Kompot

Kompot

offline
  • natrix 
  • Zauvek prijatelj foruma
  • Pridružio: 21 Nov 2007
  • Poruke: 2196

Kompot



Posle slatkog, još jedno podsećanje na stare recepte, poslastice detinjstva, takođe nepravedno zanemarene ... Mr. Green


Kompot je poslastica, u Evropi i na istoku, /ili bila nekad više nego sad/ ili slatka zimnica, koja se sprema od voća i vode i šećera..
Obično se kuva u jesen i zimu od voća koje stiže u jesen.
Kad se kuva kompot nema ništa lepše nego kad kuhinjom i celom kućom zamiriše dunja koja se kuva ...
Može se kuvati i šljiva-suva, jabuka, kruška, osim dunje...

U kompot se mogu dodati cimet u štapićima, suvo grožđe, karanfilić, muskatni oraščić, vanila, suva šljiva...
Sad neko jede i voće zajedno sa vodom tj sokom u kojoj se kuvalo, a neko samo posrče sok... Mr. Green

Kompot se takođe može ostavljati kad je u pitanju sveže voće u tegle za zimu...
Obično kajsija polovine kajsije, breskva, višnja, trešnja, šljiva, dunja, kruška...
Voće mora biti čvsto, bez oštećenja, dobro oprano..

Za kompot koji se pravi za zimu u teglama potrebno je osim voća, voda i šećer eventualno limuntus.

Postupak koji se tad vrši, koji može biti u kućnim uslovoma je pasterizacija.

Tegle moraju biti dobro oprane kao i poklopci i da se dobro mogu zatvoriti...Voda i šećer se izmešaju ili se preko voća stavi po jedna dve supene kašike šećera, voda se nalije preko opranog i poslaganog voća, tegle se ređaju u dublji veći lonac ili šerpu sa vodom do otprilike vrha tegle, i ostave se tegle da voda počne da struji / ne da dođe do vrenja/, posle oko pet deset minuta, isključiti ringlu al tegle ostaviti dok se voda i sadržaj u tegli ne ohladi..Sutradan ili uveče povaditi iz šerpe ili lonca, i prebrisati i odložiti za zimu u špajz.. Dok se vrši pasterizacija poželjno je na dno ili između tegli staviti krpe, da ne bi došlo do udaranja tegle jedne o drugu i prskanja stakla...

nađoh ipak kompot u teglama fotka od pre neku godinu...levo je kompot od kajsija desno od bresaka, u sredini je džem od kajsija



Kompot može biti kupovni, od ananasa je vrh, al domaći je neprevaziđen, iako je običaj pravljenja kompota prilično zamro kao i kad je u pitanju slatko...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1241 korisnika na forumu :: 55 registrovanih, 11 sakrivenih i 1175 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3466 - dana 01 Jun 2021 17:07

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, amstel, Apok, babaroga, bojcistv, Boris90, Brana01, BSD, Bubimir, cavatina, ccoogg123, cenejac111, CheefCoach, cinoeye, comi_pfc, Dimitrise93, Djokkinen, DPera, flash12, GandorCC, Georgius, GORDI, goxin, ikan, jukeboxer, Klecaviks, Kubovac, kuntalo, ljuba, MB120mm, mercedesamg, Mercury, Metanoja, mile23, novator, Parker, pein, ruma, shaja1, sombrero, srbijaiznadsvega, Srki94, Srle993, suton, Tas011, Toper, virked, Vlad000, vlad4, vobo, wolverined4, Zimbabwe, |_MeD_|, Živković, 125