Život pčela

42

Život pčela

Evo napokon saopstenja SPOS-a vezano za otrove, ali sve to na zalost tesko da ce nama pomoci...


Postovanje!Saljem vam jednu lepu vest.

U Nemackoj je 15. maja zabranjena upotreba imidakloprida i jos nekoliko njemu slicnih preparata koji truju pcele. To je dobar znak za nas. Slicno se najavljuje u Italiji i Sloveniji.

Vec sam kontaktirao direktora Uprave za zastitu bilja Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije i preneo mu tu informaciju (koju i vama u celosti saljem). Obecao je zakazivanje sireg sastanka tokom leta na kome ce se razmotriti novonastala situacija. Po svemu sudeci, na dobrom smo putu da zabranimo ovaj preparat i kod nas. Niko se nije nadao da ce nam u tome najvise pomoci upravo zemlja odakle je preparat i potekao: Nemacka!U prilogu vam je i poslednji izvestaj o radu SPOS-a.Dr med. Rodoljub Zivadinovic

Predsednik SPOS-a

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST BVL
(www.bvl.bund.de/cln_027/nn_495478/DE/08__PresseInfothek/01__InfosFuerPresse/01__PI__und__HGI/PSM/2008/PIZulassungRuhen.html__nnn=true)
S obzirom da su nedavne kalkulacije u okviru procedure za dobijanje odobrenja za upotrebu, dovele do nekih novih saznanja, nemački Savezni biro za zaštitu potrošača i bezbednost hrane (BVL - Das Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit) je 15. maja 2008. godine naredio suspenziju odobrenja sa trenutnim stupanjem na snagu u skladu sa delom 80, tačka 2, rečenica 1 br. 4 VwGO za sledeće proizvode za tretiranje semena:
- Antarc, BVL registracioni broj 4674-00
- Chinook, BVL registracioni broj 4672-00
- Cruiser 350 FS, BVL registracioni broj 4914-00
- Cruiser OSR, BVL registracioni broj 4922-00

- Elado, BVL registracioni broj 5849-00
- Faibel, BVL registracioni broj 4704-00
- Mesurol liquid, BVL registracioni broj 3599-00
- Poncho, BVL registracioni broj 5272-00

Ova odluka je donesena nakon iscrpnih ispitivanja postojećih činjenica u pogledu štete koja se nanosi medonosnim pčelama u jugozapadnim regionima Nemačke. Za BVL je bilo neophodno da se ispita da li postoji veza između zabeleženog trovanja pčela i sejanja semena koje se tretiralo određenim proizvodima za zaštitu bilja.
Ovo ispitivanje je otkrilo da sejanje semena, koje je tretirano insekticidom, uz pomoć pneumatske opreme za to napravljene, dovodi do veće izloženosti pčela nego što se to tokom procesa dobijanja odobrenja u početku pretpostavljalo.
Nove procene rizika, koje su pokrenute zbog štete koja se nanosi pčelama i koje uzimaju u obzir datu povećanu izloženost, dovode do zaključka da se usled ovakve izloženosti ne može isključiti izazivanje negativnih posledica na pčele. U tom smislu, iznova će se ispititati i bezbednost korisnika u procesu setve.
Zbog ovih novih saznanja, a u cilju izbegavanja daljih šteta za pčele i da bi se konačno razjasnila veza i mogući dalji uticaj na životnu sredinu, kao meru predostrožnosti, do daljeg nalažemo suspenziju registracije.
Odmah smo obavestili i regionalne agencije odgovorne za savetovanje o korišćenju proizvoda za zaštitu bilja da bi one blagovremeno obavestile i potrošače.
Suspenzijom licence zabranjuje se uvoz, marketing i svaka dalja primena navedenih proizvoda za zaštitu bilja.
Isto se odnosi i na Deo 16, tačka 2 PflSchG za proizvode za zaštitu bilja za koje je, u skladu sa bilo kojim od gore navedenih odobrenja, izdat i sertifikat za transport.

BVL, 16. maj 2008.

Гоуст,све је то лепо али семена су у продаји људи су већ засејали,не дај боже да буде већег тровања,шта онда?
За похвалу је што је уопште било ко реаговао,али мислим да је лето касно.

kako da se razroje VESTACKI da tako nazovem????Znaci da ne pobegnu u prirodu vec da se preduhitri to rojenje??????

