2-3 roja odvezem gore... Moje pitanje je ima li neko informaciju gde mogu da kupim nove, lepo odradjene Dadanblatove kosnice? Mozda neko ima na prodaju koriscene, ali u dobrom stanju? Lokacija nije bitna, samo da je to kvalitetno odradjeno... Zivim u Bgu inace... Pozdrav svima!

O Vlasini ne znam nista, ali sigurno neko odavde zna.

Nove kosnice mozes da kupis od PZ "Roj" iz Trstenika. Zasto bas od njih? Licno iskustvo, zimus sam kupio 70 LR kosnica i evo provele su leto napolju, a da niti su ispucale niti su se vitoperile. Vrlo kvalitetno rade, od dobrog i suvog drveta, prilicno su povoljni i donose robu na vrata kupca (doduse ne bas odmah, nego kad im se ukaze tura na tvoju stranu, ali nikad duze od mesec dana, a posto si ti u BG, to ce brzo da se isporuci.

E hvala puno prijatelju, ako imas neki njihov broj molim te pusti mi na mail:) Hvala jos jednom!

POZDRAV POSLE DUZE VREMENA.
Vladislave predlozio bih ti nesto a sada je dobro vreme za to. Istretiraj drustva mravljom kiselinom,resices se moljca i varoe naravno,,upotrebom M.K suzbijas i krecno leglo i ostale boljke.
Roj iz trstenika ima veoma slabe komplete,provereno iz ličnog iskustva. idu na najjeftinije varijante,sve sam lesonit...ispod krova tj lima lesonit nije drvo,a i krov tj stranice nisu dobro opšivene limom, ispod hranilice lesonit,nije drvo... barem je tako kod mene bilo...podnjace su im najslabije koje sam ja do sada video...tako da ili ja imam velike standarde ili su me zeznuli ali ja nisam uopste zadovoljan...kasnije sam sve naravno zamenio..
Ima li neko iskustva sa ram hranilicom?

Ne znam sta da ti kazem, ali ja jesam zadovoljan kvalitetom izrade kosnica. Jesi u pravu da stavljaju lesonit ispod limenog krova i da su fioke hranilice sacinjene od lesonita, ali istovremeno mogu da ti kazem da su sve hranilice koje imam od lesonita i da traju vec 20ak godina i to bez nekog odrzavanja.
Ako se budem setio da fotografisem i da postavim ovde da vidite. Limovi aluminijumski na krovovima su solidno postavljeni i nisam video nikakav promasaj ili los kvalitet. Nastavci su odlicni, kvalitetno odradjeni, jelovi, dosta dobro suvi. Ramove od lipovog drveta sam na moj zahtev dobio rastavljene, jer volim da to odradim onako kako sam naucio, bez zaljenja truda i materijala (drvofiks i ekseri).

Nove kosnice treba kupovati od oktobra pa nadalje do nove godine, jer tad nema visokih temperatura a drvo nastavlja da se polako susi sve do proleca kada treba zastiti i to je to.

Da ne pomislis da sam njihov promoter ili slicno, naravno da NISAM, jednostavno mi se dopada kako rade, a o ukusima ne vredi raspravljati. Verovatno kada covek dugo godina pcelari, shvati da neke detalje koji su mu ranije bili jako bitni kao pocetniku, kasnije i ne primecuje.

Uzeo sam 70 LR kompleta sebi i jos 30 kolegi i 20-30 ak za udruzenje i svi su vrlo zadovoljni. Bar se tako izjasnjavaju.

Mozda si ti pazario nesto lose, oi verujem da jesi, ali poznajuci njihov metod rada, da si imao bilokakvih primedbi, oni bi robu vratili o doneli drugu. To se meni desavalo kada smo porucivali za udruzenje.

Sto se tice mravlje kiseline, licno nisam pristalica njene upotrebe, jer nemam dobro iskustvo sa njom, pogotovo u ovo doba godine, sto ne znaci da jesam u pravu. Svako treba da se odluci sta mu je najprihvatljivije.

Pogledajte komentare o uspesnosti MK ovde: http://spos.info/forum/index.php?topic=2466.msg30309#msg30309

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1369 korisnika na forumu :: 61 registrovanih, 8 sakrivenih i 1300 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Aleksandar Tomić, amstel, bladesu, Boris90, brundo65, ccoogg123, cenejac111, Denaya, Dorcolac, dozorni, draganca, dragoljub11987, dule10savic, Faki-Valjevo, GandorCC, goxin, hatman, hologram, ikan, ivicasimo, JimmyNapoli, Joco Skljoco, JOntra, jukeboxer, kalens021, kokodakalo, Krusarac, Kubovac, kunktator, kybonacci, Luka Blažević, mercedesamg, Mercury, mile23, MILICAT, nemkea71, oganj123, oldtimer, opt1, Panter, panzerwaffe, Parker, rasok, Romibrat, rovac, ruma, ruso, ser.hill, Sirius, Sićko, slonic_tonic, solic, SR-3m, Srle993, t84dar, vathra, Vladko, vukovi, Wrangler, Zimbabwe