Posebna molim za Vase misljenje

Posebna molim za Vase misljenje

offline
 • touch  Male
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 30 Mar 2011
 • Poruke: 4

Od juna 2010 godine imam sledece simptome: veliki umor, konstantan umor u toku celog dana koji se povecava kako dan prolazi. Misici su mi slabi, opusteni, mlitavi, stalno zamoreni i ne reaguju na fizicku aktivnost. San mi je jako los, kada se probudim kao da sam nesto kao izmedju spavao, polu san, ne budim se odmoran kao pre. Postao sam zaboravan i imam veliki problem sa koncentracijom od juna. Takodje i libido mi je oslabio. Predpostavljam da je umor, zaboravnost i ostalo posledica loseg sna ali sta ometa san...

Radio sam od juna sledece analize.

KKS:

WBC 8 (normal 4.1-10.9)
LYM 3.7 46.8 %L (normal 0.6-4.1 and 17.1-48.0 %L)
MID 0.5 6.3 (normal 0.0-1.8 and 4.0-10.0 )
GRAN 3.8 46.9 (normal 2.0-7.8 and 44-76)

RBC 5.49 10E12/L (normal 3.8-5.8 and 10E12/L)
HGB(high) 174. g/L (normal 115-170 g/L)
HCT 48.1 % (normal 37-51)
MCV 87.6 (normal 80-79)
MCH 31.7 (26-32)
MCHC(high) 362 (normal 310-360)
RDW 13.3 (normal 11.5-14.5)

PLT 189 (140-440)

AST 35 (normal 0-37)
ALT(high) 48 (normal 0-37)
Bilirubine direct (high) 38.9 (normal 3-21)
Bilirubine indirect(high) 10.2 (normal 0-4.5)
GGT, CRP-normalan

EMNG misica-sem hronicne neurogene lezije nema znakova za misteriju gravis, normalan.

EEG-normalan.

Magletna rezonanca glave-normalan rezultat.

EKG srca, pritisak - normalan.

Ultrazvuk abdomena-zucna kesa presavijena, jetra sa tackastim oziljcima sve ostalo u granicama normale.

Test na autoimune bolesti:
IgG,IgA,IgM, ASTO, CIC, ANA, ANCA, Antiparijatelna at., AcIA, AcIA - sve je u granicama normale.

Iako je vecina rezultat normalna ja se osecam mnogo lose, nemam snage ni za sta, raskliman sam, svi misici su mi opusteni.

Nisam medicinski obrazovan ali sam citao zbog sebe iz radozlanosto da se Kumsov test radi kod povisenog bilirubina, ali nisam razumeo na sta taj test treba da ukaze. Isto vidim da nisam radio testove na viruse, gljivicna oboljenja, bakterije, hormone. Ove tegobe imam jako dugo i sve mislim da mi nema dijagnoze a ni leka...Molim Vas za Vase misljenje.

Muskarac sam, imam 22 godine.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 08 Jul 2007
 • Poruke: 2024

Napisano: 30 Mar 2011 10:26

Iz nalaza koje navodiš, mogu zaključiti da vrlo vjerovatno nemaš neku sistemsku autoimunu bolest (uredna antitijela i Ig), te da neurološki faktor nije uzrok tvojim problemima (nalazi EEG, EMNG, MR glave su uredni).

U lab. nalazima koje navodiš, imaš povišene vrijednosti ALT, bilirubina, te poliglobuliju (povišene vrijednosti hemoglobina i hematokrita u krvnoj slici). Uz to, ultrazvučni nalaz trbuha pokazuje ožiljne promjene jetre. To može da govori u prilog nekog od hepatitisa.
Ja bih ti, zbog toga, svakako uradila markere hepatitisa, možda čak i antitijela HBs i HBc. Zapravo, možda ne bi bilo loše da odeš infektologu, obzirom da su oni najkompetentniji da procijene da li se radi o mogućem hepatitisu ili ne.

