Poslao: 08 Mar 2015 23:25
|
offline
- rapha
- Mod u pemziji
- Pridružio: 14 Feb 2005
- Poruke: 9113
- Gde živiš: Beograd
|
Možda nije reč o kulinarstvu ali je najbliže tome, pa evo u ovom potforumu.
Kupio sam neki baš veliki sokovnik a imam i voća u neograničenim količinama. Čuo sam da ceđeni sokovi ne mogu baš dugo da se drže čak ni u frižideru. Interesuje me da li postoji nešto da se doda kako bi mogli dugo da se čuvaju?
Mrzi me da pravim svaki drugi dan. Ovako, sednem jedno popodne, napravim 50-ak litara i miran sam..
|
|
|
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
|
|
Poslao: 08 Mar 2015 23:27
|
offline
- _Sale
- Prijatelj foruma
- Pridružio: 30 Jul 2010
- Poruke: 13392
- Gde živiš: Z-moon
|
Mislim da ti treba konzervans, ili neki drugi aditiv koji koriste veliki proizvođači.
Probaj da pročitaš na pakovanju nekog "prirodnog" soka.
|
|
|
|
Poslao: 08 Mar 2015 23:31
|
offline
- Dusan
- SuperModerator
- Supermoderator opštih foruma
- Pridružio: 26 Jul 2006
- Poruke: 11118
|
Svako to sr*nje ima neku karencu. Verujem da ne praviš sebi (imaš ti pivo ) i mnogo je bolje da češće praviš manje količine..
|
|
|
|
|
Poslao: 08 Mar 2015 23:37
|
offline
- iCho
- Elitni građanin
- Pridružio: 03 Maj 2011
- Poruke: 1808
- Gde živiš: Mos Eisley
|
Pokušaj da pasterizuješ. Znam kada smo jednom imali dosta nekih jabuka, dunja i krušaka da smo odneli sok na ceđenje, a zatim su majka i baba pasterizovale to. I može da stoji možda mesec-dva, bez ikakvih konzervanasa.
Ako se dobro sećam, sok se zagreje baš mnogo, procedi kroz gazu, ostavi da se malo nataloži pulpa i onda vruć sipa u staklene flaše od piva, i zatvori spravom za začepljavanje čepovima kao od piva. Valjalo bi proveriti još jednom ovu proceduru pripreme, ja sam zaptivao flaše
|
|
|
|
Poslao: 09 Mar 2015 01:47
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4073
|
Koje voće imaš za ceđenje?
Limun i naranđže ne mogu dugo da zadrže svežinu, ali ceđenjem možeš da očuvaš sok.
Limun ocedi i zaledi kockice, ili u manje plastične čašice.
Ceđeni sok od naranđži, ako želiš samo sok bez primesa, možeš zalediti u plastičnim flašama od kisele vode.
Ili
ceđeni sok razblažati vodom, dodati malo šećera, par limuntusa, konzervans, prokuvati, sipati u staklene flaše i pasterizovati.
Od jabuka, u kombinaciji sa drugim voćem, uz dodatak šećera i konzervansa, možete napraviti odličan đus,
I sokići za bebe sadrže dodatke koji sprečavaju kvarenje.
Ipak, mislim da je bolje cediti sok za dnevnu upotrebu, ako je ikako moguće.
|
|
|
|
Poslao: 09 Mar 2015 10:43
|
offline
- Ričard
- Lavlje srce
- Supermoderator
- Zver!
- Electro maintenance engineer
- Pridružio: 28 Nov 2006
- Poruke: 13744
- Gde živiš: Vršac
|
I ja sam više za varijantu dnevnog ceđenja.
Koji si sokovnik nabavio? Postoje sokovnici koji rade na principu navoja, čini mi se da ih proizvodi Južna Koreja. Navodno cede najviše, to jest jako malo ima suvog ostatka.
|
|
|
|
Poslao: 09 Mar 2015 11:16
|
offline
- Aco
- Moderator foruma
- Pridružio: 12 Maj 2006
- Poruke: 16823
- Gde živiš: /home/aco
|
Ričard ::I ja sam više za varijantu dnevnog ceđenja.
Koji si sokovnik nabavio? Postoje sokovnici koji rade na principu navoja, čini mi se da ih proizvodi Južna Koreja. Navodno cede najviše, to jest jako malo ima suvog ostatka.
+1
Daleko bolja opcija nego konzervans, em je prirodnije em sveže. Ili ako ne onda zamrzivač pa po potrebi sebi izvadiš.
|
|
|
|
Poslao: 09 Mar 2015 21:34
|
offline
- rapha
- Mod u pemziji
- Pridružio: 14 Feb 2005
- Poruke: 9113
- Gde živiš: Beograd
|
Kupio sam neki sokovnik. Onaj veliki što se koristi u kafićima.
Od voća i povrća imam bukvalno sve. Jabuke, pomorandže, klementine, mandore, kumkvat, limun.. Šta ti srce poželi.. Zato sam kupio sokovnik. Ja to retko pijem, eventualno čašu ili dve dnevno, ali žena pije dosta. Malo malo podeliš porodici, malo prijateljima i eto.. Zato sam mislio da odvojim jedno popodne i da napravim 50-100 flaša ali problem je u tome što bi to moralo brzo da se popije osim ako se ne stavi neka zaštita.. Smara me da cedim po flašu ili dve dnevno. Treba to očistiti, iscediti, posle oprati..
@mpman
Nije baš da od kilograma pomorandži dobiješ 10l soka, daleko od toga. Ako je čist sok treba ti mnogo više.
|
|
|
|
Poslao: 09 Mar 2015 22:13
|
offline
- Neprimetna
- Legendarni građanin
- Pridružio: 04 Dec 2008
- Poruke: 4073
|
Od 1 kg narandži dobiješ 500-600 ml ceđenog soka, zavisi koliko su sočne.
Ceđeni sok brzo oksidiše, tako da ti je namera zaludna rabota, osim ako ga odmah ne lediš na - 18C
Osim toga, čuvanje soka je nužno u staklenoj ambalaži, a pranje flaša je najveći posao u procesu spravljanja sokova. Ja to radim po lepom vremenu i obavezno na dvorištu.
+ OvdeTekst za link ti je recept za đus, umesto višanja možeš koristiti drugo voće.
Preporuka: koristil sve sveže, po potrebi sokove cedi dnevno, a pred kraj sezone napravi sokove za prelaz do sezone jagoda, višanja...
Ni džem od narandži nije loše rešenje, a super je.
|
|
|
|