Život pčela

97

Život pčela

Pozdrav svim pčelarima.
Evo mog malog pčelinjaka na današnji dan.

biene iz Zrenjanina












Biene vrlo ljep pcelinjak, samo neznam dali mi je gost, ja bi rekao dr. goust :)mi je rekao jednom, i ja sam imao postaveno letvice ispred ulaz, ama sa letvicama ustvari potcenjavas pcele Smile
U tokom evolucije pcela oni sve usovrsile i leglo i zivot i kucu, al nikad ne uradile leto t .e. podnjaca sa leto. pa kad izlazi oni tocno se vraca u kosnice.Tu se postavlja jedno pitanje,a sto sa onim pcele koju donose polen pa nemogu da ulaze pa padne pred leto, pa kao nie mu olaksavame rad, pa postavimo letvice.
Ali zakon prirode drugo govori, onaj koj je jaci i zdravi neka ostane drugi svi neka putuje(odlaze).
I jos samo ova, ako je neka pcela zarazena sa neki virus i doge po letvica u kosnica, onda taj virus go nosi u kosnica i oboluva svi pcele, zato od prakticne razloge ja sam bacio svi letvice koji su se nalazile na moji pcelinjak.
pozdrav do tebe, i jos jedan put prelep pcelinjak imas ...................
Smile

Zdravo Nomce.Pa mozda si u pravu sto se letvica tice.Kada bude goust prisutan pitacu ga.Pozdrav iz Vojvodine

Smile
veliki pozdrav i za tebe iz ohriga...
i ja zelim gous da se opet pojavi, al verujtemi da ce se on vrati, on je najvise vinoven sto ja i ti i ostali mozemo da se lako druzimo sa pozitivnoj energijom.
medno...

Ove fotografije sam napravio 01.03. Dan prelijep..topal...pcele lete kao da je april..otvarao sam drustva..iznenadila me je brojnost...ako imamo na umu lanjsku katastrofalnu susu...ovo sto sad imam je uspjeh! Pozdrav svim pcelarima i zelim im uspjesnu nadolazecu sezonu:) Goust..javi se ponekad..ti si ipak domacin ovdje...Smile

Dopuna: 04 Mar 2009 19:02



Dopuna: 04 Mar 2009 19:03













Dopuna: 04 Mar 2009 19:15

Evo objavicu i neke fotografije na kojima se vidi drustvo koje je uginulo zbog gladi.Fotke sam napravio kod mog rodjaka..inace pcelara koji se ovim poslom bavi vise od 35 god...doduse..vise kao hobijem..nesto hrane je i bilo u kosnici..ali je klube bilo daleko od okvira sa medom










Veola lep pcelinjak i uredan takodje. Sve cestitke buene.

Pocetkom Marta (tacnije prvog) bio je neverovatan prizor na mom pcelinjaku: izgledalo je kao da su sve pcele izasle iz kosnice. Milina je bila gledati ih kako su se razletele na sve strane a narocito su me usrecile jer su izlazile iz svih kosnica (nije bilo gubitaka), iako ih nisam bas najbolje zazimio.
Hvala na poucnim fotkama, secam se prve godine kada mi je drustvo stradalo od gladi, bilo je hrane (zato sam iskljucio glad kao uzrok) ali nisam znao da je bila nedostupna klubetu.

Pozdrav sa, svezim snegom prekrivene, Sare.

dejaboss.Hvala .Evo napokon sam ugrabio malo vremena i za pisanje.U Zrenjaninu je danas dosta tmurno vreme pa nisam otvarao kosnice, nego sam posadio 40 sadnica Evodije.Ili korejski bagrem kako ih neko zove.Sto se slika tice gde su pcele uginule je zugor poslao. Puno pozdrava iz Zrenjanina.

