Imam bolove u kolenima, zna li neko o cemu se radi?

2

Imam bolove u kolenima, zna li neko o cemu se radi?

offline
 • gamzzy 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 24 Apr 2003
 • Poruke: 10725
 • Gde živiš: Novi Sad

Druže, imamo ti i ja (ne daj Bože) isti problem... e sada, lepo kod lekara, pa će te on uputiti na snimanje...
Ja sam ganjao rolere više godina, i kada sam najzad zaglavio kod lekara zbog takvih bolova, doktor specijalista mi je rekao još pre rendgena tačnu dijagnozu i ispraćao me je rečima: "I, kada želiš na operaciju?" Confused

Prošlo je pune 2 godine od tada a ja još nisam otišao tamo... zimi stavljam steznike na kolena da ih grejem, a leti u glavnom nemam problema...

Moja dijagnoza je oštećenje meniskusa, šta god to bilo...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Feb 2005
 • Poruke: 4505
 • Gde živiš: planeta Zemlja

ok da ne otvaram novu temu (mare nemoj da mi zameris ):
ovako sve je pocelo davne godine (ne znam koje isao sam u 4-ti razred osnovne Mr. Green)... E sad desilo se to da sam jedno 4 sata nosio papuce (klompe) koje su mi bile 10 brojeva manje (lood sta reci)... E sad to vece ja se probudim u po noci i kad sam krenuo da pomerim desnu nogu... JOJ ... Mislim da nikada nisam takav bol osetio.. Koleno je jedostavno bilo naduveno kao balon i bolelo je do zla boga (milsim ako sam mirovao bilo je ok Wink )... I sad svake godine mi se desi 1-3 puta da me koleno odjednom pocne tako boleti ali se ne naduva ... Samo boli... I opet isto... Znaci opet se bol vratio ali sad je pritegao malo (:damn:).. Kada koleno drzim jedno 1 sat savijeno i onda krenem da ga pomerim to boli.... I to kad ga ispravim to i dlaje boli (treba jedno 10-15 sekundi da me prestane bol) ... Bol je nekako jak i trenutan (kad ispravim nogu)... E sad mene strah da idem kod lekara jel one strasne vesti ne zelim da cujem reci tipa: operacija, reckanje, ili (u najgorem slucaju) secenje... Napominjem da me je prvo nog par dana kad je ispravim nije bolela ali je nekako "preskakalo" koleno ili tako nesto... Jednostavno uvek skljocne koleno (mozda casica sta znam)... Nisam padao na to koleno (mislim poslednji put sam pao u (da ne lazem ali)3-4 razredu na kolena) i nisam imao povreda... Ima li neko predstavu sta da ocekujem ?

m.p. Ne boli me na dodir (osim kada zabijem moje prste duboko (mislim tamo malo ispod casice)..offline
 • DR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Okt 2004
 • Poruke: 5450
 • Gde živiš: Beograd

Маре колико сати седиш за бубњевима?Гамзи то ти није паметно-замисли како ће те болети кад зађеш у године-реума и те ствари,просто ми је ужас гледати Ћала како га растура колено а никад није имао проблема са њим а лекови не помажу.Е сад кад су сви почели да причају историју-у средњој школи на физичком сам некако набио леву ногу а посебно колено и од тад па до данас не смем да помислим да спавам на тој нози јер су непријатни болови-свако има избор-или ће ићи код лекара да проври шта је или ће ћутати и трпети Smile

offline
 • Mare  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 20 Feb 2005
 • Poruke: 2342
 • Gde živiš: Beč / Svilajnac

@ DR
Prosecno oko 5-6 sati, svakog dana.

offline
 • Pridružio: 26 Sep 2003
 • Poruke: 464
 • Gde živiš: Nis

Pazi se bubnja i ne "trosi" se previse dok sviras... stradaju zglobovi, a strada i kicma...
Znam vise njih koji su operisali diskus hernie. Za to inace kazu da je bolest bubnjara...

offline
 • Pridružio: 07 Maj 2005
 • Poruke: 865
 • Gde živiš: my city, preko puta tri kaputa

mnei je za iste simptome ortoped dao dijagnozu "istegnuće ukrsnog ligamenta" ili tako nešto. da sam preterao, pukao bi ligament i zna se - hirurgija.

pazi kad nisam mogao da sedim sa nogom savijenom pod bilo kojim uglom, samo sa ispravljenom. i kad ispravljam koleno kvrcne i tek onda prestane da boli.

povredu sam zaradio cimajući neki teret niz stepenice, pridržavajući ga. i posle par dana počelo da seva u kolenu samo tako. bolelo me mesecima.

koliko ja kapiram - svaki, ama baš svaki stalni položaj kolena i ostalih delova skeleta može da izazove probleme.

smanji sedenje, šetaj, nemoj mirovati, mora koleno da se podmazuje, da se tetive ne ukrute, i bol će prestati.

offline
 • Pridružio: 16 Apr 2005
 • Poruke: 2908

Strucna terminologija je Gonartroza.Po simptomima koje si izneo, najverovatnije je to u pitanju. Evo clanka o tome --->

