Život pčela

70

Život pčela

O ovome smo nomce vec par puta pisali. Nema strogog pravila koliko sirupa treba da sipas kako bi pcele prezimele bez gladovanja. Na primer, ja ostavljam oko 15 kg meda po kosnici i jos sipam (kako kad, zavisno od visine mednih venaca) 8 - 10 litara sirupa svakom drustvu, tako da po nekoj mojoj proceni, nikad ne ulazim u zimu sa manje od 20 kg meda. E sad, i tu preavio nije bas uvek isto, jer ni sva drustva nisu brojcano jednaka.

Гоуст,шта мислиш да ли био ваљало да им се дода по једна погача и за неких 7 дана да им допуним зимницу са по пар литара сирупа.
Иначе се размишљам да ли да изаћем на пострни сунцокрет има га око 170ха,и приликом обиласка запазио сам да на једном цвету има и по 4 пчеле.Не бих очекивао од њега неко врцање већ чисто допуну полена и неки тихи унос. Confused

@ krcun

Mislim da pogaca ne bi nikako trebala sad da se dodaje, jer se sporo trosi, pa postoji realna mogucnost da izazove grabez. Sirup je za ovaj period najbolje resenje, jer ga pcele u toku noci i iznesu iz hranilice i prerade i lageruju u sace.

Sto se tice suncokreta, od njega nema nista. Neka moja "teorija", bazirana na 21 godini iskustva kaze da suncokret medi i daje polen od 1 jula do 1 avgusta, plus - minus koji dan gore dole. Posto si mobilan i ako ti nije predaleko, mozes da pokusas nekoliko dana, pa ces i sam videti da li imas racuna ili ne.

Знам да нема ништа али ће сакупити бар мало више полена него кући.
Шта ти додајеш против ноземе ?

Do prosle godine nisam nikad nista davao i nisam imao problema sa nozemom. U prolece 2007 godine sam po prvi put pozvao veterinarsku inspekciju da mi izvrsi uzorkovanje i analizu i od 100tinak drustava u jednoj je potvrdjeno prisustvo nozeme. Tretirao sam preparatom na bazi kalijum jodida (nozemid, cini mi se) i kada sam uradio ponovo analizu, u tom drustvu je vise nije bilo, ali se pojavila u dva druga. Procitao sam ja tvoje pitanje oko tretmana protiv nozeme, ali, posto nisam jak sagovornik u ovom detalju , zato se nisam ni javljao.
Mislim da ovo analiziranje koje se radi kod nas nije ono pravo, a to potvrdjuju i tekstovi na sajtu SPOS-a, odnosno sva je prilika da je metod utvrdjivanja,ako sam ih dobro razumeo, zastareo ili tako nekako...

Ja sam imao prošle godine baš izražen problem sa nozemom pa bih ove godine nešto da učinim ali ne znam šta?
Da li mi je kasno da početkom septembra tj sledeće nedelje,dopunim zalihu hrane većim porcijama sirupa onim društvima koja su sloaba sa medom?

Ja sam zadovoljan mojim stanjem i kolicinom meda po kosnici ali imam problem sa navalom strsljena,zna li neko nesto bolje od piva i ribe? Poprilicno mi uzvri krv kako ih vidim da hvataju pcele i odnose...Mozda TNT-om da pokusam..

Čini mi se da je ove godine baš izražen problem sa osicama i stršljenima.
Ako nisi uspeo sa pivom i sa ribom,hm..možda da im nađeš "gnezdo" ako je u blizini i da uništiš?

Gde bre brate da nadjem gnezdo,oko mene sve sama suma,pcelinjak mi je pod suvom planinom.:-) razmisljao sam i o plamenobacacu i o artiljeriji....Hvataju se one u zamke sa pivom ali ih ima mnogo,treba mi hektolitar piva,a greota za pivo..

Malo tebi,malo njima.... Ziveli
Moraš biti uporan..

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 363 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 357 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: darios, dekir, opt1, S2M, sasa76