Život pčela

82

Život pčela

kolegi vo makedonija ovaa godina, razgovarajki so pcelari koi pcelarat poveke od 40 godini, kazuvaat deka vakva slaba pasna godina dosega ne se slucila, ima pcelari koi tri pati vrcale med minati godini a ovaa uopste.
vakva godina bila koga nato bombardirase na srbija koga pominuvaa avionite nad makedonija, ama i togas imalo med za vrcanje.Ova nebilo dosega ...

pozdrav svima

@qoust

Sta mislis da li je dobro da izvadim po jedan krajnji ram iz nastavka prilikom uzimljavanja? Sta stavljas od utopljavajuceg materijala na poklopac?Kod mene postoji samo jedan otvor od 1x10 cm na zbegu hranilici.U poklopac sam stavio stiropor od 5 cm zbog vrucine i izrezao otvor za hranilicu.

@ isimi

Cim me to pitas, verovatno ti se desavalo da ti se uplesnave krajnji ramovi. Ako sam u pravu, moras da regulises cirkulaciju vazduha unutar kosnice, inace ce pcele imati grdnih muka da izadju na kraj sa viskm vlage. Kada ti je cirkulacija vazduha obezbedjena, onda nemas potrebe da vadis krajnje ramove. Nemoj preterivati sa utopljavanjem. Pcelama hladnoca ne predstavlja velik problem ako su zdrave i imaju dosta hrane. Vlaga ce ih vise unistiti nego hladnoca. Valjda necu zaboraviti da za vikend napravim sematski prikaz cirkulacije vazduha unutar kosnice u zimskom periodu.

goust pred eden den slucajno proveriv edno sandace koe ima mlada matica, i imase pceli, sredno jako bese.pocnav ram po ram da pregledam dali ima dovolno pililo.
Nenajdov voopsto pililo, a za celo vreme poveke od nedela bese ladno mogu i vrnezlivo a jas gi prihranuvam so sirup sekoj drugi dan.dali ima problem ili toa e realno..od denes epotoplo temperaturite se povisoki, a grozjeto n/e e ni sobrano.
pozdrav...

Vrcan med mi je jos uvek u plasticnom buretu iako sam poodavno nabavio tegle. Dosad ga nisam teglirao samo zato sto mi je to jedna od najtezih poslova ( kutlacom, umazane tegle sa spoljne strane itd).
Kakva su vasa iskustva i kako da najlakse punim tegle medom?
Prekjuce sam muljao grozdje a pcelice namirisale pa se sjatile ko u prolece, komsije me pitale da li mi se pcela izrojila. Uzdravlje.

@ nomce

I kod mene ima dosta drustava gde su matice prestale da legu jaja (em kraj sezone, em 'ladno vreme), ali evo vec je malo otoplilo, pa se mozemo nadati da ce biti malo legla. Ako je matica bila oparena i ako je nosila normalno, onda nemoj puno da te brine sto nema legla u sanduku.

@ dejaboss

Jedino resenje ti je



slavina koju ugradis na metalnu kantu ili bure, i onda prespes iz plasticnog bureta i kao gospodin sipas u tegle, bez brljanja i prljanja bilo cega. Ovaj alat ti je trajan i ne treba da zazalis da ga platis. Kosta 3,90 evra ukljucujuci i PDV.

Usput, sutra stizemo oko 10 sati na Tasmajdan, pa ako se neko smisli da dodje...

@qoust

Ma nisam imao priliku da se ramovi plesnive jer mi je ovo prva sezona.
Posto smo na vecoj nadmorskoj visini oscilacija temperature u toku dana moze da bude velika,pa sam te zbog toga pitao oko ramova.Slikacu stanje u kosnici prvom prilikom i nakaciti slike.

U svakom slucaju, bez obzira na nadmorsku visinu, ventilacija mora biti obezbedjena, inace nece biti dobro za pcele. Evo na slici mozes da vidis kako sam ja to regulisao na mojim kosnicama. Crtez nije umetnicko savrsenstvo, ali docarava najbitnije stvari

Da li je neko danas isao na izlozbu na Tas?

Hehehe, bio ja...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1375 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 6 sakrivenih i 1332 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, aleksmajstor, Alibaba1981, Atomski čoban, bladesu, BlekMen, Bobrock1, bojank, bojankrstc, bojanM84, Boris90, ccoogg123, crnogorac, Dannyboy, DeerHunter, Dimitrise93, doktor1964, Dorcolac, dragoljub11987, FileFinder, GenZee, havoc995, ILGromovnik, kuntalo, ljuba, ljubacv, maiden6657, Mihajlo, mile23, milutin134, Seeker, Srle993, Valter071, Zandar, zillbg, zzapNDjuric99, Čivi