Život pčela

87

Život pčela

[quote="goust"]Tesko prijatelju da moze da se uradio nesto kvalitetno bez masina. Bez diht masine nikad neces moci da dasku dovedes na idealnih 20mm.

Nisam, nazalost, jos uvek pcelar. Tacnije, nemam ni status pcelarskog pocetnika. Nalazim se u fazi studiozne teorijske pripreme.

U literaturi sam nailazio na razlicite navode potrebne debljine daske za kosnicu, kako ste Vi naveli 20mm, kod gospodina Veroljuba Umeljica u radionickim crtezima je navedena debljina 32mm, ruski autori navode debljinu 40mm i vise, ..., itd. Gde je "zlatna" sredina za nase uslove? Proucavao sam i termodinamicke karakteristike drveta kao izolacionog materijala, naravno sto je debljina veca to je izolacioni koeficijenat bolji ali i kosnica je teza, samim tim manipulacija slozenija.
Na osnovu cega je odredjen optimum debljine materijala?

S postovanjem
Mario

@ marior

Zanimljiva je tvoja polazisna tacka sa koje zelis da krenes u pcelarenje. Nisam nikad tako daleko odlazio u razmisljanja tipa "Zasto ovo, a ne ono?", ja sam osoba koja se ne bavi naucnim radom, niti imam te pretenzije, prosto ja sam prakticar koji puno stvari ne proverava, nego koristi iskustva drugih. U literaturi sam uvek nailazio na podatak o kosnici koji govori da su zidovi debeli 20 milimetara, a takodje i u praksi se ta debljina daske redovno koristi.
Postujem u svakom slucaju navode po kojima je uvazeni gospodin Umeljic rekao da su zidovi kosnice 32 mm i apsolutno ne zelim da ulazim u taj vid polemike, ali... U Srbiji, ili bar onim delovima Srbije gde sam odlazio i odakle sam narucivao kosnice (jer naprosto mi je dozlogrdilo da ih pravim sam) vidjao sam samo kosnice (LR) ciji su zidovi 20mm.
Odavno sam negde procitao da su rusi ispitivali gde je granica izmrzavanja pcela u klubetu i ukoliko se dobro secam to je bila temperatura od -40 stepeni Celzijusovih. E sad zamisli koja temperatura treba da je van kosnice da bi unutar kosnice (klubeta) doslo do -40 i uginuca drustva. Mozda -50? Slozices se da kod nas ovakvih ekstrema nema ni na najvecim planinskim visinama.

Po mom skromnom misljenju, do debljine zidova od 20 milimetara se doslo dugogodisnjim ispitivanjima na zivot pcelinjih zajednica a verovatno u kombinaciji sa ekonomskom isplativoscu, kao i primenom kojekakvih standardizacija. Mislim da je upravo ta debljina sasvim optimalna za normalan razvoj pcelinjih zajednica u sva 4 godisnja doba.

Kosnice poloske na primer, pogotovo one malo starije proizvodnje su bile poprilicno debele, iz cak 2 reda dasaka izmedju kojih se nalazio izolacioni materijal od papira su preteske za transport. One imaju pogodnost u odnosu na nastavljace, jer su izjedna sastavljane ali nije se pokazalo da pcele samo u toj kosnici dobro zimuju. Iz svog iskustva ti govorim da pcele sasvim dobro zimuju i u kosnicama ciji su zidovi svega 20mm.

Da rezimiramo, sasvim si u pravu kada kazes da je pcelama sto deblja daska sve pogodnija za zivot, ali uzevsi u obzir stvari koje sam vec rekao, 20mm je ono sto moze da zadovolji i njih i nas.

Prvo, zelim da se zahvalim na brzom i otvorenom odgovoru.

Najverovatnije da je mom razmisljanju kumovala i moja profesionalna
deformacija.
Naravno da su izuzetno pozeljna otvorena i ziva iskustava drugih, osobito potkrepljena praksom imaju izuzetnu vrednost.

Trenutno imam sakupljenih oko 6GB materijala vezano za tehnike i tehnologije pcelarenja, knjga, casopisa, strucnih radova od Australije,
Kine, Japana, Evrope pa do Amerike. Manje-vise uspevam da pratim
opste tendencije.

Sto se tice niskih temperatura, svake godine imam zimu koja je od -25C pa do -45C, a pamtim da je osamdesetih godina proslog veka, dok sam bio u Sremu, temperatura bila -32C nekoliko dana.

Slozicete se da smo suoceni sa klimatskim promenama i da su nam
leta postala kratka i nestandardno topla. Ono sto prakticni rezultati ispitivanja govore da niske temperature nisu problem nego visoke.
Iz tih razloga je i bilo moje pitanje vezano za standard.

marior ::...Sto se tice niskih temperatura, svake godine imam zimu koja je od -25C pa do -45C, a pamtim da je osamdesetih godina proslog veka, dok sam bio u Sremu, temperatura bila -32C nekoliko dana...

