STRAŠNO stanje u srpskoj književnosti DANAS

1

STRAŠNO stanje u srpskoj književnosti DANAS

offline
 • Pridružio: 23 Maj 2012
 • Poruke: 14

Zdravo ljudi! Very Happy

Interesuju me vaša mišljenja o ovome što se danas dešava u našem ''literarnom svetu''. Šta kažete na to što sve više osoba izdaje knjige i broj njihovih ''autorskih dela'' izgleda veći od broja knjiga koje su pročitali?
Šta mislite o stanju u poetskim krugovima u Srbiji?
Da li ste uvereni da postoje neki tipovi klanova koji guraju svoje ''članove'' a zapostavljaju stvarne potencijale među mladim književnicima?
Da li ste i vi možda član nekog takvog ''klana'' ? (dobro, na ovo pitanje mi ne treba odgovor, zaključiću već po vašem stavu: ako počnete da ih branite, sigurno imate neke veze sa njima Mr. Green )

Nadam se da ima koliko-toliko ozbiljnih osoba koje će moći malo prodiskutovati sa mnom na ovu temu.

Hvala na pažnji smešakRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 18162
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Одлична тема. Дуго сам у књижевном животу бавећи се издаваштвом, штампом, организацијом промоција, књижевних вечери, итд. Нагледао сам се свега и свачега : набеђених писаца, дрских скрибомана, фолираната и блефера, безочних акрибичара који су сваку своју правописну рупу у знању проглашавали ''песничком слободом'', итд, итд...Извесно време, крајем седамдесетих, налазио сам се у најужем руководству Књижевне омладине Србије наивно мислећи да ћу бити од неке користи; довољно дуго да ми се згади тај свет, свет самољубивих, полуписмених кланова, земљака, ''ја-теби-ти-мени'' награда, лукративних типуса који су , бежећи од стада, мотике или , једноставно, рада, тражили своје ухљебљење и синекуру у тада богатом и обимном књижевном животу. Генератор тог лажног књижевног живота (сазданом на клановима) било је УКС и чувена ''Француска седам''. Наравно, тај ''књижевни живот'' даље се ''гранао'' по кликама око часописа, издавачких кућа , сталних и вечитих жирија, ''већа стараца'' код којих се по неколико година унапред знало ко ће добити (а ко никада неће ) неку књижевну награду.

Такав књижевни полусвет, жилав, осоран и безобразан, изродио је преко 200 књижевних награда у нашој земљи. Упоредо с тим наградама створен је и свет професионалних ловаца на награде , тако да ја знам бар тридесетак ''књижевника'' који су, градећи филигранску мрежу веза, протекција и узајамног награђивања, у својој биографији накупили више награда него читалаца.

Упоредо с њима рађао се и свет јевтине књижевности. Оно што су пре рата били Мирјам или Марија Јурић, ових година заузеле се ''домаћице'' типа Љиљана Ђурић . Суноврат је још већи када се погледа на нову, само за нас типичну врсту - ''трафика - издаваштво''. Данас буквално свако , ко је стекао какво-такво име на јавној позорници, може да напише књигу и да је продаје на киосцима; тако сада наслови типа ''Година прође, дан никад'' и слични, већ служе за урбане поштапалице и зезање (година прође, ''Мала невеста'' никада). У односу на њих, једини наш ''булеварски'' писац , Момо Капор, делује као класицистичка громада и гигант .

Како нам се то догодило? Као и све друго! Са суновратом једне државе уследио је и суноврат културних вредности - и обратно. Сав талог и шљам који се налазио тамо где му је и било место (на дну септичке јаме), неометано је похитао на јавну сцену, па сада можемо да се ''похвалимо'' непорецивим, срамотним чињеницама да је извесна Житорађанка на Ушћу окупљала више људи него најјаче партије, да је Дино-имитатор-Мерлин ''пунио'' двапут Арену, да на киосцима с лакоћом неке новокомпоноване новинарке продају по стотинак хиљада примерака својих ''сећања'', итд, итд...

Постоји још један, веома важан, технички разлог што је то тако. Захваљујући компјутеру и деск тејбл паблишменту, дошло је до више него драматичног појевтињења штампарских трошкова. Оно што је раније био сан и врхунац једног ствараоца (штампа књиге), данас је рутинска ствар и може се, уз мало напора и знања (и врло мало пара) извести у ''домаћој радиности''. Имам познаника који је до сада тако објавио шеснасет књига поезије (!!) и нема намеру да се заустави. Наравно, ту поезију, сем њега, не чита нико, али он уредно бележи своју статистику.

