Smrt na radnom mestu

Smrt na radnom mestu

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 1180

Smrt na radnom mestu

Dokle ćemo čitati ovakve tekstove po novinama, za samo pet dana izgubljena su dva života.

Da li će i ovo proći kao i sve ostalo u Srbiji "Svako čudo za tri dana".

Šta društvo preduzima da se ovakav gubitak ljudskih života zaustavi?

Citat:Skele opet uzele danak
B. STJELJA, 10.03.2008 18:03:53

SMRT je na gradilištu opet uzela danak. Na skelama na beogradskoj Karaburmi život je ostavio Simo Dinčić (35) i tako se upisao u crnu knjigu, koja od početka ove godine broji još 11 imena. Time je, i pored pojačane kontrole Ministarstva rada i socijalne politike, zabeležen rekord u stradanjima građevinaca.
U prošloj godini su na svojim radnim mestima 43 radnika izgubila život, od kojih 20 na gradilištima, a više od hiljadu ih se dugo oporavljalo od teških povreda. Sezona radova tek predstoji, pa se u ovoj delatnosti s pravom pitaju kakvim će se bilansom završiti.
- Najviše povreda i tragičnih ishoda se beleži u građevinarstvu i kao po nekom pravilu „sitniji“ investitori su i bezobzirniji - kaže Radovan Ristanović, direktor Inspektorata za rad Ministarstva rada i socijalne politike. - Cena kvadrata je veoma visoka i mnogim poslodavcima, osim profita, ništa drugo nije važno, pa tako ni zdravlje radnika. Veće firme
znatno više ulažu u obezbeđivanje gradilišta i svojih zaposlenih, pa su i stradanja na njima ređa.
Krivac za neiskorenjenu crnu statistiku i dalje leži u slaboj primeni Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu iz 2005. Zato su inspektori rada zauzeti tokom cele godine, pa su od prošlog januara pa do ovog trenutka obišli bezmalo 250 gradilišta i prekontrolisali skoro 400 izvođača radova, koji su angažovali više od 2.500 majstora. Isti teren se u fazi izvođenja grubih radova obilazi i po nekoliko puta, jer je tada rizik najveći.
Udarac po džepu poslodavca, jedan je od pokušaja da se predupredi bilo kakva nesreća, pa u slučaju da odgovorno pravno lice nije osiguralo teren i obezbedilo svoje radnike, očekuje ga propisana kazna do milion dinara. Privatni preduzetnik platiće kaznu od 400.000 do 500.000 dinara, a radnik koji je zatečen na poslu bez opreme od 10.000 do 20.000 dinara.
- Problem je što sudije za prekršaje često izriču kazne ispod zakonskog minimuma, a ceo postupak predugo traje. To sve doprinosi neodgovornosti poslodavaca. Drugi problem je što su kazne nedovoljno selektivne i trebalo bi da imaju veći raspon. Nekoj velikoj firmi pola
miliona dinara ništa ne znači dok će neku manje uspešnu zauvek zatvoriti - kaže Ristanović.
On dodaje da bezbednost na radu zahteva sistemski pristup, pa je tako potrebna saradnja tri ključna socijalna partnera - poslodavaca, inspektorata i sindikata.
Kako je prevencija zajednička ideja svih resora koji se bave ovom tematikom, dodatno je usvojen i obavezujući propis o proceni rizika. Svaki poslodavac u Srbiji morao je da dostavi ministarstvu projekat, u kojem nadležne i svoje radnike upoznaje sa svim rizicima posla, pravima i obavezama. Rok za dostavljanje ovog akta istekao je pre pola godine, ali je na adresu ministarstva dokument poslalo svega deset odsto poslodavaca! Zato su inspektori zasukali rukave i krenuli po terenu da traže „zaboravne“ gazde, koji će svoju neažurnost platiti od 800.000 do milion dinara.

NAJČEŠĆI UZROK - NEMAR
NAJVIŠE ljudi, zaključuju u Inspektoratu rada, strada zbog nemara. Rad na neobezbeđenoj visini i na nepropisno montiranim skelama, nekorišćenje propisanih sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu, prvenstveno bez zaštitnog šlema i opasača, odstupanje od propisanog i utvrđenog procesa rada, nepropisan rad sa opremom za rad, neosposobljenost angažovanih... najčešći su razlozi zbog kojih se zaposleni na terenu, povređuju, pa i ginu.

