Život pčela

99

Život pčela

Znaci bez obzira na sve na letu ipak treba staviti resetku a ne samo suziti leto, kako li je uspela da prodje. Jos jedno veliko iskustvo, mislim da si upravu rovcica nista drugo ali me cudi pcela je bila dosta jaka. Goust neznam kako ti je ime mislim da predjemo na ti ako ne smeta sto se tice matica i rojaka da li bi to moglo da se posalje brzom postom - sity ekspres ili nekako drugacije i zanima me koja bi bila cena paketnog roja koja matice kako se to vec krece ako nije problem. I jos nesta imam puno toga sto bih te pitao ali dopisivacemo se pa cu sve po redu naravno ako imas strpljenja i vremena za odgovore. Hvala puno cao.

Ne smata mi da predjemo na ti, naprotiv.

Neki su presli na regulatore leta (one drvene letvice na letu) cija visina ne prelazi 6 milimetara i kazu da su resili problem nezvanih gostiju u kosnicama. Licno se drzim starih, dobrih cesljeva, jer su oni pomagala sa vise namena (suzavanje leta kada se pcele prihranjuju kao i u svakom slucaju kada postoji mogucnost grabeza, potpuno zatvaranje pri seobi, postavljanje cesljeva za zimu itd...).

Sto se tice rovcica, one su cudo, bukvalno su u stanju da se "istanje" kada ulaze u kosnicu, a kada jednom udju, onda naprave pokolj. Negde sam davno procitao da nisu lav, tigar ili vuk najkrvolocnija i najprozdrljivija stvorenja, nego upravo rovcica.

Tesko da bi post expres nosio rojeve, najbolje je da kada roj kupis po njega i licno odes i vidis sta si kupio. Cenu paketnih rojeva ne znam, ali mogu da se raspiutam kod kolega, mada bih ti preporucio da kupis rojeve na ramovima. Jeste skuplje, ali samo prividno.

...........

qoust, hvala za podatke o pčelaru iz Uzica. Cim odem u Užice a to će biti za nekih 15-tak dana odmah cu ga posjetiti da me posavjetuje i da vidim sta treba kupiti od opreme.
Dok ne odem do Užica i ne sretnem se sa čovjekom volio bih ovako još malo po malo da saznajem o pcelarstvu, jer su sve to za mene novine i onda mi je lakše kad idem malo po malo.
Posto vidim da je najbolje kupiti pcele na ramovima, ako nije nepristojno ponovio bi jedan dio mog pitanja.
"Ako bi slucajno nasao da kupim prezimjeli roj, kakva je tu procedura. Je li ja odnesem covjeku kosnicu sa ramovima ili bez ramova i on mi u tu kosnicu ubaci roj zajdno sa ramovima sacem i medom. I koliko u tom slucaju on ramova ubacuje. I koja je cijena toga roja na tržištu"

@ zarko123

Covek je rekao da ce mu biti zadovoljstvo. Reci ces mu samo da te je Sasa uputio, jer ne zna me pod ovim nadimkom.

Ako kupis prezimeli roj na ramovima, procedura je sledeca: Odes kasno popodne da proveris stanje tog roja i poneses svoju praznu kosnicu, koja naravno mora da bude istog standarda kao i kosnica iz koje ces roj preuzeti. Ako ti se svidi roj (5-6 ramova legla, ostalo hrana i sve ulice pune pcela) kosnicu starog vlasnika zajedno sa pcelama pomerite u stranu i na njeno mesto stavite tvoju kosnicu. Oprezno premestite sve ramove zajedno sa pcelama u tvoju kosnicu i ostatak pcela iz prodavceve kosnice istresete u tvoju. Kosnicu zapakujete i spremite za transport, jedino leto zatvorite pred utovar.

Cena ovakvog roja se krece u rasponu izmedju 40 i 50 evra, zavisno od toga kako ko koga "prevari". Mozes kupovati i rojeve sa manje ramova saca , pcvela i legla, mada ja preporucujem samo ovu kombinaciju od 10 ramova, ako je u pitanju LR kosnica. Sve sto je manje, manje ces i dobiti od nje.

