Život pčela

67

Život pčela

Молим да ми неко каже, а има искуства у третирању мрављом киселином, да ли она изазива оштећења на металним деловима рамова и кошнице (жице на рамовима, подњачи, збегу и сл.) Унапред хвала

Ima ga pod nazivom Bevetraz.

goust
sorry,pogrijesio sam u terminologiji,htio sam da pitam kakvi su uslovi da bih zazimio drustva na dva nastavka,ne okvira,malo sam nespretan.Da li bih u prolece bio u prednosti za dalji razvoj i prosirenje nego da ih ostavim na jednom nastavku?Situacija u drustvima po mojoj skromnoj procjeni nije losa ,s hranom sam ih pripremio dovoljno.Sad trenutno ima u svakom od moja dva drustva po cetiri okvira zatv.legla,te po sedam osam ulica pcela.

@ msa


Uzimljavanje na 2 nastavka je uzimljavanje redovnih drustava. Cetiri rama zatvorenog legla govore da su to dobra drustva, kojima treba obezbediti hranu, lekove i mir kako bi bez brige cekao prolece.

Uzimljavanje standardnih drustava moze se vrsiti tako sto ces izvrsiti rotaciju nastavaka, odnosno dizanje legla u gornji nastavak, i to mozes 'ladno sad da uradis, u stvari, sto pre. Drugi nacin je da ostavis sve kako sad stoji i da ne rotiras nista. Tvoja je slobodna volja kako ces to uraditi. Ako se resis da podizes leglo u gornji nastavak, vodi racuna da sto manje cackas i menjas redosled ramova u plodistu, odnosno, kako nadjes dole, tako podigni gore. Eventualno, visak ramova sa medom koje budes spustao u donji mnastavak stavljaj direktno ispod ramova sa leglom, kako bi pcele podigle med gore pre zime, uzimajuci u obzir da one ne trpe med na letu, ubrzo ce ga preneti u gorni nastavak i popuniti praznine. Licno ja sam dok nisam presao da radim sa polunastavkom po drustvu uvek uzimljavao tako sto sam podizao leglo u gornji nastavak. Kolike god da su ti rezerve hrane, u zimu nemoj uci bez dodavanja sirupa u razmeri 1:1 koji ces poceti da dajes u sto vecim kolicinama za sto krace vreme. Znaci, ako si resio da das 10 litara sirupa, gruvaj najmanje litru za vece i to pocev od 1 septembra. Sa tretiranjem protiv varoe zapocni odmah, koliko sutra. Sa tretiranjem protiv nozeme mozes da pocnes kada budes davao sirup (naravno ako si utvrdio da imas nozemozom zarazena drustva). Par dana pre pocetka prihrane iznad hranilica postavi novine (utopljavajuci materijal) i obavezno suzi leta na 3-4 cm kako bi sprecio grabez, i to je to, ako ima nejasnoca, pitaj...


Ja sam danas imao prvu pojavu grabezi na pcelinjaku. Verovato da su ove velike vrucine malo uticale na to. Jedno drustvance na 5 ramova je zbrisano za vrlo kratko vreme. Grabez vecih razmera sam sprecio petrolejom i tako sto sam napadnuti roj sasvim rasformirao, a ostatke meda i ploda sam dao jednom jakom drustvu na cuvanje i negovanje.
Sutra me ceka ceo dan dezurstva na pcelinjaku, jer ocigledno je da ce ova velika vrucima i bespasa "iznenaditi" mnoge pcelare zza nekoliko dana kada se budu pitali sta se desilo sa pcelama. Budite oprezni, i sve otvore koje prele ne cuvaju na kosnicama zatvarajte pod hitno sundjerima i lepljivim trakama.

@ goust
sta cu staviti u te novopostavljene nastavke,okvire sa satnim osnovama ili sa izgradenim sacem?

