Život pčela

94

Život pčela

dejaboss ::Pa Nomce ja cu ti nagovestiti sta slusalice rade na kosnici. To Dr. Goust prisluskuje pcelice, tj hoce da zna sta pcele pricaju, pa se onda hvali na forumu sta je sve naucio od pcela. no steta sto se i do sada nisam setio da i ja tako prisluskujem, vec sam lomatao kicmu a bogami i zuljao kolena da cujem sta pcele rade.

P.S.
Jos sam pod utiskom lose vesti o nesreci Brstine.


Cuj ovo "Dr.Goust" Cool Cool Lepo zvuci, moram priznati. Doduse i ne fali mi mnogo do te titule. Prijemni, jedno 6 godina i diplomski, ali sta je to za tako velicnstven potpis Laughing Laughing Laughing

Salu na stranu, stetoskop je idealno resenje za prisluskivanje pcela u toku zime. "Pregledao" sam preko 120 sanduka za 10 minuta, i to bez velikog napora. Stanje je, da kazem zadovoljavajuce za sad, svega 4 gubitka, i to koliko sam uspeo da vidim usled loseg rasporeda hrane. Duga topla jesen i pocetak zime, sve do pred novu godinu, uslovili su da su ove 4 zajednice potrosile svu hranu iz medne kape.

Za tu vest o Brstini, prosto nemam sta da kazem, i mene je onako bas ubilo u pojam.

od koga pocnav so pceli ti si vistinskiot covek od kogo gi dobiv vistinskite informacii.
zatoa za mene ke si sekogas doktor.


Ama jas nemam pojma sto se slucilo vo brstina.
pozdrav

Mozes Nomce ovde spos.info/forum/index.php?topic=816.0 procitati o Brstini.

hfala dejaboss, stvarno tazno.
Nemam sto da kazem...
Sad

Dopuna: 12 Jan 2009 12:29

goust, danas konecno pronajdov oksalna kiselina, dali moze sega da izvrsam tretiranje, dali nema da e stetno, i ovie dva dena se stopli malku, dali moze da napravi problem dokolku ima pililo.
pozdrav

nomce ::hfala dejaboss, stvarno tazno.
...goust, danas konecno pronajdov oksalna kiselina, dali moze sega da izvrsam tretiranje, dali nema da e stetno, i ovie dva dena se stopli malku, dali moze da napravi problem dokolku ima pililo.
pozdrav


Tretman oksalnom kiselinom sam uradio pre vise od mesec dana pri spoljnoj temperaturi od -2ºC do -1ºC i prilicno jakom vetru i rezultati su bili izuzetni.
Mislim da nema sta da bude stetno da i ti sad to uradis, tj cim malo otopli, jer kazu da je idealna temperatura +4ºC do +8ºC za tretman oksalnom kiselinom, ali kao sto sam ti dao primer, deluje ona i na nizim temperaturama. Legla nema jos siguran sam.

hvala puno, moram da proveram ali kako sada.
pcelari kod nas kazu da sada tu sigurno ima pililo, barem mali krug.
Sto bi se desilo dokolku ima pililo?Dali mozam nesto da zeznam.
Mnogu tebe ti veruvam.
pozdrav

Saša zaista lep pčelinjak. Imam pitanja u vezi pruge, polunastavka na vrhu, volio bih da nam to objasniš. Što se tiče krovova uvek sam za to da pokrije lim i bočne strane. Ovako se radi zbog štednje jer je tabla široka 100 cm. ali u tom slučaju preko stranica pada samo 2 cm. Postoji i varijanta nabaviti lim širine 120 cm pa iseći po meri tako da krov preko zime ne dobija vlagu.Objasni molim te zašto su polunastavci na vrhu košnice.

nomce ::hvala puno, moram da proveram ali kako sada.
pcelari kod nas kazu da sada tu sigurno ima pililo, barem mali krug.
Sto bi se desilo dokolku ima pililo?Dali mozam nesto da zeznam.
Mnogu tebe ti veruvam.
pozdrav


Na zalost, nemam iskustva sa oksalnom kiselinom, ove zime sam je prvi put u zivotu primenio. Najbolje je da na sajtu SPOS-a postavis to pitanje, jer tamo zaista mozemo dobiti mnoge odgovore na postavljena pitanja. Licno mislim da se ne bi nista veliko desilo, jer ako ima jako malo legla, onda tu steta ne moze biti jako velika. Ovo svakako uzmi sa rezervom.



zarkodj ::Saša zaista lep pčelinjak. Imam pitanja u vezi pruge, polunastavka na vrhu, volio bih da nam to objasniš. Što se tiče krovova uvek sam za to da pokrije lim i bočne strane. Ovako se radi zbog štednje jer je tabla široka 100 cm. ali u tom slučaju preko stranica pada samo 2 cm. Postoji i varijanta nabaviti lim širine 120 cm pa iseći po meri tako da krov preko zime ne dobija vlagu.Objasni molim te zašto su polunastavci na vrhu košnice.

Pruga nije smetnja, jer saobracaj u poslednjih nekoliko godina je toliko redukovan da bukvalno ne predstavlja problem, pogotovo sto nema sastava sina nego su zavarene, pa i nema udara i vibracija. No, cak i dok je saobracaj bio jaci sa neuporedivo tezim i duzim vozovima, nisam imao problema u zimovanju pcela
Dobro si uocio da su krovovi sa plitkim limovima i da je to upravo zbog ogromne ustede u materijalu. Ima tu krovova koji su stari i 15 godina i trajace jos prilicno. Do sad (od 1990) svega 6 krovova je do te mere osteceno da sam ih morao izbaciti i to jesenas. reklao bih da je veci razlog bio sto su krovovi od topole, pa su se deformisali, nego sto su propali zbog prevelike vlage.
Razlog za to sto su mi polunastavci gore je vise nego banalan. Stalno se plasim da su pcele gladne i da ce im venci sa poluokvira vredeti vise gore nego dole. Nemoj me pitati koliko sam u pravu, ali procenat uginuca zajednica zbog gladi je vrlo mali.

Mislim da to i ne mora biti problem ako su pčelinja drustva brojcano jaka. Samo kod slabijih bi taj prelaz bio problem ako iznosi 4 cm. jer moze da se desi da pcele ne predju u polunastavak.

zarkodj ::...Samo kod slabijih bi taj prelaz bio problem ako iznosi 4 cm. jer moze da se desi da pcele ne predju u polunastavak.

Potpuno podrzavam ovo sto si postavio kao problem. Od naredne jeseni svakako cu preci na polunastavke dole. Mislio sam i ranije da to uradim, ali... znas ono "strah od nepoznatog"

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1167 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 8 sakrivenih i 1117 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, 9k38, A.R.Chafee.Jr., airsuba, AK - 230, Andrija357, Apok, babaroga, bojanM84, Buzdovan, darios, Denaya, Dimitrise93, djboj, doktor123, flash12, hyla, ikan, Istman, Karla, kikisp, kjkszpj, Krvava Devetka, ksyyaj, kunktator, kybonacci, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, milenko crazy north, Milometer, nemkea71, novator, procesor, robertino, Sale.S, Srle993, Stoilkovic, theNedjeljko, Tvrtko I, virked, W123