Život pčela

75

Život pčela

e goust aj da go vidam i toa cudo
jas gi pocaduvam so hartija na lopatce so tri kapki amitraz pa go stavam kroz leto i cekam da izgori celata hartija.pa se slucuvat pcelite da go izgasnat pa povtorno paligo i nemozam da istretiram 10 sandaci cela vecer...
pozdrav
Smile

Dopuna: 30 Avg 2008 10:32

i jos nesto dali posle tretiranja so amitraz da tretiram so mravja kiselina?

Dopuna: 30 Avg 2008 10:39

sto mi e mene cudno?
kako moze na primer koga ima ogan od dolna strana, pa voda, pa nema da ima potreba od pritisok,vosokot sam ke se topi i ke sleguva po odvodot.Toa mi e malku cudno zosto pritisok?

nomce ::e goust aj da go vidam i toa cudo
jas gi pocaduvam so hartija na lopatce so tri kapki amitraz pa go stavam kroz leto i cekam da izgori celata hartija.pa se slucuvat pcelite da go izgasnat pa povtorno paligo i nemozam da istretiram 10 sandaci cela vecer...
pozdrav
Smile





Evo cuda nomce. Proizvodjac je Svetomir Dimic a cena je 56 evra, u stvari 4.200,00 dinara.

Dopuna: 30 Avg 2008 10:32

nomce :: i jos nesto dali posle tretiranja so amitraz da tretiram so mravja kiselina?

Po meni uvek treba raditi sa najmanje 2 razlicite materije, tako da mozes da ubacis i mravlju kiselinu
Dopuna: 30 Avg 2008 10:39

nomce ::sto mi e mene cudno?
kako moze na primer koga ima ogan od dolna strana, pa voda, pa nema da ima potreba od pritisok,vosokot sam ke se topi i ke sleguva po odvodot.Toa mi e malku cudno zosto pritisok?


Nema potrebe za pritiskom vodene pare, para sluzi samo za zagrevanje voska. Ona stalno izlazi napolje zajedno sa iscedjenim voskom.
Kada topis bez pritiska prese slozices se sa mnom da iz crnog saca ne moze da izadje sav vosak. Uvek ce se negde zadrzati izmedju ljuspica kokona, ili ce se zavlaciti unutar istih tih cautica itd... Ovako, sve izlazi napolje garant, a to u stvari i jeste cilj, da se ne baci nista.


Jos nesto, malopre sam izmerio velicine okaca na korpi. One iznose svega 4 milimetra.

kod mene ipak ostane jako mala količina voska koji nije istopljen,ali mislim da je to možda oko 5% od ukupne količine što je ekstra u odnosu na ranije topljenje,kada ne samo što je jako puno ostajalo već je i posao bio mnogo veći.

goust ::...,polako pritezati presu preko rukohvata sve dotle dok se ne iscedi sve sto cediti vredi...

Samo potvrdjujemo jedan drugog. Taj ostatak, kako ti kazes, od 5% prosto ekonomski vise nije isplativ, gledajuci koliko vremena treba jos da se topi i koliko ogreva ce se potrositi za mozda 20-30 grama po topioniku.

Ma da,ja obično nakupim veću količinu ramova tj saća i onda radim.Meni je potrebno oko 35min da istopim nekih 10'tak ramova.prva tura mi je najsporija jer mi još voda nije skroz zagrejana,a posle prve ture moram opet da dospem vode ali ide brže jer već ima unutar topionika vrele vode,pa i tu što dodam brzo se zagreje,inače moram da sipam i iz razloga da mi grejač ne bi pregoreo.

Ja mitakom dimim nastavljače tako što stavljam zapaljen listić preko mrežasto dela hranilice, preko toga komad lima da se ne zapali novina ispod tkrova. U slučaju da su košnice gde tako ne može ili poput pološke imam električnu dimilicu sa kljunom oko 30 cm. koji ubacim u košnicu a imam uvek uvid kako listić sagoreva jer ga vidim a propeler ubacuje dim u košnicu. Moguće je da je isti proizvođač koji radi i prikazani top.Čak i ne palim svaki listić pojedinačno već novi ubacujem pri kraju sagorevanja prethodnog tako da se sagorevanje nastavlja. Za desetak minuta može da se nadimi po 50 košnica.

Da li iko zna kako da napravim propolis kapi ali bez upotrebe alkohola(za malu djecu)?

Priprema propolisa sa mlekom:

"1 litar mleka se zagreva u emajliranoj posudi do kljucanja, a zatim se doda 5 do 10 grama isitnjenog propolisa, drzi se jos 10 minuta na tihoj vatri i povremeno mesa drvenom kasikom, potom se ostavi da se ohladi, sa povrsine uklone isplivale cestice voska, procedi kroz gazu i sipa u flasice. Ovako spremljen lek je mrke boje i gorkog ukusa. Moze se cuvati dosta dugo, jer nije podlozan kvarenju ."

Izvor: Knjiga Bogomira Mihajlovica "Lecenje pcelinjim proizvodima"

Ja licno ovaj lek nisam nikad pravio.

Ne znam u cemu je problem da se detetu da alkoholna tinktura propolisa (4-5 kapi)? Mozda nam za ovo savet da neko cija je ovo struka? Lekar?



A evo malo i o manama ovog alata. Posle nekoliko upotreba konstatovao sam sledece:

1. desava se da prilikom ubrizgavanja dima u kosnice dolazi do toga da jedan odredjen broj pcela strada usled visoke temperatre dima,

2. po mom misljenju top bi bilo pametnije koristiti u jutarnjim satima, a evo i zasto:
- usled velike kolicine dima prilican broj pcela izleti iz kosnice i strada u travi do jutra
- takodje se desava da pcele koje izlete napolje krenu ka obliznjoj ulicnoj rasveti, ako je ima ili nekoj sijalici u blizini i one takodje stradaju (slucaj sa mojim pcelinjacima)

3. emulzija (mitak>voda>parafinsko ulje) se cesce mora promuckati u rezervoaru, jer se komponente izdvajaju jedna od druge.

predhodno imas napisano kapki propolis.kako da gi napravam onie sto se prodavaat vo apteka.
imam edno rojce sto go nabaviv od eden moj prijatel.Ko ke go otvoram nego nemozam da rabotam vrz nego.Toa e mnogu budalo,pcelite se premnogu losi,kasaat nervozni se ,sto e rabotava.Gi tretiram kako i site ostanati ama genot e gen,mnogu losi se.

dali moze da gi farbam sandacite na lice mesto so farba, na primer navecer.sto moze da se sluci.So mrsna boja.
pozdrav

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1165 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 3 sakrivenih i 1122 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: babaroga, bojankrstc, bolenbgd, Boris90, DonRumataEstorski, dragoljub11987, dushan, Excalibur13, FileFinder, FOX, Goran 0000, hyla, ivan1973, Karla, kolle.the.kid, laganini123, laurusri, Leonov, Lieutenant, Lošmi, milenko crazy north, nextyamb, ninareflex, NoOneEver Dreams, Ripanjac, Romibrat, S-lash, simazr, Simon simonović, Sirius, Srle993, stegonosa, StepskiVuk, tomigun, Tores, Trpe Grozni, Valter071, W123, |_MeD_|, šumar bk2