Život pčela

102

Život pčela

A znas li mozda gde ima ta knjiga da se kupi ???

AcaHan92 ::A znas li mozda gde ima ta knjiga da se kupi ???

Pogledaj OVDE . Google je cudo.

e moj prijatele AcaHan92, u prolece posebno kada je april mesec prema maj, a najcesto u maju, kada ima velika kolicina polena, pcele unosi ga u kosnici i stimulisu maticu ako je ona mlada da radja pcele skoro na svih osnova. Kada se napuni svih 10 ulica kod lr kosnica i nema mesto u kosnicu, (to je kada braca stvore familiju i nemogu da zive zajedno onda jedan napusta kucu)to je instikt pcelama, tada pcele dobije nagon za rojenje gradu maticnjaci u prisustvu stara matica, pa kad izage nova matica onda stara matica so svih mladi pceli napusta kosnice i ostaje nekoliko casa na neko blisko mjesto.Bog je rekao da prvi dan rojenja roj ostaje blizu do pcelinjaka, pa ako go pcelar primeti onda go zbira.(izvini sto ne pricam bas srpski super al mislam da si me razumeo).ako nesto treba da se dopuni neka to uradi dr Goust Smile
veliki pozdrav
Ziveli

Vrlo lepo si to opisao Nomce, svaka cast.

Napisano: 30 Apr 2009 11:10

Nomce hvala ti ,vrlo lepo si to napisao i sve sam te razumeo,lepo pricas srpski !!!


poz

Dopuna: 30 Apr 2009 11:11

goust i tebi hvala

hvala puno goust, kad ti profesor kaze da je dobro to je vrlo lepo custvo.
veliki pozdrav za svi na forumu.
(i spos je jako dobar forum, al ovde se moze prica za sve za sve)
veliki pozdrav

Prvo jedan pozdrav iz Hercegovine:)
Imam nekoliko pitanja..konstatacija..pa evo da pocnem...neka drustva sam juce prosirivao.Poceo sam da koristim polunastavke.Polunastavci su sa satnim osnovama.Nemam rezervnog saca.Izvrsio sam prevješavanj,tj izvadio sam jedan okvir iz nastavka i premjestio sam ga u polinastavak.Sad se taj okvir zbog svoje visine jednim dijelom nalazi u nastavku,a drugim u polunastavku.Kakva je inace praksa kad se prosiruje sa polunastavcima? Da li treba prevjesavati?koliko se okvira sa satnim osnovama moze dodati u polunastavak ili odjednom ide cijeli polunastavak sa svim okvirima.Ovo se odnosi na lanjski roj koji je zimovao u jednom nastavku,a sad je prosiren sa polunastavkom.
Drugo pitanje...drustvo koje je zimovalo u dva tijela..jucer sam ga prosirio sa trecim tijelom..pcele su vec pod ventilacionom mrezom bile izgradile nekoliko satova.Da napomenem da nemam rezervnog saća ni za nastavke te sam i ovo drustvo prosirivao satnim osnovama.Da li sam pogrijesio sto sam naizmjenice stavljao satnu osnovu i zatvoreno leglo. Društvo je inace jako i mislim da ce moci bez problema pokriti sve okvire sa leglom.Da li treba koristiti maticnu resetku kada imam treci nastavak'Da li busiti otvore na gornjim tijelima,odnosno na medistu da pcele ulaze direktno u mediste?
I još nešto.Imam dva slaba društva sa starim izradjenim maticama..da li ih spojiti...ili obezmaticiti..ili dodati nekom jacem drustvu.Ako bi ih spajao preko novina da li bi tada trebao naci maticu ili ce to sama rijesiti matica iz jaceg drustva kome planiram pripojiti ovu slabicu.
Hvala i nek vas svako dobro prati

Prvi odgovor: Posto imam iskustva sa gradnjom poluokvira, mogu da ti kazem da si uradio pravu stvar sa prevesavanjem. Kada budes izgradio po 4-5 poluokvira u kosnici, onda ces ostatak moci da uradis bez prevesavanja.
Nemoj, ako nemas dobru pasu, natrpavati pun polunastavak osnovajer ce vrlo verovatno doci do deformacije osnova usled toplote, bolje je da to uradis postepeno. Ako imas jaku pasu, onda to nece biti problem.

