Top 300 najvećih i najuspešnijih preduzeća u Srbiji

Top 300 najvećih i najuspešnijih preduzeća u Srbiji

offline
  • Pridružio: 23 Jun 2004
  • Poruke: 3996

Top 300 najvećih i najuspešnijih preduzeća u Srbiji - prvi NIS, slede EPS, "Delta holding" i "U.S.Steel Serbia"

Mereno visinom ostvarenih poslovnih prihoda, najvećih 300 preduzeća Srbije, stvorila su u 2006. godini ukupno 1.900 milijardi dinara, 29% više nego prošle godine.

Prva kompanija na listi, "Naftna industrija Srbije", ostvarila je u 2006. godini poslovni prihod od oko 257,4 milijarde dinara, što je za 2,6% više nego prethodne godine. Ovaj rast je, međutim, znatno skromniji u poređenju sa 2005. godinom, kada je povećanje prihoda iznosilo skoro 30%.

Drugo mesto na listi, već nekoliko godina zaredom, drži "Elektroprivreda Srbije". Poslovni prihodi ove kompanije više nego upola su manji od NIS-ovih i iznoslili su 103,6 milijardi dinara, što je za 13,1% više nego 2005. godine.

Zanimljivo je da su prihodi NIS-a i EPS-a jednaka ukupnim poslovnim prihodima sledećih osam preduzeća na vrhu liste "Ekonomist Media Group" (EMG).

Među prvih pet preduzeća na Top 300 listi unazad tri godine, inače nije bilo značajnijih promena, izuzev manjih prestrojavanja – "Delta holding" zadržao je treću poziciju, dok je "Telekom" četvrto mesto ustupio kompaniji "U.S. Steel Serbia".

U godišnjoj EMG ediciji nalazi se i lista najuspešnijih 20 preduzeća prema rastu poslovnih prihoda, na kojoj je prvo mesto pripalo beogradskom preduzeću "Monus" koje je u 2006. godini ostvarilo rast od oko 307,7%.

Prvi put ove godine analiza i rangiranje 20 najboljih urađeno je i prema dva nova parametra. Prvi je EBITDA – operativni i neoperativni profit pre odbijanja kamate, poreza na prihod i troškova amortizacije, a drugi je EBT, odnosno profit pre oporezivanja.

U ediciji "Top 300" ove godine objavljene su i liste najvećih 10 preduzeća u Vojvodini i centralnoj Srbiji. Najveće vojvođansko preduzeće je NIS, dok je u centralnoj Srbiji najveće poslovne prihode (oko 68,6 milijardi dinara) ostvarila kompanija "U. S. Steel Serbia".

Sektorska analiza obuhvatila je 18 oblasti. Zahvaljujući pre svega NIS-u i EPS-u, kao i trećem najvećem preduzeću iz oblasti energetike – "Srbijagasa" koji je na listi Top 300 zauzeo šesto mesto, ovaj sektor je prema visini poslovnog prihoda daleko ispred svih drugih privrednih grana u Srbiji.

Samo ove tri kompanije ostvarile su 21% poslovnih prihoda i zapošljavaju 16% zaposlenih svih preduzeća koja su se našla među 300 najvećih u srpskoj privredi.

Kao najprofitabilniji sektor među svim privrednim granama, s druge strane, prošle godine bile su telekomunikacije kojima je dodat i PTT, pre svega zahvaljujući prihodima ostvarenim u oblasti mobilne telefonije. Najveće preduzeće u ovom sektoru je "Telekom Srbija".

U sektoru informacionih tehnologija najbolji rezultat, kao i prethodne godine, ostvarila je kompanija "Comtrade Group", čiji je poslovni prihod u 2006. godini iznosio 9,4 milijarde dinara. Najveće preduzeće u sektoru poljoprivrede, sa oko osam milijardi dinara prihoda, je pančevački "Agroživ".

Među najvećim i najuspešnijim privednim granama svakako je i proizvodnja hrane i pića. Prošle godine 60 vodećih preduzeća iz ove oblasti ostvarilo je ukupan prihod od 2,8 milijardi evra, uz ukupan rast od 20% u odnosu na prethodnu godinu. Prvi među njima bio je koncern "Swisslion Takovo" sa 19,6 milijardi dinara prihoda. Među proizvođačima pića prvo mesto zauzela je "Apatinska pivara" sa oko 10 milijardi dinara poslovnog prihoda.

Najveće preduzeće transportnog sektora su "Železnice Srbije". Ovo javno preduzeće, međutim, je i najveći gubitaš koji se našao na listi 300 najvećih preduzeća Srbije. Iako su prošle godine ostvarile poslovni prihod od skoro 250 mil EUR, što je za 11% više nego godinu dana ranije, "Železnice Srbije" zabeležile su i najveći gubitak od oko 80 mil EUR.

U sektoru trgovine na veliko prvo mesto zadržala je kompanija "Delta M", čiji je poslovni prihod dostigao 20 milijardi dinara, dok je u trgovini na malo sam vrh liste pripao preduzeću iz iste grupe – "Delta Maxi", sa 30,5 milijardi dinara ostvarenog prihoda.

Kompanija "Hemofarm" ostvarila je najveći prihod (18,6 milijardi dinara) među farmaceutskim kućama, dok je holding "Velefarm" sa 14,7 milijardi prihoda bio najbolji u sektoru veledrogerija. Pirotski "Tigar Tyres" bio je nabolji u sektoru primenjene hemije (11 milijardi dinara), dok je u hemijskoj industriji prvo mesto zauzela HIP "Petrohemija" iz Pančeva sa oko 28 milijardi dinara poslovnog prihoda.

U sektoru prodaje motornih vozila najbolji rezultat – 6,2 milijarde dinara, imao je "DaimlerChrysler Srbija i Crna Gora". Na listi najvećih proizvođača ostalih mašina i uređaja prvo mesto pripalo je vranjanskoj kompaniji "Alfa-plam", koja je prihodovala tri milijarde dinara, dok je u sektoru prerade osnovnih metala neprikosnoveni lider "U. S. Steel Serbia" sa 68,6 milijardi dinara prihoda.

U sektoru građevinarstva prvu poziciju drži Preduzeće za puteve "Niš", a najveći proizvođač građevinskog materijala je "Lafarge" - Beočinska fabrika cementa, čiji su prihodi dostigli skoro sedam milijardi dinara.

Konačno, među preduzećima u medijskom sektoru, najveće prihode (oko tri milijarde dinara) ostvarila je "Politika Newspapers&Magazines".

E-kapija



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1249 korisnika na forumu :: 53 registrovanih, 6 sakrivenih i 1190 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Acivi, amaterSRB, Andrija357, ArmyBoss, Battlehammer, Bobrock1, Boris90, BRATORIII, crnitrn, Dannyboy, darcaud, darkangel, Denaya, Djole, dragoljub11987, flash12, Georgius, Gosha101980, havoc995, Istman, karevski, Kibice, Kubovac, Levi, Lieutenant, madza, mgolub, mikrimaus, milenko crazy north, Misirac, Mixelotti, Ne doznajem se u oružje, Oscar, ozzy, Parker, pein, prle122, Rakenica, raso7, ruger357, savaskytec, SR-3m, Srki94, Srle993, styg, suton, Vlada1389, voja64, VP6919, wolverined4, YugoSlav, 1107