Porastao Dunav kod Bezdana

Porastao Dunav kod Bezdana

offline
 • SSpin 
 • Saradnik foruma
 • Pridružio: 09 Dec 2004
 • Poruke: 6488
 • Gde živiš: Nis -> ***Durlan City***

Na Vodomernoj stanici "Bezdan" vodostaj Dunava sada je 568 centimetara, što je za 30 centimetara više nego u poslednja 24 časa.

Na toku Dunava od granice sa Madjarskom do Bogojeva od petka 31. marta na snazi su mere redovne odbrane od poplava, koje se proglašavaju kada vodostaj predje pet metara, prenose agencije.

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda vrh vodenog talasa kod Bezdana očekuje se 5. i 6. aprila, kada bi vodostaj mogao biti oko 670 centimetara.

http://www.mtsmondo.com/news/vesti/story.php?vest=12619

I sta kaze Hidrometeoroloski zavod Srbije

Arrow http://www.hidmet.sr.gov.rs/ciril/hidrologija/izve.....m_id=42010Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 07 Avg 2005
 • Poruke: 400
 • Gde živiš: Zemun

Vodostaj Dunava kod Bezdana dostigao 695 centimetara, Novi Sad se priprema za veliki talas.....

http://www.danas.rs/index.html


DUNAV I DALJE RASTE, NOĆAS SE OČEKUJE VRH POPLAVNOG TALASA

Dunav je i dalje u porastu i jutros je kod Bezdana zabeležen vodostaj od 714 sanimetra, 35 santimetra više nego pre 24 sata.

Prema najavi stručnjaka Javnog vodoprivrednog preduzeća 'Vode Vojvodine', vrh vodenog talasa očekuje se večeras i sutra ujutro kada bi Dunav kod Bezdana trebalo da dostigne nivo od 720 santimetara. Zbog visokog vodostaja danas će biti uvodene vanredne mere od poplava na sektoru Bogojevo-Novi Sad.

http://www.rts.rs/jedna_vest.asp?source=komentar&IDNews=146688offline
 • SSpin 
 • Saradnik foruma
 • Pridružio: 09 Dec 2004
 • Poruke: 6488
 • Gde živiš: Nis -> ***Durlan City***

offline
 • Pridružio: 12 Jun 2005
 • Poruke: 1847
 • Gde živiš: Apatin

Kod nas se mozes penjati na brodove sa puta(u apatinu) ali ne verujem da ce poplaviti.

offline
 • SSpin 
 • Saradnik foruma
 • Pridružio: 09 Dec 2004
 • Poruke: 6488
 • Gde živiš: Nis -> ***Durlan City***

Dunav i dalje raste


Na glavnoj vodomernoj stanici kod Bezdana Dunav je danas, u 14 sati, dostigao nivo od 730 santimetra, što je u odnosu na jutrošnje merenje u šest sati povećanje od dva santimetra, rečeno je Tanjugu u toj stanici. Prema rečima sektorskog rukovodioca od poplava Vladislava Miloševa, danas se intervenisalo na ojačavanju nasipa u Apatinu kod brodogradilišta 'Napredak'.

http://www.rts.rs/jedna_vest.asp?source=komentar&IDNews=146810

offline
 • Pridružio: 07 Avg 2005
 • Poruke: 400
 • Gde živiš: Zemun

Juce popodne ne zemunskom keju vojska je postavljala vrece sa peskom, kod Sarana je kriticno, a kod kajakaskog kluba oko 16 sati moglo se videti da je nivo izmedju 720 i 730 cm.

offline
 • Catrin  Female
 • Legendarni građanin
 • master analiticar zastite zivotne sredine
 • Pridružio: 20 Avg 2005
 • Poruke: 3470
 • Gde živiš: Beograd

Beogradu vanredne mere odbrane od poplava
Utorak, 11. april 2006. 17:39

Na četiri lokaliteta u Beogradu proglašene su vanredne mere odbrane od poplava - na obali Zemunskog keja, kod Nebojšine kule, na potezu od Brankovog mosta do starog železničkog mosta i na Adi Ciganliji, izjavio je u utorak zamenik direktora preduzeća "Srbija vode" Predrag Marinković.

Na tim lokalitetima je uspostavljena prva linija zaštite i za sada je nadolazak vode pod kontrolom nadležnih službi, rekao je Marinković na konferenciji za novinare.

Predsednik Gradskog štaba za odbranu od poplava Srdjan Jovanović istakao je da se saobraćaj u gradu odvija normalno i da većih problema ima samo u Bulevaru vojvode Mišića, gde ima vode na kolovozu.

On je precizirao da će problema sa vodom na tom bulevaru biti sve dok traje visok nivo voda.