Samo Vas gledam i citam. Hvala sto postojite

jockyy1 ::kako da se razroje VESTACKI da tako nazovem????Znaci da ne pobegnu u prirodu vec da se preduhitri to rojenje??????

Vrlo jednostavno. Vec sam opisao kako se prave rojevi uz pomoc pregradnih dasaka. To isto se moze primeniti i u slucaju kada dodje do nagona za rojenje, ili to mozes da uradis sa zasebnim kosnicama, odluka je na tebi:

Evo kako to mozes da uradis:

1. Pronadji staru maticu i privremeno je stavi zajedno sa ramom u poseban sanduk (nukleus ili tako nesto slicno).

2. Prebroj koliko ramova sa leglom imas u kosnici da bi mogao da rasporedis leglo i novom i starom drustvu. Evo primera kako to mozes da podelis:
- u staru kosnicu ostavis sve ramove koji su u vecini sa otvorenim leglom i jajima,
- u novu kosnicu preneses sve ramove koji su u vecini sa zatvorenim leglom i u tu novu kosnicu natreses pcela sa jos dva rama iz starog roja.

3. Povedes racuna da u novu kosnicu preneses i ram sa dva najbolja (najlepsa, imas sliku gore kako izgledaju) maticnjaka, a ostale pokidas.

4. U staru kosnicu vratis maticu sa onim ramom koji si bio privremeno sklonio, strogo vodeci racuna da ne ostane ni jedan maticnjak ni na jednom ramu u staroj kosnici. Zatim tu staru kosnicu popunis sa praznim plodisnim ili idealno napravljenim zutim sacem, ili osnovama ako ima pase. Sto se tice osnova, nemoj preterivati, stavi jednu, maksimalno dve. Ovim potezom si dovoljno "osakatio" staro drustvo oduzevsi mu vecinu pcela koje nisu izletale u prirodu i dao si mu vise nego dovoljno prostora za rad.

5. Iz novog drustva i nema sta da se izroji jer tu pcele nece jedno 2-3 dana izletati napolje (naravno kada se stare pcele vrate kuci). Pratis njegov razvoj, mozda mu tih prvih nekoliko dana das po jedno 2-3 dl secernog sirupa 1:1 cisto dok pcele ne pocnu da izlaze u prirodu.

Kada se mlada matica izleze, opari i pronese, eto ti novog drustva za sirenje ili prodaju, eto mogucnosti da promenis neku staru maticu, ma vec sta god hoces da uradis.

Najbolji rezultati se postizu ako radis sa pregradnim daskama, jer onda, ako imas kasniju (suncokretovu pasu, mozes da iz novog roja preteras sve izletnice u stari, ali kao sto sam ti rekao, to sam vec objasnio.

Neko ce reci: Zasto tako, moze i ovako ili onako.

Imas i drugih nacina, da npr. maticu prebacis u novi roj, a da starom ostavljas maticnjake, ili da ovamo ili onamo ostavljas drugaciji broj okvira sa leglom. Ovo je jedan od nacina, i jedini koji licno primenjujem i koji me nije do sad nikad izneverio. Odluka je na tebi.

Ako ima pitanja, slobodno...


lazovic zivojin ::Samo Vas gledam i citam. Hvala sto postojite

Hvala tebi na podrsci, stvarno mi je znacila.

Nisam stigao da vestacki razrojim ali je Ona to sama na prirodan nacin uradila. Eto meni novog drustva koje je veom alepo i veoma brojno.
E sad, kako da znam iz kog je drustva taj roj izasao, postoji li lak nacin da ja kao pocetnik saznam, kako bih obratio paznju na ono drustvo za koje znam da ima nagon?
Ukoliko od sada primetim drustvo koje ima nagon sigurno cu odmah primeniti ovaj Vas (goust) nacin jer je sigurno mnogo lakse nego provesti tri sata na sljivi ( danas sam ceo ukocen).
Ziveli.

Pogledaj da negde ispred leta nemas mrtvih matica. Ako ne mozes tako, sacekaj par dana, pa proveri u kojoj kosnici nema jaja.

A ha, hvala puno. Prosle godine sam dobio 3 roja ali bez ideje odakle su izasli. Ustvari znao sam da iz dve kosnice nisu jer nije u njima bilo nikakvih maticnjaka (novih, starih).
Pozz.

