Davidova zvezda-znacenje?

2

Davidova zvezda-znacenje?

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2003
 • Poruke: 24135
 • Gde živiš: Wien

Joj muko, nateracete me da pisem o stvarima zbog kojih bi me popovi anatemisali.
Ukoliko se razveze cela prica, sticicemo u jednom momentu do toga da su i hriscanstvo i judaizam samo doterani kult Egipatskog boga Horosa (egip. Heru) i sticicemo i do toga zasto u Bibliji fale vise od 15 godina Isusovog zivota (da li je za to vreme bio u Egiptu ili u Indiji?), i zasto se sadasnja Davidova zvezda u Egiptu koristila za oznacavanje vaskrslog Horosa, zasto imena Oziris (egip. Asar) i Lazar poticu od istog korena...

Hijeroglifi su se upotrebljavali i za "jedan glas - jedno slovo" pisanje, jer nije postojala mogucnost da se drugacije zapisuju imena. Kada su neki hijeroglifi uokvireni, to znaci da je ime u pitanju, i da se cita "slovo po slovo"
Horus Karast se pisalo znacima koji su oznacavali HR KRST (ni jedna od starih civilizacija nije zapisivala samoglasnike).
"Karast" je epitet koji je Horus dobio unapredjenjem u vladaoca. Isus dobija jako slican (fonetski) epitet kada bude krsten od strane Jovana Krstitelja, cime ga Jovan priznaje za "vladara".

Vratimo se Davidovoj Zvezdi. U Zoharu se ona nigde ne spominje, ali se zato pojavljuje jako cesto u kasnijim spisima (posle bekstva iz Egipta). Sada se insistra na tome da je Davidova zvezda koriscena kao znak pre egzila u Egipat, zato je i nazvana Davidovom. Interesantno je da se u zapisima o Davidu ona nigde ne spominje.
Jel to neko pokusava da sakrije poreklo triju najvecih vera na kugli Zemaljskoj?

Necu vise nista da napisem u ovoj temi, stvarno mi nije cilj da se igram sa ovim. Dobro je meni ovako kako jeste trenutno SmileRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Stane 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 13 Jan 2004
 • Poruke: 3590
 • Gde živiš: Niš

Ček ček ček polako Bobi. Ne brini za popove i njihove priče. Ovo što si počeo da pričaš ima veze s nekim vrlo ozbilnim istorijsko-antropološkim teorijama, ali se previše često pobrka i pređe u teorije zavere. Često je teško razlučiti šta ima logike a šta neko tendenciozno piše.

Prvo i osnovno ono što ljudi gube iz vida je da ni jedna od ovih religija (Judaizam, Hrišćanstvo etc.) danas nije onakva kakva je bila u prošlosti. I one evoluiraju kao i sve drugo.

Egipat je imao jedan period monoteizma, u doba vladavine faraona Ehnatona a kult je bio vezan za Atona (boga sunca i stvoritelja sveta). Ovaj kult je imao presudni uticaj na razvoj Judaizma (u to doba još dosta različite religije od ove koju znamo)

http://en.wikipedia.org/wiki/Atenism

http://en.wikipedia.org/wiki/Akhenaten

Ova priča o Isusu, njegovom imenu i svemu ostalom mi pre liči na malo nategnutu stvar. Iz prostog razloga što Ehnatona od Hrista deli ravno 1300 godina.

E sad to što kažeš da mitovi o uskrsnuću iz starog egipta i ideja u Hrišćanstvu imaju veze... to je najverovatnije tačno i potpuno logično. Egipat je bio jedna od najvećih civilizacija u tom delu sveta i dominirao je i vojno i kulturno nekoliko hiljada godina. Nemoguće bi bilo da ništa od njihove kulture ne procuri u komšiluk među Jevreje. Isto je tako jako dobro poznato da Hrišćanstvo koje danas poznajemo vuče jako mnogo korena iz Klasične Grčke kulture. Npr. kult Bogorodice je u bliskoj vezi sa kultom boginje Artemide/Dijane, etc. etc.

Evo još jedan koristan link koji sam našao za davidovu zvezdu (uglavnom ima veze s onim što si ti pričao):
http://www.symbols.com/encyclopedia/27/2722.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Monotheism#History_in_Abrahamic_religionsoffline
 • Pridružio: 04 Sep 2003
 • Poruke: 24135
 • Gde živiš: Wien

Stane, zao mi je sto ti necu odgovoriti, ali nikada nisam imao dovoljno vremena da se posvetim ovim i ovakvim stvarima, tako da mi u glavi "vise" par tih teorija (koje sam cuo od drugih ili negde procitao) za koje nisam potrazio dokaze ili osnove po knjigama.

