Život pčela

66

Život pčela

Neke stvari me bune i dovode u dilemu,pa da vas pitam:Koji su uslovi da drustvo zazimim na dva LR okvira?Koje su prednosti,hocu li moci s tako zazimljenim drustvima prosiriti svoj skromni"pcelinjak"?,podsjecam,imam dve kosnice.
Molim za brzi odgovor posto se dvoumim,da sta ne bih pogresno uradio.
S vama imam jako dobra iskustva,vjerujem da slusajuci Gousta i ostale mogu uspjeti formirati se kao pcelar.Hvala svima,posebno Goustu koji me je vec jednom spasio svojim savjetom.

Dopuna: 13 Avg 2008 20:23

napomena-Htio bih,ako Bog da,vec na proljece da umnozim pcelinjak sto je vise moguce od dvije postojece kosnice,ako zima prode u redu.

Jbg, da si mi blize pa da pomognem sa jednim rojem na prolece.
Vrlo tesko ce ti prezimiti drustvo na 2 LR okvira. Takva drustvanca uglavnom vec tokom jeseni budu opljackana od jakih zajednica, tako da ako si vec resio da ih ostavis, prvo sto treba je da se ne nadas nicemu, pa tek onda da ih sa sto vise sirupa prihranis, da ih tretiras protiv varoe itd, itd... Pokusaj da tom roju sa strana dodas po jedan ram sa medom.

Moja preporuka: spoji to sa jacim drustvom, bez obzira koliko ti zao bilo.

Sto se tice prolecnog razrojavanja... hm, nadamo se da cemo i na prolece biti ovde na okupu pa cemo se obucavati.

Наравно да ћемо бити ту на пролеће Cool
Гоуст,данас опет иста ситуација,млада матица(селекционисана) друштво на 4 оквира,три легла и опет комплет напусти кошницу.Сада сам више него сигуран да је мали восков мољац у питању јер је већина поклопаца легла као поједена Twisted Evil
Убацио сам "рој" у празну кошницу додао му рам меда и сутра ћу га појачати са два рама легла јер пчела већ има.

Jbmlg, nisam imao sanse da tako nesto vidim, ali si me sad bacio u brige.

Ja sam danas uhvatio jedna roj u blizini svog pcelinjaka. Video sam i neobelezenu maticu (moje su sve obelezene) i tesim se da roj nije moj nego da je odnekud doleteo, ali cu morati ponovo da zavirujem u svoje sanduke.

Danas sam poskidao sve duge nastavke, tako da su mi drustva sad na jednom i po nastavku. Jako je velik pad broja pcela u kosnicama kao i legla (5-6 ramova). Na zalost, malo kasnim sa tretmanom protiv varoe, jer me je poremetio unos kasnijeg suncokretovog nekara (posle drgog vrcanja), a nisam zeleo da mesam med i Mitak. Najverovatnije da cu prekosutra poceti sa dimljenjem, jer sutra imam letimicno da ispregledam jos oko 50 zajednica, cisto da proverim da li su sve matice tu i da li ima svih stadijuma legla, i da eventualno ubacim ako treba matice iz rezerve.

Боље што ниси имао прилике да видиш Very Happy .
Него ниси ми одговорио да ли знаш колики је рок трајања митаку?

Mislim da je 3 godine, ali nisam siguran. Ma odes do najblize poljoprivredne apoteke i dobijes pravi odgovor...

Ако није у року да ли може нешто бити пчелама,нећу третирати него само питам.

Ja ne bih nepotrebno rizikovao... Nije toliko skup da bi trebalo uci u tu neizvesnost.

Да али га нема нигде...

Ma ima ga, ali pod drugim nazivom. Sutra ti javim.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 960 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 7 sakrivenih i 910 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, ajo baba, Apok, arsa, Brana01, celik, CikaKURE, cvrle312, dankisha, Dimitrije Paunovic, DPera, drimer, havoc995, ivan1973, ivica976, janbo, Karla, kolle.the.kid, ladro, MB120mm, mercedesamg, mikrimaus, milenko crazy north, Milometer, Milos ZA, moldway, mrvica78, Nikolaa11, PAGZLY, royst33, sap, ser.hill, slonic_tonic, Srle993, Stoilkovic, suton, Trpe Grozni, tubular, vaso1, VJ, VP6919, zillbg, zixmix