Život pčela

27

Život pčela

fico nisi jedini. u vranjskom kraju je slicno, bar kod nekih dok pojedinci nemaju ama bas nijedan gubitak. e sad treba da pronadjemo uzrok. a sto se tice cuvanja pcela u gradu vranje i periferije su puni kosnica,punih naravno, tako da mi pratimo svetske trendove. sala na stranu,ali ja mislim da je za pcele najbolji prolecni razvoj bas u gradovima,recimo kod mene nema dvorista bez visibabe i ostalog ranog cveca, leske ima u izobilju,sada je bas u punom cvetu

U kikindskom kraju, koliko sam ja cuo i koliko sam se uverio, situacija se od pcelinjaka do pcelinjaka razlikuje, od 100% pa do bez gubitaka do sad, ali u sustini vrlo je losa situacija. Sto se tice znakova proleca, hm pa cule su se ovih dana pcele na tujama ispred mog stana, ali jos priroda spava, jos je hladno, jutros cak - 4 stepena.

Fico zao mi je zbog gubitaka. Nisam cuo za taj Gauco, cak ne znam ni sta je, odnosno cemu sluzi.

''Gaučo'' Препарат којим се третирају семена сунцокрета а и осталих култура,чини ми се највише кукуруза користи се и код нас и то у великој мери.Пре неколико година су француски пчелари имали огромне губитке пре свега на сунцокретовој паши и онда се доказало да је узрок Гаучо.Чини ми се да је код њих забрањена његова употреба,тј да су се они изборили са тим,али нисам најсигурнији у то.
Што се тиче пролећа пре неки дан код мене испред куће пуна леска пчела,видећу да убацим коју слику касније,а данас је баш хладно,тако да се ни мени не излази а камоли пчелама.

Znam da cu biti razvucen od komentara, ali moram vam nesto reci, ja sam pre nekoliko dana dao pcelama po 1 litar sirupa 1:1 . Danas sam malo virio, uglavnom su sve iznele sirup iz hranilica. Ovo radim godinama unazad. Da nije mozda jos neko davao sirup pcelama u toku zime?

Нисам никад давао сируп у зиму.Како га пчеле прихвате?Да ли има појаве пролива?Да ли можда сируп може да се поквари тј да ускисне док стоји у хранилицама толико времена?

А ево мало и пролећа,надам се да се бар мало види...






krcun ::Нисам никад давао сируп у зиму.Како га пчеле прихвате?Да ли има појаве пролива?Да ли можда сируп може да се поквари тј да ускисне док стоји у хранилицама толико времена?


Prvog dana sipano 2dl popodne oko 14 sati, tempretaura +12, drugog dana sipao 8dl temperatura vazduha slicna, treceg dana tepperatura oko 10 stepeni, pcele izletale. Ovako se trudim uvek da uradim posao. Od 114 drustava 90 i neko je iznelio sve odmah iste veceri po sipanju, a ostatak drustava ima jos po malo u hranilicama. Nema plesni, nema proliva, nema kvarenja sirupa niti ih je do sad bilo.

Dragi nasi pcelari,
Topic vam je sasvim u redu ,koristan i produktivan.
Ono sto mene interesuje kao coveka koji med kupuje u prodavnici koji se retko kad useceri a pogotovo onaj koji kupim kao navodno prirodan i koji se nikad ne useceri zanima gde se u Beogradu moze kupiti zaista prirodan med.Mada je ovo topic zivot pcela mislim da sama proizvodnja nema smisla ako ne dopire na pravi nacin i do nas kupaca.Da li se mozete organizovati pa preko neta otvoriti prodavnicu gde bi bili sigurni da kupujemo ono sto i placamo.
Drugo pitanje je u vezi upotrebe meda kao leka koji bi mogli kupiti ili pak sami napraviti po vasim receptima.
Ja sam upotrebljavam kasicicu meda sa zdrobljenim belim lukom.To sam naucio u Rusiji i tretira se kao antibiotik.
pozz i uspesnu sezonu zelim Vam ja