ZAKON
ZAŠTITOM na radu bavi se i Savet za bezbednost i zdravlje na radu, a u najavi je i donošenje uredbe o merama bezbednosti pri izvođenju građevinskih radova, donošenje nacionalne strategije u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kao i uvođenje jedinstvene evidencije o
povredama na radu.

NOVI SAD
OD početka godine na gradilištima u Južnobačkom okrugu zabeležen je samo jedan slučaj povrede radnika (lom ruke), dok je prošle godine sedam radnika teško povređeno.
- Inspektori su stalno na terenu i kontrolišu da li se poslodavci pridržavaju pravila o zaštiti na radu - kaže Ljiljana Stojšić, načelnik Inspekcije za zaštitu na radu.
Prošle godine je u ovom okrugu obavljeno 1.000 nadzora na gradilištima.

NIŠ
NA 467 gradilišta registrovanih u Nišavskom okrugu prošle godine teško je povređeno sedam radnika, kažu u Inspekciji rada.
Tokom godine podneto je 412 rešenja za uklanjanje nedostataka u primeni mera bezbednosti na gradilištima.
- Najviše rešenja je doneto zbog loše bezbednosti sredstava za rad - objašnjava mr Radomir Nikolić, zamenik načelnika Odeljenja inspekcije rada Nišavskog upravnog okruga.

KRAGUJEVAC
TOKOM prošle godine zabeleženo je 30 teže povređenih radnika, a prednjači građevinarstvo. U Inspekciji rada kažu da su predviđene stroge kazne, na primer, ako radnik ne nosi šlem na gradilištu kazna je 20.000 dinara.
Prošle godine sa skele je pao i teško je povređen radnik Spasoje Simić. Takođe, u nedovršenoj zgradi „Milenijum“, koja nije imala ni adekvatnu ogradu, poginuo je jedan srednjoškolac. Postupak za utvrđivanje odgovornosti investitora je u toku.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=4&s.....2008-03-10


Citat:Propeler je samleo
B. B. MIJIĆ, 14.03.2008 19:57:57

RUMA - Prema dosadašnjim nalazima istrage, Ljubica Maksimović (58-) stradala je u četvrtak pošto ju je propeler miksera za spravljanje keksa u Fabrici "Belinka" uvukao unutra i usmrtio. Kraj mašine je bila sama, a dalja istraga treba da utvrdi da li je mašina bila ispravna. Rodbina čeka bilo kakvo saopštenje.
- Najverovatnije da je nesrećna žena stradala tako što ju je propeler miksera za spremanje smese za keks uvukao unutra. Pre nego što se mašina zaustavila ona je već dopola bila u mikseru - kazuje Biljana Đuriđ-Vasiljević, istražni sudija Opštinskog suda u Rumi.
Svi detalji oko tragedije još se ne saopštavaju pošto se čekaju izveštaji policije i inspektora rada. No, zna se da je u vreme tragedije u Fabrici "Belina", vlasništvo Riste Sočevića iz Beograda, radilo osam radnika. Tragedija se desila posle pauze i u tom odeljenju nastradala radnica je bila sama. Tek posle njenih krika za pomoć pritrčali su ostali radnici. No, sve je već bilo kasno.

- Zaista nismo mogli ništa učiniti. Kada smo došli ona više nije davala znake života - priča koleginica sa posla. - Brzo su reagovali i lekari, ali nije bilo pomoći.
Tokom dana u petak pored kovčega nesrećno stradale radnice prolazila je rodbina, prijatelji, kolege sa posla i mnogobrojni Rumljani.

- Majko moja, zar i ti - kukala je kćerka Tanja, aludirajući na to da su nedavno preživeli tragediju kada im je, takođe, tragično stradala druga kćerka. Sada je u kući Partizanska 12c ostao sam otac Ljubiša koji kao da još ne shvata šta ga je snašlo.

- Šta se stvarno dogodilo i kako je stradala moja Ljubica nisam još saznao. Niko mi ništa, zvanično, nije rekao. A, možda to sada više nije ni važno pošto sam je izgubio - više za sebe govori suprug Ljubiša.

