Život pčela

106

Život pčela

goust, jako mi je zao sto moram da vidim ove slikice! Mora najhitno ds se izvesti ministerstvo za zivotna sredina i navreme da se reagira.
Najverojatno se prska protiv komarci.

Moze jedno pitanje?
Kada si mi rekao da ne koristis maticna resetka, i ja ovaa godina nestaviv. ama maticata odma gi ima zaposednato medisteto.
sto ke bidi koga ke treba da vrtam med? sto so larvite?
pozdrav

гоуст

Нисам баш квалификован да анализирам ову тему, јер нити сам правник нити сам прави пчелар (више неки упорни почетник). Ипак се усуђујем да предложим нешто, јер ми се чини да ће поново све бити по оној народној: ПОЈЕЛА МАЦА, ПА ШТА!

Да се то не би десио, предлажем да заиста не дозволиш поновно узорковање инспекцији, јер све што им треба - налази се у три тегле мртвих пчела. Инспекцију не би требало да занима шта се налази у кошницама и какво је здравствено стање живих пчела, већ шта је разлог угинућа.

У другој фази (ако се инсистира на одштети) има смисла утврђивати колика је штета и индиректне последице тровања те штету због евентуалне дегенерација опарених матица, будућег легла, примеса у меду, изгубљеног приноса итд итд. У овом тренутку, стање кошница је потпуно ирелевантно!

Другим речима, ове мртве пчеле имају функцију "обезбеђења доказа" и у том смислу било је добро да си у присуству сведока и инспекције формирао и сопствени, контролни узорак, који је могао анализирати неки непристрасни институт или овлаштени судски вештак.

Тиме би их натерао да не буду јако пристрасни и произвољни. мада су шансе на успех врло танке.

Прошле године десио се помор пчела у селу Лукићево код Зрењанина, који је наступио као последица хемијског третмана усева неке локалне пољопривредне фирме. Не знам као је све завршено, али поједини налази иснпекције били су упрво смешни !

Пре пар дана разговарао сам са пчеларем који је на мене оставио утисак да зна више од просека. Објаснио ми је (у пар речи) суштину проблема са применом пестицида (посебан осврт на "Гаучо", који је у неким државама забрањен, а код нас се још увек примењује и чак рекламира.

Такође ме је подсетио на стари трик хемиске и фармацеутске индустрије, које забрањене препарате измене за минималних 5-6%, промене им име, изреклалмирају и наставе са производњом.
Поступак доказивања штетности и адекватно награђена опструкција званичних служби дају им довољно простора за ново згртање пара, а у случају да неко успе да издејствује забрану, они већ имају спреман "нови" производ и нову етикету...

Такође је пре пар дана званично саопштено да се број пчела на планети смањује веома брзо, па ако се то настави убудуће, проблем опрашивања (поготову хибридних сорти) довешће до великог смањења принса и у крајњој линији до ГЛАДИ!

Тема је широка, треба дати предлоге:


1. СПОС је права адреса за покретање озбиљне акције, јер има квалификоване људе (како у самом официјелном руководству, тако и међу чланством).

Другим речима, убеђен сам да постоји врло широка лепеза стручних људи, од лекара и ветеринара, до адвоката, хемичара, агронома, итд.
Заједничким, координираним наступом (СПОС је права капа за то) могло би се постићи много више него било ко од нас појединачно.

2 Проблем би требало обрадити свеобухватно, пре свега концизно, а затим детаљно образложити. На тај начин постигло би се да чак и нестручни људи разумеју суштину, а у образложењу би се нашли аргументи који су неопходни стручњацима и служабама чији је посао да реше овај проблем.

3 У случају да у СПОС-у нема могућности или воље (или чак и независно од тога) посетиоци овог сајта могу (а сигуран сам да хоће) потписати образложен захтев да надлежни органи предузму одговарајуће мере како се ово у будућности не би дешавало, или бар не тако драстично.
Такође их можемо с времене ана време подсетити да нам дугују објашњење и акцију, јер не треба очекивати да ће неко баш радо да се бави нечим овако осетљивим!

