Život pčela

86

Život pčela

jas sakav da te prasam, dali kao sto zamena za amitraz je mitak, dali ima zamena za fumagalin.
Zaradi sto u makedonija je bila susna godina i nemase voopsto med, najgolemite pcelari ne izvrtija voopsto med, morase da im davam sirup vo prvo vreme i sega mora da mu davam pogaci.
Zasto ni si davao fumagalin, meni su rekli da fumagalin stavam vo pogaceprotiv proliv.
Zasto si prestao da dajes pogace?
ja kod moji kosnici na poklopnu dasku, poradi sto je ona lesonit sam otvorio otvor samo malku pomal od hranilicata za tecen sirup.
Znaci imam napravenoposebni hranilici od drvo so zelezna mreza koja se stava na mestoto na hranilicata i vo nea se stava pogaca.ako sakas da vidis bas toa kako izgleda ke ja slikam i ke ti ja pratam da ja vidis.
Puno hvala za receptot za pogaci ...................

Vidi ovako postoje proizvodjacki i trgovacki nazivi. Proizvodjacki naziv je Amitraz, a trgovacki Mitak, Bevetraz itd... Znaci, u pitanju je ista materija a samo su imena razlicita.

Sto se tice proliva, pa imas dosta proizvoda koji se preporucuju: Nozecid, Nozemid, Fumagilin... licno koristim Povidon Jod i to samo kad se nedvosmisleno, veterinarskom analizom pcela, utvrdi da su pcele bolesne od Nozeme. Mozda je primer los, ali ja nikad ne idem jula kod doktora da primim penicilin, kako decembra ne bih imao grip. Ne treba preterivati sa hemijom u prevenciji pcelinjih bolesti. Ubedjen sam da nepotrebna hemija umanjuje odbarmbene sisteme pcela.

Pogace sam prestao da dajem, jer mi se zgadilo pravljenje istih, a nikad nije bilo dovoljno para da ih kupujem gotove. Izuzetno je tesko i naporno ako to rucno radis. Glavni razlog je sto sam se bezbroj puta uverio, dok sam pcelama u toku zime davao pogace da hoce da se desi da se pcele pocnu prazniti creva po sacu. Ja stavljam pogacu a pcele pocinju da kake Smile

Postavi sliku svoje hranilice da je vidimo. Ja sam ovde negde odavno postavio sliku svoj ehranilice.


Sto se tice recepta za pogace, to je pogaca Tip - 0 . Mnogi pcelari u pogace dodaju svehga i svacega, dobrog i loseg (ali u najboljoj nameri) Takvih recepata imas bezbroj, zato sam ti i dao Tip - 0 a ti se kasnije odlucuj sta ces davati.

hvala puno ja sutra cu probati da napravim fotke o svojoj hranilice i cu ti poslati...

Dopuna: 29 Okt 2008 23:26





Dopuna: 29 Okt 2008 23:32

jel vidis ona drvena ramka sa mreze sto se nalazi pored plasticne hranilice za sirup, ta ramka se stava na mesto od plasticnata.
pod plasticnata ramka ima dupka rupa kako vi kazete, koja e izglodana-otsecena malku pomalku od plasticnata hranilica, so sto hranilicata e fiksirana so letvicki.
Se vadi plasticnata hranilica i se stava ovaa hranilica, ovaa drvena hranilica e so isti dimenzii kako plasticnata. vo nea se dodava sekerna pogaca so toa sto treba da vnimavame koga ja redime nesmee da dodira do drvenite letvicki, zatoa sto ako dodira nema da moze da sleguva pogacata nadolu kako sto jadat pcelite.
veliki pozdrav D-r Goust Smile)

Sad mi je sinula ideja ali da se prvo konsultujem.
Imam iste hranilice kao i Nomce, verovatno si (Goust) imao prilike da ih vidis, pa sam mislio da nakon prihranjivanja koje sam zavrsio, sklonim hranilice a da otvor ostane slobodan radi ventilacije. Da li ce to biti dobro jer ce pcele slobodno prolaziti u zbeg ili da postavim neku mrezicu na tom otvoru?

Nomce je dao odlicnu ideju kako da to uradis. Oko hranilice zakujes tanke letvice, tako da kad je uklonis, ostaje pravougaonik od zakovanih letvica. Mozes znaci da napravis mrezicu okovanu letvicama koja upada na nesto gde je bila hranilica i dalje to moze da sluzi kao ventilacija u toku zime.