Iskljucujem se iz ove teme...

offline
 • Hegel 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2005
 • Poruke: 341
 • Gde živiš: Beograd

Ovo ima dodira sa temom , a i lepo je citirati sebe Mr. Green :

Citat: Ako je pitanje zasto se javlja " inflacija " i nadiranje monoteizma na istoku odgovor lezi u starom Egiptu . Tacnije u Ahnatonu ( ime otprilike znaci onaj koji sluzi Atonu ) , faraonu 12. dinastije , koji je iz cistog interesa u egiptu pokusao da zavede monoteizam . U egiptu su se ogromne kolicine plodne zemlje , koja je bila uzrok moci egipta , nalazile u vlasnistvu hramova koji su sa svojim svestenstvom sluzili raznim bogovima . Faraon je formalno imao neogranicenu vlast , ali bi svestenici koji su latentno pratili njegov rad po pravilu otrovom ubrzali njegovo preseljenje u grobnicu , naravno ukoliko bi postupao suprotno njihovo misljenju . Ahnaton je kao nacin da unisti njihov uticaj zaveo monoteizam u korist boga Atona ( ime boga je takodje i Ra-horus ) . Zavodjenje monoteizma je znacilo naravno i gasenje ostalih hramova i konfiskaciju zemlje u korist faraona . Svestenici su naravno brzo nasli nacina da izadju na kraj sa Ahnatonom i posle njega na presto su doveli decaka po imenu Tutankamon ( Uzgred receno Tutankamon je bio toliko ne bitan da su mu grobnicu i sarkofag opremili zlatom koje je na kraju bronzanog doba bilo mnogo jeftinije od gvozdja )

Jevreji su u ovo vreme bili naseljeni kao pastiri na severu Egipta i tu su saznali za monoteizam , pa su ga oni " patentirali " . Pazite rec je o 14. veku pre nove ere , stari zavet naravno propagira da je judaizam mnogo stariji . Medjutim , stari zavet je pisan u 4. veku pre nove ere od strane jevrejskih svestenika koji su zeleli da dokazu da su jevreji izabrani narod , dakle mnooogo kasnije od dogadjaja o kojima govori .


http://www.mycity.rs/phpbb/viewtopic.php?t=26438&start=20

Najverovatnije da su tada i pokupili davidovu zvezdu

offline
 • Pridružio: 01 Avg 2006
 • Poruke: 5
 • Gde živiš: u zemlji nedodjiji

davidova zvezda,oznacava jedinstvo zivog sveta,jer nastaje kao simbol 4 osnovna elementa,vatre,vode,vazduha,i zemlje,takodje oznacava i spoj muske i zenske prirode...

offline
 • Pridružio: 16 Apr 2005
 • Poruke: 2908

Davidova zvezda je ustvari pecat cara Solomona- ili Solomonova zvezda.
SOLOMONOV PEČAT (Solomonova zvijezda)

Simbol jevrejske države.

Nastao za vrijeme cara Solomona (973-933. pne). Predstavlja dva ukrštena ravnostrana trougla, koja prave šestougao, kao sveukupnost elemenata univerzuma. Četiri osnovna vrha trouglova (gore, dolje, lijevo i desno) predstavljaju četiri elementa - vatru, vodu, vazduh i zemlju, jedinstveno obilježje koje simbolizuje krajnje savršenstvo procesa promjene. U cjelini, označava ljudsku mudrost.

http://www.tvorac-grada.com/vila/poreklo/s.html

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2003
 • Poruke: 24135
 • Gde živiš: Wien

@casiopea & Jasmina

To je ono sto se sada zvanicno prica, medjutim nista od toga nema osnova u spisima ili narodnim pricama. O tome smo mi gore raspravljali.

offline
 • Pridružio: 16 Apr 2005
 • Poruke: 2908

Procitala sam diskusiju, bobby, samo sam dala jos jedan mali detalj, kratak opis zvanicno priznat od strane Izraela koji kao simbol na zastavi ima Davidovu zvezdu. Evo sta njihova vlada o tome govori.