4 Требало би размислити о формирању удружења (рецимо: ЖИВОТ ПЧЕЛА или ЗАШТИТИМО ПЧЕЛЕ или СПАСИМО ПЧЕЛЕ или...) које би се бавило овим на неки полупрофесионалан начин. Када кажем удружење, у ствари мислим на тзв. НЕВЛАДИНУ ОРГАНИЗАЦИЈУ, (које, на жаост, у већини случајева служе превасходно стицању материјалне и друге користи оних који руководе њима).
Ово је јединствена прилика да се направи организација која би, осим пчелама и пчеларима, допринела и друштву у целини.
Ред је да се о трошку државе једном уради нешто и за саму ту државу и њене грађане!

5 Имам своје меишљење о осигуравајућим друштвима и другим институцијама те врсте, али ипак мислим да би било добро размислити и о тој варијанти.
Тешко је добити спор са осигуравајућим друштвом, јер они су љубазни и коперативни само када наплаћују премију осигурања.
Управо због тога, ако се деси да неко успе да наплати премију (удружени и сложни можда би и могли?) сваки ЗОИЛ би се потрудио да своје трошкове пребаци на онога ко их је проузроковао. У том случајум ми (не само пчелари) добијамо много, јер пуштамо аждаје да се међусобно кољу!

Проблем је страшно широк и комплексан, не може се брзо и лако ни дефинисати, а камо ли решити. Можда можемо покушати за почетак кроз дискусију и конструктивне предлоге да учинимо прве кореке.
Не би требло гајити претерану наду, јер у ову причу су дебело умешани интереси фармацеутске и хемијске индустрије, а пчелари су у принципу паметни људи, и веровтно не треба додатно објашњавати.
Ипак, нешто се мора предузети...

Iskreno mi je zao zbog trovanja tvojih,a i svih drugih pcela.Mislim da je krajnje vrijeme da se prestane sa koristenjem preparata koji prave puno vise stete nego koristi.Eto ostaje ti da se nadas da bar neces imati vecih gubitaka sto se matica tice,te da ce se drustva uspjeti oporaviti do suncokreta.Puno pozdrava i nadam se da se takve stvari nece ponavljati

Evo vec tri mjeseca cutim i kupim sve u sebi. Nisam veliki i iskusni pcelar poceo sam da se sa tim zanimam prije 4 godine i sve do ovog proljeca je bilo OK. Prvi lijepi dani proljeca izadjem da vidim sta mi rade pcelice da li su krenule na ciscenje iiiiiii....... Nista se ne desava nema pcela. Kucnem malo po kosnicama da vidim da li se cuju opet nista.... Prvi dan sa vecom temperaturm otvorim kosnicu i vidim da nema pcele i tako od prve do zadnje ukupno 28 kosnica...nema ih nikako ni u jednoj kosnici. Meda ima ali njih nema u svakoj nadjem po 50-ak mrtvih pcela i to je to. Pitao sam neke pcelare sta bi moglo da bude i svi su mi rekli Varoa a ja sam ih lijepo pripremio za zimu 3 puta dimio i jos stavio stapice..... Jebem ti moju srecu.
Ovo sam napisao zato sto sam vidjeo da ima svakakvih tema ovdje pa a mislim da niko osim pcelara ne moze da razumije kako se covjek osjeca kad mu drustva nestanu....
Hvala svima koji su procitali ovo.....

@ predragl Samo nemoj da odustanes, jer to je nalakse. Ocigledno je da si pogresio kao i ja pre nekoliko godina, kada sam sa 50 pao na 10. Imao si najezdu varoe i tada su pcele jednostavno napustile kosnice jos jesenas. To sto si ih 3 puta dimio je u redu, ali malo. Ubacivanje stapica je u redu, ali da li si proverio da li varoa pada posle tretmana? Kada mi neko kaze da je pcele dimio i da nema varoe, to je znak da nije nesto dobro radio, jer nemoguce je da varoe nema.

Savet, ako vec nisi odreadio. Svo prazno crno sace pretopi odmah, pa i ono sa medom, ako je osteceno ili jako crno. Ako imas zutog saca, njega ne moras da topis, ali ga upakuj dobro da ne dodju misevi do njega. Smanji stetu na najmanju mogucu meru... I samo nemoj da priynas poraz odustanes

Napisano: 25 Maj 2009 1:49

Zdravo goust, edno prasanje do tebe?
Za tvoj metod pcelarenja za koj si govorio na ovom blogu, vo delot kada presadis larve.
Mene interesira sta bi se desilo da presadis umjesto larvice, jaje?
dali bi pcele odgajavali isto kap larvica ili ?????????
veliki pozdrav tebi

