Apel za pomoć Milici Knežević

Apel za pomoć Milici Knežević

offline
  • Pridružio: 25 Mar 2010
  • Poruke: 1

„Mladost je sretno doba u kome čovek počinje da veruje u sebe, a još nije prestao da veruje drugima“ – jednom je rekao naš nobelovac Ivo Andrić. Međutim, okrutna igra sudbine često ume da zaustavi čoveka baš u trenutku kada je počeo da upoznaje svet. Iznenada i bez najave.
Milica Knežević rođena je 13. jula 1993 u Zrenjaninu. Na izgled vesela i nasmejana, puna života i snova o njemu, ova devojka nije ni slutila kakvu joj zamku sprema igra sudbine. Sve do saobraćajne nesreće, 10. maja 2009.godine, koja joj je zauvek promenila životni put. Tog dana, ne sluteći ništa, Milica je krenula sa ocem na put koji je svoj tragični epilog dobio u Urgentnom centru Beograd. Nakon reanimacije i oživljavanja, kao hitan slučaj, Milica je hospitalizovana u šoku „B“ Urgentnog centra. Pošto je sa ortopedske strane indikovano operativno lečenje radi uklanjanja fragmenata i fiksacije ploče uz repoziciju, 14.maja 2009.godine Milica je operisana.
Na Urgentnom centru u Beogradu ustanovljene su sledeće dijagnoze :

Luxatio C-5 cum - iščašenje petog vratnog (cervikalnog) pršljena
Fractura Burst vertebrae C-6 cum fragment in canalis - prelom 6. vratnog (cervikalnog) pršljena sa fragmentima u kičmenom kanalu
Quadriplegia conssecutiva - kvadriplegija ili paraliza ruku i nogu
Contusio capitis et corporis - nagnječenje mišića i tela
Fractura cranii reg temporalis 1 dex – prelom desnog temporalnog dela lobanje

Drugim rečima, u saobraćajnoj nesreći sa ocem, Milica je zadobila teške telesne povrede glave i kičmenog stuba.
Ubrzo nakon operacije, Milica je dobila visoku temperaturu zbog urinarne infekcije koja je nastala kao komplikacija urinarnog katetera. Nekoliko nedelja nakon hospitalizacije, pojavile su se i hronične rane izazvane produženim pritiskom tela na podlogu bolničkog kreveta. Rehabilitaciona banja „Stari Slankamen“ kod Inđije odbila je predlog za hospitalizaciju Milice uz obrazloženje da je Milica mlada i da ne mogu da je prime sa takvim ranama. Uputili su je u Klinički centar Novi Sad sa objašnjnjem da će u njemu Milicine rane biti sanirane, a ona osposobljena da može da sedi. Roditeljima je rečeno da će Milica tamo ostati dve ili tri nedelje, a ostala je celih tri meseca. Po priči roditelja, lečenje mlade Milice se odužilo zbog mnogobrojnih dekubita i zbog toga što nikako nisu uspevali da je stave u sedeći položaj. Na kraju su roditelji sami pokušali da je podignu i Milica je sela zahvaljujući ocu i majci. Zbog boljih uslova za rehabilitaciju i težine Milicinih povreda, roditeljima je predložena banja „Koviljača“ kod Loznice.Početkom septembra 2009.godine, Milica je otpuštena sa bolničkog lečenja i upućena u predloženu banju. Kako kažu roditelji, lekarka koja je pregledala Milicu u banji „Koviljači“ bila je prezadovoljna Milicinim oporavkom. Međutim, nije htela da je zadrži na rehabilitaciji i Milica je vraćena kući. Ubrzo nakon toga, ponovo je hospitalizovana na hirurgiji Kliničkog centra Novi Sad. Dva dana nakon hospitalizacije, Milica je opet dobila visoku temperaturu uzrokovanu urinarnom infekcijom zbog čega je vraćena sa operacije. Nakon što je infekcija mokraćnih puteva sanirana, Milica je operisana. Nakon nedelju dana, operativna rana se otvorila i stvorilo se nekrotično tkivo. Tri meseca nakon toga, Milica je otpuštena iz bolnice i vraćena na kućno lečenje kako bi se rana sama zatvorila.
Danas, skoro godinu dana od trenutka kada je okrutna igra sudbine surovo prekinula snove o mladosti i životu, Milica i dalje leži u svom devojačkom krevetu sa otvorenom ranom. Iako joj je adekvatna fizikalna terapija neophodna, u malom Banatskom selu Cestereg kod Zrenjanina u kome Milica Knežević živi sa roditeljima i sestrom, nema ni jednog fizioterapeuta. I pored teškog fizičkog stanja u kome se ova devojka nalazi, njeni roditelji ne gube nadu u oporavak svog deteta. Ogromna ljubav, neprestalna pažnja i svakodnevne aktivnosti uz pomoć porodice, doprinele su tome da je Milica nedavno počela da koristi kolica. Ona sama kaže da su lagano počeli da joj se vraćaju osećaji u nogama. Međutim, neophodna joj je pomoć druge osobe kako bi obavljala najosnovnije dnevne aktivnosti. Roditelji svakodnevno rade sa njom trening bešike i previjaju joj samostalno ranu. Prijem na rehabilitaciju u banji „Koviljači“ kod Loznice zakazan je za 6.april 2010.godine. S obzirom na to da se majka Ljiljana Knežević nalazi na neplaćenom odsustvu zbog teškog fizičkog stanja u kome se Milica nalazi, a otac Dušan Knežević je nezaposlen, ovoj skromnoj porodici iz Zrenjanina neophodna je nesebična pomoć humanih ljudi. Novčana pomoć je potrebna za kupovinu lekova, urinarnih katetera i pelena, za doplatu boravka majke-pratioca u banji „Koviljači“, za adekvatan bolnički krevet sa dekubitalnim dušekom, za dugotrajno lečenje i oporavak deteta, za adekvatnu pomoć fizioterapeuta kod kuće i za neophodna pomagala u procesu rehabilitacije i daljeg oporavka.S obzirom da porodica Knežević iz Cesterega kod Zrenjanina nema neophodna sredstva za lečenje, ovim putem molimo sve one koji su u mogućnosti da pomognu Milici Knežević da ponovo stane na svoje noge i nastavi da sanja svoje snove o mladosti i životu. One snove koje joj je igra sudbine surovo prekinula u samo jednom trenutku.
Svi koji žele da pomognu ovoj devojci, koja je posle nesreće ostala trajno vezana za bolesničku postelju prepuštena nesebičnoj brizi svojih najbližih, mogu to da učine uplatom novčanih priloga na ime majke Ljiljane Knežević.

Dinarski žiro račun : Riffeisen bank Zrenjanin
Žiro račun banke : 265-1610320000001-81
Broj računa: 265-0200000047240-71

Devizni žiro račun: Riffeisen bank Zrenjanin
Broj računa : rs35265050000017753260

Iskreno se nadamo da će ovaj apel za pomoć Milici Knežević pronaći put do Vaših srca.

( Preuzeto sa sajta "Čarobni svet medicine" : medicor.wordpress.com/2010/03/25/potrebna-p.....-knezevic/ )

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 380 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 373 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, _Rade, ivan979, Mercury, mihajlot2013, yrraf