Dopuna, 26.05
E a juca sam sve lepo pregledaoi ustanovio odakle je taj novi roj izaso, to je ono drustvo koje ima nagon jer nema mladog legla ali mladog legla nema ni u novom drustvu sto verovatno znaci da je prvenac otisao.
Od njega sam uzeo jedan ram sa finim zatvorenim maticnjacima i preselio u ono slabo drustvo radi zamene matice, medjutim pored polucasovne pretrage nisam uspeo naci postojecu maticu tako da ssam u nadi dda matica nece dirati maticnjake ostavio da vidim sta ce se desiti.
Bagrem jos nije a kad ce neznamo, mada je vidljiv prinos i bez njega.

zdravo gost
ja sam iz makedonije vrlo mlad pcelar, poceo sam so pcelama lani u skoro jesen i jos ni je mi pala zlica u medu Smile
Nabavio sam 5 sandaci sa pcelama, i ono sandace sto je bilo najbolje sa punom pcelama je ulazio u zimu, ostalo mi je bez maticu.
Kad sam primetio to procitao sam na sajtu da moram da unesem leglo zato sto kad sam go otvorio unutra osim pcele, nije imalo nisto.ali u zalud, i posle 5 dena ni je diobio nagon za maticnjacima.Posle sam procitao da istresem i istresio sam pcele na nekoliko metara od mesto gde se nalazilo sandace.prije par dana sam primetio kako da ima maticu ali ona je nosila po dve do tri jaja (trutovsko leglo)ali nisam uspeo jos jednom da je vidim, i zato sam istresio pcele da bi ona umrela.
Posle nabavio sam dva maticnjaka, vmetnuo u sace i jos nisam otvorio sanduk, rekli mi da otvorim za par dana.
zelim tvoj komentar na sve ovo hvala

Dopuna: 28 Maj 2008 21:09

i jos nesto kako dobiti kolicinu propolisa, kako se vadi, kako je postupak.
Ja ti kazem da citam forum strana po strana i puno sam naucio ...ali ima puno za citanje
Smile

Nisam bas siguran da sam razumeo najbolje (mozda bi bolje bilo da si mi pisao na makedoskom), jer, ako sam dobro razumeo prvo si rekao da drustvo nema maticu, a zatim da je ima ali da nosi trutovska jaja, ali pokusacu da ti dam odgovore:

Hoce to da se desi da jako drustvo izadje iz zime bez matice, to nije tako retka pojava. Mogucih razloga za to ima stvarno mnogo, i to je sad u ovom trenutku gotovo sasvim nevazno.

Gotovo da nikad i nisam dodavao trajnom bezmatku leglo da sam sebi proizvede maticu, jer, veruj mi nije uopste ekonomski opravdano. Bolje bi bilo da si bezmatak spojio sa nekim slabijim drustvom i da si tako ojacano drustvo u prvom pogodnom trenutku razrojio vestacki.

Kada se pojavi trajni bezmatak, koji nastaje samo u trenutku kada strada neoplodjena matica, odnosno ona koja jos nije pronela, pcelinja zajednica krece u nagonsku borbu za opstanak, odnosno jedan izvestan broj pcela radilica pocinje da nosi jaja iz kojih se legu trutovi. Takvo drustvo neminovno je osudjeno na propast i najbolje je odmah ga rasformirati ili spojiti sa nekim drustvom koje ima maticu.

Kako ga je najbolje spojiti i izbeci mogucnost da pcele iz bezmatka ubiju maticu iz drusta sa kojim se bezmatak spaja?
- pcele sa ramovima prebaci se u neku prirucnu kosnicu, nastavak ili sl.
- sve preostale pcele istresi iz bezmatne kosnice nekoliko metra od mesta gde je kosnica bila. Kada kazem nekoliko metara, nemas neku strogu liniju, ja na primer ih istresem na zemlju jedno 10 koraka od mesta (licno iskustvo) i zatim praznu kosnicu vratim na svoje mesto, ali bez ijednog jedinog rama (vrlo je vazno da ne ostavljas sace u kosnici).
- zatim sve pcele sa ramova bezmatnog drustva istresi direktno na zemlju, tamo gde si istresao pcele iz sanduka.
- ramove, ako nisu jako osteceni, daj nekom drustvu na ciscenje, ali ih prethodno dobro nakvasi vodom kako bi rashladio zapoceta jaja i larve trutova, koje ce pcele vec u toku tog dana izbaciti. Ramove sa zatvorenim trutovskim leglom trajno izbaci iz upotrebe i pretopi sto pre. Ovo radi brzo, ne cekaj nekoliko dana jer hoce da se desi da se leglo usmrdi, a mogu ti reci da djavolski smrdi. Ako neces da se petljas da topis sace sa trutovskim leglom, uzmi asov i lopatu i zakopaj ga, tako da ne postoji mogucnost da pcele mogu da dopru do njega.
- istresene pcele ce sa zemlje poleteti i doci kuci,a tamo ce ih sacekati prazan sanduk. Ubrzo ce pcele uci u sanduk i tamo se uhvatiti u "bradu". Ako imas, dodaj neoparenu maticu direktno u "bradu", a ako nemas maticu, sacekaj do sutra i te pcele jednostavno spoji sa nekim slabijim drustvom.

