Život pčela

113

Život pčela

Micotakis ::Napisano: 14 Okt 2009 21:22





Dva litra i ni centilitar vise. Horizontalno da horizontalnije ne moze biti!
Mafija prijatelju,gospode vise nema.


Pa jesi zvao da intervenises? Sta su ti rekli?

Dopuna: 14 Okt 2009 21:25

Micotakis ::A da,za sterilitet sam procitao na forumu spos-a

Meni je ovo promaklo, idem da pogldeam.

Da, koliko sam video samo je jedan kolega pricao o tome i to jos prosle godine, ali ostali cute. Ja sam oxalnu kiselinu koristio prosle zime i ni u jednoj zajednici mi se nisu pojavljivali maticnjaci vise nego sto je to bio slucaj dok nisam radio tretmane ovim preparatom.

Napisano: 15 Okt 2009 9:10

Sa iglom postoji uvijek opasnost da se prilikom povlačenja ne zahvati i matica(pa neki primjećuju da nakon tretiranja oksalnom izgube maticu ...
U grupama koje su tretirane mlečnom i oksalnom kiselinom ostalo je po jedno pčelinje društvo bez matice.
Mravlja, oksalna i mlečna kiselina posebno su privukle pažnju mnogih naučnika i pčelara ... Ti lekovi ne štete leglu i gubici matica su minimalni
Oksalna kiselina je efikasan lek protiv varoe, ali je veoma komplikovana za upotrebu, jer treba polivati samo pčele bez matice
Pčele tretirane sa oksalnom kiselinom u toku ove godine imao sam sa njima ... druge i uništio obje matice
Berg je uzimao matice i izlagao ih direktnom dejstvu mlecne kiseline, i nije izgubio ni jednu, što nije slucaj kod mravlje i oksalne kiseline
Ovo su ti sve izvodi diskusija po raznim stranicama na netu...Tako da sam ja odustao za sada od oksalne...
Nisam zvao i necu,to je sto je,bi sta bi sad je gotovo.A sta bi mi i rekli...osim nekog glupog objasnjenja...'GUZ - Glavom U Zid'

Samo vise ne narucujem dok ne vidim

Kod mene jos uvek ima malo legla,zato se i plasim dali ce biti meda,po mojoj proceni ima oko 15-20 kg,a prosle mi je godine dosta stradalo usled nedostatka hrane,a koga je zmija ujedala i gustera se plasi,zato sam mislio da dodam ranije pogace.Imam mrežaste podnjace i bile su otvorene cele zime,tako da cu i to da promenim,zatvoricu ih negde u januaru,mozda februara.Meni se sve cini da ce ovo lepo vreme da ih natera na veliku potrosnju.
Ja radim fararom ali sam ove godine stavio lr plodiste,po prvi put jer nisam zadovoljan mednom kapom kod farara u dva tela,i uopste kako ga lageruju,tako da mi je i to nepoznanica i plasi me...farar je dobar ali nije za svaku klimu,moja je vise planinska,niski nastavci su fenomenalni za medista,vrcao sam i iz LR-a ali mi dosta ostaje meda,kod farara ne ostane ama bas nista i nema sanse da se lomi sace.i tako da eto ,pa cu da vidim...Imam 20 kosnica i to mi je maksimum,sve preko toga mi je napor jer radim i ovo je samo hobi,ljubav kako god.
Ja ti se izjadao pa ti sad vidi 'Very Happy'

Dopuna: 15 Okt 2009 10:20

Kako kod tebe zimuju,u jednom natavku?
Koristis li polunastavak?
Ja sam im stvio farar(to bi bilo kod tebe polunastavak)dole a lr im je gore sada,da ih malo podignem.
Jesi li sklonio neki ram?(suzio)
Koristis li ram gradjevnjak?

Sa iglom postoji uvijek opasnost da se prilikom povlačenja ne zahvati i matica
Sa iglom postoji i opasnost da se začepi jer je sirup ipak gušći.U tom slučaju odvaja se igla od šprica i dolazi do razlivanja pa i opasnosti da ode u oči ako nemamo zaštitu. Možda navući na vrh šprice komad creva od sistema za infuziju.

Micotakis ::
Kako kod tebe zimuju,u jednom natavku?


Do ove zime pcele su mi zimovale u jednom i po nastavku, ali sam se sad odlucio da zimuju na 2 i po, reazlog vrlo jednostavan, nemam ggde da uskladistim 170 nastavaka saca, a i kolege me ubedise da ce pcelama ovako biti bolje. Videcemo da li i koliko sam pogresio.

Micotakis ::Koristis li polunastavak?