Bez zelje da o bilo kome kazem bilo sta lose, dosta meda stize u prodaju, a da mu kvalitet i nije nesto, da ne upotrebim i grublju rec. Nesavesni pcelari i prodavci u zelji za sto vecom zaradom i sto brzom prodajom, a zahvaljujuci i samim potrosacima koji traze od prodavaca tecan i kristalno bistar med, sto nije osobina prirodnog meda (izuzimajuci bagremov med), uspevaju da proture i razne "medove" kojima bas i nije mesto na trzistu. Mnogo je predrasuda o medu prisutno, kao ako je ukristalisan (useceren sto bi se reklo domacim zargonom) med, onda to u stvari i nije med, a istina je sasvim na drugoj strani. UKRISTALISAN med je pravi med i tu nema dileme a reci cu vam i zasto a da ne ulazim u naucne polemike zasto se prirodan med useceri, da li na to utice veliko prisustvo polena itd. Kad god odnesem med kupcima, mislim na veleprodaju, znate li kako proveravaju da li je med ok? Otvore pokloce od ambalaze (kante , burqad i sl.) i kada vide da je med tvrd i useceren, nista vise i ne gledaju. Znaju da je taj med sasvim u redu sto se tice "dodataka".
To sto ljudi u prodavnicama kupe tecan med ne mora automatski da znaci i da je med "krsten" sa necim, mozda je tek istopljen i donet u prodavnicu, ali ko moze da vam u prodavnici kaze da li je med topljen juce, prekjuce ili pre dva meseca? Naravno, niko. Pa kako onda znati? Teeesko. Svako je siguran samo u sebe, pa na osnovu ovog, pokusajte da pronadjete nekog pcelara u komsiluku i da trazite od njega da vam proda ukristalisan med. Zatim takav useceren med strpajte, zajedno sa teglom, u toplu vodu, koja ne prelazi 50-ak stepeni i pustite ga da se polako otopi, ako bas zelite da jedete tecan med. Licno bih vam preporucio da koji put jedete i useceren (namerno koristim ovaj izraz) i videcete da cete se brzo naviknuti na njega i da cer vam na kraju biti i lepse i prakticnije ( nigde ne curi, pogotovo kad jedu deca) da koristite ovakav nego tecan med.

E sad, sta nesavesni koriste da med naprave sto duze tecnim? Svasta, i to je dovoljan odgovor. Moja preporuka vam stoji u tekstu gore, pa ko voli neka izvoli.

ja recimo znam da u crnoj gori zalfija iliti kadulja kako ga oni kazu,ne medi zadnjih nekoliko godina, ali se svejedno svake godine na sajmu meda na tasmajdanu upravo taj med prodaje sto bi rekli kao alva. Mene je kao pcelara prevario kolega pcelar. Radio sam mu neke kosnice i umesto novca sam uzeo med po dogovoru, i znate sta se desilo? prokisao je za mesec dana! ako je covek pokvaren ne mozete biti sigurni

Da, svega i svacega ima. Nesavesni pcelari i trgovci stavljaju vinobran u cvetni (suncokretov) med, on onda izbledi, postane zelenkasto zut i onda ga prodaju kao bagremov. Zatim ga boje, naravno uprzenim (spinovanim) medom, pa ga imate raznoraznih nijansi a prodaje se kao sumski itd, itd... Da ne govorimo o grejanju na 200 stepeni, kako bi se sto kasnije "usecerio". No, kao sto sam vec rekao, tek kada potrosaci budu shvatili da je za njih najbolje da kupuju iskljucivo ukristalisan med, jedan deo obmana ce prestati da se desava a dotle...
Koliko vidim SPOS (Savez pcelarskih organizacija Srbije) je zapoceo niz akcija na edukaciji stanovnistva, pa cemo videti efekte.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 704 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 4 sakrivenih i 671 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Andrija357, Atomski čoban, babaroga, bigfoot, Boris BM, cenejac111, djboj, Djokislav, DragoslavS, grenadir, HrcAk47, janbo, JOntra, ladro, laki_bb, Lazarus, Lord Nem, mrav pesadinac, pein, Pikac-47, Srle993, tomigun, Vlajman1957, yufighter, zillbg, |_MeD_|, 125, 79693