Kako spojiti drustvo sa maticom trutusom, za koju si se uverio da je jos u drustvu?
- nadji maticu trutusu i eliminisi je (jednostavno je ubij), jer nikom takva ne treba, a najmanje svojoj zajednici
- nadji neko slabije ili osrednje drustvo i preko njega stavi novinsku hartiju odgovarajuceg formata (mora da prekrije nastavak).
- zatim tu istu novinsku hartiju izbusi pcelarskim nozem na nekoliko mesta i preko nje stavi nastavak sa drustvom u kojem je bila trutusa. Kosnicu zatvori i ne diraj najmanje 24 sata.
- posle 24 sata (a mozes i malo duze da sacekas, mozda i 48 sati, neces pogresiti) otvori kosnicu, izbaci preostali deo novine, izbaci zatvoreno trutovsko sace, a otvoreno zalij vodom i vrati u kosnicu i tu se prica o spajanju zavrsava.

Nemoj da trazis maticu, da je ne bi uznemirio i da je pcele ne bi napale i ubile. Trazenje matice ne radi dok ne prodje jos jedno 4-5 dana.

Ovo ti je procedura kako si trebao da uradis u 2 slucaja, kad je drustvo trajni bezmatak i kada ima trutusu.

Sad da se osvrnemo na tvoj slucaj, tj. dodavanje maticnjaka u bezmatak. Lako moze da se desi da pcele nece da prime ponudjene maticnjake, a to ces videti tako sto ako je matica izasla ziva iz maticnjaka, otvor se nalazi na donjoj strani maticnjaka i otvor je okrugao i vrlo cesto "poklopac" jos visi, kao na konzervi kada bi je okrenuo naopako. Ako postoji otvor iskljucivo sa strane, taj maticnjak su pcele srusile i maticu ubile.
Ako pcele i prime maticnjake, postoji ponovo mogucnost da matica strada, pa cak i da je same pcele radilice ubiju, pogotovo ako su dugo bile bez matice.

Upamti, ako je drustvo postavlo trajni bezmatak, a nemas vec gotovu maticu da mu das, najbolje je da ga spojis sa nekim drustvom koje imam maticu. Ekonomski, po meni je to najisplatljivije. Neko ce kazati: "Kako je isplatljivije, kada gubim celo drustvo?"
Nista ne gubis, vec si izgubio, ali ako spojis, postoji vrlo izvesna sansa da posle spajanja napravis jako novospojeno drustvo iz koga ces dobiti i med i roj.

Sto se tice sakupljanja propolisa, licno ga sakupljam sa ramova i sanduka, tako sto ga nozem struzem. Prilcno dosadan i spor posao, ali moze dosta toga da se nakupi.
Neki pcelar stavljaju zicane mreze, koje pcele polako oblepljuju propolisom, zatim te mreze vade i stave ih u zamrzivac i kada se zaledi, propolis lako puca samo, malo "izlomis" mrezu. Ovo nisam primenjivao na svojim pcelinjacima, tako da bas i nisam najbolji sagovornik za to.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 659 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 7 sakrivenih i 617 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Alibaba1981, Boris90, Cobi026, comi_pfc, dika69, Dorcolac, DPera, FOX, Frunze, gmlale, Kopač, Litostroton, ljuba, marsovac 2, mercedesamg, Mercury, Milan A. Nikolic, milos.cbr, nenaddz, Panonsky, Panter, PEGIN, procesor, punto, Recce, Sr.Stat., stegonosa, Toni, Van, vsn111, vukdra, zhuki8, Zoca, 79693