Život pčela

95

Život pčela

zarkodj ::Ja mitakom dimim nastavljače tako što stavljam zapaljen listić preko mrežasto dela hranilice, preko toga komad lima da se ne zapali novina ispod tkrova. U slučaju da su košnice gde tako ne može ili poput pološke imam električnu dimilicu sa kljunom oko 30 cm. koji ubacim u košnicu a imam uvek uvid kako listić sagoreva jer ga vidim a propeler ubacuje dim u košnicu. Moguće je da je isti proizvođač koji radi i prikazani top.Čak i ne palim svaki listić pojedinačno već novi ubacujem pri kraju sagorevanja prethodnog tako da se sagorevanje nastavlja. Za desetak minuta može da se nadimi po 50 košnica.

Dopuna: 18 Jan 2009 12:50

Iz iskustva tvrdim da je prakticno i teoreski ne moguce zadimiti 50 drustava za 10min.Neka za 1 drustvo 1 listic 30sec.pa izracunaj i to pod uslovom da je sve idealno!!!!!

Ma Zarkodj je slab u matematici, ali me cudis ti gosn Indjic9193 sto nam ne izracuna precizno, da onda znamo koliko nam za to treba, dal mozda 11 i po ili 12 minuta i 10 sekundi, ma neznam be i ja sam imo keca iz matisa.

Juce sam bio malo na pcelinjaku i osluskivao pcelice: sve su zive, a po zujanju bih rekao i zdrave. Kod jedne koja je imala sirok otvor na letu bilo je puno uginulih pcela sto nije slucaj kod ostalih. Pitam se da li su pcele svojim mrtvim sestricama mozdda regulisale velicinu otvora zbog zime ( moje lupetanje) ili zbog vremenskih uslova nisu mogle da ih iznesu.

Setih se pa da vam i ovo kazem; pre dvadesetak dana posmatram ti ja kosnice, na letima po par santima snega, temperatura minus tri cetiri, mir i tisina. Odjednom se na letu jedne kosnice rasprsi svez sneg i izlete pcela koju sam pogledom ispratio desetak metara. Pa vas pitam gde ta pcela ode, sta li je natera da na toj temperaturi i tim uslovima napusti kosnicu i ode (verovatno) u smrt.

Postovane klege ja znam da mojih 30 dr. ne mogu da istretiram sa elek. dimilicom za 30min. a kamoli 50 za 10min. Samo malo realnosti. Nadam se da kolegu nisam uvredio.
Skoro sam nasao forum i imam svePOHVALE. Prosto receno odusevljen sam. Vise ne trazim druge forume (ovde imam sve sto mi treba)dobijam na vremenu,dolazi prolece-sezona.
Na pcelinjaku nisam bio i neznam kakvo je stanje.Nadam se da je OK.U nedelju idem u lov pa cu pogledati i pcelinjak.Ako Vas interesuje javicu.

Možda dimi baterijama pa su slabe onda prođe večnost a dim izlazi napolje.

dejaboss ::...Pa vas pitam gde ta pcela ode, sta li je natera da na toj temperaturi i tim uslovima napusti kosnicu i ode (verovatno) u smrt.

Sigurno u smrt. Sopstvenim unistenjem ona je zelela da svoje drustvo oslobodi balasta iznosenja njenog lesa i sprecila je sirenje moguce zaraze.

Postovane kolege javljam vam se iz Hercegovine!Ovamo je vec 3-4 dana temperatura oko 12C,a za nekoliko dana ocekujemo i prve cvijetove
kacuna!Da li vec sad mogu dodati pogace i hoce li to dovesti do suvise ranog razvoja legla?U razlicitoj literaturi nailazio sam na razlicite savjete sto se tice utopljavanja!Savjeti idu iz krajnosti u krajnost.Neki vele da je potrebno utopljavanje,neki vele da to ne treba ciniti...neki vele da nije potrebno do pojave legla dok drugi savjetuju da se utopljavajuci materijal skine bas u tom periodu da bi se odlozilo,tj.sprijecilo to rano razvijanje legla i sve posljedice koje ono moze donijeti u slucaju iznenadnog zahladjenja!Kakva su vasa iskustva u tom pogledu i imajte na umu klimatsku razliku tj bar 15 dana raniji pocetak vegetacije!Pcele ovih dana intezivno lete!U kontekstu gore navedenog zamolio bih i za savjet sto se tice tretiranja protiv varoe..kad to treba uraditi i kojim preparatom!Svima se unaprijed zahvaljujem i zelim im puno srece i zdravlja!Hvala

Javljam se iz Makedonije. Kod nas danas je bio suncan dan pa sam isla da dam pcelama pogace. Prosle sam godine imala samo 1 drustvo koje je odlicno prezimilo, pa sam ove godine dobila jos 2. Znaci zazimila sam 3 prilicno jakih drustava. Ali sam se danas neprijatno iznenadila. 2 su potpuno uginuli, sa puno medom a iz 3 vidim da izlecu puno trutova, pa mislim da je tu uginula matica. Bila sam i u veterinarnu gde su mi potvrdili da se ne radi o bolesti. Ima li nade?

Ta društva što su uginula analiziraj i daj informacije. Kažeš ima hrane. Ima li pčela u košnici (mrtvih) Možda ih je ujesen dotukla varoa. Ima li ostatka neizišlog legla od jeseni? Ima li prljavih satonoša. Objavi sve pa će ti neko dati mišljenje.Napiši postupak protiv varoe.

Ma nije varoa,bilo je mnostvo nacickanih i zabodenih mrtvih pcela u sacu na sredine kosnice (pcelarim sa LR-kosnica). Pa sigurno su uginuli od hladnoce, bilo je i leglo, i hrana...Nego sta cu sa 3-cem drustvu ono je u 2 nastavka, sa puno trutova, sad ne mogu da otvaram a nemam drugih drustva da spajam (citala sam predhodne clance), jako mi je tesko da svatim da ne moze se nista, da trebam nabaviti novo drustvo, a ovo mi pred oci umire Sad

lipa oad kade si od makedonija od koj del.
Ako si od ohridskiov region da vidime sto moze da se napravi toa nee mozno, samo ako nema matica toa moze da se sluci, ne e organizirano drustvoto nema leglo i se pojavuvaat trutovi i se namaluvaat pcelite i mrznat od stud.
prvite dve drustva jas ti garantiram deka se poginati zaradi toa sto imalo premnogu varoa, a ne se navreme tretirani.
Ti znaes deka ovaa godina vo makedonija posebno imase tropski gorestini a toa znaci deka stvoreni se idealni uslovi za maksimalno razmnozuvanje na varoata.
I kaj mene nebese mnogu sjajno, no za taa cel bea tretirani na vreme i osven toa mu stavav i antibiotici.
pozdrav do tebe.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1400 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 11 sakrivenih i 1346 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Ageofloneliness, antonije64, Boris BM, Brana01, CikaKURE, darkangel, Dorcolac, draganca, Dukelander, dzoni19, Excalibur13, Georgius, gmlale, hyla, janbo, Kibice, kolle.the.kid, ladro, lord sir giga, Lošmi, Luka Blažević, Magistar78, Mcdado, mercedesamg, Metanoja, milimoj, Milometer, Misirac, Mixelotti, mocnijogurt, Nemanja.M, raptorsi, Smajser, Stanlio, stegonosa, Toper, Vlad000, Vlada1389, vladulns, yrraf, zbazin, zlaya011