Ne vidim da si radio ureu, kreatinin, jonogram, pa se nadam da je bubrežna funkcija u redu. Sedimentacija eritrocita takođe u nalazima nedostaje.
Inače, ta poliglobulija je, uz nisku sedimentaciju, prisutna gotovo normalno kod ljudi koji imaju astmu ili hronični bronhitis. Ako to nemaš, i još nisi ni pušač, onda nam ostaje da tražimo drugi uzrok tvojih problema.

Dalje, tvoji simptomi mogu ukazivati još na: smanjenu funkciju štitaste žlijezde, mada ne navodiš neke od karakterističnih simptoma (pospanost, dobijanje na tjel. težini, zatvor, suvu perutavu kožu...), pa bi došlo u obzir da se urade i hormoni štitnjače. Isto tako, poremećaji u radu nadbubrežnih žlijezda mogu dovesti do simptoma sličnih tvojim, pa bi se mogli kontrolisati i hormoni nadbubrega (kortizol).

Hronična infekcija nekim virusima, daje iste simptome. Znači, došlo bi u obzir uraditi testove (IgM i IgG) na Coxackie virus, Cytomegalovirus i Epstein-Barr virus.

Lično, da imam pacijenta sa takvim simptomima, ne bih prepustila slučaju ništa, a prvo bih krenula od testiranja na hepatitis, pa onda preko hormona štitaste žl, nadbubrega, do tih testova na viruse.
Ako se ne bi našlo ništa, onda se uzrokom tvojih tegoba može proglasiti npr. sindrom hroničnog umora.
No, o tom po tom.

Dopuna: 30 Mar 2011 10:30

E, da, zaboravih da kažem da se taj Coombsov test radi kod povišenog bilirubina, ali samo kad se sumnja na tzv. autoimunu hemolitičku anemiju. Međutim, kod tebe nema parametara koji govore u prilog tome. (Nemaš povremeno žute beonjače očiju, tamnu mokraću s vremena na vrijeme, porast tjel. temperature uz groznicu?)

I još nešto, da li si radio obični PA snimak pluća?offline
 • touch  Male
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 30 Mar 2011
 • Poruke: 4

Napisano: 03 Apr 2011 11:21

Posebna,
hvala puno na odgovoru. Izvinjavam se sto kasnim sa odgovorom, nisam imao pristup racunara posto sam bio van grada na ispitivanja.

Pomenuli ste hepatits, lekar-internista, mi je pre nekoliko dana dao uput da uradim test na hepatitis B i C i antitela na C. Da li je mozda trebao da uputi na testiranje i na hepatits A i antitela na sve tri tipa hepatitsa?

Radio sam i kreatinin,ureu,mokracna kiselina,eGFR(MDRD),albumin,holesterol,ukupni proteini,HDL holesterol,LDL holesterol,trigliceridi,natrijum, kalijum,hloridi,kalcijum,neorganski fosfat, gvozdje, feritin - sve u granicama normale.

Takodje sam radio laktat dehidrogenaza, kreatin kinaza, C-reaktivni protein - takodje u granicama normale.

Jonogram nisam radio, da li ima potrebe da ga uradim?

Sedimentacija ako je to ovo:
WBC 4.45s
RBC 6.72s
PLT 209 (normal 140-440)

Nisam pusac, nikad nisam imao astmu ili bronhitis.

Pre nekoliko dana sam bio kod endokrinologa i izlozio mu celu situaciju, on je pogledao nalaze i dao mi da uradim: FT4, TSH, FSH, Testosteron, Kortizol (8h i 16h) i OGTT test opterecenja na glikozu. Krv sam dao na analizu cekam rezultate.

Nemam zute beonjace ali sam pre oko dva meseca imao tamniju mokracu sada imam normalnu - zutu.

Od juna do sada sam bio bolestan oko 5,6 puta i to sve zbog infekcije grla i sinusa. Prvi put mi se desava tako nesto u ovako kratkom vremenskom razdoblju.

Temperaturu s vremena na vreme imam povisenu oko 37.2,3 i osetim kako mi je vrucina i oblaze me blagi znoj. Ali nekad osetim taj talas vrucine, izmerim temperaturu i ona je normalna, 36,8-37.