Satne osnove su zavrsile za ovu godinu. Cak i tamo gde ih vec imas u kosnicama, obavezno ih izvadi i ostavi na neko prohladno mesto, kako bi ih sacuvao bez deformisanja za iducu godinu.
U te novopostavljene nestavke ostavljaj samo sace i to ako imas sace u kom je vec bilo legla, jer nista ne moze da sacuva bolje plodisno sace od moljca kao sto pcele sacuvaju. Ako sam dobro razumeo, ti hoces da pcelama vratis vec oduzeto sace? Ako je tako, onda obavezno plodiste digni u gornji nastavak, a u donji dodaj sace koje zelis da vratis i to tako sto ces neposredno ispod plodista ostaviti sace u kom ima meda (ako ga ima).

zdravo goust

Dali moze da rojam sega ovaj period.Voopsto med ne izvrcav zasto mnogu slabo imase med.imaat samo za niv kolku da jadat, a pcela mnogu imat polno e duri i edna nad druga se.
pozdraviii...

Nomce kasno je za pravljenje rojeva. Bolje ti je da drustva dobro pripremis za zimu negoda ih sad pokidas.

Evo mene posle duže pauze, pa ću redom sa izveštajem:
-Iz 4-5 društva sam izvrcao još malo (40 kg) meda što sa predhodnim vrcanjem (100kg) iznosi 140 što po drustvu(5)daje 27-8kg za mene, a ostavio sam im podosta meda, sto ce uz naknadnu prihranu biti valjda dovoljno.
-izvuko sam iz košnica loše i stare ramove a ostavio im novoizgradjene ( u kojima je već bilo legla) sa po malo meda
-spustio drustva na po jedno lr telo osim kod dva drustva u kojima je sve (med, polen, legla) na gornjem spratu a dole u jednom je samo jedan ram sa leglom a u drugom je totalno prazno. Šta u ovom slučaju uraditi, skinuti prazan sprat ili ih tako zazimiti (ekstremna zima sa puno snega?
-u društvima je trenutno po 3-6 rama sa leglom
-primetan veći unos polena
-ovogodišnja društva dosta dobra (3-5 rama legla i puno pcela) sa malo meda i polena ( biće neophodna bogata prihrana)
-zdravstveno stanje (po meni) dobro.

E sad, u narednih mesec dana planiram ovako:
-tretman protiv varoe, imam superstips i amitraz kapi,ali cime? Prodavac mi reče prvo trake a posle dimljenje, ali meni nije logično da trake budu unutra dok ih prihranjujem.
-prihrana sirupom 1:1 7-8l po društvu uz 3x10kapi nozemicina
-opet pretman protiv varoe.

Valjda je ovako dobro, a?

Ako nisi siguran sta da uradis a nemas koga da pitas, pusti onda neka to pcele urade same (cista preporuka).

Posto kazes da u jednom drustvu nemas u donjem nastavku nista, onda mozes i da ga skines sasvim, mislim taj donji nastavak. Iz onog drugog u kom dole imas jedan ram legla, taj ram ako u gornjem nastavku imas 4-5 ramova legla, mozes da dodas nekom slabijem roju pa da ga malo potpomognes. Ako u gornjem nastavku imas malo pcela i legla, onda taj ram podigni i stavi medju ostale u gornjem nastavku, a iz nastavka izbaci ram sa najmanje meda i naravno bez legla. Posle toga, 'ladno izbaci donji nastavak i iz tog drustva.

Na ostatak tvog teksta nemam primedbi, ne bih ni ja bolje, osim da tretman protiv varoe zapocnes odmah, a da sa prihranom krenes krajem ovog ili najkasnije pocetkom narednog meseca i da tada i zapocnes tretman protiv nozeme. Usput pogledajte obavezno ovo:

http://www.vesti.rs/izvor/Pomor-pcela-Proglasena-elementarna-nepogoda.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 895 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 9 sakrivenih i 841 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, Bobrock1, bojcistv, BSD, bufanje, cavatina, cifra, comi_pfc, deLacy, djboj, draganca, dzoni19, Excalibur13, FOX, Frunze, Georgius, kikisp, Krusarac, libellule_dk, Lubica, maiden6657, MB120mm, Metanoja, Mi lao shu, MIg, MilosKop, milutin134, nebojsag, Petarvu, powSrb, repac, rodoljub, Romibrat, Sirius, stegonosa, TheBeastOfMG, vathra, vladaa012, vladulns, vobo, wizzardone, YugoSlav, zbazin, 125, 1107