@ qoust
Kako ja kao totalni pocetnik da znam je li roj OK, ako u toj prodavcevoj kosnici ima ukupno 10 ramova, znaci li to da na 5-6 treba da ima pcela. A sta je na ostalima? Sta je i kako izgleda leglo. U cemu je razlika izmedju legla i neceg sto nije leglo ( kako se zove ako nije leglo)
Sta su "sve ulice pune pcela"?
Ako je u prodavcevoj kosnici 10 ramova, e sad cega kolko bi trebalo da ima i na koliko ramova. Znaci sta se nalazi u kosnici posle zime (recimo ovih dana ili za 15-tak dana kad malo otopli)
Evo danas sam bio do vikendice, vjetar mi pocupao salonit sa pomocnog objekta, pa da pitam kako se kosnice mogu zastititi od vjetra. Znam da ih treba postaviti gdje nema vjetra i kod mene u principu i ne duva mnogo vjetar ali prije 2-3 dana je duvao kao lud. Dakle desi se recimo u 2-3 godine da po koji dan dune jak vjetar kao i svugdje sto se desi. E kako obezbjediti kosnice da ih vjetar ne prevrne.
Evo prikacicu slike placa zbog polozaja i mjesta postavljanja kosnica. Dakle mislim da ih je najbolje postaviti u ovom strani ili odmah ispod nje gdje je mladi vocnjak. Pa na postavljenim slikama mi slobodno naznaci gdje je najbolje postaviti i okrenuti kosnice.
Medja gdje su dvije crvene tacke je vrh mog placa.








Zarko..zasto pcele,odnosno kosnicu ne postaviti na suprotnu stranu od ove tvoje medje koju si obiljezio,a leta.odnosno otvore okrenuti prema jugu! Po fotografijama bih zakljucio da se radi o terenu koji dugo zadrzava vlagu ,te ne bi bilo lose podignuti kosnice malo vise od tla!A da bi poceo sa pcelarstvom..moras znati neke osnovne stvari!Npr..razlikovati radilicu od truta i matice.Moras znati kako izgleda leglo,sta je poklopljeno leglo,otvoreno leglo!Moras poznavati osnovnu terminologiju..matica,radilica,trut,leglo,roj,tiha smjena,rojenje,sve djelove kosnice,dodatnu opremu!Moj ti je prijedlog da kupis jednu dobru knjigu o pcelarstvu...mislim da za solidnu cijenu mozes kupiti npr. knjigu Branka Relica!Danas postoje i ostali mediji,a ja mislim da bi ti najvise pomoglo da kupis nekoliko DVD izdanja..filmova o pcelarstvu!Puno bi ti pomoglo ako bi bar malo mogao vidjeti praktican rad sa pcelama kod nekog kolege,prijatelja ili komsije...pcelari su srdacni ljudi,ne bi trebalo biti problema..To ti je moj prijedlog..pa ti vidi:)

@zugor
Ne bi bilo izvodljivo da kosnice postavim na drugu stranu iz razloga što mi je na drugoj strani vikendica i pretpostavljam da bi pcele smetale nama i mi pcelama. Dakle plac je dimenzija otprilike 100 x 25 m i na nekih 15 m, sa kontra (sjeverne) strane ove međe je vikendica na kojoj su vrata okrenuta prema sjeveru. Dakle ako bih kosnice postavio ispred kuće a leta im okrenuo ka jugu, to bi dovelo da pcele bukvalno izlijeću pravo u dvoriste tj. pred ulazna vrata. Zato sam mislio da je bolje da ih postavim na kraj placa.
U pravu si teren duže zadržava vlagu.
Pročitao sam ja jednu "podeblju" knjigu od jednog prijatelja o pčelarstvu i zapamtio kako izgleda matica, radilica i trut i koje su razlike između njih, kao i koja im je uloga u društvu. Sve se to lijepo vidi u knjizi ali pitanje je da li ću ja to moći razlikovati u početku uživo.
E sad u toj knjizi nisam nigdje našao sliku: legla, poklopljenog legla i otvorenog legla.
Tvoj predlog za DVD izdanja mislim da bi najbolje pomogao, jer pretpostavljm tu bi se skoro moglo vidjeti kao da sam uživo prisutan. Raspitaću se da li ima nešto takvo u mom gradu, ako ne bude, čim odem do Užica nabaviću to.
Što se tiče praktičnog rada, jedan rođak mi je obećao da će me uputiti. On inače ima 2-3 košnice od prije 2-3 godine. Ali dok ne bude vrijeme da se radi oko košnica do tada ću se ovako truditi da saznajem po malo.

