Život pčela

98

Život pčela

Ako je u pitanju prirodni roj onda ima maticu. Sve jedno je gde ćeš ga postaviti pa može čak i kraj košbice koja se izrojila . Za pčele je to novo stanište i ne vraća seu staru košnicu . Ako ti je daleka lokacija onda nosi na svoju zemlju. Prvih dana roj moraš obilno hraniti da bi izgradio saće, svake večeri,što kasnije sirupom da ne izazoveš grabež. Pčele ne okreći severu. Pazi da nisu blizu puta ili prolaza ljudi ili komšijske bašte da im ne smetaju. Ako nađeš polovnu košnicu (LR) obavezno dobro ostruži i dezinfikuj plamenom tako da ne pališ a da dobije blago boju.Srećan početak.

Ako ih okrenem prema jugu izlazak iz "leta" im je pravo ka strmom brdu, da li ce im to smetati. Po konfiguraciji terena da ih okrenem prema sjeveru to bi bilo najidealnije ali posto to ne smije, da li je onda bolje da ih okrenem prema istoku ili zapadu (ako je okretanje prema jugu nedopustljivo iz razloga sto sam naveo da se uzdize strmo brdo).
Kad kazeš obilnije sirupom kolko je to konkretno na taj jedan roj koji dobijem ili kupim. Kad kažeš kasnije uvece u koliko je to sati otprilike 6,7,8 ili 9.
Kad pominjes sace da izgrade, kolega mi rece da kupim ako sam dobro zapamtio "satnu osnovu" da se to ne dupliram sa ovim sacem koje pominjes.
Pitanja su vjerovatno smijesna ali ja jos nisam ni pocetnik.

Juce smo bili na pcelinjaku, tuzna slika u jednoj kosnici nema pcela a na podnjaci samo zadnji delovi pcelica glave ih nema i to mali broj kao kad su pcelice otisle negde. Hrana ne pojedena svi ramovi i sace stoje normalno a pcele ih jednostavno nema. Sta bi to moglo da bude. Komsija kaze da ih je napala varoa pa su pobegle. Cudime stavljane su one letvice stavljali smo beli papir na podu i menjali sve dok se na papiru nisu iygubile varoe mislim da smo je uspesno suzbili, tako da ne sumnjam na varou. I jos nesta gde bih mogao da kupim matice ili paketni roj jer imam veliku zelju da moj mali pcelinjak povecam. Unapred hvala

Da li je sace izgrizeno, ili je celo? Tipican dar mar koji napravi rovcica. Da je varoa isterala pcele iz kosnice ne bi ostali zadci pcela Smile . Sto se tice nabavke rojeva i matica, bilo bi dobro da znamo odakle si, pa da ti preporucimo nekog iz okoline. Slazes se da bi bilo preskupo da sa juga Srbije dolazis na sever Banata za par rojeva.

zarko123 ::Ako ih okrenem prema jugu izlazak iz "leta" im je pravo ka strmom brdu, da li ce im to smetati. Po konfiguraciji terena da ih okrenem prema sjeveru to bi bilo najidealnije ali posto to ne smije, da li je onda bolje da ih okrenem prema istoku ili zapadu (ako je okretanje prema jugu nedopustljivo iz razloga sto sam naveo da se uzdize strmo brdo).
Kad kazeš obilnije sirupom kolko je to konkretno na taj jedan roj koji dobijem ili kupim. Kad kažeš kasnije uvece u koliko je to sati otprilike 6,7,8 ili 9.
Kad pominjes sace da izgrade, kolega mi rece da kupim ako sam dobro zapamtio "satnu osnovu" da se to ne dupliram sa ovim sacem koje pominjes.
Pitanja su vjerovatno smijesna ali ja jos nisam ni pocetnik.


Nece im smetati, jer sigurno ti nisu pcele na ivici litice, sigurno postoji neka kosina. Pcele ne okreci nikako na severnu stranu i ne stavljaj ih u debelu hladovinu. Najbolje je izmedju jugoistoka i jugozapada. Imam kosnice koje sam okrenuo ka zapadu i ocigledno je da kasnije izlecu, a takodje kosince koje su okrenute istoku mnogo ranije prelidaju let.