DAN DO PENZIJE
- Nije imala sreće - potvrđuje komšija Joso Miškulin.
- Jer, danas je trebalo da preda dokumenta za invalidsku penziju. Eto, umesto u penziju, pod zemlju.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=9&s.....2008-03-15Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 21 Maj 2007
 • Poruke: 3357

Ista je stvar i u CG. Bitno je samo da su poslodavci zadovoljni. Upravo se mijenja i Zakon o radu, gdje će sve biti podređeno poslodavcima. Obrazloženje je "da se neradnici pošalju kućama". Međutim, i po sadašnjem Zakonu , vrlo lako možeš radnika poslti kući. Zakon je sastavljen od 99% obaveza koje treba da ispunjavaju radnici, 0,1% Zakona se odnosi na ograničavanje poslodavca, dok su 0,9% Prelazne i završne odredbe. E kada takvu situaciju prenesete na najteže poslove koje radnici obavljaju, nesreće su neminovne. Trend u svijetu, a i kod nas, da se radnička prava koja su sticana decenijama i vjekovima, sjetimo se 1.maja i Bostonske čajanke, sada smanjuju. Sve što smo nekada imali, polako gubimo. A priča se o razvoju ljudske civilizacije i humanosti. Opet se vraćemo na pred Industrijsko doba, kada je čovjek bio roba, a ne radna snaga.offline
 • Civil Works Team Leader @ IKEA Centres Russia
 • Pridružio: 22 Jun 2005
 • Poruke: 7911
 • Gde živiš: Moskva, Rusija

grbe ::...Trend u svijetu, a i kod nas, da se radnička prava koja su sticana decenijama i vjekovima, sjetimo se 1.maja i Bostonske čajanke, sada smanjuju...

Apsolutno se slazem sa konstatacijom. Reagujem (offtopic) na ovo sto je oznaceno u citatu. Bostonska cajanka je istorijski dogadjaj koji je pokrenuo rat za nezavisnost Sjedinjenih Drzava od Britanske Imperije, nije bio pobuna za prava radnika.

offline
 • grbe 
 • Moderator foruma
 • Pridružio: 21 Maj 2007
 • Poruke: 3357

MoscowBeast ::grbe ::...Trend u svijetu, a i kod nas, da se radnička prava koja su sticana decenijama i vjekovima, sjetimo se 1.maja i Bostonske čajanke, sada smanjuju...

Apsolutno se slazem sa konstatacijom. Reagujem (offtopic) na ovo sto je oznaceno u citatu. Bostonska cajanka je istorijski dogadjaj koji je pokrenuo rat za nezavisnost Sjedinjenih Drzava od Britanske Imperije, nije bio pobuna za prava radnika.
U pravu si. Ne znam iz kojeg mozga sam to iskopao. Sorry Embarassed

offline
 • Pridružio: 29 Mar 2006
 • Poruke: 2215
 • Gde živiš: in the heart of the city

Koliko sam upucena (a nazalost, jesam), firmama je pre nekih sest meseci istekao rok da urade Akt o proceni rizika i da malo porade na bezbednosti i zdravlju na radu. Mi takvi kakvi smo, sve sto drzava uvede smatramo nepotrebnim troskom, pa su se svi uzbunili tek sada kada su krenule inspekcije. Tek sada se pocinje sa onim sto je odavno trebalo da bude uradjeno. Nadam se da ce poslodavci malo ozbiljnije shvatiti ovaj problem, i da ce uraditi taj Akt zbog bezbednosti zaposlenih, a ne samo da bi izbegli kaznu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 682 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 6 sakrivenih i 626 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1567 - dana 15 Jul 2016 20:18

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 2gavrana, Aleksandar Tomić, Apok, BalkanWarHistory, Bojadin Strumski, bounty hunters, celeron, celik, Cigi, cikadeda, Danijel Glavas, darkangel, dekao, djboj, DucicM, dule_pacov, Dusan Medojevic, Faki-Valjevo, Futurama, Jose2, Kaplar, kvcali, Logic005, louderick, MB120mm, MegaVLAdaR, Mercury, miloradmikir, Milos ZA, Miskohd, monomah, nedeljkovici, NEDZAT.PR, npetrovic, Panonsky, powSrb, proka89, Radovan Vinčić, Ray1973, Regrut Boskica, S-lash, SlobaBgd, slonic_tonic, stevo, t84dar, time, vasa.93, vathra, VJ, voja64