Ситуација јесте црна, и готово непоправљива. Шта је, међутим, охрабрујуће? Споменуо сам вишегодишње искуство и навео лоше примере које сам срео. Сретао сам, на сву срећу, и супротне примере: дивне, мирне, спокојне ствараоце, упорне и стрпљиве, свесне својих вредности, али и суровости времена у коме су се дохватили писања. Посматратрајући њихово предано и талентовано стваралаштво, а имајући у виду ону полуписмену хорду ''књижевника'' о којој сам већ нешто написао, уверио сам се да је највећи облик јаловости - скрибоманија. На срећу, талентовани са њом проблема немају јер се њихов дар не може сакрити никаквим тиражима, наградама и гомилањем наслова. Чак и да ту врсту неправде доживе, чека их врховни судија - Његово Величанство Господин Време. Оно, време, све стави на своје место и свему да тачну оцену. Само треба веровати у себе и бити стрпљив, а правим ствараоцима то не мањка. За разлику од набеђених књижевника, они не морају да страхују за свој таленат јер је он дар божји ...а то нико не може да узме.offline
 • Pridružio: 23 Maj 2012
 • Poruke: 14

Vrlo lepo ste to rekli!
Samo, mislim da je mali broj onih koji bi se mogli održati na svom stvaralačkom putu pored ovoga što se danas zbiva. Jer treba stvarno imati duboku veru u sebe a pre toga u Boga, strpljenje i veštinu trpljenja, što je za savremenog čoveka postalo nepoznanica. Bili mi ovakvi ili onakvi, svi smo na kraju krajeva pomalo slični jedni drugima. Tako da, ako neko nema sposobnost trpljenja i strpljenja, vrlo je moguće da će zapostaviti svoj talenat i reći ''Šta me briga, ovo više ne vredi raditi! Sušto gubljenje vremena. Kojekakve grabljivice i osobe koje su vrtele ringišpile, pojavljuju se konstantno na toj sceni i narod to hteo ne hteo - guta. Još i ''pisanje'' knjiga nije njihov jedini posao, već su pre toga pustili pipke u sve moguće sfere javnog života i tako, mic po mic, ubacuju i uvlače svoje ''istomišljenike'' jedni drugima dele komplimente i uspešno grade samopouzdanje koje im je vetar u leđe za dalje preplavljivanje mrtvim slovom na papiru.
Isto tako, ima i mnogo mladih ljudi koji se ugledaju na ove spodobe i tako skupe malo para i štampaju svoje, slobodno mogu reći, gluposti.
Zaista strašno

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 18162
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Citat:ElenaS90
Vrlo lepo ste to rekli!

Samo, mislim da je mali broj onih koji bi se mogli održati na svom stvaralačkom putu pored ovoga što se danas zbiva.


Хвала.

Јесте, увек је био мали број оних који су се могли одржати на свом путу. Зашто? Одговор је, најсажетије речено, врло једноставан: на висинама се не лети у јату. Само прави ствараоци немају ''страх од летења'' и знају суштину и вредности речи као што су одрицање, жртвовање и посвећеност.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2005
 • Poruke: 2408

Siriuse, kako si ih živopisno predstavio dobih ideju - to je poseban svet, dobar su materijal za antropološko terensko proučavanje. Ima jedan britanski antropolog koji je sproveo etnografsko istraživanje tamošnjih literarnih krugova, verovatno u Londonu, ne znam tačno jer ne mogu da dođem do njegove knjige. Samo, kako ja da uđem u tu Francusku 7? Mr. Green

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 18162
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Napisano: 13 Dec 2012 15:44

Sorelag ::Siriuse, kako si ih živopisno predstavio dobih ideju - to je poseban svet, dobar su materijal za antropološko terensko proučavanje. Ima jedan britanski antropolog koji je sproveo etnografsko istraživanje tamošnjih literarnih krugova, verovatno u Londonu, ne znam tačno jer ne mogu da dođem do njegove knjige. Samo, kako ja da uđem u tu Francusku 7? Mr. Green

Хвала Соле! Да сам знао да пратиш ову тему, писао бих још сочније... Very Happy

Ја сам имао срећу да ми родитељи буду из језичке основице па никада нисам имао проблема са падежима, акцентима, синтаксом, приповедањем и писањем. Стога нисам ни имао потребу да ''на силу'' доказујем своју наклоност према лепој речи...за разлику од многих скрибомана.

Њима се, наравно, баве многе струке (твоја, психолози, психијатри, социолингвисти, итд), али - као што видиш - без много успеха. Зашто? Они, једноставно, не осећају да се на њих односи оваква критика. Сигуран сам и да не свраћају на овакве форуме : они су то ''превазишли''. Њихов ранг је: на првом месту они и њихово генијално ''дело'', затим понеки ''нобеловац'' и ...то је то.