Sto se tice prihrane, u koje vreme i koju kolicinu, to moras sam da odredis. Najbolje je u suton 10ak minuta pre smrkavanja i da krenes sa 2-3dl pa ces svakodnevno povecavati do nekih pola litre'do litre, a prihranjivaces ih sve dok se u prirodi ne pojavi neka koliko toliko izdasna pasa ili dok ne izgrade sace.

Satna osnova je vostana tabla koju mozes da kupis u najblizem udruzenju pcelara ili kod proizvodjaca satnih osnova i ona podseca na one kolace oblatne. Nju ces davati pcelama da grade sace.

Neko je rekao nema glupih pitanja, nego samo odgovora, pa da malo parafraziram: nema smesnih pitanja... svakom su njegovi problemi i pitanja najtezi.

Ako imas novca, najbolje je da kupis nove kosnice i prezimele rojeve na 10 ramova i to sto pre, cim otopli, a ako nemas novca, hm... kupis ono sto mozes.

Sto se tice položaja za košnicu mislim da je najbolje da ja to dobro slikam iz više uglova i postavim slike i vi će te mi uputiti gdje je najbolje staviti i kako okrenuti, naravno naznačicu na slikama strane svijeta.
U mom kraju kažu da se ovde pčele roje u maju a češće krajem maja, znači tada bi trebalo da ima nesta od paše, dakle ako ja na ramove postavim satne osnove i žice treba li tada da ih prihranjujem da bi gradile saće.
Je li pčele u te satne osnove grade saće.
Negdje na prvim stranicama sam procitao cijene opreme za pčelare pa pošto je to postavljeno prije oko 3 godine zanima me koje su sad cijene otprilike.
Ako sam dobro upoznat treba mi zaštitna bluza, dimilica, rukavice i nož. Treba li mi još nesto za početak. Pošto vidim da je qoust veoma upućen čak i u mjesta gdje se može šta nabaviti, zanima me ima li neko udruženje, prodavnica ili kako se već zove u Užicu gdje bih mogao nabaviti ovu opremu, pošto mislim da je u mom gradu mnogo skuplja nego inače. Ako ima qoust znaš li možda ulicu ili br. telefona.
Što se tiče prezimjelih ramova i za to sam se raspitivao ali to kod mene teško ko hoće da proda, jedan ralog je vjerovatno što je i mali broj pčelara.
Dakle za sada je jedino izvjesno da su mi 2 roja obećana onako u paketu, naravno ako se budu rojile.

Jedno pitanje za zarko123

Hoces li da te preporucim jednom pcelaru iz Uzica koji ce te vrlo rado uputiti kako da se uclanis u uzicko udruzenje pcelara i da ti pripomogne malo u startu. Covek je veliki majstor svog zanata i kao pcelar i kao izradjivac razne opreme, a sto je najvaznije ima vrlo veliku energiju i zelju da pomogne pcelarima pocetnicima.

Pa sto se mene tice to je OK ali ja nisam iz Uzica vec iz Pljevalja (sjever Crne Gore) i ne znam je li to u redu i da li se može. Uzice sam pomenuo iz razloga što sam oženjen iz Užica pa povremeno idem tamo. A znas i kako kažu, odatle si odakle ti je i žena. U svakom slucaju bilo bi dobro da me uputis da ga upoznam kad odem u Užice i tada mogu kupiti kod njega potrebnu opremu ako nista drugo ne bude moglo.
Ako bi slucajno nasao da kupim prezimjeli roj, kakva je tu procedura. Je li ja odnesem covjeku kosnicu sa ramovima ili bez ramova i on mi u tu kosnicu ubaci roj zajdno sa ramovima sacem i medom. I koliko u tom slucaju on ramova ubacuje. I koja je cijena toga roja na tržištu, jer kao što napomenuh ovde je skoro sve duplo skuplje nego u ostalim mjestima, a koji je razlog za to ne znam

Sace je celo nisam primetio nikakva ostecenja na njemu. inace ja sam iz Pirota. Pozdrav

@ zarko123

Poslao sam ti putem pp podatke kolege iz Uzica i rekao sam mu da ces mu se javiti. Slobodno poslusaj njegove savete, kako oko pcela tako i oko kupovine opreme.

@ jomil

rovcica je, 100%. da je mis bio u pitanju on bi napao i sace.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 648 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 1 sakriven i 636 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, Battlehammer, bojank, DPera, dragoljub11987, gorantrojka, hyla, Krvava Devetka, Lord Nem, nemkea71, slonic_tonic