Dopuna: 25 Maj 2009 1:52

znas zasto te pitqm?
ja sada pre 2 dana vec sam presadivao ali jaja a ne larvice,
veceras citam na ohvaj blog pise larvice.
sta sada da radim ??
'da povadim svih nosaca da iscistim i ponovo da vratim nazad? Sad Sad

Nemam iskustvo sa presadjivanjem ali mislim da si za sada uradio dobro.
Posto je jaje iz kog ce se roditi pcela i matica isto, razlika je u velicini celije kao i u kvalitetu i obimu hrane koju ce od prvog dana dobijati. Ukoliko si presadjivao jaje (sto mladje to bolje) ne bi trebalo da bude nekih problema medjutim ako je starije ondda ono nije od prvog dana tretirano kako bi trebalo, zato sumnjam da ce ono biti i matica vrhunskog kvaliteta. U svakom slucaju sacekaj odgovor Dr. Gousta, pa onda ako treba menjaj.

Napisano: 25 Maj 2009 9:16

zdravo dejan prijatele, hvala na tvoju pomos, zahvaljujem se. vec ni sam zaspao cjelu noc, pa evo od sada vrtim blog i cekam dane slucajno gost odgovore.
Kako si mi ti?
a ja sada ce pocekam da goust pise.
veliki pozdrav...

Dopuna: 25 Maj 2009 16:46

bio sam na pcelinjak, od presadeni 39 jajca, imase mlec samo vo edno, pa ponovo cela operacija a ovoj pat presadivao sam larvicama, pa sada cu vidjeti sta ce se desiti.
Posle sve goust neka mi pise jeli ce biti sada sve uredu, so obzir na toa kako sto procita pogore, zakasnio sam postupka za 2 dana.
veliki pozdrav

Nomce, Ako imas vreme nije lose da procitas ovo pcelar.rs/jentter.htm .
Mislim da mozes naci sve sto te interesuje vezano za uzgoj matica.
Takodje i na forumu SPOS-a imas par tema o uzgoju matica a i na ovom blogu je Goust detaljno opisao njegov nacin presadjivanja jaja, na strani 25 i 26.
Po tvom postu izgleda da si imao malog uspeha u presadjivanju, ali "prvi kucici se u reku bacaju" kaze poslovica. Nemoj da te obeshrabri vec probaj jos jednom mislim da nije kasno. Goust je slabo prisutan jer ocigledno puno vremena provodi sa pcelama a veoma malo sa nama no nema zamerke. Pozdrav.

Napisano: 26 Maj 2009 23:39

dejane evo moj prijatele moj uspeh na moje veliko zadovolstvo.Ti si mi dao pozitivnu energiju da ponovo presadim no ovaj put larvicama
pa uzivaj i vidi, ako treba matica samo mi kazi:)
ako sada pogleda dr gous ovo je negov potpuno negov metod, ja samo sam dokazao da ako od neki razlozi nemozes presaditi larve do 9 tog dana da to mozes da uradis za dve dana pred da izleze prva matica veliki pozdrav svima kolegama...
Ziveli


Dopuna: 26 Maj 2009 23:39





Dopuna: 26 Maj 2009 23:56

a neznam dejane jeli na spos si otvorio tema al evo ja ovde cu postaviti slike od nasa pcelarska sredba:), sasvim neocekuvano, ali zauvjek lepo, pa se nadam da ce mo se svi kolegama na nas forum koji se druzimo sve ovo vreme....
pozdrav

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 937 korisnika na forumu :: 56 registrovanih, 11 sakrivenih i 870 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Acivi, Alibaba1981, amaterSRB, Andrija357, babaroga, bigfoot, Bluper, Bobrock1, Boris Bosiljčić, ccoogg123, Chainsaw, cifra, CrazyDiablo, croato, Dannyboy, debeli, Denaya, Dimitrije Paunovic, dolinalima, doloress, DonRumataEstorski, DPera, francis begbie, ikan, ivica976, Još malo pa deda, Karla, Kubovac, kunktator, ljubacv, mile23, milenko crazy north, Milometer, moldway, nikoladim, oganj123, Ognjen D., panzerwaffe, pein, Posmatrac77OKB, repac, rikirubio, rovac, ruma, Shinobi, Srky Boy, Srle993, theNedjeljko, tmanda323, tubular, uruk, Viceroy, VJ, Vlad000, voja64, Wrangler