Dopuna: 01 Apr 2009 11:05

Zaboravih da kazem da sam prije 2-3 dana vidio uživo LR novu košnicu kod jednog prijatelja, i sada mi je to mnogo-mnogo jasnije kada sam vidio uživo a ne samo na slici. Usput sam vidio i jaknu sa šeširom i dimilicu.
Ma ovih dana svaki dan tražim čovjeka što ima neku prodavnicu opreme i ostalog za pčelare, ali ga nikako nema u radnji. Kažu ljudi još je rano. Inače radnja mu je na pijaci i bude otvorena samo pazarnim danom. Međutim ovih dana ga nema ni pazarnim danima.
Dakle dok ne dođem do svega ovoga da vidim uživo, ja se trudim da ovako pomalo nađem na netu i preko ovog foruma koji mnogo uvažavam.

goust
Znam da je o topioniku pisano dosta, ali i pored toga ostaleo je par detalja oko kojih se dvoumim. Posto je topla voda vec odavno pronadjena, cini mi se da je jednostavnije ako se krene utabanim stazama (bar u slucaju kada nema potrebe ili ambicije da se ideja razradjuje).

Da pojednostavim:
1. Da li korpa ima resetkasto dno ili obican, ravan lim
2. Kolika je visina resetkaste korpe
3. Kolika je zapremina posude za vodu (odnosno kolika je visina tog dela);
4. Da li pecurka samo naleze na vrh cevi na posudi za vodu ili je potrebno obezbediti neku vrstu osiguraca, da ne spadne usled pritiska vodene pare? Po nekoj logici trebalo bi da ona "glumi" ventil na ekspres loncu i da paru cuva dok se ne obezbedi kriticna masa, a onda da "pucka" ili je mozda ideja da para konstantno prolazi, a pecurka samo stiti od eventualnog kapanja voska u vodu i stoji prakticno kao sifon na kadi? Drugim recima, ona i ne naleze na cev, vec samo obezbedjuje vecu disperziju pare?
5. Na slici se vidi da je presa koja stiska vostinu napravljena takodje od tanjirace ili nekog slicnog metala. Da li je bitno da bude malo ispupcena ili je to stvar pragmaticnosti? Meni je lakse da pronadjem obicnu, okruglu ravnu plocu, ali sam u dilemi da li ce to, usled uvrtanja i ravnomernog naleganja na masu biti bolje ili gore? Da li je "tanjiraca" samo zavarena, zasrafljena i zavarena ili nesto trece? Ima li svrhe razmisljati o nekom zglobu (poput onog na bubnju masine za susenje) koji bi omogucio okretanje bez dodatnog naprezanja vara ili je to nepotrebno gubljenje novca i vremena?
6. Da li je dovoljno navariti flah na poklopcu samo sa spoljasnej strane, ili se zbog boljeg naleganja i fiksiranja azbestne vrpce mora navariti i sa unutrasnje strane?
7. Mora li se, zbog varenja ili funkcionisanja topionika, odstranjivati kamenac iz bojlera (ako ga ima) ili je to manje vazno?
8. Koja je orjentaciona duzina vretena sa navojem?

Naravno, sve ovo se moze improvizovati, ali bi mi bilo lakse ako krenem od necega sto vec funkcionise, a pretpostavljam da nisam jedini kome bi ove informacije olaksale posao.
Ako nema vremena za odgovor, nije ni vazno.
Toliko je informacija i dobrih saveta velikodusno podeljeno da zaista svi moramo imati razumevanja za druge obaveze, dosadu ili zamor.
Srdacan pozdrav. Very Happy

Hm...malo sam tuzan kad vidim da smo jos uvijek na 50 stranici,a ona boga mi odavno stoji...
4.aprila zam izvrsio pregled kosnica...konstatovao dosta dobro zateceno stanje..solidne zalihe hrane i obilan unos polena,odnosno cvijetnog praha...mozda ce mladjim pcelarima pomoci ova slika koju sam postavio jer jedna slika govori vise od hiljadu rijeci...
Na slici se vidi jedan okvir...tzv. peludnjak i to je obicno prvi okvir do legla..u desnom gornjem cosku ima i nesto zatvorenog meda...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1138 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 11 sakrivenih i 1092 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bankulen, bobomicek, bojank, bufanje, CikaKURE, darkojbn, debeli, dika69, djboj, draganl, dushan, elenemste, FileFinder, flash12, FOX, hatman, hologram, HrcAk47, janbo, Karla, ladro, loon123, mercedesamg, Metanoja, Milos82, milutin134, Mixelotti, ruma, stagezin, suton, uruk, Webb, Zoca, šumar bk2