Život pčela

78

Život pčela

Koja je to firma?Da li je vosak dezinfikovan "autoklavom" i kakva iskustva imate vi sa tim satnim osnovama?
Ovo pitam zato što bi i ja imao nekih 30-40 kg.
Moja iskustva sa osnovama nabavljenim kod karoljija nisu baš najbolja, jer mi se čini da ima u njima puno parafina.
Ovo mi je izuzetno zanimljiva tema oko satnih osnova, jer koliko god se trudili da imamo zdrave pčele, uvek postoji mogućnost da nabavim satne osnove sumnjivog kvaliteta tako da treba biti oprezan.

krcun kada se bavis profesionalno to je tocno,ali kada se bavis radi hobi ja nevidim kakvo je sace i tako dalje,znaci vo pravo si treba da ima deklaracija, ama da bide i so zakon zastiteno pcelarstvoto kako sto e kaj vas. U makedonii uopste nepostoji takva rabota, da mozes da tuzis il da se obzalis nekome, duri i svi antibiotici za pceli ili uopste za pcele bilo sta sve se prodajena crno od pod tezga.strasno.Pa kada mi nemamo osnovne uslove za pcelarenje, nemozemo da detalizirame kakvo bilo sace odakle je i tako dalje........

nomce ::krcun kada se bavis profesionalno to je tocno,ali kada se bavis radi hobi ja nevidim kakvo je sace i tako dalje,znaci vo pravo si treba da ima deklaracija, ama da bide i so zakon zastiteno pcelarstvoto kako sto e kaj vas. U makedonii uopste nepostoji takva rabota, da mozes da tuzis il da se obzalis nekome, duri i svi antibiotici za pceli ili uopste za pcele bilo sta sve se prodajena crno od pod tezga.strasno.Pa kada mi nemamo osnovne uslove za pcelarenje, nemozemo da detalizirame kakvo bilo sace odakle je i tako dalje........
Nije baš ni kod nas sjajna situacija što se toga tiče, i ovde ima jako puno stvari koje bi trebalo ispraviti.Čini mi se da jako puno ljudi zanemaruje satne osnove i nije ih briga kakve su, a to je osnov svega, odatle sve polazi.Imao sam situaciju kada mi se ram jednostavno istopio pod pritiskom meda i od toplote, e sad zamislite da tako nešto može da se desi u prirodnom staništu pčela Confused , nema šanse!
Bilo bi dobro da se urade analize kvaliteta osnova i da se prezentuju javnosti.

Peđa distribuira vosak Zlatne pčele iz Rače. Znači ,to bi bilo u redu. Njegova zarada je presovanje voska i otkup droždine. Ja vosak ne topim sem u slučaju kada moram da ga moljac ne uništi. To radim u sokovniku. U tom slučaju ne dobijem ništa a trošim plin i vreme. Menjam ram voska za tablu uz plaćanje po kg. presovanja kao i svuda a dođe mi kući , prethodno najavi i sam poseče vosak.

Ja u plodistu na jednom delu kosnica eksperimentalno nisam stavljao satne osnove.Ram sam podelio na tri dela sa dve poprecne letvice,i mogu vam reci da izgleda sjajno,i nisam primetio da ga izgradjuju duze od onih sa osnovom.Tako da sam ja definitivno odlucio da ne mecem osnove u plodiste.Stavljam ih samo u mediste jar mi je mediste LR nastavak,dok su mi 2 farara plodiste.


Dopuna: 10 Sep 2008 17:09

Gouste ovo je cuvena MICOTAKIS kosnica



Vrlo zanimljiva ideja, mogu ti reci. Ideja o kojoj se izgleda da razmisljati (mislim na ram). Negde smo vec pisali o ovom pregradjivanju ramova, ali cini mi se da sad imamo informacije iz prve ruke. Mozes li mi reci koliko si ramova uspeo da uradis na ovaj nacin po jednom sanduku, tj koliko su pcele izgradile saca?

Sto se kosnice tice, tu bih imao citav niz pitanja, ali malo sam u frci. Veceras cu...

Ovakve ramove sam kasno stavio negde oko 10 avgusta po 2 u 4 drustva i svi su izgradjeni,sto je interesantno,a tako i pise u literaturi,matica ih je odmah zalegla,izbegava da zaleze one sa osnovom kada ima prirodno sace

Micotakis ::Ovakve ramove sam kasno stavio negde oko 10 avgusta po 2 u 4 drustva i svi su izgradjeni,sto je interesantno,a tako i pise u literaturi,matica ih je odmah zalegla,izbegava da zaleze one sa osnovom kada ima prirodno sace