Ne znma sta je to obicni PA snimak pluca, ali sam radio pre dve godine rengenski snimak pluca zbog sumnje na upalu pluca ali je on bio uredan.

Ja se i dalje jako lose osecam, premoren sam, misici su mi stalno zamoreni ne reaguju na fizicku aktivnost, san mi je jako los, zaboravan sam. San mi je jako plitak i los, i kada se probudim postepeno kako dan prolazi iako ne radim nista ja se osecam jako zamoreno. I vec oko 13,14h ja sam premoren i pocinjem da osecam razne tupe, blage bolove po telu, neki put u nozi, ruci, po celom telu. Ne cesto i intenzivno vec me zaboli jednom dva puta i prestane. Neko vreme uvece mi se javljao nelagodnost u nogama i donjem delu ledja, neka jaka toplina, zaranje koje me je teralo da pomeram stalno noge. Kad se probudim sve ovo nemam i kako prolazi dan opet se pojavljuje. Primetio sam isto da su mi pomalo ramena povijena ka napred sto to pre nisam imao, izgledam pogrbljeno. Evo juce sam nosio torbu levom rukom koja nije bila teska i sada be boli zglob na levoj ruci jako...Mislim da postoji neki problem koji je glavni uzrok svih ovim simptoma zajedno. Ja sam sada nesposoban za bilo koji rad i fizicki i mentalni i jako se lose osecam i zbog toga.


Rekli ste mi za infektologa, da li da sacekam rezultate hormona pa onda da idem kod infektologa? Da li moze da se desi da rezultati hormona nisu dobri a da u isto vreme postoji i neki virus?

Molim Vas Vase misljenje.

Dopuna: 10 Apr 2011 18:01

Posebna da li mozete da mi odgovorite?

offline
 • Pridružio: 08 Jul 2007
 • Poruke: 2024

Napisano: 10 Apr 2011 20:57

:oops: Zaboravila sam na ovu temu. Embarassed
(Previše obaveza ovih dana...)

Pokušaću da odgovorim, koliko je moguće.

Simptomi koje navodiš su baš nespecifični, tako da je potrebno uraditi mali milion pretraga i postepeno isključivati određena oboljenja i stanja, ili eventualno neko potvrditi.

Dakle, hepatitisi dolaze u obzir. Hepatitis A je ona "obična" zarazna žutica, koja uglavnom protiče sa vidljivim simptomima (žuta prebojenost kože, tamna mokraća, svijetla stolica...), a i epidemiološki nije od tolikog značaja kao što su hepatitis B i C, tako da analize na hepatitis A nisu potrebne.

Jonogram si, zapravo, radio - to je onaj set elektrolita: kalijum, natrijum, hlorid, bikarbonati. Vidim da je u redu.
Sedimentacija eritrocita je nalaz koji se označava sa SE, a to što si naveo (WBC, RBC, Plt) je krvna slika. SE je pokazatelj nekog zapaljenja u organizmu, kad je povišena/ubrzana, ali obično tada budu povišene i vrijednosti leukocita (WBC) i C-reaktivnog proteina, a kod tebe su te vrijednosti normalne. Vjerovatno bi i SE bila u granicama normale. To onda daje veću vjerovatnoću da je u pitanju neko virusno oboljenje (hepatitisi, koksaki...) ili neki hormonalni poremećaj...

PA snimak pluća i jeste običan rendgenski snimak, ali taj rađen prije 2 godine i ne znači puno, jer se nekad može u kratkom vremenskom periodu promijeniti nalaz na plućima, a tako i sam snimak.
Možda ne bi bilo loše da uradiš, ali o tome ipak odlučuje tvoj doktor.

Ako su ti nalazi hormona sada u radu, onda svakako sačekaj rezultate, potom kod infektologa. Infektologu je zapravo najvažniji nalaz analiza na hepatitise.

Da, može da se desi da nalaz hormona ne bude dobar, ali istovremeno da uzročnik tegoba bude i neki virus. Mada, obično to dvoje i ne mora da bude u vezi.