Na Zemunskom keju su u utorak poredjani i veliki džakovi, dok radnici "Gradske čistoće" danonoćno rade na jačanju nasipa na Adi Ciganliji, gde je u utorak ujutro postabljena još jedna pumpa za crpljenje vode, rekao je Jovanović.

On je oko 300 vojnika na civilnom služenju vojnog roka radi na utvrdjivanju bedema i slaganju džakova

ostatak na: http://www.mtsmondo.com/news/vesti/story.php?vest=13556

offline
 • DR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Okt 2004
 • Poruke: 5450
 • Gde živiš: Beograd

Kritično na Tisi
Izvor: B92
Bečej, Novi Sad, Beograd, Smederevo -- Predsednik zrenjaninske opštine Goran Knežević proglasio vanredno stanje u toj opštini zbog opasnosti od poplava.

Boris Tadić juče u Novom Sadu (FoNet)

Zbog opasnosti od velikog izlivanja Tise najverovatnije će biti uvedeno vanredno stanje u više opština vojvođanskog Potisja. Branislav Radanović, generalni direktor Voda Vojvodine, kaže da je situacija na Tisi veoma kritična: "Velika kiša i nevreme koje je zahvatilo ovaj deo Vojvodine napravili su dodatne probleme, jer više ne možemo da doturamo vreće sa peskom do nasipa."

"Tražimo nova pojačanja, firme koje mogu da nam stave na raspolaganje još vozila kako bismo sa vode vršili transport džakova i odmah ih ugrađivali. Situacija je zaista veoma teška, međutim, preduzimamo sve mere i nadamo se da ćemo uspeti. Imamo još nekoliko dana, 15. ili 16. će biti vrh talasa. Nezahvalno je davati bilo kakve prognoze. Kod Titela je izmereno 798 centimetara, 16 centimetara više nego juče, a vodostaj u Senti i u Bečeju viši je za 30 centimetara, što pokazuje tendenciju uzvodno iz Mađarske", kaže Radanović. On kaže da vodostaj Tise raste preko svih prognoza, i da se ljudstvo na terenu bori da ne dođe do prelivanja, a još je veća opasnost da ne dođe do prodora nasipa.

Uvođenje vanrednih mera zbog poplava znači i angažovanje građana, ali i svih ostalih institucija na sprečavanju te prirodne katastrofe, upozorio je juče srpski predsednik Boris Tadić, obilazeći nasipe u Novom Sadu. "Dosta loši signali dolaze iz Mađarske kada je u pitanju Tisa i neophodno je da se uvedu vanredne mere, što bi značilo da ne samo državne institucije koje su zadužene za odbranu od poplava, već i građani u pojedinim opštinama moraju da se uključe, kao i sve državne institucije", rekao je Tadić.

U Beogradu se najviše štite četiri kritične tačke koje ugrožavaju Dunav i Sava - Zemunski kej, kula Nebojša, potez od Brankovog do Starog mosta i Ada Ciganlija. Na tim lokalitetima svuda su postavljeni zemljani i peščani džakovi i nasipi, a u akciju odbrane od poplava uključena je i Vojska. Očekuje se da vodostaj u Zemunu dostigne 757 centimetara, što je najviši ikada zabeležen nivo u tom delu reke.

Angažovani su i pripadnici Vojske SCG koji se nalaze na redovnom, i oni koji se nalaze na civilnom služenju vojnog roka. Njih je juče obilazio ministar odbrane Zoran Stanković. "Angažovali smo 1.200 vojnika koji su na redovnom odsluženju vojnog roka. Angažovali smo i 500 vojnika koji su na civilnom služenju vojnog roka, obezbedili smo rezervu, tako da smo prisutni 24 sata. Neće biti nikakvih problema", kaže Stanković.

Kod Mostarske petlje saobraćaj se odvija otežano, ali nije prekinut i nema većih gužvi. Od Čukaričkog nadvožnjaka do izlazne rampe kod Sajma formirala se kolona od više desetina autobusa i vozila zbog malog jezera koje se prostire od Hale 1 do izlazne rampe sajma. Dubina vode na tom delu je oko 30 centimetara i javna preduzeća planiraju postavljanje crpnih pumpi. Inače, u Bulevaru Vojvode Mišića voda je prodrla i u mnoge podrume.

U zoni autobuskog stajališta kod Gospodarske mehane, u pravcu prema centru, saobraćaj se usmerava u krajnju levu traku, saopštio je jutros Gradski štab za odbranu od poplava. Na tom potezu stavljene su vertikalne prečke i horizontalne barijere, kako bi se zaštitio odvod kišne kanalizacije i kanalizacioni šahtovi koji su pokriveni peskom. Vozila gradskog prevoza saobraćaju ustaljenim trasama, ali se apeluje na vozače automobila da koriste alternativne pravce preko Careve ćuprije i Vidikovca.