Dao sam ti odgovor vec. Polunastavak mi je sastavni deo kosnice, poput podnjace ili krova. Uvek je iznad svih nastavaka.

Micotakis ::Ja sam im stvio farar(to bi bilo kod tebe polunastavak)dole a lr im je gore sada,da ih malo podignem.

Ja sad vise ne bih nista dirao, kasno je... jedino ako si siguran da su ti kape u LR nastavcima jako slabe a da u feraru imas hrane... Drugacije ne.

Micotakis ::Jesi li sklonio neki ram?(suzio)

Nisam nikad vadio poslednje ramove do zida nastavka. Uvek su mi stojali kao rezerva za prolece.

Micotakis ::Koristis li ram gradjevnjak?

Odavno to nisam radio, jer mi metod kojim radim ne dozvoljava taj luksuz.


Sto se tice igle, ja sam izgleda pobegao sa tog casa gde se spominjala igla Mr. Green Mr. Green . Nikakve igle ja ne koristim, jednostavno spric i OK i polako 5 ml ptreko pcela u svakoj punoj ulici tako da niti mogu da ugnjavim maticu, niti moze igla da se zacepi. E sad ako je klube izmedju dva nastavka polivan samo on koje se namlaze. Zastita na radu je svakako neophodna kod tretmana bilo cim. Zamisli da udises dim i isparenja mitaka?

Nadam se da nisam preskocio nesto vazno. Ako jesam slobodno recite.

E tooo a sad pitanje da napokon razjasnim!
Kazes da ti je polunastavak uvek iznad svih nastavaka!
ja sam citao a i <vajni> velikani su govorili da u avgustu septembru treba spustiti taj polunastavak dole,kako bi ga pcele premestale gore i stvarale veliku mednu kapu...
E sad meni tu nesto ne stima,ako u polunastavku ima meda koliko volis,sto bi ja to spustao dole,kad vec imam kapu...?
A za suzavanje tj vadjenje ramova sam te pitao i eto i tu sam zadovoljan odgovorom jer i ja tako radim,kao i ti,ima logike zar ne?A opet oni vajni velikani kazu da to nije dobro...hmmm
I da naravno ne koristim gradjevnjak.Mada i to preporucuju VAJNI.
I ja pomisleh da sam odlepio jer sve radim suprotno,kad ono gle nisam jdini...pozz

Micotakis ::E tooo a sad pitanje da napokon razjasnim!
Kazes da ti je polunastavak uvek iznad svih nastavaka!
ja sam citao a i <vajni> velikani su govorili da u avgustu septembru treba spustiti taj polunastavak dole,kako bi ga pcele premestale gore i stvarale veliku mednu kapu...
E sad meni tu nesto ne stima,ako u polunastavku ima meda koliko volis,sto bi ja to spustao dole,kad vec imam kapu...?
A za suzavanje tj vadjenje ramova sam te pitao i eto i tu sam zadovoljan odgovorom jer i ja tako radim,kao i ti,ima logike zar ne?A opet oni vajni velikani kazu da to nije dobro...hmmm
I da naravno ne koristim gradjevnjak.Mada i to preporucuju VAJNI.
I ja pomisleh da sam odlepio jer sve radim suprotno,kad ono gle nisam jdini...pozz


Pa da malo pojasnimo. U pcelarstvu je samo jedna stvar za koju bismo se svi pcelari slozili, a to je da se kosnici prilazi suprotno od leta (upamti ovo, ovo je jedino pravilo Mr. Green ), sve ostalo moze biti idealno a i moze da ne valja.

Ima smisla i stavljanje polunastavka dole, ali licno se nisam jos usudio to scak ni da pokusam. Drugi to rade i kazu da su zadovoljni rezultatima. Vidi ovako: u toku leta pcele te polunastavke dopunjavaju hranom i njih nikad ne vrcam, a to je venac od nekih 10cm iznad gnezda. Medjutim, ima tu problem, neki moji prijatelji ga zovu "smtrna zona" debljina satonose, zatim 7mm prostora , pa donja letva rama iz polunastavka , ap atek onda med, svega oko 40mm. Medjutim moje iskustvo mi govori da ni jedna zajednica koja je u polunastavku imala dobru zalihu hrane nije uginula od gladi zbog te tzv. smrtne zone.

Takodje je sklanjanje krajnjih ramova po meni nepotrebno, a po drugima neophodno. Reklo bi se , radi kako ko hoce, jer nema cvrstohg i sigurnog pravila.