Ove fotografije uginulog drustva napravljene su u Dabrici kod Stoca,a sve to je u Hercegovini!Htio sam pokazati da nekada u kosnici moze biti nesto meda,ali da taj med moze drustvu ostati nedostupan!Juce sam pregledao drustva...primjetan pad zalezenih jaja proteklih dana..vjerovatno zbog jaceg zahladjenja

Pcela jedno predivno drustvo kakva je to organizovana porodica tacno se zna ko pije a ko vodu nosi sto bi nas narod reko. Tema mi je od prvog dana jako interesantna i citajuci razna vasa nesebicna iskustva koja ste podelili u ovom forumu naucio sam mnogo toga. Dugo mi je trebalo da se odlucim da bilo sta napisem iz straha da ne lupim nesto. Ovako ukratko. Zivim u malom gradu na jugu, moj otac je cuvao pcele ali u poslednje vreme ima problem sa vidom pa sam dosta toga preuzeo ja oko tih malih stvorenja. Imam veliku zelju da krenem da se bavim sa tim ozbiljno ali malo finansije zezaju ali polako bicu ja itekako dobar jednoga dana.Gospodine Goust nisam znao da u nasoj zemlji ima takvih ljudi kao sto ste vi pa covece vi ste genije hvala puno....

Pocnem ja ovde sve lijepo da citam po redu jedan dan, pa drugi dan i vidim da cu zakasniti sa pcelarenjem ako ne preskocim dobar dio toga u vezi citanja. Procitao sam "dosta" toga preko google i u ovoj temi ali posto sam potencijalni pocetnik moze te misliti koliko me sve zbunjuje kad procitam ovoliko novih informacija.
Dakle ideja se rodila da se pocnem "baviti pcelarstvom" kad mi je prije 5-6 dana bivši kolega redao da će mi pokloniti roj u paketu. Mislim da je mislio kad mu se budu pcele rojile da strese u paket jedan roj i da mi da.
E sad procitah da se kupuju matice a mene zanima u ovom mom slucaju hoce li u ovom "Paketnom" roju biti matice ili ja nju moram da kupim. Da dodam da mislim da nisam alergican na ujed pcele i ose. Nisu me odavno ujele ali ponekad jesu i nisam imao nekih vecih problema osim manjeg otoka.
Znaci kad on roj strese u paket koji treba da se prenese nekih 15-tak kilometara, kako to izvesti. Dakle ja nemam ni kosnicu. E sad koju kosnicu da nabavim, čitajući sam shvatio da je to LR ili DB. Planiram ovih dana da odem do covjeka sto pravi kosnice da me bar malo uputi, jer sam kosnice dosad viđao samo onako izdaleka sa nekih 50-tak metara najblize.
Drugi kolega mi preporucuje da nadjem polovnu kosnicu a da kupim nove ramove jer kaze treba prvo da vidim hoce li mi se pcelarsto svidjeti. Sta mislite o tome. E sad nesto oko polozaja kosnice - procitak da ih treba okrenuti u pravcu jugoistok - jugozapad, ali meni bas ovo ne dolazi idealno iz razloga sto bih kosnicu postavio na kraju placa (nekih 100 m od vikendice) a tu je strana gdje ako bih postavio kosnicu ona bi bila okrenuta prema sjeveru. E sad je li pametno okrenuti kosnicu uzbrdo da bude okrenuta prema jugu.
I sta mislite da li je moguce poceti ovako kao sto planiram: Nova ili polovna kosnica sa novim ramovima i taj roj u paketu, ako jeste kako to sve uraditi a ako nije sta bi jos bilo neophodno nabaviti.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1322 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 4 sakrivenih i 1289 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bojank, bojcistv, ccoogg123, CikaKURE, dekir, Djordjevic, DonRumataEstorski, dragoljub11987, drimer, Excalibur13, galijot, Georgius, hyla, ikan, jackreacher011011, janbo, Kubovac, Lazarus, Leonov, Mcdado, Milometer, Milos ZA, milutin134, mnn2, novator, sasa87, Srle993, Trpe Grozni, Vlada1389