http://www.mfa.gov.il/MFA/MFAArchive/1990_1999/1999/2/King%20Solomon-s%20Seal


Tu bi moralo ( upravo kako ste vi pisali i istrazivali) da se ide 2000 god. unazad u prejudeizam, da bi se ustanovilo, da li i kako je simbol uopste stigao dotle da bude simbol jevreja. Evo i nekih pojasnjenja od strane Ralfa Elisa, koji se dugo bavi ovom problematikom.

http://www.world-mysteries.com/gw_rellis1.htm

O poreklu ima mnogo verzija, a dokle god ne budu naucno potvrdjene (sto je opet mukotrpan posao arheologa, istoricara, lingvista), moze samo da se spekulise s tim kako i zasto i gde je simbol nastao.

http://www.menorah.org/starofdavid.html

Ja jednostavno mislim da diskusija moze da ide o tome u nedogled, istoriju pisu i prepisuju i prepravljaju ljudi, a mi, nismo u mogucnosti da znamo da li je i ko negde nesto izbrisao ili dodao.

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2005
 • Poruke: 161

Nekako , uvek nas uce da je kolevka civilizacije u dolinama velikih reka, pa onda odmah udare po Nilu, Eufratu i Tigrisu, tako da, izgleda , da ostatak sveta, jednostavno mora cekati da ih ove dase sa bliskog istoka otkriju;

Prvo, to nije "Davidova zvezda", nego "davidov štit", i pocela se upotrebljavati kao simbol necega, kod jevreja, na cionistickom kongresu 1897 godine.Simbol, definitivno nije jevrejski, i upotrebljavaju ga civilizacije koje su i starije od jevreja, kao egipćani,hindusi,kinezi, peruanci i u 9 veku je služio kao arapski amulet.Na sinagogi iz 6 veka pre krista, se nalazi taj simbol, zajedno sa kukastim krstom (što je vrlo često slučaj, u indiji, kao simbol boga šive).U srednjem veku u evropi, je čest reljef na crkvama.Kabalisti (jevrejski mističari), kažu da simbol označava interakciju između vidljivog i nevidljivog sveta.Neki kažu da je svaki krak označava dan u nedelji, a sredina šabat (subotu). tumacenje , da je to solomonov pečat nas vodi u demonologiju, jer ,solomon vlada duhovima i demonima, pa bi funkcija ovog simbola, bila protiv uroka.
U svakome slučaju, divno štivo za intelektualne spekulacije

offline
 • Pridružio: 02 Sep 2010
 • Poruke: 10
 • Gde živiš: Niš

Zdravo, nov sam ovde i šteta što nisam bio dok je tema bila aktuelna ali valjda ću nekome pomoći.

Danas mnogi smatraju da je Davidova zvezda simbol judaizma, što ona odista i jeste, međutim ovaj heksagram je zapravo sastavljen od dva simbola egipatskog porekla. Vrhovi ove zvezde (gornji i donji) su vrhovi dve piramide položene jedna na drugu. Piramida čiji je vrh usmerena na gore, a temelji na dole je egipatski simbol za moć kralja. Kralj svoju moć iskazuje na Zemlji ali se ona proteže do neba. S druge strane, piramida čiji je vrh usmeren na dole, a temelji na gore je, takođe, egipatski simbol ali sveštenika čija je moć ustanovljena na nebu i koja se proteže i na Zemlju. Ovaj heksagram je ustvari obeležje dvostrukog mesije: svešteničkog i kraljevskog; i jedini pravi znak Ješue ben Josifa, direktnog potomka cara Davida. Ovu zvezdu je on koristio kao lični znak i stoga je ne možemo naći ni u jednoj od starih hebrejskih knjiga. U široj upotrebi Davidova zvezda se prvi put sreće u nekim srednjovekovnim hrišćanskim crkvama i u gotovo svim građevinama koje su podigli vitezovi Templa.

Eto, nadam se da sam ovim pomogao nekome Very Happy Pozdrav.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 669 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 6 sakrivenih i 622 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ArmyBoss, bojank, Boris90, branatomic, comi_pfc, cvrle312, dragon986, Drug pukovnik, Džordžino, Fog of War, FOX, HrcAk47, kovinacc, krlebgd77, Kruger, KUZMAR, ljuba, Lošmi, madza, Markoni29, mačković, mercedesamg, milenko crazy north, Mixelotti, mnn2, MrNo, nenaddz, Neutral-M, peruni, Polemarchoi, r77adder, royst33, ruso, S2M, Snorks, Srki98, Srle993, Stoorbak, vathra, voja64, willie