Mislim da je tvoj dr predložio da radiš prave analize, pa sačekaj rezultate.
Ako rezultati analiza na hepatitise i hormonski status budu uredni, onda bi se moglo tragati dalje - raditi serološke analize na koksaki virus i boreliu (lajmsku bolest - ono oboljenje koje prenose krpelji...u kasnijim fazama može da da takve nespecifične simptome kao što su tvoji).

Eto, raspisah se ja, a koliko sam ti "pomogla", ne znam. smešak

Dopuna: 10 Apr 2011 20:58

E, da, još samo ovo - na ovom forumu se obično ne persiramo, bez obzira koliko smo stariji ili mlađi... Razz Very Happy

offline
 • touch  Male
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 30 Mar 2011
 • Poruke: 4

Napisano: 10 Apr 2011 21:44

Posebna hvala Ti na odgovoru, i to brzom.

Opsta praksa mi je dala na hepatitis B i C i rezultat je negativan.
Rezultati hormona su uredni ali sam malo sumnjiv da li je stvarno moguce utvrditi na osnovu: testosterona, ft4, ths, fsh i kortizola da su svi ostali hormoni u redu. Dr mi nije dao da uradim prolaktin, noradrenalin, dopamin, itd ?

Uskoro idem na pregled na infektivno.


Da li mozda uzrok moze da bude alergija koja se iz nekog razloga pojacala? Nikad nisam bio testu da utvrdim na sta sam alergican a ni ja nisam osetio neku posebnu alergiju na bilo sta?

Sto se ti vise raspises to je meni lakse, i tvoji postovi mi puno pamazu!

Dopuna: 10 Apr 2011 21:49

Jos jedno pitanje vezano za timus.

Imam emng rezultat koji kaze da nemam misteriju gravis. Ako idem logikom da zlezda koja proivodi hormon moze da luci manje ili vise hormona a misterija gravis je autoimuno oboljenje mozda treba da se proveri i lucenje hormona timusa - da li luci manje ili vise, i da li je to uopste moguce?

offline
 • Pridružio: 08 Jul 2007
 • Poruke: 2024

Iskreno, za deceniju i više, koliko ja radim, nisam vidjela da su doktori tražili analizu nivoa dopamina, noradrenalina ili prolaktina nekome ko ima tako nespecifične tegobe. Prvo, zato što su takve analize mnogo specifične, odnosno traže se ciljano, kad osoba ima tegobe koje upućuju na poremećaj u sintezi ili lučenju nekog od tih hormona; drugo, dosta su skupe i rade se samo u odlično opremljenim laboratorijama, ali tek kad se sve druge metode i analize pokažu negativnim.

Prolaktin je, inače, više onako "ženski" hormon, ima veze sa trudnoćom, ciklusom dojenja... Naravno, može biti povišen ili snižen i kod muškaraca. Povišen obično daje impotenciju, a snižen je kod karcinoma dojke, smanjene funkcije štitnjače, shizofrenije, bulimije, reumatoidnog artritisa.

Pošto ti nemaš nikakvih simptoma ni jednog od ovih oboljenja, vrijednost prolaktina nije ni važna.
Ovo sam namjerno napisala da bi shvatio da ne mogu ljekari tražiti čitav niz skupih i manje skupih analiza, nego idu ciljano. Zato niko ne traži te neke hormone, a na osnovu ovog seta koji si radio, može se odlično zaključiti da su tvoje žlijezde sa unutrašnjim lučenjem normalne.

Isto tako, ako nemaš znakova alergije, a već su ti rađena sva ona antitijela, nema razloga da te neko šalje na analize otkrivanja kojekakvih alergija.
Ovi nalazi koje si radio su međusobno i povezani, iako laiku ne izgleda tako, pa se iz jedne analize može zaključiti više stvari.

