offline
- life
- Super građanin
- Pridružio: 13 Feb 2006
- Poruke: 1307
|
LOVACKE KNEDLE
Iseces stari hleb na kockice ili prutice, natopis ih mlekom i ostavis neko vreme.
Posle dodas jaja, posolis i sve izmesas.
Pravis kugle (knedle) i kuvas oko 20 minuta u vrucoj vodi.
sluzis uz gulas ,peceno meso ....
KNEDLE OD KRIZA I SPANACA
1,2 L mleka,
250 g griza,
150 g kuvanog spanaća
80 g butera,
80 g ribanog parmezana
3 žumanceta,
muskatni oraščić so
Staviti mleko na vatru da prokuva, dodati 40 g butera, prstohvat soli, pa uz stalno mešanje žicom sipati griz, vodeći računa da se ne stvore grudvice.
Kuvati 20 minuta na blagoj vatri, mešajući drvenom varjačom. Izmiksati spanać, pa sipati u griz, dodati muskatni oraščić, mešati i kuvati još nekoliko minuta.
Zatim u masu umešati polovinu sira, skinuti s vatre, pa dodavati jedno po jedno žumance, uz brzo mešanje. U pleh namazan uljem odmah sipati masu, izravnati dnom mokre kašike, tako da se dobije ravnomerni sloj debljine 1-1,5 cm.
Ostaviti da se ohladi. Modlom prečnika 5 cm izvaditi kružiće. U vatrostalnu posudu za posluženje, namazanu buterom, staviti ostatke testa, izravnati, pa preko poslagati knedle, da se blago preklapaju.
Posuti preostalim sirom, preliti istopljenim buterom i zapeći u rerni na 200 stepeni, oko 15 minuta.
KNEDLE SA SLJIVAMA
- Skuvati 1kg krumpira.
Kada je krOmpir skuvan, izgnjeciti ga (najbolje presom) i dok je još topao umesiti testo sa otprilike kilom brašna i nikako ne dodavati soli ili jaja
Tijesto dobro umjesiti, odvajati komadice tijesta i na sredinu staviti šljivu ( kajsiju ili višnju).
U "bogatijoj" varijanti, iz šljive ili kajsije izvaditi košpicu i umjesto nje staviti jezgro oraha.
Tako oblikovane okruglice skuvati u širokoj šerpi vode. Kada knedle same isplivaju na površnu vode, ocediti ih, poredati u posudu iz koje ćete ih služiti i posuti sa malo ulja (maslaca).
Posebno u tiganju ispržiti otprilike 100gr prezli (mrvica) i kada dobiju smedu boju pomešati ih sa šecerom (otprilike 200gr) i posuti knedle.
KNEDLE OD SIRA
1/2 kg svježeg kravljeg sira
20 dag griza
10 dag oštrog brašna
10 dag maslaca
Sve sastojke izmešate i napravite veliku kuglu. Napravite kuglice srednje veličine (meni ih je od ove količine ispalo 20). Knedle kuvate 20-ak minuta. Kad su kuvane, preliti ih prezlama poprženim na malo maslaca
Knedle vam mogu biti i prilog uz saft ili gulaš
KNEDLE OD GRIZA
250 g griza
120 g putera
2 cela jaja + 2 žumanceta
so, 2 kašike mleka
Puter dobro umutiti. Dodati jaja i žumanca (jedno po jedno). Iza svakog jajeta, žumanca, dodati po 1 kašiku griza. Ostatak griza razmutiti s 2 kašike mleka i dodati prethodnoj masi. Sve zajedno dobro sjediniti i ostaviti 30 minuta da odstoji. Posle toga, kašičicom (koju pri svakoj knedli kvasimo vrućom vodom u kojoj će se knedle kuvati) pravimo knedle i spuštamo ih u vrelu vodu.
Knedle služiti uz pripremljenu vruću supu.
KNEDLE OD KROMPIRA
Skuvati krompir u ljusci, oguliti i izgnjeciti Kada se malo ohladi umesati kasiku maslaca, dodati 2 jajeta i dobro izmesati Smesu vrlo malo posoliti i dodati toliko brasna da bi se umesilo glatko testo Testo oblikovati u dugacke valjke, dodajuci jos brasna po potrebi, a ga iseci na jednake komade (njoke)U veliku serpu staviti vode da prokuva i zatim ubaciti njoke i kuvati oko 5 minuta dok ne isplivaju na povrsinu Kuvane knedle izvaditi sa rupicastom kasikom i staviti ih na prethodno isprzene mrvice te posuti secerom
kNEDLE SA PILETINOM I BANANOM
6 parčadi isečenog hleba na kvadrate,
2 kom. kokošjih grudi-BELINE
2 čvrste banane,
2 jajeta,
3 kašike mleka,
brašno,
Uklonite koricu sa hleba, isecite svako parče na 4 kvadrata. Kuvajte pile na pari ili u vodi dok meso ne postane meko. Ostavite da se ohladi u vodi. Izvadite iz vode, odstranite kožu sa pileta.
Pažljivo odvojite meso od kostiju na otprilike 4 komada piletine. Isecite svaki komad piletine na pola, horizontalno, praveći 8 komada. Isecite svaki komad na tri. Oljuštite banane, presecite na pola horizontalno.
Isecite svaku dužinu banane u komade iste veličine kao i piletina. Namažite jednu stranu od svakog komada hleba sa izmešanim ulupanim jajetom i mlekom. Stavite komad piletine na vrh jajetom namazane strane. Postavite komad banane na piletinu.
Uvaljajte knedle piletine i banane lagano u brašno, držeći piletinu i bananu zajedno sa hlebom. Potopite u izmešano jaje i mleko i dobro uvaljajte u hlebne mrvice. Ponovite još jednom sa mešavinom jaja i mrvica. Pržite duboko potopljeno u ulju dok ne postane zlatno braon boje.
2 šolje svežih hlebnih mrvica,
ulje za duboko prženje.
|