УКС?

Типично соц-реалистички, односно комунистички производ. Преко УКС многи су остварили право на стан, плату, пензију, повластице свих врста...А реч је о изразито индивидуалној уметности , каква уметност, углавном и јесте. Чему удруживање изразитих индивидуалаца? Да боље пишу? Не, наравно, већ да буду под будним оком државе...

Dopuna: 14 Dec 2012 8:32

Јутрос се сетих једног мог познаника који ми редовно поклања своје збирке. Има за собом већ десетак збирки поезије и приличан број дана проведених у разним литрарним ''камповима'' и ''колонијама'', митинзима (!) поезијe, итд..Рекло би се - незаобилазан човек. Нико, додуше, не зна ни један његов стих, али - боже мој - има времена, важно је да он пише, ствара, објављује, па ће (мисле он и њему слични) и квалиет временом доћи. Они се држе оне латинске изреке да се ''ковач постаје ковањем''...Али, не лези враже (или ђаволе), има то чувено ''али које девојци срећу квари'': у основи сваког мајсторства постоје занатска знања - а њима треба овладати. Тако је мој другар , у стилу оне народне изреке да ''крчаг иде на воду док се не разбије'', релативно успешно пливао кроз вештачко језеро своје величине, док није наишао на хридину. Хрид се састојао из следеће догодовштине: знајући да мене интересују правописни и граматички проблеми, дошао је код мене с рукописом и удворички ми понудио да га прегледам. Зашто? По његовим речима , он мисли да је направио неке правописне грешке у падежима и слагању неких времена, па би, ето, желео да ја то погледам и учиним му услугу исправљајући те ''правописне'' пропусте (!!) При том ми је неколико пута нагласио да се диви мом познавању правописа и да ме зато моли за услугу....Ја сам ћутао десетак секунди, а ућутали су и сви који су се тог тренутка затекли у канцеларији. Онда сам ја, колико сам могао тише рекао: ''то нису правописне, већ граматичке грешке...''. Он је ћутао довољно дуго да сви схвате да он не зна (и не прави) разлику између правописа и граматике и нешто промумлао у стилу ''но, добро, на то сам мислио'' и брже боље колико-толико достојанствено изашао из канцеларије. Наравно, никада се више није ни појавио нити затражио рукопис...

offline
 • Pridružio: 23 Maj 2012
 • Poruke: 14

Taj je kao Šojić! Very Happy ''To sam i kaz'o'' Smile Smile Smile
Baš bih volela da vidim neke njegove stihove

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 18162
 • Gde živiš: I ja se pitam...

ElenaS90 ::Taj je kao Šojić! Very Happy ''To sam i kaz'o'' Smile Smile Smile
Baš bih volela da vidim neke njegove stihove


Не верујем да то стварно желиш... Mr. Green

offline
 • Pridružio: 23 Maj 2012
 • Poruke: 14

Ma daj samo malo Very Happy Ja sam kadra stići i uteći, i na strašnom mjestu postojati Very Happy Very Happy Very Happy

offline
 • Lulubi  Female
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 21 Maj 2011
 • Poruke: 548

Ako ćemo pravo, kvalitetna naša književnost je (skoro) uvek bila u zapećku. Popin stih o konju koji obično osam nogu ima je smatran takvom glupošću, a danas bismo voleli još jednog takvog pesnika. Da ne govorim o Šantiću, koga je B. Popović smatrao jezički nepotkovanim, pa o Disu, koji nije bio dovoljno školovan (što, eto, ispostavilo se nema veze sa kvalitetom...).
Nikada kvalitet neće dobiti mesto koje zaslužuje, možemo samo da ga prepoznamo (što ne zavisi od toga ko je napisao predgovor, pogovor, uradio lekturu, a još manje od toga koja je izdavačka kuća u pitanju).

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1026 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 4 sakrivenih i 975 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., aboris, Ben Roj, bobomicek, Brana01, BraneS, Bubimir, Buda Baba, Buzdovan, Cobi026, d bos, DavidA, Denaya, DrugiREI, esx66, GandorCC, Georgius, ikan, ivan1973, ivica976, Joja, Komentator, krkalon, Kubovac, Leonov, Marko Marković, Metanoja, Miki01, milandjupovac, milos.cbr, Ne doznajem se u oružje, nemkea71, Niko Bitan, nikoladim, pacika, raketaš, Recce, Regrut Boskica, shaja1, Toni, vathra, Viceroy, VJ, ZetaMan, Zimbabwe, 187