Shocked - 45°C ??? Mogu li znati gde temperature idu tako nisko?

Sto se tice problema sa visokim tempreaturama, da, jesi u pravu, ali se tu opet dovijamo na razne nacine: hladovina, promaja, blizina pojila, pokrivanje kosnica trskom, bojenje u svetlije boje itd.

potpuno se slozim sa goust.Ja cu vi sada raskazem kako pocnav da pcelaram pred edna godina.
delio se kredit u zemjodelstvo i moj tata je uzeo pet roeva ali ni sam imao ni kosnice ni plan niti pak nekada sam pomislio o pcelama, ama bas nikada.to je o meni bilo tabu tema. Uz razgovor so eden postar pcelar doznao sam neki stvari o pcelama koi su bile vrlo interesni, a nisam nikada znao da je pcelarstvo nesto sto nemogu da opisem. Ja po zvanje sam saobracajni inzener so status postdiplomske studie, ekpert po saobracaji pcelarstvo:) hahah salim se..ok
Kazem tata. je si pronasao kosnice za pceli, pa on kaze pa zasto, i on nije ima pojma, a ja kazem pa tata oni ni su goveda pa ce vrzimo da jedu.Smile)
Ajde od taj dan pozajmio sam sandaci, literatura, muabet-pricu sa ostalim pcelarima, a najvise sam steknao znanje od my city zivot pcela blagodarenje na gous.
Ja kazem na svi pcelari koga ke gi procitaat 44 te strani na ovaj blog, nemaat potreba da citaat druga literatura.
Sta sam potoa uradio.
Od tie 5 drustva, na jedno mi se pojavila lazna matica i morao sam da go mesam. Uspehot bese zagarantiran.
Ovaa godina vo makedonija nemase med za sebe a nikako za trgovija, a uspesnite pcelari koga nema med vo prirodata za da ne gi osakatat pcelite pristapuvaat kon nivno roewe.
Roevite mi bea stvarno mnogu jaki, i probav da gi delam.
Kupiv uste pet drustva i od moite i tie sto gi kupiv napraviv 18 kosnici so pcelni sandaci vo koi 3 ili 4 se so italijanski matici, koi rastur napravija, gi otvoriv pred dva dena imaa vo 11 ti mesec uste pililo.
Gi hranev so tecna hrana i sega pristapiv so pogaci, pa ke vidime sto ke bide vo idnina.
Mnogu e ubavo custvoto koga na rabota mi dojde nekoj pcelar koj pcelari preku 40 godini, i m i pobara sovet od pcelar koj pcelari edna godina.
Jas nemam vrteno med, neznam kako toa izgleda, pa se nadevam sledna godina da go napravam i toa , a da izvadam i mlec ako bog da.
vrlo interesno! jel!
veliki pozdrav svima.......
(evo moj mali al veliki pcelarnik,jedno dru{tvo e kod kuci, a pcelarnik mi je daleko samo 7 minuti....))))))

Dopuna: 04 Nov 2008 21:18

Idu i nize,
Rusija, Kazahstan

marior ::Idu i nize,
Rusija, Kazahstan


Da, to objasnjava moju nedoumicu. Mozda jesi, u stvari jesi u pravu, ako mislis da treba da ti kosnice imaju deblje zidove od 20mm, a koliko deblje, zaista ne znam.

goust neli pcele nema problem od niske temperature, samo imaju problem dokolku vetar je usmeren u leto kosnice, pa onda se rastura klube ili???

Nedostatak hrane i velika vlaga, pod uslovom da je drustvo zdravo, su najveci uzrocnici zimskog propadanja pcela:

1. Obezbedi dovoljno hrane iznad i oko klubeta,
2. Ocisti pcele od varoe,
3. Ne dozvoli da kosnica prokisnjava ili da bude "hermeticki" zatvorena (mislim na dobru ventilaciju),
4. Spreci uznemiravanje pcela od strane drugih zivotinja (zivina, stoka, detlici...).

U pravu si donekle za vetar, dobro je da pcele budu u zavetrini, ali sam vetar koji duva u leto nece ubiti pcele preko zime.

Da li je u Srbiji dozvoljen uvoz drugog roda pcela, npr. Buckfast?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 976 korisnika na forumu :: 15 registrovanih, 2 sakrivenih i 959 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Battlehammer, brundo65, comi_pfc, Dimitrise93, DonRumataEstorski, dragoljub11987, flash12, Kenanjoz, mikki jons, novator, pein, radionica1, sasa76, slonic_tonic, Srle993