Sve ovo vazi i za gradjevnjak. Kazu strucnjaci da se tako na bioloski ispravan nacin regulise prisustvo varoe u kosnicama, sto ima smisla, ali... opet ono ali... Nisam cuo da ako neko stavi gradjevnjak da posle ne tretira pcele nekom hemijom isto onoliko puta koliko je tretiramo i mi koji ne stavljamo gradjevnjake. Kod gradjevnjaka se javlja drugi problem, a to je ili ih topi ili zakopavaj ili ce se usmrdeti kao najgora crkotina posle par dana. E sad, ako topis, moras to raditi parnim topionikom ili necim slicnim da bi ti se opravdalo trosenje ogreva (rad ne racunamo) inace slaba vajda od te rabote.

Nisi odlepio... budi bez brige. Iskren da ti budem, slusaj svakog, poslusaj ponekog. Tako isto sam ja radio, malo osd ovog, malo od onog, puno od svog rada i sopstvenog iskustva i bice sve u redu. Metod kojim ja pcelarim u polaznoj osnovi je bio Venerov, ali sam ga tokom godina modifikovao i prilagodio svom okruzenju (mesnim prilikama), svojim tehnickotehnoloskim mogucnostima i sad bih ga mogao nazvati goustov metod, pogotovo sto je autorizovan u proslom (4) broju Umeljicevog Pcelarskog zurnala a mogao je biti i u Pcelaru objavljen, sto ne znaci da nece, samo ga moram preraditi kako ne bih ljude u Pcelaru stavio u nezgodan polozaj da im saljem tekst koji je vec objavljivan i drugom glasilu.

Znaci, drzi se ti tvog znanja a primenjuj one modifikacije za koje ti licno smatras da su dobre.

Da upravo tako,hvala na razgovoru i savetima,pa ima ce tu modifikacije,ja volim da malo eksperimentisem...Mozda cu i da spustam i dizem taj polunastavak...videcu.
Bio sam na pcelinjaku i bice ok.zvirnuo sam da vidim gde je klube...
Kod mene je problem ostra zima inace bagrema koliko volis a kasnije i livade...
Napisacu ti kasnije kako sam smislio rad sa LR plodistem,pa da cujem savet.
Kazu u sredu oko 17 stepeni.Idealno za grabez.

Pozapusavaj dobro sve eventualne nebranjene rupe sem leta, i ako drustva imalo imaju snage (citaj mogucnosti da se brane) ne brini za grabez, a ako nemaju, sigurno nece imati ni snage da prezime.

Kao prvo da bi znao gde je problem,kod mene nisu problem pase,problem je zima,kad kazem zima to je -25 C.pa na dole.
Prvo mislim da iz LR-ke izvadim jedan ram da bih dobio vecu dubinu i zalihe meda.
Drugo moj cilj je da imam sto manje ili da uopste nemam satne osnove u plodistu.Ovo zelim zato sto sam ostavljao da same izvlace po neki ram u fararkama,i uporedjivao ih sa izvucenim osnovama.To prijatelju nema veze sa sa osnovama ni po velicini celija ni po polozaju...Da sada ne zamaram...
Reakao sam ti da sam zabrinut jer sam tek uveo LR kao plodiste,ali sam pogledao u subotu i zadovoljan sam...
E sad uprosceno ja bih to ovako,sada mi je vecina na: farar na podnjaci pa lr.
U februaru ja imam lesku i vrbu i tada mislim da sklonim farar,ocistim podnjace i vratim samo LR.Tada bih da izvadim po dva krajnja rama i ostavim im da izvuku same.
I to bi bilo to,bagrem kod mene pocinje oko 20 maja,tada maticna resetka i medista...
Po zavrsetku bagrema dodajem im jedan izvrcani farar i sirim plodiste,odozgo resetka i livada.
Za dalje nisam odlucio dali da spustam farar dole ili ne...?Mada mi se nekako uklapa da ga spustam...
E sada mene zanima jer nisam radio sa LR-om
Dali je dovoljan 1 LR za bagrem,dali ce doci do blokade mozda polenom,mada im ja malo uzmem u aprilu,ili nesto drugo sto ja ne mogu da sagledam?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1172 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 7 sakrivenih i 1129 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., CikaKURE, dane007, dijica, Dimitrise93, Djokislav, FOX, goxin, Griffon vulture, helen1, ikan, Ilija Cvorovic, Karla, Koridor, Krvava Devetka, kybonacci, Leonov, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, mikrimaus, MiroslavD, NoOneEver Dreams, ObelixSRB, Oscar, Pikac-47, procesor, Srle993, stegonosa, suton, Trpe Grozni, vlajkox, VP6919, zzapNDjuric99, |_MeD_|, 125