U pravu si kad misliš da se bolest zove "misterija" jer prilično misteriozna jeste, ali ipak, zove se miastenija gravis. Urađene su ti analize koje su najbolji pokazatelj da li ima znakova te bolesti ili nema - i nema.
Ne vidim razlog da se timus upliće u svu tu priču, jer to je žlijezda koja ima veze sa stvaranjem antitijela, odbrambenim snagama našeg organizma i razvojem autoimunih oboljenja.
Ali, timus je aktivan u djetinjstvu, a kako starimo, on se pretvara u masno tkivo i postaje neaktivan, a neka druga (limfna) tkiva u organizmu preuzimaju njegovu ulogu. Direktna veza između timusa i miastenije gravis, zapravo, nije potvrđena. Važno je uraditi određena antitijela (a tebi su urađena) i ako su ona negativna, onda nema autoimunog oboljenja.

Dakle, nemaš hepatitis, nemaš sistemsko oboljenje, niti hormonalni disbalans. U tom slučaju, kako već rekoh, ja bih tragala za nekim virusom tipa koksakija, citomegalovirusa, epštajn bar virusa, lajmskom bolešću, trihinelozom, toksoplazmozom i sl. ali to je već posao infektologa.

offline
 • touch  Male
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 30 Mar 2011
 • Poruke: 4

Napisano: 11 Apr 2011 8:43

Posebna hvala ti puno na odgovorima.

Hvala sto si mi razjasnila oko hormona, alergija jasno mi je zasto nije dr trazio i te analize. Ja sam sumnjicav jer sam zabrinut za svoje zdravlje koje mi trenutno ometa normalno f-sanje.

Sutra idem kod infektologa ali moram da te pitam ovo: od juna meni je san jako los. Citao sam da san ima nekoliko faza i da on sluzi da se skladisti memorija odaberu potrebne info i odbace nepotrebne, sluzi za obnovu organizma, za odmaranje, odnovu zamorenih misica itd. Ja imam osecaj da od juna nisam postigao odmoran i dubok san. Kada se probudim kao da sam dremao ne treba mi vreme da se rasanim, misice ne treba da razmrdam vec su oni i dalje umorni i razmrdani. Mozda je svim ovim mojim simptomima uzrok los san? Ali predpostavljam da je uzrok losem snu neki problem u organizmu?

Ako se ispostavi da je virus (da ne idem unapred pogotovo posto vidis da sam totalni amater - "misterija") da li ima leka za virus, da li postoji nacin da se covek izleci od virusa?

Dopuna: 11 Apr 2011 8:58

Da li moze da bude razlog moje zaboravnosti, nemogucnosti koncentracije...los san posto je mri, eeg uredan?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1018 korisnika na forumu :: 101 registrovanih, 13 sakrivenih i 904 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., airsuba, aramis s, Arhiv, Arsenije, Beria, Bobrock1, Boris90, Brada i Gibanica, BraneS, Bubili, Buda Baba, cavatina, ccoogg123, Chainsaw, chichabg, cifra, Cranium, crnitrn, cvrle312, DeerHunter, Denaya, Djole, DonRumataEstorski, Dorcolac, dragonserbia, Dulmitur, Ehinacea, esx66, FOX, Gaius, goran.vvv, Griffon vulture, GrobarRomanticar, GUARIN, Hanifudin, invictuss, ivica976, Jethro, kaptain, karevski, komkom, krlebgd77, Krusarac, kybonacci, Leonardo, Lieutenant, Lubica, Lucije Kvint, Mahovljani, Marko Marković, mačković, mercedesamg, mgolub, micoboj, MikeHammer, misa2, Mixelotti, naki011, nenad81, nikolastojanoviccasino, nizam, nuke92, ofbeyond, opt1, Outis, panda1, panonski mornar, Paor, Parker, pein, proleter373, repac, rkekoke, Rocker, rodoljub, rovac, ruger357, S-lash, S2M, samsung, ser.hill, Shinobi, Sirius, spektorsky, Steeeefan, stemark, Tas011, taz1cl, Toni, uros, Van, Vlada78, Voja1978, voja64, VojvodaMisic, Warhawk, wulfy, zastavnik, Zmaj Ognjeni Vuk