E lepo cete me naterati da probam ovo da uradim na prolece Laughing

Gouste ja sam pocetnik,ali sam pre nego sto sam poceo procitao skoro sve,jedno vreme sam se zapalio za eko voja kosnice...ali sam odustao iz prakticnih razloga.Pokusao sam da logicki razmisljam i uskladim dobro i prakticno,sto i nije jednostavno.
Ukrstanje mi je logicno i sam ces po slici videti da pcela sa bilo kojeg rama moze da predje na bilo koji ram jednim potezom a takodje i matica. i logicno ventilacija je bolja jer se preplicu ramovi i napokon zimuje u toplijim nastavcima,sve je to Voja konstatovao i meni se ucinilo OK.i to sam primenio.Nije mi bilo ubedljiv njegov "pravilan precnik" nastavaka
po to nisam ni uradio, mnogi su konstatovali da je pceli lakse da ima manji ram...otuda i moja odluka da uzmem farar,a lr mediste je doslo iz prakticnih razloga.
U onom nastavku sto je ukrsten staje mi (popreko znaci) 12 rama i oni su kraci, Moje definitivno zapazanje je to da su prvo uradile te krace nastavke pa tek onda standardne.I zapazanje sa ovim ramom sa dodatim letvicama je vec receno.Ti ramovi su tako dobro uradjeni da sam ja ubedjen da i prilikom vrcanja nema sanse da se polomi sace.
Ja sam ih sada uzimio tako sto sam im dodao takodje farar nastavak na podnjacu i ceo taj nastavak je sa ramovima na kojima sam dokucao letvice,tako da ce on i ostati u plodistu a onaj gornji cu kada napune medom da skinem i takodje prepravim...Tako da i ja mogu da tvdim da su bolji plici i ja dodajem uzi ramovi.
Sa ovakvom kombinacijom jeste malo komplikovano zato sto su svi ramovi drugaciji,( ali se dobija to da nema osnova,bolja cirkulacija vazduha , bolja pokretljivost pcela i bolje zimovanje)ali i nije ako imate u rezervi jedno 10 ramova i resen problem.to vazi za plodiste,mediste i nije bitno bilo sta da se ima ...
Ja sam se odluco za LR jer osnove za lr mogu da nadjem dok za farara ne mogu tako lako,veca je zapremina pa nema bojazni ako zakasnim sa skidanjem medista ili dodavanjem itd.Satne osnove takodje stavljam iz cisto prakticnih i komercijalnih razloga.Bolje je i za mediste farar alii.

Vidi, bez obzira sto si pocetnik, licno ti odajem priznanje na hrabrosti da se upucujes u eksperimente. Ne kazem da ti je to najpametnija stvar u zivotu, ali da imas smelosti, imas. Bez obzira na moje dugogodisnje iskustvo, uvek volim da ljude saslusam a pogotovo u onom tehnickom delu pcelarstva, poput primena novih detalja i novih alata, makar koliki pocetnici bili. Retko se opredeljujem da neke stvari primenim, ali zaista mi se dopada ova prica o pregradjenim okvirima, i probacu je dogodine, sigurno. Najvise me je podstakla na razmisljanje izjava da su matice "pobegle" sa osnova i odmah se uputile na prirodno sace. Okviri gradjevnjaci su se oduvek upotrebljavali, isprva za dobijanje voska, a kasnije za biolosku eliminaciju varoe u kosnicama, ali zaista nisam cuo iz prve ruke iskustvo sa gradnjom radilickih ramova gradjevnjaka.

Sto se kosnice u celini gledano, tu se ne bih 100% slozio sa tobom, jer nisam pristalica price o stvaranju toplote u kosnicama. Pcelama zima i hladnoca ne mogu nesto narocito da naskode, jer kao sto sam vec rekao u nekom postu ovde, prvo i najranije leglo u mojim kosnicama se nalazi u donjem nastavku i to bas iza samog leta.
Zatim kazes da nastavak LR koji ti je u stvari medisni, ujesen stavljas na pod. Da li to znaci da ti je leglo u fararovim nastavcima i to iznad LR nastavka? Dalje, sta mi se ne svidja (a to je situacija i kod mene, znaci moje licno iskustvo) je to sto na pcelinjaku imas 2 standarda ramova: LR i FM(icotakis Smile ). Samim tim imas i problem oko manipulacije sa okvirima, ne neki narocit, ali ipak problem. Sto rece zarkodj Laslo Karolji iz Beceja radi po porudzbini dimenzije, jer je njemu u sustini svejedno na koje mere ce izlivene osnove seci zato sto mu je masina automatizovana. Bio sam vise puta u njegovoj kuci i imao sam priliku da vidim kako sve to izgleda. Sto se tice kvaliteta njegovih osnova tice, situacija je ovakva: Ne znam koliko parafina ubacuje u osnove ali znam da ih pcele rado primaju i grade. Mozda bi trebali a pokrenemo siru akciju kontrole izrade osnova... ali svakako ti preporucujem njega.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1099 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 7 sakrivenih i 1061 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Asparagus, cvrle312, danilopu, dijica, Dorcolac, Frunze, Georgius, hyla, ikan, ivan1973, janbo, Kriglord, KUZMAR, Lieutenant, ljuba, lord sir giga, mercedesamg, milos.cbr, milutin134, Misirac, nebidrag, nuke92, pein, raptorsi, sevenino, taz1cl, Trpe Grozni, Vatreni Zmaj, wolf431, yrraf