Ma nista bez vas. napravicu takav okvir sa mrezicom a preko ce doci novine i nadam se mom problemu oko ventilacije ce doci kraj.
Mada i same kosnice koje ja imam su ( cini mi se) veoma loseg kvaliteta jer je proizvodjac na svemu stedeo. Lesonit na zbegu lezi na ramove pa ga pcele izlepe da je muka prilikom otvaranja odlepiti, lim na poklopcu je kratak tako da voda podlizuje i ide niz nastavke, spojevi popustaju i supljine zjape a tek su dve godine stare.
Ali imam topole, od kojih cu bar jednu ispiliti i nameniti za izradu kosnica, samo da se neki stolar smiluje i ponudi neku prihvatljivu cenu za taj posao.

Lesonit na zbegu ili hranilici ufalcujem tako da ispod njega ima minimum pet mm. To majstzori ne rade već te ubeđuju da je to dobro i to se još dobro zalepi da se pokida. ŠTO SE TIČE KROVOVA,PREDLAŽEM TABLE LIMA ŠIRINE OD 120 CM. PA IDEŠ DO KRAJA STRANICA KROVA. proizvođači košnica kupuju lim širine jedan metar i kada ga preseku na pola to ti je samo dva cm. da pada na stranicu krova . Drugačije se ne isplati.Druga varijanta ako imaš poznanika limara pa zamoliš da ti 'proda table lime širine 57-58 cm a onaj ostatak će on lako potrošiti za oluke i slično.

Najbolje je da se nabavat onie tabli koi se koristat vo pecatnica, koi sluzat za serisko proizvodstvo na tekstot od nekoj proizvod i posle nivnata upotreba tie poveke nemozat da se iskoristat i se frlaat vo odpad kako staro zelezo.
Ima dve dimenzii, edna e pomala i edna e pogolema, koja i da ja nabavis ke ti posluzi, no podobro e pogolemata.Toj pleh ja pokriva celata povrsina nad kapakot od lr kosnicite.Mnogu e lesen za manipulacija za oblikovanje, i za fiksiranje i koenje.
Najvazno je da imas nekoj prijatel vo pecatnica i da se zavrsi rabotata, a kostaat okolu 50 den, a trajnosta mu e ogromna.
Vo prvo vreme jas nabaviv pleh koj bese 5 ili 4 mm tenok no mnogu tesko go oblikovav dusata mi izleze od rabota.

Koji su mi najosnovniji alati potrebni za pravljenje kosnica,u stvari da li je moguce sa nekim hobi rucnim alatima (tipa ubodna pila,rucna glodalica i sl.)napraviti kosnicu,bez upotrebe cirkulara?

Tesko prijatelju da moze da se uradio nesto kvalitetno bez masina. Bez diht masine nikad neces moci da dasku dovedes na idealnih 20mm. Ako daska nije prosla kroz diht masinu, tesko ces moci da ispostujes standard, a bez standarda nema dobe kosnice. Tesko da ces neke detalje na kosnicama moci dobro da uradis bez cirkulara. Cak i da to uspes, utrosices toliko vremena da ces brzo odustati, jer nece biti ni iz daleka rentabilno (zamisli da pravis jednu kosnicu 5-6 ili vise dana). Iskren i prijateljski savet, batali se mucenja.

Nepohodni alati za pravljenje kosnica:

1. Dobar cirkular sa vidijum testerom
2. Abrihter i diht masina
3. Glodalo za drvo
4. Stolarske stege
5. Cekic, klesta, lepak i ekseri
6. Makaze za lim

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1075 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 9 sakrivenih i 1015 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., arsa, Ben Roj, brundo65, dankisha, darkangel, Dimitrise93, djboj, Djokislav, Doca, DonRumataEstorski, Dorcolac, dragoljub11987, DragoslavS, Fog of War, Frunze, Georgius, glada, ikan, ivan979, kljift, Krusarac, kunktator, kybonacci, ljuba, lord sir giga, LUDI, Luka Blažević, Marko.anticc, marsovac 2, mercedesamg, milenko crazy north, nebkv, nemkea71, Neretva, Parker, Romibrat, savaskytec, Shinobi, slonic_tonic, Smajser, Srky Boy, Steeeefan, Stoilkovic, tmanda323, uruk, Vatreni Zmaj, VJ, Vlad000, zixmix, zlaya011