Tokom noći ekipe Javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija ispraznile su šahtove na Zemunskom keju u zoni restorana "Šaran". Ekipe Beograd puta su na tom delu zaštitili šahtove, a Zemunski kej je, od restorana "Sent Andreja" uzvodno, od sinoć zatvoren za saobraćaj.

Stanje nizvodno od Beograda

U Velikom Gradištu su se okupili i vojska i policija i građani u borbi protiv Dunava. Situacija je alarmantna, stiče se utisak da reka raste iz minuta u minut, a nasip izgrađen od peska stalno puca na više mesta, javlja sa lica mesta izveštač B92. Kamioni donose nove količine peska, koje se nasipaju na obale reke. Ukoliko se nastavi ova tendencija rasta vodostaja, potpuno je neizvesno da li će nasip izdržati. Ljudi koji žive blizu obale pokušavaju da izvuku stvari iz kuća.

Kasno sinoć nivo vode u Velikom Gradištu bio je 897 centimetara, što je tri metra više od nivoa vode u redovnim situacijama. U Gradištu je u ponedeljak proglašeno vanredno stanje zbog izuzetno visokog vodostaja. Kota u Gradištu uzima se kao reper za nivo vode i u Golupcu i u Starom Kostolcu.

Šef Lučke kapetanije u Velikom Gradištu Milijan Anđelković rekao je da će situacija u toj opštini biti kritična u naredna 24 sata, ukoliko vodostaj poraste za jos desetak centimetara. U suprotnom, Gradištu ne preti poplava.

Tendencija opadanja vodostaja od Bezdana do Novog Sada ukazuje na to i da se od srede uveče očekuje pad vodostaja i u Gradištu, kaže Anđelković: "Ako pet do deset centimetara poraste, onda bi postojala realna opasnost, ako dune jak severni vetar. Mi imamo rezervnu varijantu, desetak brodova u luci, koje bismo stavili paralelno s kejom i probali da zaštitimo bar od vetra da ne bi bacao vodu na kej. Imamo deo grada koji je realno ugrožen, ali tu su dežurne ekipe koje danonoćno rade na saniranju."

"Na snazi je zabrana plovidbe od Bezdana do Gradišta, a stanje može biti pogoršano jačim vetrom, dok najavljivana kiša ne može bitno da poremeti vodostaj", kaže Anđelković. U Gradištu se stalno ojačavaju nasipi od peska, pa do poplavljivanja domaćinstava ne bi trebalo da dođe.

U Starom Kostolcu zatvorene su betonske cevi koje inače služe za odvodnjavanje sela, a koje su vodu vraćale u selo zbog porasta vodostaja Mlave. "Koriste se pumpe, stambeni objekti više nisu poplavljeni, a ekonomski delovi dvorišta jesu, ali je stoka iseljena", rekao je za B92 šef Štaba za odbranu od poplava u požarevačkoj opstini Slobodan Milenković.

U opštini Golubac takođe nije došlo do poplavljivanja domaćinstava, zahvaljujući nasipima. Ugroženo je nekoliko domaćinstava u selu Usije, vikend-naselju Vinči i u Golupcu. U Gradištu, Golupcu i Starom Kostolcu Vojska, u saradnji sa građanstvom i komunalcima pravi nasipe od peska.

Direktor vodoprivredne organizacije Srbijavode Ljubomir Dimitrijević ocenio je da je hidrološka i klimatska situacija izuzetno teška i dodao da je vodostaj Dunava "nezabeleženo visok". Dimitrijević je agenciji Beta, tokom obilaska nasipa u Smederevu, rekao da u odbrani postoji slabe tačke, ali da će nadležni učiniti sve da zaštite ljude i da eventualne štete svedu na minimum: "Smederevo je potpuno spremno, izgrađene su i utvrđene osnovne linije, ima i rezervnih linija koje se spremaju, do kojih ne može doći, ali imamo takav sistem rada i idemo ispred vremena."

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&....._id=194566

offline
 • SSpin 
 • Saradnik foruma
 • Pridružio: 09 Dec 2004
 • Poruke: 6488
 • Gde živiš: Nis -> ***Durlan City***

Posto je nivo vode povecan kod nekoliko reka u Vojvodini [ Dunav, Tisa, Tamis ] ne bi bilo lose, da nam neko ko zivi tamo, i ko je ovo osetio na svojoj kozi, kaze nesto vise... a slike poplava mozete takodje na MC ali na forumu 'Fotografija'

evo konkretne teme

Arrow http://www.mycity.rs/phpbb/viewtopic.php?t=35151

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 478 korisnika na forumu :: 12 registrovanih, 6 sakrivenih i 460 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Doca, Filip Marinković, HrcAk47, lekso, Lieutenant, MILO-VAN, Oluj2.1, repac, Toni, vlvl