Citat:Artroza kolena (gonartroza)


Artroza kolena ili gonartroza je izuzetno česta. Po ispitivanju Parkera 1934. godine preko 60% osoba starijih od 30 godina ima artrozu kolena, a preko 90% kod osoba starijih od 40 godina.
Može biti primarna ili sekundarna. Primarna je kada ne postoji ni jedan jasan faktor koji dovodi do promene, a sekundama je posledica nepravilnostu u kolenu kao što su "0" noge (varus kolena), "X" noge (valgus kolena), nepravilan položaj čašice i dr.
Koleno je složen zglob koji u jednoj kapsuli ima dva zgloba i to: 1. zglob između butne kosti (femura) i golenjače (tibije) i 2. između butne kosti i čašice (patele). Koleno stabilizuju posebne veze i to:čašična veza (ligamentum patellae), spoljna i unutrašnja bočna veza (lateralni i medijalni kolateralni ligamenti) i prednja i zadnja ukrštena veza.
Pokreti su savijanje i opružanje.
Primarna gonartroza je mnogo češća kod žena, naročito posle četrdesete godine, mnogočešće kod gojaznih osoba i kod osoba koje imaju smetnje sa cirkulacijom. Postoji određena porodična skolonost. Osobe sa gonartrozomčešće imaju ravne tabane.
Obično je obostrana, mada može biti i asimetrična. Po pravilu tegobe počinju u zglobu između butne kosti ičašice (patelofemoralnom zglobu), a kasnije se nastavljaju na zglob između butne kosti i golenjače (femorotibijalni zglob).
Bol je prvi klinički znak gonartroze. Obično počinje kao bol sa prednje ili unutrašnje strane kolena, mnogo ređe sa spoljne ili zadnje strane, a kasnije zahvata celo koleno. U početku se javlja pri hodu, naročito po neravnom terenu. Javljaju se preskakanja iškripa (tarež, krepitacije) u kolenima. Ukočenja kolena (blokade) su retke i obično su posledica drugih oštećenja zglobe hrskavice ili meniskusa. Otok kolena i strvaranje veće količine tečnosti u kolenu se javljaju u kasnijoj fazi.
Ograničenje pokreta, naročito savijanja se javlja više godina posle početka bolesti.
Sa napredovanjem bolesti dolazi do poremećaja u osovini i stvaraju se "0" ili "X" noge (Varus ili valgus kolena). Dugotrajni bolovi i smanjena aktivnost dovode do slabljenja mišića nadkolenice, naročito četvoroglavog mišića (kvadricepsa).
Prvi radioloski (rendgenološki) znaci gonartroze su promene na zglobu između butne kosti ičašice koje se manifestuju kao izraštaji (osteofiti) na zadnjegornjem i zadnjedonjem rubučašice. U zglobu između butne kosti i golenjače prve izrasline su na zadnjegomjem delu golenjače, a zatim na ostalim strukturama kolena. Kod dugotrajnih artroza dolazi do naknadnih (sekundarnih) poremećaja u osovini kolena. Radiografija kolena uz pomoć nekog kontrastnog sredstva ili vazduha se retko koristi u dijagnostici artroza. Ona može da pokaže oštećenja na zglobnoj hrskavici i drugim delovima kolena.
Ne postoje posebne laboratorijske analize. Sedimentacija krvi je normalna, ili kod naknadnih zapaljenskih komplikacija blago ubrzana. Osobine zglobne tečnosti su već ranije opisane.
Tok bolesti (evolucija) je različit. U početku može postojati samo bol, bez drugih znakova, ali se bol može javiti i znatno kasnije kada su već jasno izraženi radiološki znaci gonartroze. Bolovi mogu biti samo posle dužeg hoda, ili trajati nekoliko sedmica, a postoje i periodi bez bolova. Posle više godina bolovi zahvataju uvek oba kolena i postaju trajni. Ograničena je sposobnost kretanja, naročito u kasnijoj fazi kada se razviju i poremećaji u osovini kolena.
Lečenje može biti neoperativno (medikamentozno) ili operativno (hirurško).
Neoperativno lečenje se sastoji u davanju lekova (tableta, kapsula i drugih oblika) koji smanjuju bol i zapaljenske reakcije, ali se ne daju kortikosteroidni preparati u obliku tableta. Kortikopreparati (kortizon i slični preparati) se daju isključivo direktno u zglob (intraartikularno), kako bi se izbegla nepovoljna opšta dejstva ovih preparata. Koriste se i razne lokalne fizikalne procedure najčešće tople kupke ili procedure koje greju koleno. Važno je eliminisati gojaznost koja dovodi do ranije pojave artroze kolena i koja pogoršava tok artroze.
Operativno lečenje je ponekada neizbežno. Rezultati su značajno bolji ako postoji poremećaj u osovini kolena ("O" ili "X" noge) kada se primenjuju operacije koje ispravljaju osovinu kolena presecanjem golenjače ili butne kosti (korektive osteotomije). Koriste se i operacije kojima se skidaju izrasline na kostima i izravnava površina hrskavice ("toaleta kolena") i koje imaju za cilj poboljšanje cirkulacije u kolenu bušenjem okrajaka golenjače i butne kosti ("foraž"). Kada su veliki problemi izmeđučašice (patele) i butne kosti koriste se i operacije kojima se pokušava da poboljša stanje, a radi se i operativno odstranjenječašice (patelektomija). Kod teških oblika gde ne mogu pomoći druge metode radi se operativno ukočenje kolena (artrodeza) koje daje bezbolno koleno, ali bez pokretljivosti. Danas se metoda ukočenja kolena sve ređe koristi jer se prednost daje totalnim endoprotezama kolena ("veštačko koleno"). Rezultati kod endoproteza kolena nisu tako dobri kao kod endoproteza kuka, ali se i tu stanje poboljšava, tako da se iznose rezultati sa novim modelima endoproteza koji su dobri u preko 90% slučajeva. Prihvaćeno je da se ove endoproteze koriste kod osoba preko 60 godina starosti.
Sekundame gonartroze su takođečeste. One se javljaju kod poremećaja u osovini kolena, kod problema sa čašicom, kod nepotpunog opružanja kolena, kod oštećenja meniskusa, kao posledica preloma u području kolena, kod različitih bolesti zglobova (artropatija) i oštećenja zglobne hrskavice.
Poremećaji u osovini kolena ("X" ili "0" noge) su izuzetni značajan faktor u nastanku gonartroze jer uvek dovode do ranog razvoja artroze kolena. Zato je izuzetno važno njihovo rano otkrivanje i lečenje. Lečenje poremećaja u osovini kolena je daleko uspešnije, brže i lakše ako se počne kod malog deteta. Tada je efikasno lečenje korektivnim aparatima. Ako se propusti taj period i završi rast kostiju neophodne su operacije za korekciju osovine kolena. Najvažnije je da roditelji shvate da poremećaj u osovini kolena nije samo estetski problem već da je važnije poremaćaj statike organizmašto neminovno dovodi do ranog razvoja artroza. Gonartroze izazvane poremećajem u osvini kolena se moraju lečiti operativno, jer se bez ispravljanja osovine ne mogu dobiti dobri rezultati.
Poremećaji u odnosu časice i butne kosti u početku daju artrozu između čašice i butne kosti, koja se kasnije širi na celo koleno. Ovi se poremećaji manisfetuju kao ponavljano iščašivanje čašice, koje treba blagovremeno rešiti operativno naročito kod težih oblika gde su iščašenja čašice češća.
Kod nepotpunog opružanja kolena se razvija gonartroza. Uzrok ovog nepotpunog opružanja su najčešće cerebralna paraliza ili stanja posle raznih zapaljenja kolena, reumatske promene i promene kod hemofiličnih oštećenja zglobova.
Ostećenja meniskusa su u posebnom odnosu sa gonartrozom. Gonartroza se javlja posle oštećenja meniskusa, naročito posle vađenja meniskusa (meniscektomije). U najvećem broju gonartroza dolazi do oštećenja meniskusa.
Gonartroze posle preloma se javljaju posle preloma koji zahvataju zglobnu provršinu ili posle preloma kod kojih je ostao poremećaj u osovini kolena.


