Život pčela

118

Život pčela

Pozdrav svima!Imam pitanje u vezi gornjeg leta,naime,kada postavim matičnu na plodište trebam na gornjem nastavku da izvučem leto...da li da izbušim okruglo leto i kojeg promjera,zatim,kako se zatvara kada nije u funkciji ... hvala u naprijed i izvinjavam se ukoliko je već pisano o ovome

zdravo gous i ostali kolegi i prijateli
puno sam trazio za temu proizvodnje maticnog mleca.
citao sam puno foruma, teksta i video.Niko detalnije ne pise kako se radi o proizvodstvo maticnog mleca,dali mora jenter, dali sa presadjivanje????
Jeli ima neko da kaze po ovu temu kako on radi ...
veliki pozdrav

Veliki pozdrav za sve pcelare!
Imam nekoliko konkretnih pitanja i nadam se da ce neko od iskusnijih kolega imati pravi odgovor.
Naime, jos krajem oktobra 2008. jednu kosnicu, sa vise od 40 kilograma meda, pcele su napustile, verovatno zbog varoe. Kada sam primetio da je prazna, moljci su uveliko leteli na sve strane. Pokusao sam tretman sa sircetnom kiselinom, koji je bio spor, ali uspesan, a ubrzo zatim je zahladnelo i niska temperatura je ucinila ostalo.
Sace nisam pretopio, jer sam se upustio u pravljenje topionika, a to se malo oteglo...
Prilikom letimicnog pregleda pcela pre par dana, ustanovio sam da bi po nekoj kosnici dobro doslo malo prihrane. U vezi sa tim imam nekoliko pitanje:
1. Da li bi bilo pametno iskoristiti ove pune ramove i dodati ih negde u donje nastavnke, eventualno malo izgrebane i otvorene, kako se to neki pcelari preporucuju? Pretpostavljam da nakon tolikog protoka vremena nema nikakvog rizika od varoe, a tkodje ni od moljca.
2. Posto nisam previse zainteresovan da ove ramove nastavim da koristim (radije bih ih pretopio, posto ih pcele isprazne) ne znam kako spreciti maticu da polaze i u ove ramove. Ima li smisla razmisljati o maticnoj resetki u ovom trenutku?
3. Da li je pametnije dodati jedan ili odmah vise ramova u slabija drustva? Koliki je rizik od izazivanja grabeza (postavio sam limene tunelcice, ali nikad se ne zna)!
4. Ako nista od gore recenog nije preporucljivo (uopste petljati sa dodavanjem ramova), koliko ima smisla razmisljati o prihrani sirupom ili je za to jos uvek rano? Kada ima smisla poceti sa podsticajnim prihranjivanjem? Da li je mozda ipak bolje dodati pogacu?

Na kraju, imam predlog koji bi verovatno pomogao vecini posetilaca ovog sajta, ali bi dodatno opteretio naseg domacina gousta:
Bilo bi interesantno ako bi on (goust) redovno i sazeto referisao o svojim aktivnostima na pcelinjaku. To bi bilo nesto poput kalendara radova u pcelinjaku, samo mnogo bolje. Ta kratka javljanja imala bi svrhu da nas ostale, manje iskusne, podsete na sve aktivnosti koje je potrebno preduzeti, a ujedno bi dala mogucnost ostalim da svoj kalendar uporede sa goustovim i eventualno daju korisne sugestije (za one koji zive u drugacijim klimatskim uslovima, imaju drugacija iskustva itd.)

