Život pčela

68

Život pčela

Пре 4-5 дана сам поставио летвице против варое,поставио сам суперстрипс и варозан.
Колико ми се чини заједнице су добро имају меда и има легла од 2-8 рамова,зависи од јачине заједнице.
Камион који се ради још није готов,требао би бити најкасније за месец дана. Ziveli
Шта мислиш гоуст да ли је касно да пребацујем пчеле из приколице у камион око 15 септембра?

Koliko si placao superstrips?

Mislim da jeste kasno krcun-e iz par razloga. Ako ih utovaris u kamion, moras ih seliti najmanje 5 km dalje, pa ih mozda kasnije i vracati kuci, jer tesko ces pogoditi mesto da ponovo uparkiras kamion na mesto prikolice. Drugi razlog je sto prilikom pomeranja kosnica pri utovaru mozes i da ugnjavis neku maticu a to automatski 15 septembra znaci da drustvo brises sa spiska zivih. Po meni, ako nemas preku potrebu da ih dizes na kamion, neka sacekaju prolece.

Хм..Мислио сам деа пребацим само рамове у нове кошнице које су на камиону па да паркирам камион приближно па би се излетнице вратиле,можде не баш свака у своју али отприлике то би било то,али ћу после твог савета размислити.
Суперстрипс сам плаћао по 260дин а исто тако и варозан.Могуће да има негде и јефтиније али ја сам тако нашао и купио.

Ваљда ме овај пут нећете игнорисати. Молим још једном да ми каже, ко има искуства у третирању мрављом киселином, да ли она изазива оштећења на металним деловима рамова и кошнице (жице на рамовима, подњачи, збегу и сл.) Унапред хвала

Zivojine, stvarno te nisam ignorisao, ali nemam gotovo nikakvog iskustva sa stetom po opremu koju pravi mravlja kiselina, pa se zato nisam javljao. Ako neko zna, neka slobodno kaze svoja iskustva...

Lazo.kiselina samo po sebi nagriza sve pred sobom(zato se i prodaje u staklenoj ambalazi)Ali kolicina koja se stavlja po kosnici je neznatna,tim pre sto nema direktnog kontakta vec se tu radi o isparenjima,tako da je ostecenje nikakvo.
Nemoj sada da koristis mravlju kiselinu,jer pri radu sa njom neka matica ce da ti sigurno ugine a ostale ce da prekinu zaleganje,sto sada nikako ne zelis.Pogotovu sto su jos uvek velike vrucine,pa i isparenja veca.M.K je najbolje da koristis na temperatorama do 20-25 C max.dnevna.
Sada im meti super strips(to je blokator feromona larvi i tako se varoa zbuni pa nezna gde da ide) i ostavi 15 dana posle toga stavi apihelt na 20 dana da ih dokrajci .To bi ti bila neka moja ideja.
Super strips je u Nisu 250 din.

Dopuna: 20 Avg 2008 11:25

Септембар 2008 : Топлији и сувљи септембар

Средња минимална температура ваздуха у септембру ће бити изнад или у границама вишегодишњег просека са вредностим у просеку вишим за око 1.1ºС на североистоку до 0.7ºС на југозападу земље у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност септембарске средње минималне температуре ваздуха од 14.3º С. Средња максимална температура ваздуха у септембру биће изнад вишегодишњег просека са вредностима вишим у просеку за 1.5ºС на крајњем северу и западу до 2.1ºС на крајњем југу Србије у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током септембра биће око 25.8º С. Средња количина падавина током септембра биће испод или у границама вишегодишњег просека са вредности нижим за 15 мм на крајњем северу Војводине до око 23 мм у централним и југозападним деловима земље у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња септембaрска количина падавина износиће око 35 мм.

Oктобар 2008 : Наставак суве јесени. Просечно топао и нешто сувљи октобар

Средња минимална температура ваздуха у октобру кретаће се у границама вишегодишњег просека при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 0.6ºС. У Београду и широј околини предвиђа се вредност октобарске средње минималне температуре ваздуха од 9.4º С. Средња максимална температура ваздуха у октобру биће у границама вишегодишњег просека са вредностима вишим за око 0.9ºС на североистоку до 0.6ºС на југозападу земље у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током октобра биће око 18.8º С. Средња количина падавина током октобра ће на западу Србије бити испод вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 15 мм, док ће на југоистоку земље бити у границама вишегодишњег просека са вредностима око 8 мм на нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња октобарска количина падавина износиће око 26 мм.



Новембар 2008 : Јесење кише. Температуре и падавине у границама просечних вредности.


Средња минимална температура ваздуха у новембру кретаће се у границама вишегодишњег просека са вредностима нижим у просеку за око 0.1ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини предвиђа се вредност новембарске средње минималне температуре ваздуха од 3.4º С. Средња максимална температура ваздуха у новембру задржаће се у границама вишегодишњег просека са вредностима нижим у просеку за око 0.3ºС у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током новембра биће око 9.7º С. Средња количина падавина током новембра биће у границама вишегодишњег просека са вредности у просеку вишим за око 14 мм на југозападу до 5 мм на североистоку земље у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини средња новембраска количина падавина износиће око 62 мм

Micotakis ::
..Super strips je u Nisu 250 din...


Mozes li mi samo malo pojasniti? Kazes 250 dinara, da li je to po komadu 250 dinara? Koliko komada ide pokosnici?

Pakovanje super stripsa je 250 din. u pakovanju je 10 trakica-letvica. idu dve po drustvu,znaci 250 dinara za 5 kosnica.Ili 50 din po kosnici.
Primenjuju se na temperaturi ne manjoj od 15 C
Ja ih licno mecem ispod mrezaste podnjace,po uputstvu se mecu izmedju ramova,gde je leglo

Pa šta dobijaš sa time ispod podnjače? Confused ,Pčele njih treba da dodiruju,a ne da se koriste na principu isparenja.

Isparava krcune zato i mora iznad 15 c. Nema logike.kakve veze ima dodirivanje pcela sa blokadom feromona koja ispustaju larve,besmisleno je .Razmisli.To nije za pcele,nego deluje iskljucivo na larve!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1214 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 6 sakrivenih i 1167 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, AC-DC, ajo baba, aleksandarbl, anbeast, Atomski čoban, babaroga, Bobrock1, Bubimir, dejoglina, Denaya, djboj, Dorcolac, dragoljub11987, Duh sa sekirom, frenki1986, Insan, Istman, ivica976, JOntra, Karla, kikisp, Krvava Devetka, kunktator, Lieutenant, Marko Marković, Mi lao shu, Mr. Majevica, novator, opt1, Parker, pein, Pohovani_00, procesor, slonic_tonic, Srle993, suton, Trpe Grozni, Vlajman1957, wizzardone, zillbg