Moras otici da snimis kolena. I to pod obavezno, jer sto pre utvrdis sta je uzrok, to ces lakse uz pomoc fizikalne terapije moci da sacuvas kolena.

Evo i nesto vise o Artrozama OVDE

offline
 • Pridružio: 28 Apr 2005
 • Poruke: 3686
 • Gde živiš: The Circle

Kad smo kod kolena, meni pocelo levo da nesto zeza. Tja, raspadam se. Kao da mi zglob ne naleze lepo... pa kad savijem do kraja malo boli i zateze... a kad stojim ume da zaboli... hmmm. Mozda prodje...

Kaze mi ortak da odem da snimim, da nije voda u kolenu Mr. Green E jeste bash.... davno sam prestao da se bavim golmanskim paradama... Smile

offline
 • gamzzy 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 24 Apr 2003
 • Poruke: 10725
 • Gde živiš: Novi Sad

uhhh... danas mene moje razvaljuje... doduše, dao sam mu i povoda za to Mad

offline
 • DR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Okt 2004
 • Poruke: 5450
 • Gde živiš: Beograd

5-6сати без паузе је много и мислим да би свако осетио болове после толиког седења.Најбоље је да одеш код доктора и немој да отежеш и измишљаш разлоге за неодлазак него правац у болницу Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 924 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 9 sakrivenih i 869 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3028 - dana 22 Nov 2019 07:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, axa, babaroga, branko72, burekbrigada, celik, Cigi, dane007, danilopu2, Djokkinen, DM1994, doom83, draggan, dragoljub11987, hyla, ivan979, jaeger, Kubovac, KUZMAR, lacko2, Lazarus2, Magister2, majorgaspar, Marko Marković, Markoni29, Metanoja, mgaji21, MiG-29M2, Milan A. Nikolic, moldway, ozzy, Penzula, rovac, samsung2, sasa.zoric, sasakrajina, sfb, shsoft02, tmanda323, VJ, vlvl, zixmix, zlatkovuka, zodiac94, Zori