Drugi odgovor: To sto su pcele u hranilici pocele da grade fuseraj je znak da si malo okasnio sa dodavanjem novih osnova za gradnju i za podizanje pcela na treci nastavak. Znaci pod hitno ubaci 2 osnove (ako imas pase) a dva rama koja budes izvadio podigni na treci nastavak i tako sve dok ne izgradis ceop treci nastavak. Rad sa maticnom resetkom je stvar izbora pcelara. Licno, ne koristim resetku uopste, takodje je ista prica i sa otvorima na nastavcima. Ja sam u polunastavcima prvo busio otvore, da bih ih u poslednje 2 godine pozatvarao.

Ta slaba drustva, koliko imaju pcela i legla? Ako si vec odlucio da spajas, obavezno maticu ukloni ti, ne cekaj da se pobiju jer ces mozda ostati bez obe.

Prekjuce sam spojio dva slaba drustva uz pomoc novinske hartije i to je bilo moje prvo spajanje a radilo se o dva proslogodisnja rojicha. Oba su imala po tri rama legla i 4-5 zaposednutih ulica. Spajanje je bilo uspesno a ramove ssa leglom sam valjda poredjao dobro mada nisam imao neko iskustvo a zaboravio sam da konsultujem nekog iskusnijeg. Sada raspored izgleda ovako:ramovi sa medom na krajevima slede ramovi sa polenom a u sredini je 6 ramova sa leglom. Inace drustvo ce uskoro spadati u red srednje jakih i nadam se da ce dati malo meda, he, he ,he.
Jednu maticu sam skinu i privremeno je smestio u hranilicu sa 20-ak pcela, neznam dokle ce uspeti da prezivi a i neznam sta bih mogao sa njom uraditiosim da je iskoristim za drustvo sa kojim sam uradio sledece:
vec trecu godinu boluje od krecnog legla. Prosle godine sam mu menjao maticu i pokusavao lukom i limunom da ga izlecim, medjutim bezuspesno.
Sada sam ga prebacio u novu kosnicu sa satnim osnovama, tako sto sam sve pcele istresao na par metara od mesta boravka. Neznam sta se desilo sa maticom, ako je tu dobro a ako nije jos bolje jer u tom slucaju cu i maticu zameniti.

Jedno drustvo je blokiralo, nasao sam 7-8 zalegnutih maticnjaka u pocetnom stadijumu, njemu sam dodao nov nastavaktako sto sam dva krajnja rama sa leglom (i porusenim maticnjacima) stavio u sredinu gornjeg (valjda je to uredu).
Jos jednom sam drustvu dodao nastavak (nadam se pravovremeno) a i ostala ce za par dana biti spremna za dodavanje nastavaka.


Izvinite na opsirnosti ali ce mi ovo moje pisanje mozda posluziti u narednim godinama.

Pozdrav od Deje sa Sare.

Kad proširivam sa nastavkom,da li dodavati u novi nastavak i satne osnove ili samo okvire koje vadimo iz nižih nastavaka,a umjesto njih stavljamo satne osnove?A ova drustva koja mislim spajati,ili već šta cu sa njima uciniti su vrlo slaba...kad se sabere svo leglo u drustvu koje je razbacano po okvirima jedva da bi se sastavio pun okvir legla.Da imam zreo matičnjak uklonio bih obje matice,drustva spojio i dodao mu jedan dobar okvir sa leglom..Ovako..vidjecemo sta ce biti. Hvala vam na odgovorima.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 866 korisnika na forumu :: 53 registrovanih, 11 sakrivenih i 802 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., AK - 230, alkatraz080, babaroga, bokisha253, Bubimir, darkangel, DejanSt, Dimitrise93, Djokkinen, FileFinder, ikan, ILGromovnik, Istman, Ivica1102, JOntra, Karla, Krusarac, Kubovac, kunktator, laurusri, Levi, lord sir giga, Maschinekalibar, mercedesamg, Mercury, mile23, milimoj, MiroslavD, moldway, mrav pesadinac, nuke92, oldtimer, operniki, ozzy, pein, Penzula, Polemarchoi, repac, rodoljub, royst33, Shinobi, Srle993, stankolich, stegonosa, theNedjeljko, tmanda323, tomigun, Tvrtko I, uruk, wizzardone, 1107