Napisano: 08 Mar 2010 17:04



Dopuna: 08 Mar 2010 17:07

Evo gusjenice od poznatog pljačkaša meda,leptir mrtvačka glava (lat. Acherontia atropos);slikao sam je prije 2 god. u okolini H.Novog

Napisano: 28 Mar 2010 19:03

Danas sam izvrsio pregled stanja u pcelinjaku.Pcele pojele pogace koje su im dodate prosle nedjelje.Drustva razvijena kao nikad u mom kratkom pcelarskom stazu (3 godine).Nastavak je krcat pcelama.jedno drustvo je pocelo graditi zaperke u hranilici,odnosno na ventilacionoj mrezi.Ne znam jesam li pogrijesio sto sam vec sad prebacio polunastavak koji je bio ispod drustva.Sad je polunastavak stavljen na plodiste,a plodiste je zarotirano za 180 stepeni.U nastavku je najmanje 10 kg meda pa me je bilo strah da ne dodje do bloakade matice.Oko Nove Godine sam tretirao oksalnom.Da li je sad potrebno uraditi neki proljetni tretman-nekim drugim preparatom. Pozdrav svima,a narocito domacinu na blogu:)

Dopuna: 28 Mar 2010 19:06


evo slike

Napokon se i kod nas vreme smirilo. Danas sam zapoceo veliki prolecni pregled, stanje je sareno sto bi rekli... Kasno sam krenuo, pa sam uradio nekih 30ak zajednica, ima svega i svacega, jer sam namerno krenuo od losijeg dela pcelinjaka. Pcele se krecu u rasponu od 3-4 ulice pa do vise od nastavka, od dve podlanice na dva rana legla pa do "punih" 5 ramova. Hrane nema u izobilju ali je ima prosecnih 7-8-10 kg po sanduku... No, sve je ovo relativno, kad budem zavrsio ceo pregled objavicu stanje, ali sudeci po ovom sto sam video, i nije tako lose, obzirom da su mi (za sad) gubici ispod 10%.

@ vin-ap

I ovo sto radim, vec sam dosao u fazu teskog zasicenja (mislim na forume), ali svakako se nadam da ce mi se volja vratiti da bnastavimo druzenje ovde.

@ zugor

Vec sam pisao ranije negde ovde da sam protiv varoe uvek tretirao samo ujesen i od prosle godine jos i oksalnom u toku zime. Iskren da budem, mislim da cu ovog proleca uraditi jedno - dva pilot tretiranja da vidim stanje, pa ako je ne bude bilo, necu nastaviti.

Napisano: 01 Apr 2010 16:48

Hvala na izdvojenom vremenu.Radim sa narodom,znam kako se covjek svega zasiti,ali znam i da raduje osjecaj kada si nekome pomogao.A Vi ste puno pomogli ovim forumom.Hvala jos jednom i uspjesnu godinu vam zelim.U svakom pogledu.

Dopuna: 01 Apr 2010 16:50

A sto se tice leptira "mrtvacka glava" hm...nasao sam ga jednom u kosnici,pcele ga ubile,ali mi nikeko nije bilo jasno kako je on onoliki mogao da udje na otvor lete.Mozda je narastao kraduci moj med:)

Pčelarstvom se nikada nisam bavila (a iskreno, još i ne namjeravam), znam samo da jedem med Very Happy.
Upadam u ovaj blog samo da pohvalim ono što radite i kažem da su vam fotografije prekrasne. Smile

E evo i mene , posle 1 godine citanja foruma , knjiga ,raznih casopisa o pcelarstvu , dosta sam naucio , i konacno pre 2 dana sam kupio 2. drustva u DB kosnicama, i trecu mi jos nisu doterali ...
Very Happy Very Happy Very Happy

Dobro dosao u svet pcelara Aco. Bas si uporan. Cestitam

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1179 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 8 sakrivenih i 1130 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Atomski čoban, bojankrstc, bolenbgd, Boris90, ccoogg123, cenejac111, dushan, Excalibur13, FileFinder, Goran 0000, ivan1973, Joco Skljoco, Krvava Devetka, laurusri, Leonov, Lieutenant, Lošmi, Mi lao shu, milutin134, nesa1962, nextyamb, ninareflex, NoOneEver Dreams, operniki, Oscar, procesor, raptorsi, Romibrat, sasa87, Simon simonović, Srle993, StepskiVuk, Stoilkovic, tomigun, Tores, Trpe Grozni, Valter071, šumar bk2, žeks62, 125